Borta bra men hemma bäst

 
Tillbaka i gamla Svedala efter snudd på en vecka i den engelska huvudstaden. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte ryckte i jag-vill-flytta-tillbaka-nerven då och då. Men idag när jag vaknade med ond hals och en mycket obehaglig hosta måste jag säga att det är skönt att ligga hemma i min egen säng i Örebro i en välisolerad men ändå ventilerad lägga som inte kostar två månadslöner att hyra trots att den är närmare 100 kvm. Borta bra men hemma bäst. Men ibland drömmer jag mig bort...Tillbaka.. Jag tänkte i alla fall dela med mig av mina Londonbitar om det är ok? Förvänta er bildbomber framgent. Jag ska bara kurera mig lite först. 
 

Hemifrån

 
I går var jag tillbaka på Yumchaa i Soho. Där träffade jag en vän från samma småstad som mig. Vi gick på samma skolor och hängde på samma ställen. Nu pluggar han i Oxford. Kul att uppdateras och roligt att träffa någon hemifrån här i London. Nu: sista Londonfrukosten! Tjipp! 
 

Vårkänslor i Greenwich

 
Måndagen och sista hela dagen i London tillbringades bland annat i Greenwich. Solen värmde, blommorna, det klorofyllstinna gräset och träden fick oss - och då speciellt mig - att hoppa (och volta. På riktigt) av glädje. I morgon är det tillbaka till Svedala för oss. Och då är det ju Valborg, har jag kommit på. Trefvligt! 
 
 

Gårdagens höjdpunkt

 
Igår på marknaden hittade jag tröjan och lilla väskan ovan. Det finns ju ganska gott om rävar här. Riktiga, levande, alltså. Folk här ser dock inte på dem med samma kärlek som jag.. Gårdagens fynd var i alla fall helt ofarliga och omobila. Och jag var lyrisk. Mitt resesällskap säger att jag log med ögonen. Det syns. Rävar alltså, jag älskar dem! 
 
 

En söndag i London

 
En dag i London. Rävgrejer- och smyckesshopping och lunch i Spitalfiels Market, strosande på Brick Lane, afternoon tea på The Marriott Mayfair, en långpromenad i Hyde Park med våriga träd och gulliga ekorrar. Nu vin, snacks och TV i sängen efter en mycket varm och mycket lång dusch. Det var lite kyligt i London på eftermiddagen. Ha en trevlig kväll, kompisar! 
 
 

Afternoon Tea

 
Igår på Yumchaa. Idag blir det Spitalfiels Market och Brick Lane. Och sen: lyxigt afternoon tea på Park Lane. Och solen lyser! Trevlig söndag! 

Sofia and the Jennies

 
 
Idag hade jag, Jenny, Sofia (länkningen funkar inte på min ajfån, men: http://bolost.wordpress.com respektive http://withsofia.wordpress.com) och min vän bloggdejt på Yumchaa i Soho. En mycket trevlig stund! Det är inte klokt vad många tjejer jag träffat genom min blogg! Och alla är kloka, trevliga, roliga, smarta tjejer. Jag är så glad över den härliga bloggkärleken som finns oss kvinnor emellan. Som man - trots att man bor i olika länder eller olika delar av Sverige - kan stötta och bli stöttad av, stöta och blöta stort och litet med och ibland bara dela ett leende med. Och att man sedan kan träffas "irl" är som grädde på moset. Hurra för det! 
 
 

Spring time!

 
 
 
Våren är här. Grönt, blommor och knoppar. Och igår blev det ganska varmt och soligt till slut. Lovely! Igår shoppade vi bland annat loss på allt i från Primark till Marc Jacobs, käkade på en av Jamie Olivers restauranger, träffade några av mina schweiziska släktingar, mumsade på makroner från Ladurée, strosade i Chinatown och kanske framför allt: njöt av våren! Idag tror vi att vi drar till Greenwich och sen: te med Sofia och Jenny! Trevlig lördag, gott folk! 
 

Londonfrukost

 
Jag är ju van att gå upp vid sexhugget. Så när mitt sällskap fortfarande ligger och semestersover sitter jag i lobbyn och dricker kaffe. Jag trodde min smärta var flygrädd och att den skulle stanna i Svedala men den var tydligen väldigt nyfiken på den brittiska huvudstaden... Men jag har tagit smärtstillande och har blivit lovad en massage senare, så det ordnar nog upp sig. Och hörrni, det bästa med att vakna vid sjuhugget är att då kan man ju äta två hotellfrukostar! Denna fredag vigs åt shopping. Och eventuellt en bloggträff. Men mer om det sen. Nu: vita bönor! Trevlig helg, kompisar! 
 

And off I go!

 
Nu drar jag! För jag vet inte vilken gång i ordningen återvänder dag till mitt älskade London. Där jag en gång bott. Jag möter upp en av mina bästa vänner där. Som jag även var där med förra gången. Det här är faktiskt min allra första betalda semster (hos en svensk arbetsgivare i Sverige). Hurra för det! Datorn får stanna hemma men mobilen är med, så vi får se om det inte kan komma en och annan Londonrapport. Om inte annat lär det hagla sådana när jag kommer hem. Så, cheerio så länge!
 

Jennys mango- och hallonmousse

 
Igår skulle jag tömma kylskåpet. Då hittade jag bland annat en perfekt mogen, söt mango och ett halvt paket grädde. Så jag krirrade en god dessert att fira min semester med. Så här gör du: mixa (och som vanligt, håll fingrarna borta, alternativt dra ut sladden innan fingrarna åker fram!) frysta hallon med mogen mango, färska dadlar och citronmeliss. Blanda med hårt vispad grädde och lite grekisk yogurt. Du kan behöva vispa mixen lite till så att den blir fast. Låt stå en stund i kylen. Servera! Jättemumsig hallon- och mangomousse! Och nu: hallon- och mangosmoothe till frukost..
 

Tjuvstart

 
I går tjuvstartade jag mitt Londonbesök med en liten cream tea. Förutom att det blev cream cheese istället för clotted cream. Det får vänta till söndag då jag och min vän avnjuter the real thing i den brittiska huvudstaden. Men vi infinner oss där redan i morgon. I alla fall. Jag plockade till och med fram mitt fina porslin. Det blev en salig blandning och mismatch av mönster och färger. Men det spelar ju ingen roll. Jag och mitt sällskap åt tills magarna stod i fyra hörn. Mums!
 

Helgen som gick

 
Helgen som gick karaktäriserades främst av tre saker: fika i solen med nära och kära, vårblomsterspaning och gos med diverse medlemmar i faunan. Alla saker som gör en sprudlande glad och som fyller på energidepåerna till bristningsgränsen. Att för första gången bo så nära föräldrahemmet och min systers gård på landet är en lyx. Jag uppskattar det verkligen. Jag får liksom äta kakan och ha den på något sätt. På två pisskvartar kan jag vara på landet, fast jag bor i stan. Och att kunna krama nära och kära närhelst jag vill. Det är något nytt för mig. Efter att ha bott utomlands och i Skåne (och i Hufvudstaden då som ibland kan kännas mycket längre bort än vad det är) är det en fin kontrast att vara de mina så nära. Fin-fint, faktiskt. 
 

Underbara mamma!

 
Så här kunde man hitta min ömma moder i helgen. Tråcklandes och fixandes med mina kläder och väska (jag är i stort sett totalt oförmögen själv, tur att mormor skickade mamma på hushållsskola när hon var ung). Fina mamma (och pappa!) som oftast släpper allt hon (och han) har för att hjälpa mig. Jag önskar jag kunde ge dem en miljon, bjuda dem på en jorden runtresa och köpa dem ett lyxhus med full bemmaning. Eller något. De är så fina.
 

Vårstädning

En styck ren lägga
 
Det var dels för att jag hade så ont i rygg, nacke och huvud förra veckan som jag var så deppig, men det var också för bandaget på mitt finger. Eller, inte själva bandaget (det gjorde ju inte ens ont) utan vad det orsakade. Det är jätteviktigt för mig att ha det rent och fint, ordnat och uppstyrt omkring mig. Med mixerfingret hade jag inte städat på över två veckor, inte tvättat, inte diskat speciellt mycket. Så igår när jag kom hem, energifylld av mindre smärta i kropp och en härlig helg bakom mig tog jag tag i allt. Numera sitter nämligen bara ett lite större plåster på mitt finger. Jag städade, torkade, fejade, tvättade. Ni vet, när man gör det där lilla extra. Vädrar ut, lyfter och flyttar ordentligt på allt för att komma åt, handtorkar alla golv, skrubbar kakel, torkar skåpluckor och bara blir allmänt städmanisk. Och jag fick feeling och började vårstäda. Tog undan vinterskor (efter att jag hade putsat dem rena, mind you) och vinterkläder, lade undan vantar, mössor och halsdukar och tog fram lite tunnare sjalar, duschade alla blommor, slängde gamla saker jag länge borde slängt. Sådant. Och gjorde saker jag hållt på. Som att sätta tassar på vardagsrumsmöblerna och tvätta badrumsmattan. När mörkret föll hade jag en styck ren lägga. Och kröp ner mellan rena, krispiga lakan. Känslan. Det är rent och friskt. Och representerar en nystart från allt blä förra veckan. Nu kör jag två arbetsdagar till och sedan drar jag på lite semester. När jag kommer tillbaka till en vårstädad lägga är det vår i både sinne, själ och natur. Hoppas jag. 
 

En promenad

 
En av helgens finaste stunder: en promenad genom skog och mark med syster. Solens strålar värmde vinterblek hud, och ju längre in på promenaden vi kom, desto fler plagg fick åka av. Till slut vandrade jag i enbart en tunn skjorta. Vi gick på grusvägar, stigar och över åkrar. Promerade och pratade. Satte oss ner vid en sjö i skogen och såg isen smälta medan vi pratade. Kände hur solen producerade nya fräknar på näsan. Riktigt kände hur energin fyllde våra vintertrötta kroppar. Hur våren värmde upp både kropp och själ. I mer än fyra timmar umgicks vi med naturen och med varandra. Som sagt, en av helgens allra finaste stunder. 
 

Nyttig ostkaka

 
I går när jag var hos min syrra fick jag världens bästa ostkakerecept. Jag älskar ju som bekant ostkaka och kan få väldens cravings efter det då och då (som HÄR till exempel). Det är ju dock inte jättenyttigt. Nu har jag emellertid ett lite nyttigare recept som med min nya favoritsylt som jag numera har till nästan allt (mixade hallon och färska dadlar) blir ännu lite nyttigare än det "vanliga" versionen med sockerstinn sylt. Så här gör du: blanda ett litet paket (250 gram) keso med en deciliter mjölk eller grädde, tre ägg, två matskedar mandelmjöl och lite vaniljpulver. Jag fick tyvärr ta vaniljsocker då jag inte hade vaniljpulver att tillgå. Syrran brukar använda en matsked kokosmjöl, men jag tog två matskedar mandeldito då jag ville ha mandelsmaken som ju finns i orginalet. Det blir i konsistensen exakt som "riktig" ostkaka, bara inte riktigt lika söt, men precis lika god! Jättebra grej efter träningen eller som mellanmål. Prova! 
 

Hemma hos den andra Carlsdottern

 
Jag och min syrra är väldigt olika. På många sätt. Jag kan (tyvärr) knappt slå i en spik. Min syrra är med och river en vägg, slipar golv, målar lister och bygger garderober. Här ser ni min systers och hennes sambos nya sovrum. Fint, inte sant? Inte helt min stil, men väldigt fint i ett hus på den Bergslagska landsbygden. Här och var ser man att det bor får på gården. Detta i form av en rad olika textilier på golv och säng. Genom fönstret ser man skogen och fälten och inne är det sobert, lantligt vita matchat med grått, beiget och accentfärgen lila. Jag älskart! Bra jobbat, syrran!
 

Känslan

Foto: Angelica Persson
 
Foto: Angelica Persson
 
Alltså, Angelica är en sådan fantastisk fotograf! Hon får mig att känna mig fin. Jag behöver inte vara fixad eller posera. Hon fångar mig (och andra, och djur) med känslan man utstrålar. Igår var det lycka, lätta tankar och hoppfullhet. Jag tycket det syns på bilderna. Jag tjatar på Angelica. Att hon ska bli fotogtaf på heltid. Hon fångar ju det där man vill ska bli fångat. Inte ytliga saker utan känslan. Lyckan, oftast. Hon fotar bröllop, dop och nyfödda som ingen annan. Är ni i fotograferingstankar, boka in Angelica
 

Bortskämd

 
Jag blir bortskämd när jag är hemma. Igår satt min ömma moder och sydde i hop alla mina trasiga kläder och min trasiga väska (jag har tummen mitt i handen när det kommer till sånt), pappa stod som vanligt i köket i flera timmar för att servera en utsökt lördagsmiddag med bland annat den ljuvliga laxtoasten ovan och sedan fick jag ett bidrag till min Londonresa. Jag är lite bortskämd, alltså! Jag och mamma tillbringade efter middagen kvällen i mammas och pappas säng med Skyfall. Mamma älskar Bondfilmer. Efter lite kattgos somnade jag förnöjt i min gamla flicksäng. På dagens agenda: fika hos syrran på landet och solnjut. Tjipp!
 

Sur la plage

 
 
En dag med Angelica. Jag kan knappt tro att det är sant, men det blev en dag på stranden. Ja, isen ligger kvar och det är också prefixet framför hur kallt vattnet är. Och ja, vi satt med filtar. Men jag kände hur solen värmde mitt ansikte. Och trots solskyddsfaktor 20 och ID-smink med lika mycket solskydd hettar det nu om kinderna så där sommarskönt. Vi satt i varsin solstol. Njöt av kaffe och muffin, vin och jordgubbar. Hittade Bergslagssten i strandkanten. Pratade om saker som faktiskt betyder något (som nästan alltid när jag och Angelica ses), men skattade också åt en massa strunt (som alltid när vi ses). Förundras över mastodontjordgubbar och instagramfoton vi helst velat glömma att vi sett. Jag fick nöjet att träffa Angelicas underbara bror, chans att ventilera saker jag behövde få ur mig, ladda engergidepåerna, slappna av och njuta av nuet. Bättre dag kunde jag inte fått. Tack Angelica och Patrik!
 

Mumsaligen

 
Att komma hem till föräldrahemmet betyder (förutom allt det uppenbart mysiga) ofta mat. God mat. Mat jag ofta får välja. Fredagsmyset konstituerades därför av småplock. Engelsk cheddar, räkor, nybakat bröd, oliver och annat mumsigt.
 
 
Och så frukosten i morse: rostad baguette med grekisk fikonmarmelad, grekisk yogurt med färska blåbär (vi är vaccinerade mot hepatit i den här familjen, no worries), ägg och kaffe. Mumsaligen. Idag lyser solen från en klarblå himmel och mot eftermiddagen ska jag hälsa på i Angelicas fina, lantliga hem. Dessförinnan familjehäng. Och säkert lite mer god mat. Mums.
 
 
 

Tid för avslappning

Äntligen helg! Jag sätter mig snart i en bil på väg till Bergslagsskogen. En helg med familjen väntar. Skogspromenader, lammklapp, god mat och badkarsbad står förutom familjemys på agendan. Och så ett besök hos en viss fotograferande bloggerska på landet. Lite tid för avslappning efter en värkvecka och före nästan en vecka i Englands huvudstad. Välkommen, veckoslut!


New China Trading

 
Nästa torsdag slår dörrarna för Örebro Saluhall upp. Jag är så upphetsad över detta att jag knappt kan sitta still. Där kommer det finnas massor med delikatesser och en mat- och vinstudio och restaurang och hela baletten. Hurra för det. Så länge har en annan nyhet poppat upp i Örebro. New China Trading är som en helt vanlig, fräsh dagligvaruhandel. Men med endast kinesiska produkter. Hyllmeter efter hyllmeter med nudlar, sojasåser och (för mig) konstiga, exotiska, spännande produkter. Och billigt är det också. Jag slog till på en jättestor burk med 100% ren kokosolja för under två tjugolappar! Hit går jag mycket gärna igen. En av mina hobbys och favoritsysslor när jag är utomlands är att strosa runt i matbutikerna landet har att erbjuda, och nu kan jag få det genom att gå ett stenkast från min egen lägenhet! Dessutom är personalen sjukt trevlig och tillmötesgående (man kan behöva hjälp med att få reda på vad vissa produkter är och hur man använder dem). New China Trading får två tummar upp av mig! Du hittar New China Trading på Stortorget, i samma byggnad som Willys Hemma och Sveas Pâtisserie.
 

Torsdagstankar

 
Sofia bloggar om att se dum ut på passfoto. Jag kan inte mer än hålla med. Mitt var inte så jättehemskt egentligen. Men så snodde polisen helt sonika min haka. Och så vips! Ett fult passfoto. Hoppas jag får tillbaka hakan om fem år...
 
Det har ju varit lite blåsigt de senaste två dagarna. Och jag inser plötligt att jag fullkomligt HATAR vind. Passionerat. PMS-nivåer. Inget jag någonson reflekterat över innan. Blev så förbannad när jag gick hem från stan i går att jag var på serenity now-nivåer. Då är det skönt att läsa om någon annan som tycker likadant, som Anna (men spöregnet idag: INGA problem för undertecknad. Konstigt, det där). 
 
På ett sätt är detta lite läskigt (hur googlebar ÄR man egentligen?) men också väldigt kul och givande och härligt att man kan hjälpa: jag har fått mail/kommentarer från folk flera gånger som behöver hjälp/info, har googlat detta och kommit till min blogg. Hittills har det varit tjejer (flera, faktiskt) som vill läsa mänskliga rättigheter i Lund och undrar över utbildningen, en tjej som har fått tinnitus och undrar över detta och så folk som ska åka till Sri Lanka och fått restips via min blogg. Det är ju underbart att jag kan hjälpa dem (även om det är lite läskigt när man in ser hur out there man är när man har blogg). 
 
Det är helt fantastiskt hur träning påverkar en. Jag har ju som sagt inte mått så bra, och idag nådde det någon slags kulmen. Jag blev helt enkelt deprimerad av all smärta, trötthet och ångestladdade känslor. Men jag tvingade iväg mig själv på ett lunchpass CXWORX. När jag var färdig mådde jag tusen gånger bättre, hade mindre ont och kände mig piggare. Tummen upp för träningsendorfiner, alltså. 
 
Det här med att ragga modeller utanför anorexikliniker. Alltså det är så dumt att man tror det är fiktion. Vad har den här utseendefixerade världen gjort med folk, egentligen? Låt oss göra den bättre! Vi med bloggar, instagram och facebookkonton kan börja, t.ex. Den här vikt- och träningshetsen i dessa forum kanske vi kan eliminera, till exempel? Och visa upp hälsosamma ideal istället? Tillsammans är vi starka!
 
Ha en fin-fin torsdagskväll, gott folk. Det ska jag ha. Kram på er. 
 
 

Fejkhelg

 
I bland behöver man bara helg. Har som ni kanske gissat lite problem med värk just nu. En riktig skitperiod som nu har varat i snart två veckor och som inte smärtstillande och värkplåster riktigt rår på. Och så mixerfingret på det. Så igår låtsades jag. Att helegn var här. Gjorde plocktallrik. Fixade dessert. Kollade Timbuktu & Damn!-dokumentär i soffan. Och gick och la mig snorttidigt. Ibland är det just what the doctor prescribed
 

Jenny Lina Carlsdotter

 
Idag fick vi veta det HÄR från SCB. Man kan också gå in på SCB:s hemsida och få reda på att:
 

Det finns 47358 kvinnor (och nio män!) som har förnamnet Jenny. Av dessa har 30582 namnet Jenny som tilltalsnamn.

 

Det finns 19109 kvinnor som har förnamnet Lina. Av dessa har 15758 namnet Lina som tilltalsnamn.

 

Det finns 248 kvinnor som har förnamnet Carlsdotter. Av dessa har 1 namnet Carlsdotter som tilltalsnamn.

 

Så nu vet vi det!

 


Dagens leende

 
...får ni HÄR. Klicka in er på en gång!
 
 

Le Printemps

 
I går kom våren till Örebro. Det doftade vår. Luften var ljummen. Pollen tillstädesvarande. Folk mösslösa.
 
 
Vid slottet fick jag Parisfeeling. Får ni det med?
 
 
Vårblommorna stog så fint i solen. 
 
 
Det firade jag med en glass. Laktosfri. Bra där, GB!
 
 
Och på Stortorget var uteserveringarna igång. Och folk drack öl i kvällssolen. Våren ÄR här!
 

Och apropå det

 
...så fick jag äntligen ta bort stygnen igår. Jag tjatade till mig en tid en dag tidigare. Så att jag fick ta av det vidriga, smutsiga gamla paketet som blivit mitt pekfinger. Jag kan tyvärr inte böja fingret så bra. Sjukskötaren trodde att trauma på själva skelettdelen orskat detta, plus att jag inte använt musklerna i pakeket, såklart. Sedan hade jag inte känsel i fingertoppen (den lossnade ju nästan så det är ju inte så konstigt). Men det kan komma tillbaka, säger han. Och ändå, stygnen är borta och jag har ett mindre bandage. Ett steg i rätt riktning! Tummen (eller pekfingret) upp för det!
 

Back in the saddle

 
Det här kan låta lite larvigt, men jag har varit lite rädd för att använda stavmixern sedan min lilla....mixerfingerincident. Men precis som min ridlärare sa när jag trillade av hästen på ridskolan är det bara att hoppa upp i sadeln igen, annars är man rädd hela livet. Det är i mixerfallet bara att sluta vara klantig och inte ha otur när man tänker som jag ganska ofta har (och saker står ju i vägen eller hoppar ur händerna på mig hur som helst också, himla konstigt). Så jag gjorde exakt samma rätt som jag skulle ha gjort förra söndagen, om inte Örebros blodbad hade kommit emellan. Jordnötssmör- och bananpannkisar med min mixade "nyttiga" sylt (hallon och färska dadlar). Antal mumsiga middagar: 1, antal nya mixerskador: 0. Victory!
 

Mellis

 
Idag när jag kom hem var jag tvungen att äta mellis. Något jag aldrig gör (om jag inte tränat) vid den tiden på dagen. Jag var så surig och trött att jag inte orkade med mig själv. Jag sov jättedåligt i natt, har fortfarande lite ont i ryggen och nacken, har varit så TRÖTT hela dagen och bara gått runt och kollat på klockan och tjurat. Det är bara one of those days. Men, det blir ju inte bättre av att tjura. Så efter mitt lilla mellis, ett samtal med min ömma moder och senaste avsnittet av Game of Thrones känns det lite bättre. Och man måste ju ha dåliga dagar för att uppskatta de bra. I morgon är en annan dag!
 

Kaffe och kärlek

 
I går efter min springtur slängde jag mig i duschen och gjorde mig i ordning, sprang upp till Stortorget och hoppade på en buss till vännen. Väl framme blev jag serverad lyxlatte av vännens karl. Det får man alltid av honom. En sådan karl ska jag också ha!
 
 
Sedan lade jag mig på soffan och vilade lite efter löprundan och kaffet. Och så hade vi uppdateringsmaraton medan vännen fixade med nya, fina gardiner till ettåringens fina rum.
 
 
Då kom plötsligt min andra vän och hennes lillkicka på spontanvisit!
 
 
Helt plötsligt blev det mycket tjo och tjim. Fast först:
 
 
Ettåringsfirande! Han verkade gilla min present: ett pussel. Tänk, det känns som nyss han var så HÄR liten!
 
 
Sedan lektes det.
 
 
Och lektes.
 
 
Och, ja ni fattar. Och vips! så var klockan mycket och vännen och lillkickan var tvungen att åka hem. Tiden går verkligen fort när man har roligt...
 
 
Då blev vi serverade ännu en lyxlatte av vännens karl. Denna gång med rosa strössel och med bakverk. Jag älskart! Ja, lite så kan en dag med kaffe och kärlek se ut. 
 
 

En lördag

 
I går var det ju lördag. Och den inleddes som sagt med caféfrukost med Anna
 
 
När vi var mätta och belåtna tog vi en runda på stan. På Stallbacken låg nattens snö fortfarande kvar...
 
 
...men inne i en av inredningsbutikerna var det vår!
 
 
Det blev mycket inredning just igår.
 
 
Bara på Stallbacken betade vi av två.
 
 
I delikatessbutiken på Stallbacken fick vi komma bakom disken och hälsa på ägarinnans border terriers. De var inte speciellt stilla, om man säger så. En av dem (tror det var den bortersta, suddiga figuren) är med på hennes kokboks framsida, som man kan köpa i butiken. Hundarna var mycket söta (i min släkt har vi haft border terriers, Mynta och Nicke), men vi trodde vi skulle få se valpar, så vi blev lite besvikna i alla fall...
 
 
På Kungsgatan hittade vi en mycket trevlig och söt leksaks- och inredningsbutik. Ägarinnan var mycket gullig och tillmötesgående och tyckte precis som jag att klassiska könsroller när det kommer till saker till barn är så tröttsamt. Så jag sa att jag minsann skulle blogga om henne. HÄR läser ni mer om butiken. 
 
 
Sedan gick vi och provade Converse. Jag måste byta ut mina slitna och ska skicka beställning på vilken storlek till mina kollegor som just nu är i Amerikatt där de ju kan införskaffas till halva priset. Anna förklarade att skor gjorda i Kina var lite större i storlekarna än de gjorda i Vitenam. Jag provade och kunde snabbt konfirmera detta. Killen i butiken var dock av en helt annan uppfattning och gav oss en lång föreläsning om Converse, där han gång efter gång sa "det är världens tredje största sneakersmärke, vetni". Vi nickade och försökte avvika så fort som möjligt. Sneakersmanisk, skulle man kunna kalla honom. Han jobbar på helt rätt ställe!
 
 
På torget stod det tappra blomsterförsäljare i snöslasket. Blommorna var alldeles blöta av snöblandat regn men mycket, mycket fina ändå. Jag var nära att köpa de där fina bollarna, som jag redan glömt vad de heter.
 
 
Jag följde med Anna att välja ut vin. Det blev - såklart - ett från mina vänner vinimportörerna. "Kartvinet". Prova!
 
 
Sedan gick vi hem var och en till sitt. Jag tog tag i något jag sedan mixerfingret kom i i bilden dragit mig för - köket. På med en femliters påse och massa tejp och så diskberget. Sedan gjorde jag min rostade müsli/granola, Ellinors rawfoodbollar med morotskakesmak (nästan alla mumsades upp under kvällen)...
 
 
Och så kvällens middag - och måndagens matlåda - gräddstuvad vitkål och veggiebolognese på körsbärstomater med morötter och röda linser. Och så massa parmesan. Sedan blev det soffan och datorn och sedan en av Game of Thrones-böckerna i sängen till sena timmen. Och det var en lördag, det!
 
 

Sunday - funday

 
Jag sov länge, har tänt ljus och gjort en god frukost som jag dukat upp i vardagsrummet. Dricker kaffet med välbehag. Tänker att jag trots smärtan som vägrar lämna min kropp den här helgen har det väldigt bra. Ska snart lyssna på Spanarna och Godmorgon, världen! i P1. Min helgmorgonritual. Solen skiner och jag ska ge mig ut på en springtur för att sedan åka hem till vännerna och deras nyss fyllda ettåring. Det blir nog en finfin dag, det här. Ha en fin söndag, kompisar!
 

Le Petit Déjeuner

 
Efter att jag hade bloggat om C&C här om dagen var jag ju tvungen att prova caféet, och jag gjorde det över frukost. Jag tog med mig Anna och vi tjattrade loss över bland annat ägg, yougurt, mackor, brie och skummat mjölk i kaffet. För runt en hunka får du frukostbuffé och om du hör av dig innan får du själv bestämma vad du vill ha. Hur du vill ha ägget, om du vill ha rostad eller vanligt bröd, laktosfritt och om du vill ha skummat mjölk i kaffet, till exempel. Det är ganska litet och mysigt och det känns lite som att sitta i någons (väl inredda) kök. Jättehärligt! HÄR kan du läsa mer om mitt intryck av C&C och HÄR hittar du deras hemsida.
 
 

Lugnt

 
I går var jag egentligen bjuden på middag och galej, men jag tänkte (eller kroppen skrek till mig) att jag var tvungen att vila. Således parkerade jag mig i soffan med det jag kunde hitta i matväg i kylskåp och skafferi och landade på kudden redan vid tiohugget efter en amerikansk och en fransk film. Idag är jag mycket glad för detta. Har fortfarande ont (det är nog dags att gå till naprapat eller sjukgymnast igen) men det är mycket bättre och framförallt är jag mycket piggare. Även om det snöade i natt (!) har den härliga, glada lördagskänslan nu infunnit sig. Jag dricker kaffe i sängen och snart ska jag möta upp Anna för caféfrukost. Bon weekend, mes amis!
 

Stoltdöden

 
I dag var en viktig dag. Jag skulle hjälpa till att ro i land ett projekt som pågått mycket länge på jobbet. Det första riktigt stora projektet som jag själv bossat över sedan jag började. Jag har förberett och planerat i flera, flera veckor och idag var allt tvunget att stämma. Folk hade rest till Öret, det var en massa papper som skulle fixas och saker att göra. Jag visste att jag skulle vara på benen hela dagen och antagligen få jobba över några timmar. Och då vaknar jag naturligtvis upp till en värkdag, som trots piller, voltaren och säkerligen ett tiotal koppar kaffe bara blev ilsknare och ilsknare och gjorde att jag jobbade i hård motvind precis hela dagen. Men så går allt som smort, jag får lite hjälp på slutet och vips! Så är allt klart. Och jag får bara jobba över liiiite, liiiite. Och så kommer killen som projektet har involverat mest och överräcker en blomma. En jättefin brudorkidé. Och jag bara tittar förvånat på honom och undrar varför just jag ska få blommor. För att jag har jobbat så hårt, säger han. När jag replikerar att jag enkom gjort mitt jobb, tittar han på mig, ler och säger "ja, men du har gjort det så himla bra". Jag dog stoltdöden. Plötsligt har jag glömt all värk och tunga ögon. Plötsligt är det en underbar dag. Dessutom regnade det på vägen hem och det doftade VÅR. Fredag, du blev inte så tokig trots allt.
 

Myrorna

 
När jag var liten följde jag ibland med min älskade mormor till Myrorna i Småland där hon då bodde. Det var ganska stökigt, luktade äckligt och hade konstiga saker, tycke jag. Det är ingenting som känns igen på Myrorna nu! I alla fall inte i Öret. Jag läste någonstans att Myrorna i Örebro är den första med det nya butiksinredningskonceptet. Jag vet ju inte hur det såg ut innan, men jag antar att de har bytt till det nya för fasen vad fräsht och snyggt det är! Jag har varit där flera helger i rad och aldrig kommit hem tomhänt. Tummen upp för Myrorna i Örebro (och alla människor som donerar sådana bra saker man kan köpa)!
 
 

There's a first for everything

 
Jag blev vegetarian för sjutton år sedan och jag har aldrig någonsin ätit kebab. Har därför inte heller hängt med i längtan efter kebabpizza dagen efter eller kebabtallrik mitt i natten (även om pommes med kebabsås slinkit ner både en och två gånger). För ett tag sedan tipsade min syster mig om ett ställe i stan som serverar ekologisk, vegetarisk kebab. Jag äter inte sådan mat så ofta - och gillar dessutom som bekant att laga min egen mat - så det har inte blivit av. Men med mixerfingret i ett stort paket och svårigheterna med både matlagning och disk kände jag att idag var en perfekt äta-ute-men-inte-för-dyrt-och-ganska-snabbt-dag. Så då blev det vegetarisk, ekologisk kebab! Det är något som kallas seitan och är gjort på bland annat veteprotein. Seitan uppfanns i Kina på 1000-talet. De buddhistiska munkarna letade efter något som kunde ersätta köttet i den traditionella kinesiska maten. De fann tofu som består av sojaprotein, och mianjin, som består av veteprotein (gluten). Namnet "seitan" för den senare produkten härstammar från 1960-talet, då George Ohsawa, grundaren av makrobiotik, hittade på det. "Seitan" betyder "vete som sjudit i shōyu". ("Shōyu" är det japanska namnet för sojasås.) Mitt sällskap - som mumsade på dönerrulle - smakade och sa att det smakade nästan likadant. Jag vet ju inte. Vad jag tyckte? Smaken var god men konsistensen var lite läskig. Lite gummiaktig... Men kul att prova! 
 
 

Matutmaningen

 
Mina kollegor ska till USA på jobbresa. En av dem hade rensat kylen för resan och hade med sig ett blomkålshuvud, en citron och ett paket sockerärtor som hon undrade om jag ville ha. Självklart (helt i stil med min spara-på-resurserna-grej jag startade vi årsskiftet)! Jag antog genast (den självpåhittade) utmaningen att laga en måltid med dessa tre matvaror. Sagt och gjort. Igår kväll kokade jag blomkålen med en lök och stompade den (mixern håller jag mig undan ett tag) med grädde och smör till mos. Sockerärtorna blandade jag med frysta sojabönor och lät ligga i vatten jag kokat upp i vattenkokaren i en skål ett tag, och sedan hällde jag ur vattnet och gjorde en dressing med saft och skal från citronen, olivolja, salt och peppar som jag hällde över när det var varmt. Jag adderade även lagrad ost och rödlök. Och då kom jag på att det här är ju en jätterolig idé. Att ge sina vänner x antal matvaror för att sedan utmana dem i att med så få ytterligare ingredienser som möjligt laga en måltid! Och jag har ju även bloggvänner. Så nu utmanar jag er! Vad kan ni laga på ett blomkålshuvud, en citron och ett paket färska sockerärtor? Kommentera här om ni är med så länkar jag till era recept sedan. Och ge gärna mig en ytterligare utmaning med tre (eller fler) andra (vegetariska) matvaror. Kul!
 

I'm fond of you

 
Roligaste grejen på mitt hallgolv när jag kom hem idag (för inte var det räkningarna, inte): en middagsinbjudan i form av ett "vykort" som var ett provpaket fond! Min fina vän i småstaden skickade det till mig via Knorr ("jag vet ju att du gillar att laga mat", hur fint?!?). En jätterolig idé för "smyg"reklam och något jag gärna skulle skicka också. Smarta marknadsförare på Unilever, alltså! Synd nog visste inte Knorr att jag inte äter köttbuljong, men jag kan ju ge den till vännen som skickade den så kan hon njuta. Tack Helena, I'm fond of you too
 
 

C&C Interiör Atelje, Café & Inredning

 
Bara ett stenkast från där jag bor finns indredningsbutiken och cafét C&C Interiör Atelje. En jättefin butik med allt från möbler till tvålar och doftljus i många olika inredningsstilar, ett jättegulligt café med hembakt och ekologiska matprodukter att köpa med hem. Jag har gått förbi butiken flera gånger men liksom inte riktigt tagit in den, och för ett tag sedan tänkte jag att nu var det banne mig dags! Och jösses vad mycket fint det finns! Själva ägarinnan - som inte var på plats när jag var där men som jag hade en mycket trevlig mailkonversation med efteråt angående en plexiglasstol jag var intresserad av - är inredningsarkitekt och firman arbetar även med rådgivning, planering och homestyling. Ett jättettrevligt krypin mitt i Oskarsparken. Mitt tips på Öster!
 
C&C Interiör Atelje, Café & Inredning, Oskarsparken 7, Örebro, 019-611 40 19
 

Ljuvliga liljor

 
I helgen fick jag liljor av min vän som kom över på middag. Det är bara en av knopparna som helt har blommat ut, men ändå är hela läggan fylld med ljuvlig blomsterdoft. En förnimmelse om varma vindar, smekande sol och lediga semesterdagar. Jag fullkomligt älskart!
 

Kul med förändring, del II

 
Ok, varning för ytligheter igen. Jag får ofta akutinsikt om att jag ser ut som faen i huvudet. Så även denna gång. Dessutom hade mitt hår en trevlig grön nyans. Något min frisör varnat mig för då jag vägrade röda toner och proppsade på kalla toner. När mitt blonda slog igenom i topparna kom den trevliga sköngröna nyansen så fram. Jag akutbokade in mig på Salong FOLK på Engelbrektsgatan, där flera av mina kollegor går och som ligger bara runt hörnet från min lya. Jag fick en kvällstid hos självaste ägarinnan och fick ett mycket proffsigt bemötande. Halva salongen engagerade sig i min hårfärg. En lång stund stod de där och petade och tittade på mitt hår (som var skitäckligt och inte tvättat då mitt stora bandage satte stopp i går morse, stackars frisörer!) och diskuterade femmor dit och nio-fyror dit. Till slut blev det lite olika toningar och resultatet ser ni ovan. Dessutom klippte hon av en halv decimeter på toppen av huvudet. Inte så pjåkigt, va? Tipptopp! Slut på ytligheter, igen. 
 
FOLK, Engekbrektsgatan 30, Örebro, 019-123700
 

Jennys hallonyogurtglass

 
Jag kom i veckan på ett nytt recept som jag i lördags på min tjejmiddag exekuterade och testade på vännen. Det var mumsigt, tyckte hon. Denna "glass" innehåller inget vitt socker och inget ägg och är väldigt lätt att göra. Den är söt men ändå frisk, gräddig men ändå syrlig. Perfekta kombinationen om ni frågar mig. Gör så här: mixa (men var försiktiga för Guds skull! Inga fingrar i närheten när sladden är i) hallon och dadlar. Dadlarna ger glassen en lite karamellig, söt och god smak. Jag tog lite mer än en näve hallon och fem dadlar. Blanda med en del grekisk yougurt. Jag tog ungefär två och en halv stora matskedar. Blanda mixen med hårt vispad grädde, två delar. I mitt fall alltså hem stora matskedar. Vänd ner grädden försiktigt och låt gärna smeten bli lite fint melerad. Frys, fast inte för mycket, det ska vara lite semifreddofeeling. Alternativt mixa hallonen frysta och servera direkt. Jag åt resterna idag och då mikrade jag glassen lite innan jag åt den. Servera med färsk frukt och/eller bär. Mumsigt värre!
 

Rosengrens skafferi

 
I lördags mumsade jag brunch på Rosengrens skafferi. Tanken var att prova deras välkända vegetariska buffé som mitt sällskap mumsade på, men då vi kom precis innan de skulle ta bort den valde jag istället deras chevré chaud. Den var mycket, mycket god och en fröjd för ögat, även om jag är av den bestämda åsikten att en varm getostsallad ska innehålla rödbetor.  Rosengrens skafferi ligger i Länsmuséet precis vid Strömpis och slottet. Inspirerade av trädgård, kryddor och örter är restaurangen fylld av olivträd, apelsinträd, lagerträd och kardemummaväxter. De lagar all mat och bakar allt bröd & kaffebröd från grunden med lokala och ekologiska råvaror till allra största delen. De får allt sitt mjöl från Råberga kvarn, allt kött från Tjurskallen, ost från Bredsjö och Lillängen och alla bönor mm från Kung Markatta. Dessutom kan man köpa med sig av några av varorna samt lite inredningsprylar på plats. Rosengrens skafferi har Givernyvibbar och är en mycket behaglig lokal att vara i. Maten var mycket god och jag hade gärna provat några av deras rawfoodbollar eller andra lite nyttigare alternativ till dessert. Nästa gång. Två tummar upp för Rosengrens skafferi!
 
Rosengrens Skafferi, Engelbrektsgatan 3, Örebro. 019-109540 eller 0709-180969
 

Lördagsmiddag

 
Igår kom en av mina allra finaste, närmaste och äldsta vänner över på middag. Jag bjöd på råraka (men glömde citronen, fy vad dåligt!), saffransdoftande fisksoppa och min egenkomponerade, lite nyttigare yogurtglass serverad med frukt och bär till dessert. Det var länge sedan vi fick tid bara till varandra och det var en mycket mysig och fin kväll. Som slutade lite roligt: vännen gick till bussen som skulle ta henne tillbaka till småstaden. Nästa buss skulle inte gå förrän om flera timmar, på sena natten. Jag tog ut all disk i köket och bytte om till pyjamas. Tänke kolla på film i sängen. Men då insåg jag att vi hade tagit varandras mobiler (damn those iphones!). Hennes buss skulle gå om tio minuter och hon var redan på stationen. Det var bara att löpa. I en vit och beige- och svartrandig sidenpyjamas och gummistövlar (de var snabbast att ta på sig) löpte jag genom hela centrala Öret (jacka på också, då). Det var nog en syn! Vi lyckades möta upp och hon hann med bussen. Jag var helt slut. Så kan det gå! All in all: mycket lyckad kväll! 
 
 

Det blir inte alltid som man tänkt sig, del II

 
I morse skulle jag göra sådana där goda banan- och jordnötssmörspannkisar. Mixade smeten men jordnötsmöret fastande i stavmixern. Jag pillade loss med fingret. Tappade greppet med andra handen och när jag tog det nya greppet så råkade jag hålla på on-knappen. Aj. Väldigt rött kök fick jag. Gud, vad det blöder i finger, alltså! Jag fick sedan tillbringa förmiddagen på akuten och hos handkirurgen. Men det gick ganska bra. Jag kommer nog förlora nageln på det fingret då jag lyckades mixa av nageln och mixa sönder nagelbädden. Men det kunde ju vara så mycket värre! När det precis hände såg det ut som om jag skulle förlora överdelen av fingret. Nu är jag ihoppsydd och bedövad och glad. Det är ju bara att skratta åt det! Doktorn hade ganska kul åt mig som för det första inte tyckte att något gjorde ont (bedövningen tog inte först) - tack mamma för att jag ärvt din höga smärttröskel - och för det andra bara skrattade åt min klantighet eller bad om ursäkt för att min klantighet tog upp hans dyrbara tid. Så kan det gå! Nu ska jag ta tag i dagen, den har precis som gårdagen fullspäckat schema!
 

Min fredag

 
I går flexade jag ut tidigt och lämnade kontoret redan vid trehugget. Strosade på stan och provade bland annat en söt, grön klänning som skulle vara fin till sommaren. Jag struntade dock i det då det snart blir shoppingbonanza i den engelska Hufvudstaden. 
 
 
Det var sol ute och halva priset på glass på Pressbyrån. Jag satte mig på rådhusets trappor på Stortorget och mumsade på en crème brûléeglass och drack vatten som smakade citronmarängpaj. Smakerna av mina två favoritdesserter, med andra ord. Sedan gick jag och handlade godsaker som stenbitsrom, färska jordgubbar, grädde och fina fiskar. Jag ska nämligen laga tjejmiddag ikväll.
 
 
Hemma kastade jag ut påskriset och gjorde lite fint.
 
 
Jag gick och hämtade ut månades glossybox och blev extra glad för tre produkter: ett kompaktpuder i min färg från ID Bare Minerals, en mineralögonskugga i exakt den färgen jag velat ha och whitestrips som jag alltid har velet prova.
 
 
Sedan var det dags för Jennys fredagsritual: av med kavajen, på med myskläder, av med smink, fram med godsaker och ner i soffan. Jag var dyngtrött redan vid åttahugget, och så här i efterhand skulle jag ha lyssnat på kroppen och bäddat ner mig då, för idag har jag en vidrig smärtdag som varken piller ellet voltarenkräm rår på. Ska sätta på mig några smärtplåster och hoppas på det bästa, för dagen är full med aktiviteter. Vi börjar med städning av läggan och sedan är det brunchdags. Hoppas solen lyser där ni är också. God lördag, hörrni!
 

Kul med förändring

 
Ok, varning för ytligheter! Alla på jobbet tycker att det blev en så stor och frän förändring på mig igår. Jag tänker inte på det, för privat har jag sällan glasögon och när jag ser bilder på mig själv är jag ofta fixad (det är ju oftast vid festligare tillfällen kameran åker fram). Men på jobbet har jag alltid glasögon och jag är aldrig eller sällan sminkad, och är jag det är det väldigt lite. Jag gillar dels att se naturlig ut, dels att kunna klia mig i ögonen etc och dels att se en skillnad när jag väl fixar mig så jag känner mig festligare. Därför valde de mig som make up-modell. Och ovan ser ni resultatet. Första bilden är mig direkt från jobbet, andra efter ansiktsvård och foundation och sista säger väl sig självt. Roligt! Slut på ytligheter.
 

Spa-kväll

 
Igår var det dags för spa-kvällen som jag och resten av festkommittén på mitt kontor anordnat. Hand- fot- och hudvård, god mat och dryck, godis och en make up-klass där jag satt modell (shit vilken skillnad lite smink kan göra!). Det var verkligen en härlig kväll och ett härligt sätt att lära känna mina ganska nya kollegor lite bättre (eller de mig kanske jag ska säga, det är ju faktiskt jag som är ny). I hela fyra och en halv timma höll vi på. Tänk, vad sådant gör för humöret och arbetsmiljön! Alla arbetsplatser borde ha en festkommitté som fixar roliga aktiviteter utanför (och inom för den delen) arbetsplatsen. Kul! Och hörrni, idag är det ju fredag igen! Härligt. 
 

Fyndandet fortsätter

 

 
Jag fortsätter fyndandet. Jag hittade på en second hand-runda på Myrorna med Angelica för ett tag sedan ännu en patinerad silverbricka för en billig peng, och förra veckan gjorde jag två riktiga fynd på Röda Korset: en Höganäskruka och en liten söt ljuslykta som matchar den gröna jag redan har. För en krona styck! Krukans ena öra var limmat och ljuslyktan vet jag inte vad den gjort för att få det priset, men jag tackade och betalade och gick hem glad i hågen. I Öret kan man verkligen fynda! Och enligt mina kollegor kryllar det av second hand här. Jag har bara betat av några ställen men ännu finns det flera kvar. Det är ju fantastiskt! Och billigt...
 
 

Djuren

 
Det är verkligen underbart att ha en syster och svåger boendes på en gård. Varje gång jag kommer får jag gosa med ett eller flera djur. Jag älskar ju som bekant djur. Hos syrran är till och med hönsen gosiga. Man blir lugn av att klappa djur. Det är vetenskapligt bevisat. När man klappar ett djur frigörs kroppens ”välmåendehormon” oxytocin som verkar just stressreducerande och rogivande. Och är djuren så fina som min syster schäfer några inlägg ner, ja då är det svårt att låta bli att gosa. Flertalet både internationella och nationella forskningsrapporter visar på att kontakten med djur har positiva effekter på stress- och depressionsrelaterade problem. Pulsen, blodtrycket och cortisolhalter i blod och saliv sjunker. När vi klappar ett djur blir både vi människor och djuret lugnare. Ja, vem kan argumentera mot det? Tummen upp för gårdsgosande!
 

Fish and chips

 
För ett tag sedan läste jag om äkta brittisk Fish and Chips inne hos Marie - som ju är gift med en engelsman. Jag jobbade efter gymnasiet i London på en Harry Ramsden's på Piccadilly Circus. Det skulle vara deras flaggskeppsrestaurang och låg i det gamla och anrika men då väldigt nergångna Regent's Palace Hotel och skulle vara liiiite finare, med svärdfisk och andra finare fiskar på menyn (dock inte friterade då). Men trots kristallkrona och vita dukar var det ändå fish and chips. Och det åt vi som jobbade där i stort sett varje dag. Med mushy peas, som ovan (dessa köpta på den brittiska mataffären i Söderhallarna). Till och med på julafton åt vi fish and chips. Behöver jag säga att jag inte kunde titta på fisk ett bra tag efter att jag slutat jobba där? Men efter ett tag kom det tillbaka, suget efter friterat. Och efter att jag sett det hos Marie skred jag till verket. Jag har aldrig friterat något hemma. Men jag använde en kastrull och gjorde testet med bröd innan och det gick finfint. Blev sketagott, faktiskt. Jag använde Jamie Olivers recept som jag googlade fram efter att ha kommit ihåg att han lagade det i ett program när jag gick i högstadiet eller gymnasiet (!). Det finns tre hemligheter med bra fish and chips (förutom bra råvaror, som god potatis och bra fisk som torskryggen ovan): förkoka potatisen lite innan, salta fisken innan du panerar den för att dra ut det sista av vätskan och använd öl i frityrsmeten. Jag tog en alkoholfri tysk variant som jag sedan avnjöt till den färdiglagade fisken och den fick jättebra. Prova och kom hit och berätta hur det gick, vetja!
 
 

En gåva med mening

 
Min far är släktforskare. När jag var tonåring tyckte jag det var så nördigt, tråkigt och snudd på pinsamt. Sedan fick jag tre somrar i min tonår tillbringa flera månader i USA för att pappa hade hittat våra släktingar där. Farmors mors alla fem syskon (däribland min namne Jenny) emigrerade till Amerikatt. Plus många andra släktingar (mycket av min släkt kommer från Småland och Halland därifrån många åkte för att söka lyckan i det stora landet i väst). Med tiden har jag kommit att bli mycket intresserad av min släkt. Julen 2007 fick jag och min syster vår släktbok i julklapp. Präster, adel, borgare och bönder i en salig blandning ända bak till 1500-talet. En fantastisk bok jag vårdar med kärlek och värme. Farmor var speciell för alla oss och hon togs ifrån oss lite för tidigt, våren 1996. Hon var den enda av fyra syskon som överlevde 30-årsåldern. Och hon fick min far och två gossar till. När hon gick bort ärvde pappa kortet ovan, på henne - lilltjejen Gunda född 1916 - och syskonen Hellvig, född 1911 och Inga, född 1913. Jag har alltid älskat det fotot. Och nu har pappa låtit en fotograf duplicera fotot. Fotografen fick använda en dyr och avancerad teknik som innebar att fota av fotot med ramen på, då orginalfotot skulle skadas för mycket av att skannas. Det nya fotot har han tryckt på ett textilpapper som ska hålla i flera hundra år och således inte vara lika omtåligt. En mycket fin gåva som jag kommer vårda lika kärt och varmt som min släktbok. Tack, älskade pappa!
 

Måste bara

 
...dela med mig av synen jag möttes av för ett par veckor sedan. När jag var på väg hem från en jobbmiddag med en av de jag jobbar för var jag tvungen att stoppa henne mitt i en mening, stanna henne i steget och bara be henne titta. Det var så vackert. Dagen efter gick jag förbi igen och var tvungen att föreviga det. Så vackert. Öret bjuder på små leenden ibland, alltså.
 
 

Hemmafynd

 
I går när jag stod och bökade i skåpen hemma hos pappa Carl och min ömma moder för att få plats med disken jag just hade plockat ur diskmaskinen skämtade pappa om vad det nu var jag skulle sno. Jag har nämligen nästan varje gång jag lämnar föräldrahemmet något med mig. Jag har sedan jag flyttade fått upp ögonen för inredning igen, och second hand, vintage och arvegods är favoritobjekten. Jag har ännu inte lyckats ta mig till en auktion, men jag hoppas göra det mycket snart. I alla fall. Denna gång fick jag - förutom ett par lakan som jag fick i utbyte av mamma mot ett par jag hade med mig förra gången för att vi hade tröttnat på vårta egna lakan, jäkligt smart tyckte vi - med mig en liten fin mässingkandelaber och bordstabletterna från min barndom, Josef Franks tulpander. Tyvärr har bara tre lyckats överleva alla spillda Obojglas och glöttallrikar. Men det gör inget för det är just tre sittplatser jag har i mitt kök. På matsalsbordet har jag planerat för något annat. Tummen upp för hemmafynd. 
 

Ett påskmirakel

 
Det här är så himla sött. I natt lammade ett får ute på gården som min syster bor på. Vi brukar åka ut och titta på lammen (som HÄR för två år sedan och HÄR förra året) men denna gång var det speciellt. Som nästan varje  år har de också i år fått ett flasklamm. Men detta lilla lamm var så litet och orkeslöst att de var tvugna att ta in det i huset. Det väger knappt två kilo och kan (tyvärr, det är inte ett gott tecken) inte snutta själv på flaskan utan får ersättning genom en medicinspruta. De lyckades mjölka ur lite råmjölk och mata den med, och när de gjorde det kom min systers schäfer Enja fram och helt sonika adopterade det lilla lammet. Nu slickar hon på det konstant, vaktar det och ser till att det har det bra. Hon lämnar inte lammets sida. Så himla fint! Ni kan väl hålla tummarna för att det klarar sig va? Hoppas, hoppas.
 
 

Påskamiddag

 
Igår bjöds det på familjemiddag med den utökade familjen. Ljuvligt gott, som vanligt när pappa Carl är i farten. Det bjöds bland annat på smaskiga snittar, pappa Carls hembakade potatisbröd, fetaost i apelsinhonung, falska sniglar och hemgjord melonparfait med punchmarinerade jordgubbar. Magen var full och belåten vid niohugget, kan jag meddela. Sedan tävlade vi i fågelläten (bästa sällskapsboken på bokrean, alltså!) och njöt av att söndagen var en lördag. Nu: frukost i solen. Igen. Det är nästan för bra för att vara sant.
 

RSS 2.0