Den godaste chokladmoussen jag någonsin ätit

 
Jag älskar att experimentera med grönsaker i "sötsaker", så att säga. Mina bönmuffins har gjort succé hos alla som smakat dem, och i helgen gjorde jag en vanilj- och kardemummaversion med stora vita bönor som också var mycket mumsig. I helgen provade jag även chokladmousse med avokado. Jag älskar sedan innan att ha avokado i t.ex. smoothien. Det blir krämigt och gott. Och - konstigt nog - sött på något sätt. Den här chokladmoussen innehåller en mogen avokado, en näve färska dadlar (älskar mina dadlar!), tre matskedar kakao, en halv deciliter av det tjocka i kokosmjölken och lite vanilj. That's it. Det är den krämigaste, fylligaste och godaste chokladmousse jag någonsin ätit. På riktigt. Jag kunde knappt tro det själv. Ni måste prova! Jag tror att min blev så himla god för att avokadon var perfekt mogen. Krämig men inte övermogen. En hård avokado i är säkert inte så gott, utan trådigt och lite beskt. Jag kan rekommendera Garants ekologiska avokados. De är nästan alltid perfekt mogna. Med dadlarna som är lite karamelliga i smaken och god musig kakao blir det succé! Prova och rapportera, vetja!
 

En dag i solen

 
Den här helgen tror jag att hela norra Europa jublar. Det är varmt och soligt och alldeles, alldeles underbart! Jag mötte upp Angelica på Centralstationen igår och sedan tog vi oss ut till Karlslund. Där promenerade vi, insöp den gamla bruksmiljön, de fina husen och naturen (och träffade Anna och hennes familj som av en slump, mycket trevligt!). Vid ån satte vi oss, bredde ut filten och dukade upp matsäcken. Vattnet porlade, solen värmde så att jag satt i linne (LINNE!) nästan hela tiden och fåglarna kvittrade. Vi mumsade matsäck, drack kaffe och pratade om livet. Om svårt och lätt, om kärlek, om Angelicas stundande bröllop och allt där emellan. Hon är så klok, den där tösen. Jag är så glad att jag har henne! När vi mumsat upp och vår filt hade hamnat lite i skugga gick vi och satte oss mot en vägg och njöt av - rent utsagt - sommarvärme. Vi sa till varandra om och om igen att "Herregud, vad underbart", och "det är är ju overkligt" och "Gud, vad skönt det är". Och så tittade vi på varandra och log. Även om min förkylning  (och allergi!) besvärar mig lite så har jag inte haft en så underbar dag på länge. Jag riktigt kände hur jag laddades upp, fylldes av energi och styrka. Hit åker vi snart igen. En underbar dag i solen!
 

Lycklig!






Jag mår så bra just nu. Psykiskt, mentalt. I'm in a good place. Och vem bättre än finaste, klokaste och den mest begåvade fotografen Angelica att manifestera detta med sina underbara bilder? Jag älskar dem. För det syns i dem hur jag mår och vem jag är just nu. Tack, underbara Angelica
 

Att plastbanta, del II

 
För lite drygt en månad sedan började jag på riktigt ta tag i min plastbantning. Att helt utesluta giftiga plaster i mitt hem. Mer HÄR. Nu är jag mer eller mindre klar med detta. Alla mina matlådor har bytts mot lådor i glas och rostfritt, mina skärbrädor i plast har bytts mot fler i trä, och de verktyg jag hade i plast har fått ge vika för dito i rostfritt och trä. Det jag saknar är en matpincett/tång i trä och vispskålar i rostfritt, sedan är jag klar. Det känns så skönt, givande och roligt, detta. Jag lever ju sedan ett bra tag ekologiskt, men har utökat det till att inte bara innefatta mat, utan även tvål, schampoo, rengöringsprodukter, mjukmedel och diskmedel. Sådant. Och det är  intressant, roligt och spännande att lägga om sitt liv så. Plus att man faktiskt känner sig ganska nöjd med sig själv att man bidrar till en bättre värld, och ett steg närmare ett giftfritt hem. Men det finns mer man kan göra. Min syster skickade ett jätteintressant inlägg om blommor som rensar upp gifter i ditt hem. Är du intresserad läs mer om det HÄR. Och så två plastbantningstips: 1) en klassisk svensk houngsburk rymmer en perfekt, rejäl portion med soppa och gamla romburkar är perfekt för sås/ketchup/dip. 2) IKEA har just nu jättebra matlådor i glas som kan frysas, micras och stoppas i ugn, men ändå packas i jobbväskan. Toppen! Hur plastbantar ni?
 

Flex, solpromenad och raggmunkar

 
När ett möte i går sen eftermiddag blev inställt tog jag mitt pick och pack och flexade ut strax efter eftermiddagsfikat. Jag tog en lång omväg hemåt i solen, såg tussilago, blåsippor, krokus och - på sina ställen - grönt gräs. Tjålade lite med en liten söt katt i ett bostadsområde. Tittade förbi Wadköping och Stadsparken och shoppade lite i Ekobutiken. Gick en runda på stan (och var duktig och fönstershoppade endast). Sedan fixade jag hemma, städade upp, tvättade, gjorde det sista på min plastbantning som är snudd på färdig (mer om det framgent) och till slut: raggmunkar i soffan med en knapp timmes sändning från Game of Thrones-premiären i NYC som jag hittade på Youtube. En väldigt vanlig men väldigt härlig torsdag. Sedan fick jag tyvärr helt plötsligt ont i halsen (vilket är irriterande då jag inte har några halsmandlar) och vaknade flera gånger i natt för att det gjorde ont att svälja. Nu gör det ont både när jag inte sväljer och när jag sväljer. Jag har dock inte feber och kör på med Ipren och Strepsil, så hoppas vi att det är borta till i morgon då jag ska ut på äventyr med Angelica. Ha en fin fredag, kompisar!
 
 

Hipp, hipp hurra!

 
Idag fyller gulleponken två år. Igår åkte jag hem till honom och hans föräldrar, lekte och busade, käkade fisk och kramades. Av mig fick han bä, bä vita lamm och imse vimse spindel som sångböcker med tillhörade litet gosedjur. Enligt rapporter från hans far var de mäkta populära vid sängdags. Det gör mig glad. Jag fick också lite kvalitetstid med gulleponkens mamma, vilket var long overdue, även om det var kort och intensivt. Som hon sa: som en speed date! Bättre det än inget tycker jag. Underbart egentligen. Nu hoppas jag på att vi hinner med en slow date snart. Nu är det redan torsdag och i morgon är veckan slut. Jag tyckte den nyss började. Vilket är ett gott tecken så klart. Livet bra just nu. Skönt. Ha en fin torsdag, kompisar!
 

En vårfrudag

 
I går brände jag av en till halvmil och gymmade lite efter jobbet, medan de andra klättrade. Sedan möttes vi upp hemma hos mig för våffelmiddag. Sex personer fixade och trixade i mitt kök (var aningens kaosartat - men ack så mysigt). Det blev matiga våfflor först, med rom, créme fraîche, lök, ost och bacon för de som ville. Sedan sylt och grädde. Och så te och allmänt häng. En mycket fin kväll. Idag står diskberget kvar på min diskbänk men vad gör väl det? Det härliga gänget ska jag åka med till Gotland, Halland och Danmark framgent, så våffelmakeriet var en liten glimt av vad som komma skall i olika stugor under våren. Idag är det snöblandat regn och inte alls vår och jag drar på ledarskapsutbildning hela dagen för att sedan mysa med en vän och fira hennes lilla tvååring som fyller år i veckan. Ha en fin lillördag!
 

Hemma

 
Jag har ju fått en massa nytt då mormor flyttat till mindre och inte längre får plats med allt. Detta har lett till att mamma och pappa rensar och det har lett till att jag även fått grejer av dem. I köket står nu denna vackra pjäs. En gjutjärnsmortel. Kommer man från Bergslagen måste man ha gjutjärn i sitt hem. Denna är lika fin som prydnad som den är användbar. Jag har ännu inte fått tillfälle att använda den men jag tror vi kommer bli mycket lyckliga ihop.
 
 
I köket står även mormors fins kakburk från Schweiz som hon brukade lägga nybakta bretzeli eller Basler Läckerli i. Så himla fin. Står bredvid min fina kakburk från Parran. Väldigt internationellt kakburksutbud hos mig. Öh, ja. 
 
 
Den gamla tyska köksvägen jag hittade på Myrorna när jag flyttade in har fått flytta till förmån för mormors mycket finare, svenska våg. Som heter som min fina farmor hette, och därmed känns lite extra kul.
 
 
Och apropå farmor så står hennes fina Emma-fotölj nu i mitt vardagsrum. Mormor ärvde den efter farmor och nu när den inte längre får plats hos henne fick den flytta hem till mig. Jag älskar den! Den är rejäl men inte så tung som gamla möbler kan vara, så jag kan lätt flytta på den. Och där står den så fint och påminner mig både om farmor och mormor på ett så fint sätt. Och den passar verkligen in i mitt hem, tycker jag.
 
 
I vardagsrummet ligger den gamla sagoboken från Schweiz. Ja, om ni inte redan gissat det är min mormor alltså från det lilla alplandet. Jag tänkte att boken kan få mig att öva på min knaggliga tyska. Jag förstår nästan allt men kan i stort sett inte prata alls. Kanske lite högsläsning?
 
 
I hallen står de fina, lite spejsade fågeltavlorna. Passar finfint med fågelfatet som redan stod där. Jag älskar som jag redan bloggat om flera gånger att mitt hem är mitt. Av olika anledningar är det så himla viktigt för mig. Och när jag kommer hem kan jag verkligen känna att jag är hemma. Och det är så himla härligt (och har inte alltid varit självklart för mig). Dessa saker får mig att känna mig ännu mer som hemma. Underbart! 
 

Back up-sunday

 
Ja, lillkickan och bästis var det. Men ett tag innan vi skulle träffas och jag stod och borstade tänderna i godan ro ringde telefonen. Lillkickan hade spytt tre gånger inne på Plantagen. Inte läge att ses, med andra ord.  Ok, back up-plan? Hemorten såklart! Jag gick och fixade blommor till fina mormor och köpte dessert till söndagslunchen och satte mig på första bästa tåg. Mot Bergslagsskogen!
 

Syrrans svärmor hade som vanligt dukat upp stordåd. Mumsig fisk med massa goda tillbehör. I det mysiga på-landet-köket som jag älskar så mycket. Ja, syrrans kök är i ett renoveringskaos, så vi tog svärisarnas.
 

Där på landet finns det alltid olika djur att gosa med. Jag fick både hund- och kattpussar. Jag är ju moster till så söta djur!
 

Jag ville ju inte vara sämre än att bjuda på något, jag med. Men eftersom det var söndag var utbudet lite limiterat. Jag länsade semmelhyllan i konditoridisken. Det blev massa olika sorter. Gluten- och laktosfria, osötade, blandad grädde och mandelmassa och vaniljsemla, blev det. Sedan fixades och trixades det i renoveringskaoset, jag och mamma åkte på cykeltur genom landsbygden för att hälsa på fina mormor, det fikades och snackades och hängdes. En helt annan söndag än jag hade planerat, men minst lika fin!
 

Mellan två måltider

 
Min lördag blev liksom livet mellan två måltider. Först helgfrukost (bästa på hela veckan) med Alex och Sigges podcast, massa starkt kaffe och uppdateringar i den virtuella världen, Sedan texmexmiddag med Ginger Beer och två filmer. Veronica Mars (älskade den serien när jag var tonåring) och den senaste Hunger Games-filmen (så dystopisk, men så mycket symbolik från vår egen värld. Ungdomslitteraturen har verkligen fått kvalité. Eller är det ungdomslitt, förresten?). Däremellan personligt rekord på halvmilen för säsongen. Nytt lysrör i badrummet (hallelujah!). Shopping på Ekobutiken. Matlagning och bakning. Fix och trix. Lugn och ro. Lite så. Idag lyser solen som aldrig förr och jag ska hänga med bästis och lillkickan. Det blir lunch, lek och bus och IKEA, bland annat. Kul. Ha en fin dag, kompisar!
 

Al Capone och halvmilen





Fredag. Lunchträning, klättring efter jobbet, middag, teater om Al Capone i ett gangstrigt Chicago och häng hemma hos mig tills jag var tvungen att skicka hem grabbarna för att jag var så fredagstrött. Nu: lördag. Sovmorgon, Alex och Sigge och massa kaffe. Dagens mål: 5 km på så långt under 30 min som möjligt, att kunna köpa ett nytt lysrör till badrummet utan hjälp, heeeeelg. Film, kanske? Och något gott. Lite så. 


Extraordinary


I går hade jag bokat bord på den lite lyxigare restaurangen som finns i anslutning till min arbetsplats. Där högsta hönset för min stora arbetsplats alltid äter och där man måste vara anställd för att få äta - men får ta med sig en gäst. Gästen var min "syrra" som var på besök från Hufuvstaden. Hur mysigt som helst! Det var lyxigt att få äta annat än matlåda i lunchrummet, ta långlunch och få lite kvalitetstid med en av mina allra bästa vänner. Vi hade hur mysigt som helst. Jag kom på idag att jag mår ju så bra nu! För bara halvannan vecka sedan var jag så skör och påverkad av saker som hände runt omkring mig. Och det var så stressigt på jobbet. Men genom att prata med mig själv och jobba mig igenom allt är jag nu tillbaka på banan igen. Känns underbart. Som om plötsligt livet är så lätt, luften så lättandad. Och idag är det fredag. Det betyder klättring, middag och teater med ett helt gäng vänner och kollegor. Hurra! Trevligt veckoslutsintrång, kompisar!
 

Chateau Grand Cru 2014


I helgen gick årets Chateau Grand Cru av stapeln i Conventum arena i Öret. Ett 60-tal utställare,  bl.a. stora och små importörer av vin, destillerier av whisky och vodka, osttillverkare och annan småskalig verksamhet samt en rad olika choklad- och delikatessföretag som importerar från världens alla hörn samsades i lokalen. Jag åt och drack som om det inte fanns en morgondag. Ost, marmelader, choklad, fudge, bubbel, glass och rödtjut åkte ned så det stod härliga till. Naturligvis var mina vänner vinimportörerna där, på sista bilden är vi på besök för en liten vinprovning. Jag fick även med mig saker hem. Såklart. Mat är det bästa jag vet! Jag trivs som fisken i vattnet på sådana här tillställningar och kan gå runt i timmar. Vilket jag gjorde också. I över fyra timmar, för att vara exakt. Mer matmässor åt folket!
 

Världens bästa gluten-, laktos-, ägg-, och sockerfria muffins


Det här receptet hittade jag på Instagram för ett tag sedan. Och trodde inte det var sant. Världens bästa muffins för allergiker. Och om man vill ha ett gott, chokladigt mellanmål eller en liten dessert eller fika som inte är så onyttig, men väldigt god. Jag har bjudit på dessa till både kollega och syster och de får två tummar upp. Det är första gången jag provar "flax-eggs" (linfröägg?) som går ut på att man blötlägger hela linfrön tills det blir geléigt precis som äggvita. Här kommer receptet:
 
I burk/låda (kokta) svarta bönor, sköljda
1 msk linfrö blötlagt i 3 msk vatten
1,5 msk kokosolja (Kung Markattas har bra kokossmak, som ger lite sötma)
5 msk kakao
1/2- 1 dl dadlar (i receptet var det "sötning" men jag gillar inte de där pulvrena plus tänkte att detta blir saftigare).
1 tsk bakpulver
 
Jag hade i lite kanel, vanilj och kokos också. Baka i ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter. Klart! Saftiga, chokladiga, proteinrika muffins perfekt för en massa olika allergier, och för den som vill hålla igen på fett och socker. Prova och säg vad ni tycker, vetja!
 

Förrätter till huvudrätt och hotellfrukost

 
Att inleda helgen med en av sina absolut bästa vänner med hennes fina man, med glada skratt på restaurang. Det kan ju inte bli så mycket bättre. Vi blev lite menyanarkistiska och beställde in två förrätter var. Och så massakerade vi två osttallrikar till dessert, med goda dessertvin och söt (!) körsbärsöl till. Så ljuvligt.
 

Jag åt hotellfrukost både lördag och söndag. Båda gångerna toppade jag den med våffla med sylt och grädde. Dekadens i min värld. Med en sidoorder av bebisgos kan det vara den bästa hotellfrukosten jag någonsin ätit.
 

Vi promenderade mycket i helgen. För att söva bebis och för att få kvalitetstid, bara vi. Mellan frukost och mässa, innan middag, innan hemresa. Runt slottet såklart. Örebros stolthet. Och solen sken från nästintill klarblå himmel. Underbart. Några små bitar från en helg i mars, en lisa efter en hektisk vecka.
 

En alldeles speciell helg


De här älskade tokfrassarna var i Öret över helgen. Förutom kärlek, kramar och bebisgos blev det hotellfrukostar, middagar på restaurang, vin-, ost- och chokladmässa, promenader i solen och massa snack. En underbar helg som gick på tok för snabbt. Nästan så att jag saknar dem mer nu än innan de kom. Jag fick också träffa den lille för första gången sedan han föddes i höstas, och jösses vilken charmknutte han var då! Det kändes som om vi redan kände varandra och det var helt naturligt att gosa med honom. Vi har ju "pratat" lite på FaceTime innan, så vi kände igen varandra lite. Solen sken mest hela helgen, trots att vi hade fått prognoser som skvallrade om snö, regn och storm. Ja, lite så var helgen. Fler rapporter kommer, jag måste bara komma tillbaka till verkligheten lite först. Ha en finfin måndag, kompisar!
 

Att inse hur bra vi har det

 
Det blev en tom vecka här på bloggen. Den helt overkliga arbetsbelastningen på jobbet gjorde att det inte fanns tid för så mycket annat. Har knappt hunnit med mig själv. Och så en fullspäckad (men härlig) helg på det. Nu äntligen lugnt. Bra, för veckans stress har smittat av sig på sömnen och jag har vaknat dyngsvett med stressdrömmar om jobbet. Och idag vaknade vi upp till nyheten att vårt vatten är smittat av något. Jag som pluggat mänskliga rättigheter vet extra mycket hur viktigt rent vatten är, och på ett sätt kan det vara bra för oss här i väst att prova på hur det är att inte ta vatten för givet. Vi kan i alla fall koka det. Vissa har inte vatten alls. I alla fall. Det gör ju att tandborstning, matlagning och annat blir lite knepigt. Jag - som hade en mycket otrevlig tvåveckors kräkis förra vintern - är otroligt försiktig och köpte mot mina principer hem flaskvatten. Det var svårt att få tag på det då det var slut i alla mataffärer. Till slut hittade jag det på Pressbyrån. I morgon kommer syrran med vatten från hennes hem på landet där de har egen brunn. Kommunen (som skickade sms idag om varningen, mycket high tech) tror att detta kommer ta minst tre dagar. Vi får se. Jag tar det säkra före det osäkra och använder så lite vatten som möjligt ur kranen. Idag måste jag dock duscha... I alla fall. Jag är tillbaka i bloggosfären och ämnar ge trevliga rapporter framgent. Så länge önskar jag er en finfin söndag.
 
Ni kan väl kika in på Waik idag? Water Action in Kenya är en organisation startad av min svågers släkning och hjälper människor i Kenya till självhjälp med vattenverk och brunnar. Så viktigt. Kika in HÄR.
 
 

Vila i frid, Nils Horner

 
När jag jobbade på Pakistans Ambassad hade jag äran att få hälsa på Nils. Han var ofta hos oss då han behövde förnya sitt journalistvisum då och då. Jag var alldeles pirrig och ringde hem för att berätta efteråt. Nils röst är en av de mest välbekanta i etern för mig, då han varje morgon har gett mig rapporter från händelsernas centrum. När jag var på Sveriges Radio pratade jag med VD:n Cilla Benkö (då, vice VD) om Nils, och hon berättade att han inte ens hade något riktigt hem. Han bodde på hotell, då han dedikerat livet åt utrikesrapportering och hela tiden var på resande fot. Han brann verkligen för det han gjorde. Och han gjorde det så bra. Med Nils bortgång har Sverige förlorat en underbar journalist och en fin man. Vila i frid, Nils.
 

En bortkopplad helg


Min helg kanske inte var så där jättebortkopplad ändå. Men jag höll mig borta från att dela med mig, under helgen. Jag vaknade på lördagen till den här synen. Solen som sken i genom fönstret. Det var ett tag sedan...
 

Jag firade med god helgfrukost. Kesoplättar med mixade bär och grädde.
 

Sedan det enda rätta: UT! De hade inte satt fram parkbänkarna ännu, så jag satte mig på en sten i stadsparken och bara njöt. Tyvärr blåste det lite. Så jag gick till Ekobutiken och helgshoppade. och sedan fix hemma. Städ, tvätt, fix. Hur skönt som helst. Sedan film i soffan och tidig sänggång igen. Jag behövde det verkligen.
 

Ännu en helgfukost. Scones. En av mina favoriter.
 

Sedan ut i solen igen. Denna gång med en vän. En lång runda i solen och en lång stund på den fina soffan precis utanför stadsparken. Det var VARMT. Solen värmde. Och jag bestämde att nu var våren officiellt kommen.
 

Jag hade tänkt mumsa på sushi redan på lördagskvällen, men jag orkade när kvällen kom helt enkelt inte gå ut. Så det fick bli en ganska sen söndagslunch istället. Detta i soffan framför The Newsroom som jag nyligen börjat följa.
 

Kvällen utvecklades till någon sorts onyttighetsorgie. Jag åkte hem till två killkompisar för film. Avengers. Och så glass, pizza, godis och läsk. Vi hade chips också men som tur var gick det inte riktigt så långt. Herre. ja, ja, ibland måste man liksom få upp ämnesomsättningen med lite moffande, n'est ce-pas? Ja, och det var några bitar från min helg det.
 

Jag loggar ut

 
Mitt upp i alltihopa har jag det galet på jobbet också. Och nästa vecka kommer att bli den tuffaste veckan - arbetsbelastningsmässigt - sedan jag började på min arbetsplats för ett och ett halvt år sedan. Jag hade därför en känning av att jag eventuellt skulle vilja ha ett glas vin när fredagen var över. Jag hade köpt en ekologisk halvflaska tidigare i veckan. Jag avnjöt ett par glas - i ett av mina nya vinglas som jag äntligen hämtat ut, en julklapp från jobbet -  i soffan med lyxiga chips med parmesansmak, hemgjorda skitfula men goda mozzarella sticks och min tidigare införskaffade ginger beer. Jag släckte sedan lampan och lade huvudet på kudden innan klockan hade slagit tio. Slut var ordet. Den här helgen är min och bara min. Sol, motion, egentid och kontemplation. Jag loggar ut, helt enkelt. Ha en fin helg, kompisar!
 

Always look on the bright side of life


Det är att största vikt för mig just nu att fokusera på de positiva sakerna i livet. För även om alla delar i mitt liv är långt ifrån hunkydory just nu är ÄR det faktiskt överhängade bra. Och därför - för att den här bloggen föddes för att fokusera på de positiva sakerna i mitt liv - kommer här en lista på allt trevligt som hände mig igår. Och det överskuggar det som jag helst vill släppa när den här (underbart soliga, om vi får tro rapporterna) helgen är till ända.
 
Jag såg en liten tjej på väg hem från jobbet som såg precis ut som Arya Stark. Gav mig världens största leende.
 
Systembolaget hade äntligen fått in (alkofri) Ginger Beer. Jag köpte ett helt gäng och hävde i mig en redan till middagen.
 
Jag stötte som av en händelse ihop med en fin vän på stan, precis när jag behövde det. Han strök mitt hår, sa fina saker och gav mig en sådan där kram som var så varm och hård att man inte kunde annat än le.
 
Jag gjorde massa ärenden efter jobbet, sådana jag verkligen behövde göra och som var så skönt att ha ur världen.
 
Jag handlade små presenter till två kollegor som jag ville visa min uppskattning för. Jag blev alldeles upprymd när jag tänkte på hur glada de skulle bli när de fick dem (de blev de också - en rörd till tårarna - underbart).
 
Och sist men inte minst. Jag blev fin hos min frisör. Precis vad jag behövde, att få känna mig snygg, fräsh och redo för världen. Och så blev jag blond igen, efter ett halvannat år i hiatus. Long time no see, brightness.
 
 

Hemmashopping


I går tränade jag efter jobbet, precis vad jag behövde. En rikig urladdning och utlopp för känslor, tankar och negativ energi. Sedan hämtade en kollega mig och vi åkte till en annan kollega för lite fika och hemmashopping. Vissa sådana där "home-partyn" kan jag ha lite svårt för, ni vet sådana där när man känner att man måste köpa saker, och ibland att de vill att man själv ska börja sälja eller ha eget party. Detta var ingenting sådant. Detta var ett party med inredning och lite SPA-produkter. Det var jättretrevligt, avslappnat och skönt. Man fick i sin egen takt titta igenom katalog, fråga frågor, fika och klämma på sakerna. Hur mysigt som helst. Dessutom var det kul att se hur kollegan bodde och hur sakerna som såldes passade in i hennes hem. Jag ska faktiskt snart ha ett eget home-party då en vän börjat sälja barnkläder. Jag har ju som bekant inga barn, men massor med barn i min närhet. När jag fick veta att det fanns en ekologisk kollektion var jag såld. Vi får se om jag lyckas göra det lika mysigt som min kollega... Om jag köpte något? Nej, tyvärr. Dels ska jag ju inte konsumera så mycket personligen det här året, dels hittade jag inget som riktigt passade in i mitt hem. Men det var ändå kul med inspiration och lite mysigt samkväm. En trevlig lillördag, helt enkelt.
 

En fettisdag


I går inföll den så. Min favoritdag på hela året. Semla på fikat på jobbet först. Såklart. Sedan klättring (jag klarade efter mycket om och men att ta mig upp till tolv meter och var stolt som en tupp). Efter klättringen sushi, semmeltårta, makroner och blåbärssemlor med fem kompisar hos mig. Häng, tjo och tjim och sänggång liiiiite för sent för en vanlig jobbvardag. Härligt! Fick ni någon semla?
 

Hänt i helgen


Min fina mormor har flyttat till mindre, och får längre inte plats med alla saker hon hade i sin förra lägenhet. Därför har jag fått en rad saker. Fina saker. Det känns lite sorgligt att hon längre inte kan njuta av sina saker, men samtidigt känns det fint att ha hennes saker i mitt hem. Speciellt då hon vill att jag ska ha dem. I helgen kom en fin kristallkrona upp i mitt vardagsrum, och i ett hörn står världens finaste hattlåda. Varje gång jag tänder lampan kommer jag nu tänka på mormor. Så himla fint, ändå. De andra sakerna har jag ännu inte hittat platser till men snart ska jag inkorporera dem i mitt hem. I det finns det redan massor av ärvda och givna saker från släkten. Sådant jag gillar bäst. Saker med en historia som representerar en del av mig.
 

Två tips


Helgen har varit bra, men också turbulent och omskakande för undertecknad. Jag är lite suddig och skör idag. Så därför börjar jag veckan med att ladda rejält. Jag ska på behandling i eftermiddag och ser fram emot det. Dessutom finlunch med kollegorna idag. Men ladda måste vi. Så här kommer två tips att kicka igång veckan med, ett ätbart och ett själsligt. Det ätbara är desserten ovan, signerat min ömma moder: blanda mascarpone med hallonsorbet. Frys i portionsformar. Toppa med hemgjord hallonsås vid servering, och garnera med hallon och citronmeliss. Klart! Världens lättaste, snabbaste och godaste dessert! Det andra tipset fick jag av en kär vän igår kväll. Så enkelt och självklart med ändå inte något jag inte insett ordenligt, i bröstet: ibland, när det är jobbigt, känn känslorna med tänk inte tankarna som kommer med känslorna och agera inte på dem. Det kan man behöva påminna sig om ibland. Tyckte det var värt att dela med mig av. Nu fjuttar vi eld i baken på den här veckan. Nya tag!
 

Slottstur








Idag har hela den utökade familjen varit ute på äventyr. I julklapp fick vi av syster och svåger en slottstur i Örets stolthet, byggt någon gång i slutet av 1200-talet eller början på 1300-talet (med många påbyggnationer). Idag kasserade vi julklappen. Det var första gången jag gick en guidad tur på slottet. Det var mycket trevligt att få höra om Engelbrekt, Hertig Karl, Gustav Vasa, Carl IX, häxor och Gråkappa. Jag älskar ju som bekant både historia och slott. Efter turen bjöd jag in hela dussinet hem till mig där jag bjöd på lite brunch. Mycket trevligt, som sagt. Dessutom fick jag hjälp att hänga upp en ny fin sak i vardagsrummet. Men mer om det framgent. Nu ska det njutas av småstaden jag växte upp i och middag hos syster på landet. Trevlig helg! 


RSS 2.0