Att resa. Och att längta efter det.

 
Det började med Lotta. Hon bloggade om sitt NYC. Jag längtade från fotknölarna ända ut i hårtopparna.
 
 
Sedan rapporterade Sofia från sin seglingssemester som bland annat tagit henne till Gibraltar. DIT vill jag verkligen igen!
 
 
Sofia bor ju för övrigt i Berlin. Dit MÅSTE jag igen. Den gången jag besökte staden blev jag trollbunden. Jag hade en fördom om att det skulle vara grått, trist och depressivt. Det var grönt, vackert och levande. Och billigt! Jag tillbringade bara knappt två dygn där och det var på tok för lite.
 
 
Sen har vi ju Sri Lanka, resan jag aldrig glömmer, mina drömmars ö. Dit kommer jag återkomma igen och igen, det vet jag. Jag har saknat det sedan jag satte foten på planet hem. Varje dag. När jag i jobbet en gång var på en diplomatgrej hoppade jag nästan på Sri Lankas ambassadör (som kanske inte riktigt uppskattade gesten) och så fort landet kommer på tal blir jag lyrisk. Men så länge får jag se fram emot medelhavet i augusti och kanske även en Parrantrip i september. Paris älskar jag ju med hela mitt hjärta. Ja, att resa gör livet värt att leva. Det berikar livet som inget annat. Mer resor åt folket! Och åt Jenny.
 
 

En måndag

 
Två vänner, lite snacks och vin. Det var min måndag. Och så milen innan det. Och en pizza. Bra balans, på något sätt. Sommarkvällarna kräver dock filtar nu... Jag hoppas på en rejäl Brittsommar. Vore inte det härligt? Nu ska jag väcka vännen som som över med lite kaffe. Tjipp!
 
 

Sunday / Sun-day

 
Efter den underbara söndagsfrukosten i solen åkte solstolen fram.
 
 
Kissen hängde med. Och kråmade sig så att jag skulle klappa. Som jag - som alltid - gjorde.
 
 
Min solkräm hade ett väldigt passande namn. Och jag behövde verkligen den....
 
 
...för där låg jag länge i solen. Ville inte flytta mig. Jag läste nämligen ut slutet på bok ett och början på bok två i min favoritserie.
 
 
Jag åt en jättesmarrig lunch i form av en smörgås packad med en massa god fetaost och färsk basilika. Jag åt inte mer, för jag ville spara mig till kvällen.
 
 
För på kvällen hade jag blivit bjuden hem till vännen. Jag promenerade dit i vacker natur.
 
 
När jag kom hade hon precis lagt kickan och dukat så fint.
 
 
Efter middagen åkte godis och film fram och myskvällen fortsatte.
 
 
Vännen tände en massa ljus, och det mörknade ganska snabbt. Vännen konstaterade att det var augustimörkret som kommit. Det gjorde mig lite ledsen. Fast i augusti ska ju jag på utlandssemester, så det är ju egentligen bra att månaden snart börjar. Och vännen ska börja jobba igen efter sin mammaledighet. Augusti blir nog en bra månad. Sedan gick jag hem i mörkret kring midnatt. Sista - lite läskiga biten - ringde jag upp vännen och hade henne som sällskap i mörkret. Och det var min söndag.
 
 

One Lovely Blog Award

Det var ett tag sedan man såg bloggpriser nu. Men igår fick jag ett. Av min fina amerikanska vän som ganska nyligen har startat bloggen "Back to Basics". Där skriver hon om att gå tillbaka från ett jobb till att vara en "stay at home mom" igen, där hon har hemmaskola för sina tre barn (som jag är gudmor till). Hon försöker som bloggen skvallrar om gå tillbaka till det enkla, inga tillstatser och kemiska konstigheter i livet. Ska bli spännande att se hur det går. Så här fint skrev hon i alla fall om mig i sin blogg: "This lady is VERY dear to my heart! She is a very strong and independent woman, speaks several languages, has traveled the world and has worked for the UN!! ALL in her twenties!! She has loved and lost but gets back up on her feet and knows the meaning of being a true friend!! Yes this blog is in Swedish but Google Translate will take care of that problem." Hon tog i lite mycket kan jag tycka, men tusen tack för orden, vännen!
 
Priset går som vanligt ut på att berätta saker om sig själv - denna gång sju - och skicka vidare det till andra bloggerskor. Så here we go:
 
1. Jag får ångest av tallar. På riktigt. Klarar inte av det. Det är trädet i sig, men också hur det ofta ser ut i närheten av tallar. Jag har fått mina föräldrar att lova att om jag dör innan dem får de inte begrava mig i sådan natur. Däremot älskar jag bokskog, björkar och andra lövträd. Jättemycket.
 
2. Jag älskar svartpeppar. Kan ha det på nästan allt. Däremot har jag väldigt svårt för vitpeppar. Speciellt doften.
 
3. Jag tycker att Peter Eggers är Sveriges snyggaste skådespelande karl. Han slår Micke P med hästlängder.
 
4. Jag är en storstadstjej. Nästan alltid. Men ibland drömmer jag om att bo i en liten engelsk eller irländsk by. Typ Emmerdale.
 
5. När jag bodde i London var jag en gång på en spontandejt med en skådespelare från TV-serien "Fotballers' Wifes" på Borders på Oxford Street. Han spelade en av the "bad guys" och jag hade jättesvårt att se honom som något annat än hans karaktär, då jag brukade följa serien.
 
6. Jag har Jan Eliasson som lite av en idol. Vi har träffats flera gånger och jag har en gång organiserat en middag för honom. Han är en stor tillgång för FN.
 
7. Jag fastande en gång på gränsen från USA till Kanada. När jag blev inforslad på gränskontoret och intervjuad av flera tjänstemän (livrädd, mind you) visade det sig att det inte var något fel, utan de trodde jag var släkt med en känd ishockeyspelare, svensk som jag var. Snacka om att mina fördomar om kanadensare fick vatten på sin kvarn!
 
Och så bloggerskorna jag vill skicka vidare priset till.
 
Charmigt, sa Charlie: Detta pris kan inte vara mer passade för denna bloggen, för den är verkligen One lovely blog. Inte nog med att Lotta bloggar fantastiskt med fantastiska bilder, hon skriver alltid så fint här i min blogg. Och när hon helt plötsligt inte kunde kommentera här hittade jag små meddelanden från henne till mig på andra bloggar som hon vet att jag läser. HUR fint? Lotta, du är bäst!
 
Angeliqe: Hon tar underbara foton, skriver fina texter som får en att tänka till och jag kan numera räkna henne som en vän, då vi gick från att vara bloggvänner till att faktiskt träffas på riktigt. Vi skrattade i kör i flera timmar första gången vi sågs. Fina Angelica!
 
Prinsessans Praliner: Så fin, så gullig, så söt! Prinsessan skriver om sitt nya hus som håller på att renoveras, adoptionsresan hon och hennes man just har börjat och resor hon gör i största allmänhet. En tjej jag mer än gärna skulle ta ett glas vin med och prata bort några timmar.
 
Ellinor: En massa goda vegetariska recept, boktips och massor av träningsglädje och kloka tankar. Där har vi en till tjej jag gärna skulle hänga med. Och vi har börjat koka ihop planer för att få det att hända, faktiskt. Hoppas det blir snart!
 
Marie: Snygga bilder, söta historier om lilla Alfred, komiska historier om svärföräldrar, underbara recept, jätteroliga och fina "söndagssvep" och då och då referenser till hennes hemort, som inte ligger långt bort från min. En blogg att älska!
 

Söndagsmorgon

Jag kickar i gång den sista söndagen i juli med croissanter, äggröra, kaffe och en bok i solen. Precis som det ska vara. Ha en underbar dag, gott folk!


För EXAKT ett år sedan

 
...eller rättare sagt 330 dagar. Då var jag i London och smakade på den då försiktiga OS-febern. I år nådde den sitt klimax under invigningen. Jag satt uppe till nästan två i natt för att se hela sändningen. Anglofilen i mig hurrade. Vilken show!
 
 

The hands of time / Nostalgitripp

 
Här om dagen letade jag igenom gömmorna i garderoben i mitt gamla flickrum. Gud, vad mycket kul jag hittade. Gamla dagböcker (jösses, vad mycket ångest som ryms i en liten tonåring), foton från språkresan till Torquay 1998 (jösses, vad mycket hormoner som ryms i ett gäng tonåringar), lappar och brev från vänner, gamla postrar och urklipp på favoritkändisar, häst- och husdjurssaker och det ni ser ovan. Högstadiefotona. Låt mig presentera Jenny Lina Carlsdotter som sjunde-, åttonde och niondeklassare. Anno 1996, 1997 och 1998. Lite mer acne för varje år, lite mer stylade ögonbryn och frisyrer. Lite mindre oskuldsfull och lite mer uppstudsig för varje år. Ja, jösses vad kul! Jag hade glömt att jag hade dessa, Nostalgitrip deluxe.
 
 

Efterlysning

 
Jag planerar en resa till den franska huvudstaden i den senare halvan av september. Nu behöver jag er hjälp. Är det någon som har tillgång till, eller vet någon som har tillgång till, en lägenhet i Parran? Det är för en vecka och för tre vuxna och ett barn. Såklart är vi ute efter ett klipp rent finansiellt. Vet du något så maila jättegärna mig på jen_carlsdotter (a) hotmail.com. Kramtackhej!
 

En vän, en kaffe, en brygga. Sommarkväll.

 
En kaffe på bryggan vid sjön. En kär vän att prata bort några timmar med. Kvällssol på nosen. Sedan en promenad på strandpromenaden och vidare genom sommarkvällen. Fin torsdagskväll.
 

Kärlek

 
Det är så fint, så underbart. Att kickan numera känner igen mig, ler och sträcker ut armarna när jag kommer. Att jag (för det mesta) kan trösta henne när hon är ledsen, även om hennes mamma finns till hands. Att jag börjar bli en del i hennes liv (tack för att jag valde en sommar i Bergslagen). Jag är så blödig. Det tycker kickans mamma också. Om jag grät floder när kickan hade tagit sina första steg, hur blir det då om jag får egna barn? Om jag blir till mig och full av tårar när jag hör henne säga "mamma" för första gången, hur blir det när eventuell avkomma kallar mig för det första gången? Jag kommer bli Sveriges blödigaste mamma. Men det struntar jag i. Så mycket kärlek.
 
 

Indonesisk kycklinggratäng

 
Jag gillar inte att följa recept. Jag vill höfta och hitta på själv. Däremot älskar jag att läsa recept och bläddra i kokböcker för att få inspiration. Min vän följer dock recept, väldigt noga. Hon tipsade om appen "Koka ihop" som hade gett henne många middagsidéer. Förutom alla recept i receptbanken ger den dig dagens recept. Jag skaffade den för inspo. Jag använde den till rabarbermarmeladen. Och sedan kom dagens recept upp på ovanstående rätt. Och jag var tvungen att laga den. Dels för att det var något jag aldrig skulle laga själv, med smaker jag aldrig skulle matcha ihop. Dels för att jag tyckte det var dags att följa ett recept och för att jag måste få nya influenser. Dessutom hade jag alla ingredienser hemma. Vilken succé det blev! Jag kan verkligen rekommendera denna rätt!
 
Indonesisk kycklinggryta
4 pers
1 st hel grillad kyckling (jag tog ett paket quornfiléer)
1 st röd paprika
3 st bananer
3 st vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
100 gram mango chutney
1 msk sambal oelek
1 tsk curry
 
Sätt på ugenen på 200 grader. Ta bort skinn och ben och dela kycklingen i bitar. Jag tog quorn som jag tinade genom att koka i vatten med massa curry, paprikapulver, ingefära, örtsalt och peppar och sedan stekte i rikligt med smör och strimlade (jag vet att några av er inte gillar quorn, då tror jag att zuccini och aubergine skulle passa istället). Lägg kyckling/quorn/grönsaker i en smort form. Strimla paprika och skiva bananerna och fördela dessa över kyckling/quorn/grönsaker. Vispa grädden och rör ner chutney, sambal oelek, curry (jag tog lite extra) och vitlök. Bred över blandningen över allt i den smorda formen och gratinera i ca 15 minuter eller tills allt fått fin färg. Sertvera med ris (eller bulgur som jag) och sallad.
 
 

En dag på stranden

 
Fyra tjejer och tre barn packade väskor och barnvagnar fulla med leksaker, matsäck, solskyddsfaktor, tidningar och filtar och begav sig för första gången i år till sjön med bryggorna. Där låg vi mest hela dagen och njöt. Jag tog med mig en termos kaffe att bjuda på (jag kan inte komma ihåg senast jag gjorde det, tror jag) och vännen vattenmelon. Den här dagen ligger på topp tre denna sommar, helt klart!
 
 

Sommar

 
Solen skiner och det är varmt. Jag har slängt på mig favoritklänningen och sitter och väntar på att bli upphämtad av vännerna. Vi har köpt matsäck och ska åka och bada. För första gången den här sommaren. Hurra! Somriga bilder på G här på bloggen, gott folk! Hoppas solen lyser på er med. Tjipp så länge!
 
 

Besatt

Ja, nörd är nog vad man kan kalla mig. Jag har blivit lite besatt. Av Game of Thrones. Jag läser böckerna. You tubar videor. Kollar GameofTrones-hashtags på Instagram. Lyssnar på Game of Thrones-soundtrack på Spotify. Checkar in skådespelarna till serien på imdb. Läser GoT-wiki. Jag tänker på två saker här. Dels: vilken tur att all denna teknik inte fanns när jag var 13 och Backstreet Boys-fan (och en smula besatt). Och dels: jag behöver nog en ny hobby. Eller en pojkvän. Eller nåt. Nu ska jag you tuba lite. Tjipp!
 
 

Höstigt

 
Igår och idag har det varit väldigt höstigt i Bergslagen. Kallt, grått och väldigt blåsigt. Så idag gjorde jag därför en höstig frukost. Mannagrynsgröt med hemgjord drottningsylt som jag gjorde igår och några grova mackor. Mannagrynsgröt ger mig alltid sådana härliga kindergarten flashbacks att jag bjuder mig själv på det då och då. Det är så mysigt. Likadant med (soja)korv strogranoff eller kräm med mjölk. Har ni några sådana rätter?
 

Naturromantik / Jenny drömmer om landet

 
Eftersom det inte hänt så mycket här idag (läs: day time TV och bokläsning) delar jag istället med mig av några bilder jag tog på fredagens kvällpromenad till mysstunden på vännens lantställe. Jag fick sådana där snudd på religiösa känslor, ni vet? Naturromatiskt religiösa. Jag ville genast flytta in i en Bergsmansgård på landet, odla potatis, rida och plocka blommor. På sommaren, i alla fall. Jag tycker bilderna faktiskt fångade lite av magiken av Bergslagen, trots att de är tagna på ajfånen. Det är nog kanske något speciellt med Bergslagen...
 
 

Fem vänner och en bäbis

 
Söndag. En tur in till Öret. Fyra av mina finaste vänner. Och världens sötaste pojkbäbis. Snacks, bra musik och en massa mys. Och skratt. Så borde man alltid fira söndag. Idag vaknade jag tyvärr med halsont och lite feber, så det blir kurerande hemma. Men jag lever på gårkvällen. Mig går det ingen nöd på. Tjipp!
 
 

Gamla fina Örebro

Vad fint det kan vara, ändå.


Girls night in

 
Gott sällskap, god mat och goda konversationer. Vad mer kan man begära?
 

Livet

 
Jag har tillbringat flera timmar i solstolen. Inlett andra dagen utan huvudvärk efter nära på tjugo dagar med. Läst många, många kapitel i Game of Thrones. Ätit både frukost och lunch ute i trädgården. Gosat med katten. Vilat en stund på spikmattan. John Mayers senaste väller ur högtalarna. Snart ska jag göra mig lite fin och plocka ihop en hel armé av frukt och grönsaker och bege mig till vännen. Där andra vänner väntar med en hel armé av andra födoämnen som tillsammas med varandra och gott somrigt rosévin får utgöra vår middag. Ibland känns livet så fjäderlätt och barnsligt lyckligt. Speciellt efter dagar av onda tankar, ont huvud och hemskt väder. Jag känner att jag lever igen och sommaren med mig. Hurra!
 
/Nöjd tjej 83

Friday night

 
Om gårdagen var underbar var gårdagskvällen på precis samma nivå. Jag satte på mig gummistövlar och packade regnponchon och vandrade ut på landet till min väns lantställe. Där myste vi med vin och snacks tills vi var så trötta att vi var tvungna att åka hem och sova. Den här sommaren har precis uppdaterats några snäpp, känner jag. Det kan bli en av de bästa.
 

TGIF

 
I går var en alldeles underbar dag. Jag och vännerna hängde i sol och värme i vännens trädgård. Vi käkade lunch, pratade viktigheter och oviktigheter och bara njöt av livet. När störtskuren kom gick vi in och mös, spelade musik för kickan och dansade och skrattade. Och käkade lite chips. Bra dag!
 
 

Smultron

 
Smultron måste ju vara det allra godaste bäret. Och det med finast namn. Det verkar inte vara många språk som har ett eget namn för de små underverken. Igår var jag bjuden på grill- och filmpartaj hos några vänner, och då passade jag på att sno några bär i deras gigantiska smultronland. Hur gott som helst ju. Tydligen kan man inte frysa smultron - de blir bara till mos - så man får njuta av dem nu. Och de smakar ju faktiskt som godast direkt från landet. Sommar och sol smakar det, tycker jag.
 
 

Motivationen, motionen och (halv)maran

Jag idag efter mitt pass. Svettig och nöjd.
 
De senaste fyra gångerna jag har tagit milen har jag slagit mitt eget rekord. Idag slog jag inte totaltiden, men däremot sa någon känd atlet till mig i lurarna att jag sprungit min snabbaste mile någonsin. Najs. Ja, jag springer nämligen med Nike+-appen. Sjukt bra. Varje kilometer får jag veta vilken medelhastighet jag har, i slutet på mitt pass (som är ca 10,8 km) peppar de mig att jag snart är framme och varje gång jag är klar berättar de för mig vilka rekord jag slagit. Sjukt bra för motivationen, har jag märkt. Jag är inte på något vis där jag var i mina tävlingsdagar (då var jag ju typ 15 år yngre än vad jag är nu), men jag blir bättre och bättre. Efter min sjukdom och sjukhusvistelsen kändes det som om jag började på noll, och nu är jag uppe i 4.4 min på min snabbaste kilometer. Inte beundrandsvärt på något sätt, och vad min minst snabba kilometertid är kanske vi inte ska prata om, men det känns som om jag är på gång igen. Det är en härlig känsla. Jag har en svag tanke och förhoppning om en halvmara nästa år. Vi får se...
 
 

Uti vår trädgård

 
I går hade vi nog den finaste sommardagen hittills i Bergslagen. Det var så kallt att man fick ha långärmat och filt när solen gick i moln, men när solen kom ut var det mer än ljuvligt. Jag och mina vänner - den ena just hemkommen från Dolomiterna och den andra med sin underbara bebis - satt ute hela förmiddagen och mycket av eftermiddagen. Vi njöt av vädret, hämtmat och varandras sällskap. En ljuvlig dag. Sedan började det spöregna och vi fick gå in. Men nya tag idag igen när jag har en till dejt med två vänner i en annan trädgård. Tjipp!
 
 

Hurra, hurra, hurra!

 
I går åkte vi för att fira min svåger som slirar in på det sista 20-something i år (as do I, iiieee). Han och min syrra hade gjort jättegoda smörgåstårtor (deras specialité) som denna gång var helt vegetariska. Sådant uppskattas. Och hur söta var inte servietterna då? Grattis, svåger!
 
 

Phillip Butah

 
Min fina, underbara vän Phillip går från klarhet till klarhet! Nu har det blivit klart att han ska måla av Nigerias presidentpar,en så stor nyhet att det hamnar i nigerianska OK! Magazine. Jag har ju skrivit om honom förut (HÄR, till exempel). Tänk när han "bara" pluggade konst och vi jobbade extra i samma restaurang i London. När vi drömde om livet när vi hade "blivit vuxna". Sedan växte han upp och målade ett porträtt av prins Charles, liksom. Jag måste säga att han förverkligade sina drömmar liiiiite bättre än jag. Fast jag har ju fortfarande tid på mig. I alla fall. Heja Phillip!
 
 

Mediterranean

Till gårdagens middag tog jag inspiration från länderna kring Medelhavet. Bulgur med granatäpple och persilja, tzatziki, tomatsallad och halloumi. Gott! Om drygt en månad simmar jag själv i Medelhavet. Fasen, vad skönt det ska bli.


Stockholm med båt

 
Det var faktiskt kul att efter att jag bott i Paris se staden från båt (HÄR).  Likadant när jag tog turistbåten i Köpenhamn för några sommrar sedan, fast jag varit i staden hur många gånger som helst. Så när jag fick förslaget att göra samma sak i Stockholm hoppade jag på idén. Och det var billigt! Vi tog en "hop-on, hop-off"-båt som gjorde åtta stopp i Stockholm. Man fick hoppa av och på hur många gånger som helst och biljetten gällde i 24 timmar. Jättebra för turister. Och för oss. Det är ju mycket roligare att åka båt än tunnelbana, liksom. Och eftersom solen lyste (för en gång skull) så passade det perfekt. Om man vill finns det också hörlurar att bli guidad i. Det skippade jag, dock. Vi gick bara av en gång - på Djurgården - men gör man inga avhopp tog turen en timme. Perfekt.
 
 

Skördetid

 
I måndags när jag vaknade upp i min lägenhet i Hufvudstaden kunde jag gå ut och skörna mina allra första tomater till frukost. Och jädrar i min lilla låda vad goda de var! Jag har två plantor och den andra har precis börjat blomma, så jag tänker mig att det kommer att komma små hösttomater på den. Prima. Nästa år ska jag ha ett helt gäng!
 
 

Rabarbermarmelad

 
Det var ju ett tag sedan jag bestämde mig för att koka rabarbermarmelad. Inte förrän idag kom jag till skott. Jag passade även på att baka min ömma moders goda knäcke till. Marmeladen höftade jag med, men ungefär en liter rabarber i små bitar, säkert 4 dl vatten (det stod 1 dl i receptet, men så här års är rabarbern lite träig) och en halv citron i småbitar med skal (det kokas mjukt och gott och gör marmeladen fräsh). Låt koka allt mjukt i ca 15 minuter. Sedan tillsatte jag 3 dl strösocker och ca 1 dl gelésocker (receptet sa 6 dl syltsocker).  Koka i några minuter till. Klart!
 
 

Djurgården

 
De senaste dagarna har ni fått nöja er med fula och korta mobilbloggposter. Så här kommer en bildbomb från gårdagens Djurgårdspromenad. Vi tog båten till Gröna Lund, promenerade ut till Waldermarsudde, vidare till Biskopsudden och sedan tillbaka igen längs med vattnet. Sedan tog vi båten vidare för att se mer av Hufvudstaden från vattnet.
 
 

Såpa

Nu när jag var hemma i min lägenhet en snabbis fick den här flytta in hos mig. Jag fick den av mormor, som haft den i sitt hem förr. Nu tyckte hon bara att den låg och skräpade, så jag fick den. Den passar jättebra på min diskbänk, tycker jag.


Hej från Prins Eugens Waldermarsudde

Solen skiner ännu. Och det är varmt. Vad jag har längtat!


God morgon!

Ja här sitter vi och äter frukost. Ute. I solen. Hurra! Ha en underbar sommardag, gott folk. Det ska jag ha.


Hufvudstaden

Jag befinner mig på blixtvisit i Den Kungliga Hufvudstaden. Efter lite italienskt till middag blir det nu hem till bingen. Morgondagen bjuder på trevligheter. I sol, får vi hoppas.


Dinner with friends

 
Lördagkväll och vi hade favoritpojken och hans föräldrar på middag. Vi åt gott, jag målade ånglok med favoritpojken mellan rätterna och favoritpojken hade med sig smultron till mig. På ett grässtrå. Hur fint?. En mycket fin kväll.
 
 

Hej helg!

Jag inleder helgen med lite motion. Blir nog ett styrkepass också. Jag har legat lite på latsidan när det kommer till det på senaste tiden... Trevlig lördag, gott folk!


Nuärefredagsmys

Fredag och pappa Carl bjuder på mat. Räktoast och gös med vitvinsås på egengjord fond. Nu ska jag och min ömma moder på film- och godisjakt. Hemmakväll, med andra ord. Trevligt helgintrång, gott folk!


Long time no see

Igår kom min äldsta kusin med familj på besök. Det var ett minst sagt efterlängtat besök. Vi hade nämligen inte setts på över 16 år. Således var vi mycket glada att se dem. Det var första gången vi fick träffa hans fru och barn - som var mycket söta och snälla alla tre. Vi firade med fika och ett besök på landet hos lillasyrran. Där klappades det på diverse djur, kollades på diverse fordon och käkades jordgubbar direkt från landet. Det var en av sommarens höjdpunkter, helt klart!


På önskelistan

Den här godingen - som finns i affären hemma i Bergslagen - har jag gått och kikat på länge, länge. Just nu är den lite för långt från min budget, men en vacker dag ska den minsann stå och lysa i mitt hem. Så länge går jag och hälsar på den då och då. Visst är den fin?


Moonlighting

I går morse ringde en vän till mig. Hon har en boutique i stan men hon behövde ha ledigt för dagen för att göra några ärenden och frågade om jag kunde hoppa in några timmar. Självklart! Jag har hoppat in förr och jag gillart, verkligen.


Sommaren, vad äääääär du?

 
Nej men hörrni. Har vi alla gått och hoppat på ett gäng spindlar eller? Vad händer? När jag nu ändå har en hel sommar till förfogande, ja då lyser solen med sin frånvaro, bokstavligt talat. Ja, bilden är på intet sätt nytagen. Den är tre år gammal. DÅ hade vi en fin sommar. Och då var jag tvungen att sitta inne och skriva uppsats. Ja, så det kan bli. Men kan vi alla bestämma att vi slutar att döda spindlar, dansar soldans (eller gör några extra solhälsningar kanske?) och kollektivt önskar hit sommaren? Kan ju inte skada, i alla fall. Heja, heja, heja!
 
 

Dagens bästa nyhet

Jag fullkommligt älskade Harry Bosch-böckerna av Michael Connolly när jag först läste dem. Jag började med "The Concrete Blonde" och plöjde sedan igenom dem alla, en och en. Michael Connolly beskriver LA på ett sätt som - även om det är mycket ond bråd död - får mig att längta tillbaka så att det värker i ända ner fotknölarna. Harry själv är också en favorit. Jazzälskande, lite halvförsupte men mycket lojale Harry som ibland inte riktigt följer reglerna men som alltid lyckas med vad han gör. Spännande böcker som - även om det "bara" är deckare - har blivit en del av min bokhylla. Och nu ska de äntligen komma till liv. Inte som film som det först ryktades om (The Lincoln Lawyer blev ju en hit), utan som TV-serie. Och bakom detta står ingen mindre än vår egne svenskamerikan Henrik Bastin! Läs mer HÄR och HÄR .
 
 

Jenny och långklänningen / Att göra en Jenny

 
Idag låg jag och drog mig flera timmar i sängen. Regnet öser ner (igen) och jag inleder ännu en dag i raden av många med sprängade huvudvärk. Idag fick jag ge upp och proppa mig full med smärtstillande. Ingen rolig dag, med andra ord. Så nu behöver vi något uppiggande, tycker jag. Jag bjuder er därför på en typisk Jennyhistoria:
 
För snart två veckor sedan när jag skulle åka till Sörmland för bröllopspreparationerna hade jag på mig min älsklingsklänning. En långklänning med spagettiaxelband och "kupor" fram. På bussen som skulle ta mig till Arboga och tåget känner jag att något rivs upp på ryggen. Min skinnjacka har en stor reva under armen så nu tänkte jag att NU har revan letat sig bak på ryggen också, attans! Väl framme - circa 45 minuter senare - går jag av bussen och ställer ner mina väskor för att titta på biljetten. När jag sedan tittar ner för att ta mina väskor upptäcker jag det. Axelbandet har gått av, och hela "kupan" lossnat. Således (eftersom jag inte bär någon BH) exponeras hela härligheten! Det kan alltså vara så att jag - utan att märka det - har suttit så på bussen i 45 minuter! Jag tar alla väskor och påsar, får fram en femkrona och spinger in på toaletten där jag försöker laga klänningen med ett presentsnöre jag får riva av från ett av paketen jag har med mig. Jepp, där har vi en riktig Jennyvariant. Trevlig tisdag, gott folk.
 
 

Våffeldag

Idag körde jag en favorit till middag. Salta och söta våfflor. De salta med crème fraîche, avokado, rödlök och räkor; söta med sylt och grädde. Sylten slängde jag ihop medan jag lagade maten. Vad lätt det är med sylt/gelésocker! Och då vet man att det är noll tillsatser i sylten, dessutom. Och så är det ju godare, såklart.

 

 


Loppissöndag

 
Söndag och regnigt. Som det ju verkar vara i nästan hela Svedala. Då drog jag och vännen på oss gummistövlarna, tog lillkickan och drog på loppisrunda. Bergslagen kryllar av loppisar. Fyra - röda - lador och uthus besökte vi. Om vi hittade något? Vännen en blomkruka och jag ett gammalt keramikkrus med lock för stiltonost. För en krona. Som hittat!
 
 

NoraGlass

 
Är man i Nora får man inte missa NoraGlass. För mig går de två hand i hand. Det är sällan jag besökt staden utan att äta en NoraGlass. NoraGlass görs sedan 1923 dagligen efter ett hemligt recept. Glassen serveras alltid inom några timmar. Det som inte säljs slängs – NoraGlass är alltid pinfärsk. Glassen tillverkas flera gånger under dagen. Under högsäsong pågår produktionen mer eller mindre kontinuerligt från morgon till kväll. Det finns alltid smakerna hasselnöt och vanilj, och sedan en till smak. Man vet aldrig vilken. Det finns dock en smak som NoraGlass avslöjar några dagar i förväg - viol. Tack vare en violfantast på 1990-talet som så gärna ville veta när violsmaken skulle serveras finns numer en "viollista". Idag är det 150 personer som via e-mail eller telefon informeras om när den tredje smaken är just viol. Jättegulligt, tycker jag. Och gott. Är du i Nora - missa inte denna glass!
 
 

Dagen-efter-häng

 
Jag gillar dagen-efter-häng väldigt mycket. Men hänget man får dagen efter ett bröllop måste var det bästa hänget. Man har alla upplevt något så fint tillsammans dagen innan. Många känner varandra sedan innan. Och man har liksom kvar all den där kärleken i bröstet. Vi hängde, i trädgården, på bryggan och i loungen i skuggan. Jag fick bebisgosa en stund, vi debriefade varandra om gårdagen och käkade bröllopsbufférester och reserna från bröllopstårtan. En av de finaste söndagarna i år. Ja, rent av DEN finaste, tror jag.
 
 

På skullen

 
I går eftermiddag var det familjefika hos syrran på landet, med vår familj och hennes karls familj. Vi träffas ofta. Eller de, ska jag säga. Av naturliga själ kan jag inte vara med så ofta. I alla fall. Efter mumsig rabarberpaj var det dags att gå och hälsa på djuren. Då smet jag upp ensam på höskullen. Jag fullkomligt älskar höskullar. Doften, mest. Luften. Den torra, väldoftande och lite pulvriga luften. Jag minns somrar som barn när vi var i Sörmland hos släktingar och jag fick hoppa i löshöet på skullen när korna skulle utfordras. Eller när vi var i Småland i Bullerbyn och fick hoppa i höet där, men massor av andra Astrid Lindgrenälskande barn. Eller när jag var stalltjej och hjälpte till att kånka hö till alla hästarna. Jag älskart, helt enkelt. Så där stod jag igår, uppe på skullen. Och drog in luften och njöt av det lilla hö som fanns kvar (snart dags att ta in nytt, ju). Hur mysigt som helst!
 
 

Nora-Bergslags Veteranjärnväg

 
Igår åkte jag, favoritpojken och hans fina föräldrar (som för övrigt firade femårig bröllopsdag - hurra!) till Järle by för att åka en hos favoritpojken mycket efterlängtad resa. Ett med ånglok från Järle by till trästaden Nora. Järnvägen är Sveriges näst äldsta, och den första med allmän trafik - med början juni 1856. Fortfarande idag kan man åka olika sträckor. Dels bakom ett ånglok från 1917, dels med gammal hederlig rälsbuss. Turen vi tog ser ni på bildBOMBEN ovan. De båda stationerna fungerar även som små muséum och man har bevarat mycket av det gamla. I Nora får man några timmar på sig att njuta av staden. Det är en av mina svenska favoritstäder. Här hade jag min studentbal och min allra första seriösa pojkvän bodde i staden. Nora är fullt med loppisar och antikhandlar och skådeplatsen för Maria Langs böcker. Men mer om det framgent. När man njutit klart av Nora tar man tåget tillbaka till Järle by och väl där kan man om man känner för det fika och handla hantverk. En perfekt dagsutflykt i Bergslagen!
 
Vill du läsa mer kan du göra det HÄR.
 
 

Het tacoburgare med avocadodressing och pico de gallosalsa

 
Här om dagen var jag hemma hos min vän på kalas, då hennes lilla kicka fyllt ett år (herrejösses, vad tiden går!). Lillkickan fick strandleksaker, gosedjur och en Hagasessaklänning med tillhörande byxor av mig. Och jag fick en massa goda läckerheter som jordgubbar och grädde och ovanstående middag. Tacoburgare (jättegoda veggie för min del) med hemgjord avocadodressing och pico de gallosalsa som jag fick hjälpa till att göra (och kunde mumsa lite extra). Min vän älskar tacos, och gör man det är ju detta en jättegod version. Tips till nästa fredagsmys!
 
Pico de gallosalsa
2 tomater
1 gul lök
1/2 gurka
1 1/2 matsked jalapeño
flingsalt
svartpeppar
saften från en lime
 
Blanda ihop allt i en skål. Vi tog mer jalapeño och lime och kryddade lite med lite starka kryddor.
 
Avokadodressing
2 avocado
2 dl turkisk yogurt
lime saft
salt
peppar.
 
Stek sedan burgare med tacokrydda och servera allt med sallad, tortillabröd och kanske lite nachos om du vill lyxa till det.
 
 
 

Grassagården

 
För en vecka sedan käkade jag lunch på Grassagården. Grassagården eller Grassegården är en borgargård på Kvarngatan i Strängnäs, nära Strängnäs kvarn. Gården är en av få svenska borgargårdar som står kvar på ursprungsplatsen. Den äldsta av gårdens byggnader är från början av 1600-talet. Gården har fått sitt namn efter Olof Christian och Wilhelmina Grass, som flyttade dit 1793 och drev en krog på gården. Den förklarades 1983 som byggnadsminne av länsstyrelsen i Södermanlands län. Gården ägs sedan 1917 av Strängnäs kommun, och ansvaret för den ligger hos Strängnäs museum. Där kan man äta på gårdens café, lyssna till livemusik eller teater och titta i muséedelen där guidade turer ges av Strängnäs hembygdsförenings gille. Allt är hembakt och ekologiskt och närodlat från Saltå Kvarn.  Vi käkade kallrökt lax med dillstuvad potatis och chokladtryffeltårta till dessert. Samtidigt blev vi underhållna av två unga killar med varsin gitarr och gamla musikgodingar. Cafét har en ljuvlig innergård och alla hus är märkta med vad de en gång var, till exempel visthusbod, gårdshus och brygghus. Om ni har vägarna förbi kan jag verkligen rekommentera detta. Efter maten tar ni sedan en promenad ner i den urmysiga hamnen och tar sedan ett besök vid Strängnäs kvarn. Så har ni en mysig sommardag kirrad!
 
Café Grassagården, Kvarngatan 2, Strängnäs. Öppet 11-17, lunch 11.30-14.00.  Andra tider enligt överenskommelse tel: 070-55 60 767, epost: [email protected]
 
 

Som små fyrverkerier i rabatten

 
De behövdes inte ens redigeras, bilderna på liljorna i föräldrarnas trädgård. Inte för att jag redigerar så ofta, men ändå. De är så vackra, liljorna. Som små fyrverkerier i rabatten.
 
 

Bröllopsfragment, del II

 
Nu har brudgummen hört av sig från bröllopsresan i Marseille och meddelat att de gärna syns i offentligheten. Följdaktligen kommer här ytterligare några fragment från sommarens största händelser - bröllopet. Denna gång med fokus på huvudpersonerna. Som faktiskt (som ni kanske ser) är tre. Grattis igen, vänner!
 
 

Slottspromenad i kvällssol

 
 
 
 
 
 
Två kvällar i rad har jag nu sett solen ligga låg över Öret. Här om dagen gick jag och min ömma moder en kvällis kring slottet och dess omgivningar. Det är verkligen ljuvligt vackert. Att jag aldrig har lagt märke till det ordentligt innan...
 
 

När man får oväntat besök

 
 
Igår fick när jag låg och lapade sol på verandan fick jag plötsligt ett samtal från en vän. Han var i staden på besök med sin enmånaders bäbis och ville hälsa på. Åh, vad glad jag blev. Lilla Alfred var bedårande och en liten kopia av pappa. Där satt vi under äppelträdet och myste och pratade bort lite tid. Oväntade besök är de bästa besöken. Speciellt när det betyder en vän man inte sett på evigheter och en bäbis!
 
 

Vackra, underbara Bergslagen

 
Denna syn mötte oss när vi återvände i småstaden i går kväll. Bilden, tagen med min iphone genom fönstret, är inte ens i närheten av rättvis för hur det egentligen såg ut. Och ändå är den så vacker. Sjön, kyrktornet, himlen, solen. Så vackert. Vackra, underbara Bergslagen!

(Lunch,) Dinner and a movie

 
 
I går tog min ömma moder och undertecknad ett färdmedel till Örebro för lite kvalitetstid tillsammans. Vi lunchade, kollade in en bio med lite biosnacks, tog en runda på rean och avslutade med en middag och en kvällspromenad runt slottet. En mycket fin dag, måste jag säga. Jag drar tillbaka till Närke redan ikväll, faktiskt. 
 
 

Bubblan

 
Det var med skräckblandad förtjusning jag insåg att undulaten Bubblan gillade att gosa med mig. Eller, med mina glasögon, mest. Jag har tills nyligen inte insett att fåglar faktiskt kan vara gosiga. Min systers höns/kycklingar var de första. Och nu Bubblan. Kort efter att korten ovan togs satte sig bubblan på ( och I) min näsa för att gosa in sig i glasögonen. Då blev det lite för mycket för undertecknad. Men gosig, det var han.
 
 

Bröllopsfragment

 
Tills jag vet hur mycket av bröllpet som är ok att hamna i offentligheten kommer här fragment av det vackra. God dryck, god mat och goda vänner. En perfekt kväll och en perfekt dag i stort. Folk borde gifta sig oftare...
 
 

Alternativ karriär

 
Alltså, ibland tänker jag att jag så där amerikanskt filmskt bara ska släppa allt, skaffa en partner och starta ett cateringföretag. Jag älskar ju - som de flesta vet vid det här laget - att fixa snittar, laga mat och bjuda människor på tillställningar. Under bröllopshelgen hjälpte jag brudens mor att förbereda all bröllopsmat och snittar. Jag hade så kul och slet så hårt att jag fick blåsor på fingarna. Jag njöt. Jag och min vän doktoranden skojjade om idén att starta ett företag som fixar annorlunda (sjuka) bröllopsfester. Kanske man skulle göra slag i saken?
 
 

Back to normal

 
Efter en helg med bröllopsfestande och ätande kändes det bra att köra smoothie, lång och rask promenad och en lätt sommarlunch på en måndag. Att sedan en av mina allra bästa vänner "tyvärr" fyllde år och jag var "tvungen" att trycka i mig massa tårta på kvällen är en heeelt annan femma. Vilken tur att jag alldeles strax ger mig ut på en till runda!
 
 

Årets första bad

 
Jag har, vad jag kan komma på, aldrig badat i Mälaren förut. Lite konstigt, kan jag tycka. Men bor man i Mälarlunden - som vi under helgen gjorde - måste man ju bada i Mälaren! Jag är en otrolig badkruka och brukar inte bada i första taget (förra året enkom en gång, så där jättesent bara för att jag skulle kunna säga att jag badat i alla fall). Jag hade heller inte packat badkläder. Så i underkläder och en tisha hoppade jag i plurret för första gången i år. Och för första gången någonsin i Mälaren. Med brudgummen, hans bror, prästen som vigde dem och våra vänner. Fantastiskt!
 
 

Sommar i P1: Trita Parsi

Lyssna: Sommar i P1 med Trita Parsi
 
 
Den 29 juni sommarpratade Trita Parsi. Iranexperten som har vuxit upp i Sverige men numera bor USA:s huvudstad. Hans historia är intressant, viktig och i "min värld" (eller i alla fall den världen jag vill jobba i). Jag känner inte Trita. Jag har inte ens träffat honom. Jag fick dock lyssna till honom i våras på Utikespolitiska Institutet, hans första föredrag i Sverige på elva år. Hans storebror är emellertid min vän. Trita pratar om honom flera gånger i sitt sommarprat. Kul för mig, men även er, tror jag, Lyssna!
 
 

En magisk helg

 
Det blev en magisk helg i det magiska huset. Jag fick se en av mina allra bästa vänner få sin brud i Strängnäs Domkyrka. Jag fick glädjegråta till underbart fina tal under en bröllopsmiddag jag själv varit med att tilllaga. Jag fick dansa vals till brudgummens pappas vackra toner under  bar himmel. Gosa med underbart söta bebisar och underbart söta djur. Bada för första gången i Mälaren och för första gången i år. Äta massor med god mat i goda vänners lag. Träffa vänner från när och fjärran, diskutera viktigheter och oviktigheter och kramas mycket. Jag har burit en vintageklänning och fått skavsår av nyinköpta skor. Jag har skrattat mig varm och glädjegråtit mig lycklig. Jag har helt enkelt haft den bästa helgen under detta år. Om inte allt för länge får vi också välkomna ett litet barn till den nygifta familjen. Först ska de bara honeymoona lite i Frankrike och sommaren ska förbi. Sedan får jag nog glädjegråta igen.
 
 

RSS 2.0