Jag är Sveriges mest curlade trettioåring



Just nu ligger jag på kökssoffan under en filt och äter julkola, nyss hemkommen från julmarknaden som höll till på bilden ovan, på landet hos syrran. Men mer om det framgent. Det har gått upp något för mig. Jag är curlad. Trettio år och curlad. Jag vill dock påpeka att jag inte på något vis tar detta för givet, att jag då och då protesterar och att jag är otroligt tacksam för mina fina föräldrar. Jag har rest åt höger och vänster helg efter helg på sistone och har inte varit hemma på ett tag. När jag igår kväll äntrade föräldrahemmet hade de tappat upp ett bad åt mig. När jag hade badat färdigt stod maten - som jag hade fått bestämma - på bordet. Efter mys i sängen med På Spåret, Skavlan, skumtomtar och choklad med créme brûlée-smak lagade mamma lite av mina kläder (det var här mitt protesterande kom in, det finns ju faktiskt skräddare jag kan lämna in till) och sedan hoppade jag ner i den bäddade sängen. I morse när jag vaknade hade mamma och pappa åkt i väg, men det var dukat med min rävmugg, kaffe i termos och ett löskokt ägg inlindat i en handduk. Alltså, jag inser ju att jag är bortskämd. Men jag måste också säga: jag har världens finaste föräldrar. Älskar er, mammi och pappi! 


Celebration!


Jösses vilken vecka, firarmässigt! I USA firar mina vänner och släktingar HanukkaGiving / Thanksgivukkah,  de två kommer inte sammanfalla igen förrän om 70 000 år (!). Och här i Svedala är laddar vi för första advent, vilken fest. Och: idag är det fredag! Jag har weekendväskan med mig på jobbet, i eftermiddag blir jag hämtad av svåger för ett veckoslut i Bergslagsskogen. Där ska jag gå på julmarknader, middag, kompisdejt och mormormys. Och fira advent, såklart! Jag har redan tjuvstartat med glöggen, musten, pepparkakorna och lussekatterna. Dåligt, jag vet. Men jag har inte tänt adventsljusstaken! Utanför mitt kontor tände man adventsträdet förra veckan. Synen ovan mötte mig för någon dag sedan när jag gick hem. Vackert, eller hur? Trevligt veckoslut, kompisar!
 

Une soirée française


Jag har hoppat av mina franskastudier, då de krockar med diverse andra åtaganden i mitt liv. Men jag har planer på att hoppa på igen i framtiden, eller att läsa en annan dag i veckan. I alla fall. När jag kom till min franskaklass - som hade läst ihop i flera år när jag äntrade - hade de bokat en resa till Bordeaux. I våras åkte de så dit, och igår var jag bjuden på en kväll där de berättade om den resan. Och gud vad söta de är! De hade dukat upp med trikolorens färger, komponerat ihop en trerätters fransk (lite felstavad, men det var ju bara charmigt) meny med matchande viner från Bordeaux och gjort ett häfte med massa information och bilder från resan. Under middagen visade de ett bildspel och videor från resan och berättade om sina äventyr och upplevelser. Det var en fin kväll. Så fint att de i gruppen - med deltagare från tjugoårsåldern ända upp långt förbi pensionsåldern och från vilt skilda bakgrund - är så sammanhållna och fina mot varandra. Jag saknar dem lite...
 

Throwback Thursday

 
I går kväll var jag på Bordeaux-kväll med min franskaklass (mer om det senare) och alla medeltidsbyggnader, kalk- och sandstenskyrkor, vinrankor och faktiskt också en av de mest kända katarslotten som ligger i Aquitaine fick mig att tänka tillbaka. Tillbaka på min resa i Frankrike och Languedoc-Roussillon i somras. Ovan kan ni ta del av bitar av den nostalgiorgie som pågick i min hjärna i går kväll. Perfekt att dela med sig av en torsdag som denna (tillbakablickstorsdag, är det den rätta svenska hastaggen eller?). Nästa sommar åker jag igen. Någon som hänger på?
 

Bloggtipset: 40 år - 40 kilometer

 
När jag var i Sundsvall träffade jag smarta, trevliga, roliga och duktiga Anna. En heltidsarbetande trebarnsmor som innan hon fyller 40 år, på 40 veckor ska förbereda sig för att springa drygt 40 kilometer på Köpenhamn maraton 2014. Att springa är ju inne igen och det är många (inklusive jag själv) som tagit upp det efter några år av ytterst sporadisk löpträning. Då kan man behöva all pepp man kan få. Och det får man hos Anna. Kolla in hennes blogg på I FORM HÄR. Pepp!!!
 

Käk. Godaste veggieburgaren jag någonsin ätit.

 

Så fick vi äntligen prova Käk. Förra gången vi var där var det ju stängt. Vi fick veta i efterhand att det var för att maten hade tagit slut. Det låter ju lovade, tänkte vi. Käk är ju väldigt hypat och det kryllade såklart av hipsters. Det verkade också vara hur många människor som helst som jobbade där, då många gäster gick bakom disken och hälsade på alla i köket....eh, ja.  I alla fall. Personalen var jättetrevlig, och även om det var lite trångt så var även inredningen trevlig. Och burgaren. Jösses. Det är på riktigt den godaste veggieburgaren jag någonsin ätit i hela mitt liv. Den tillsammans med pommes och en dragonmajonäs (kul med något lite annorlunda än typ cheddardip, men smakade lite väl mycket dragon, även om den var uppskattad) blev 150 spänn. Och det var det fasiken värt! Veggieburgaren bestod av portobellosvamp och mozzarella som var panerad i någon slags örtpanering. Brödet var saftigt och gott och det fanns gott om såser att piffa sin burgare med. Även köttburgarna fick gott betyg av mina vänner. En av oss fyra som inte riktigt tål gluten offrade sig till och med och åt ändå för det var så gott. Käk är kanske mest hypat på grund av sin ägare Petter, men det är fasiken värt hypen bara för matens skull. Innan 17 är det bara burgare som gäller men kvällstid kan du även köpa gyros och tacos med pulled pork (hipster-heaven!). Dessutom har Käk fullständiga rättigheter. Prova!
 
Käk, Hornsbruksgatan 24, Stockholm, 08-669 13 12
 

Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor

 

Internationella dagen mot våld mot kvinnor, den 25 november, instiftades av FN:s generalförsamlings tredje kommitté år 1999.

 

I den resolution som instiftade dagen slog man fast att våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor avser enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang.

 

På olika platser runt om i Sverige uppmärksammas såklart detta under dagen. Bor man som jag i Öret kan man t.ex. gå på DETTA.

 

Man kan också under denna dagen klä sig i orange för att uppmärksamma detta Läs mer på FN:s sida HÄR.


En helg i Hufvudstaden







Ännu en Hufvudstadshelg är till ända. Den har bjudit på middag på Grodan, drinkar på Bistro Rigoletto, häng hos vänner, myskväll med must, Padd thai och Sunes jul, lunch på Käk (mer om det framgent) och allmänt trevlig atmosfär. Nu blir det soffhäng med På Spåret och säsongsavslutningen av Bron. Ha ett trevligt veckoslutsslut, kompisar! Tjipp! 


Carlsdotterkväll



Torsdag betydde matlagning, middag och mys i soffan tillsammans med tokfrassen ovan, den andra Carlsdottern. En massa skratt, larv och jöns, men också serious talk, viktigheter och lite jobbiga sanningar. Jag är himla glad över att det finns två av oss. Carlsdöttrarna. Nu: fredag in i kaklet och Hufvudstadshäng. 
 

Finaste dörrmattan i mannaminne



Ja, ni läste rätt. Detta är alltså ett blogginlägg om en dörrmatta. Men inte vilken dörrmatta som helst, utan den vackraste dörrmattan jag någonsin skådat. Vilket i och för sig kanske inte säger så mycket, men... När jag gick till stationen i Sundsvall tittade jag till i ett skyltfönster. Och såg honom. Herr räv. Jag gick in och hade bestämt mig för att köpa honom innan jag ens visste vad han var. När jag insåg att det var en dörrmatta blev det ännu mer perfekt, jag har nämligen bott utan en i över ett år. Den var på den dyra sidan för en dörrmatta, speciellt så här precis innan löning, men jag visste att jag skulle ångra mig typ för evigt om den inte blev min (ja, jag är väl medveten om hur materialistiskt det låter. Men det är ju en rääääv. I kostym. På en dörrmatta). Så det fick den bli. Hädanefter kan alla se en stor del av mig och den jag är precis när de klivit innanför min dörr. Foxy! 


Stadshuset, Sundsvall.







Imponerande. Stadshuset. Och så opera från Härnösands scensångare. Och pannacotta med norrländska hjortron och nya bekantskaper. Sedan hem till hotellet där Sverige förlorade mot Portugal på TV-skärmen. En lite annorlunda tisdag, skulle jag vilja påstå. Nu: onsdag med mer jämställdhet och likabehandling. Tjipp! 


Hej från Sundsvall!


 
Hej från Norrland! Här är jag på konferens. Jag ska diskutera jämställdhet och likabehandling och lyssna till bland annat jämställdhetsministern. Ska bli jätteintressant! Kul också att se en ny stad. Och att äta hotellfrukost. Hehe.


Tomatbonanza


Äntligen har produkterna från Mutti jag vann HÄR kommit. Jag älskar att vinna saker! Och ja, vem gör inte det... Jag använde tomatvinägern bums på helgens caprese. Nu är det ju så att jag vann dessa med ett av mina recept. Men ändå, vad ska jag laga med allt detta? Kom med era bästa recept!
 

Lördag med bästis






Igår kom en av mina bästa, finaste och äldsta vänner över på kantarellpasta, caprese och rödvin. Till dessert mumsade vi på cederpepparkakor, choklad och en naturgodisbomb bästis hade med sig (jag har aldrig sett något liknande!). Lite glögg på det. Massor av snack om stort och smått och när timmarna gått och det var dags att bryta upp var vi båda rådlösa. Tiden bara försvann. När hon gick var mitt hjärta varmt och mina tänder belagda med en sockerhinna efter allt godis. Underbar lördag. Tack, fina, fina vän! Nu ska jag packa och ladda för en liten Sverigeturné. Vi börjar norröver. 


Cleaning out my closet/ Kom och köp!

 
Jag har äntligen tagit tag i den där IKEA-kassen med grejer och lagt upp en första omgång på Tradera. Jag har rensat så mycket varje år, välgörenhetskassen och slängkassen kom iväg fort, men säljkassen lät vänta på sig. Idag har jag en gör-allt-som-du-dragit-dig-för-dag, och här har ni ett av projekten. Om ni mot förmodan vill köpa mina gamla kläder och skor kan ni göra det HÄR
 

Dagen som borde ha dragit åt helvete men som jag styrde upp

 
Alltså. Dagen började med att jag vaknade 08.20. När jag skulle ha vaknat 06.00 och hade en jätteviktig sak på jobbet. Ett delmål på ett femårigt projekt skulle gå i hamn och jag vaknar lite mer än en timme innan allt ska vara perfekt på plats. Eller. Spola tillbaka. Min dag börjar 05.08 när en galen man står och skriker i mitt trapphus. Alla mina misstankar om varför jag försov mig ligger på den incidenten. Men jag har inte lyckats göra en riktig orsaks- och konsekvensanalys än.
 
När jag så på en kvart gör i ordning mig och tar mig till busstoppet lyckas jag både dra sönder gylfen i byxorna och spilla nybryggt kaffe över hela mig. Väl på jobbet finns inte de saker som ska finnas på plats där. Och ingen svarar när jag ringer. Tre minuter innan jag ska presentera hela kalaset löser det sig (hetsen. HETSEN). Men då är  "mina dokument" på servern puts väck. Alltså vad är oddsen på allt detta? Och dessutom var det en läskig sak på G på kontoret som jag helst ville undvika.
 
Någonstans där bestämde jag mig. Mina gamla Kabbalahstudier kickade in och jag bestämde mig för att vara proaktiv. Så jag gick runt i korridoren och bjöd alla mina kollegor på tårta och kaffe med ett leende (att sedan den redan uppspeedade fröken Carlsdotter åt nämnda tårta och kaffe till frukost kanske vi ska glömma, koffein- och sockerchocken lät inte precis vänta på sig). Och kände att nu vänder jag denna dagen till en fin dag. Och så tränade jag på lunchen. Tog i för att få ut all negativitet tillsammans med svetten i pannan. Sedan hjälpte jag en kollega att styra upp en liten fest som skulle hållas på en annan del av kontoret. Efter jobbet en tur till saluhallen och sedan råraka med rom - löj och inte stenbits - och dessert från nämnda saluhall. Och det var historen om dagen som borde dragit åt helvete men som jag styrde upp. 
 

Rost Stockholm

(Bild 2 och 3 från Rost Stockholms Facebooksida som du kan gilla HÄR).
 
Jag älskar att mina vänner och familjemedlemmar har så olika intressen och världar. Olika från varandra och olika från mig. I lördags besökte jag Rost Stockholm, ett Mekotek och bistro på söder. Anledningen till att jag var där var att svåger uppträde där med Anders Wallén och band. Rost Stockholm har en bistro med ekologisk mat, viner samt öl. Sedan scen, meckverkstad, yogastudio och gitarr- och musikverkstad.  Hur härligt? Stället är intimt och mysigt och sådär härligt stökigt inrett. Personalen är sjukt trevlig och mer som värdar i sitt eget vardagsrum än servtriser och servitörer. Min vän som brukade bo runt knuten var helt förstörd över att hon inte vetat att stället fanns när hon bodde där. Rost Stockholm är dock ganska nytt, så det förklarar saken. I alla fall. Vi blev serverad ljuvlig pizza och härlig musik från den lilla scenen som vårt bord stod mitt framför. Att jag var omringad av goda vänner och familjemedlemmar kanske bidrog till hur mycket jag älskade det, men jag vågar påstå att jag hade älskat det i alla fall. Jag hade aldrig hittat detta ställe om det inte vore för de där människorna i mitt liv med "olika" intressen. Hurra för det. Och så en sak till: varje kväll innan sista beställningen sjunger en kille ur personalen på Rost Stockholm My Way av Sinatra för gästerna (den låten ligger mig varmt om hjärtat då en av mina finaste vänner sjöng den för mig på min 25-årsfest). Denna gång var han på semester, men sjöng ändå för oss på telefonen via ljudsystemet på stället. Igen, hur härligt? Två tummar upp för Rost Stockholm!
 
Rost Stockholm, Wollmar Yxkullsgatan 52, Stockholm, 072-303 32 98
 

Fyra miljoner barn är drabbade av tyfonen Haiyan. Din hjälp behövs nu.

 
Hjälp till HÄR eller sms:a LIV till 72900. 
 
 

Torsdag med Anna


Torsdag. Hade värkdag. Gick hem tidigt och sov i nästan två timmar. Men sen. Var mycket piggare. Och gick för att (äntligen!) träffa Anna. Hon har också bytt siffror till de fina 30 och jag hade ännu inte lyckats fira henne. Det blev hamburgare och chokladfondue och en massa fniss. Herregud vad jag fnissade. Och så lite serious talk, som sig bör. Ett perfekt och underbart slut på en annars ganska sugig dag. Vänner. Det bästa man har. Idag är det redan fredag och jag har precis som förra fredagen en stor grej på G på jobbet. Idag inser jag dock mina begränsningar och tar hjälp av en kollega. Och sedan sätter jag mig i en bil mot Hufvudstaden. Där väntar ännu en fullspäckad helg. Släkthäng, konsert, bebisgos och middag väntar, bland annat. Och så tror jag att jag ska slå till på det där plexiglasbordet jag kollade in förra gången jag var i stan... I alla fall. Trevligt veckoslut, kompisar!
 

Middagsklubben: Bistro Ruby


Jag har hängt väldigt lite i Gamla Stan. Mest för att det har känts som ett turistdagis. Men här finns faktiskt en rad bra ställen att besöka. Bistro Ruby - som ligger vägg i vägg med sin syster Grill Ruby - är en av dessa ställen. Efter ett och ett halvt år i dvala väckte vi så Middagsklubben för att prova detta ställe. Denna gång var det dock endast två originalmedlemmar som deltog, med ett trevligt tillskott av min "syrra". Eftersom vi alla tog samma sak tror jag att vi struntar i att betygsätta det, men här kommer vårt utlåtande: Bistro Ruby är otroligt mysigt, har en mycket bra meny och är ett perfekt Middagställe. Vi tror också att det är ett bra lunchställe. Maten var ljuvlig, men lite snålt tilltagen. Oftast när man får moules blir det jättemycket över, nu hade jag gärna ätit lite mer. Servicen var bra från barens sida, men vår servitris var under all kritik. Hon var fekjat övertrevlig så att det blev otrevligt, och när vi blivit serverade maten kom hon inte tillbaka på en och en halv timme (!). Om något varit fel hade hon inte fått veta det och vi som hade tänkt dra till på en dessert hade tappat sugen när hon väl behagade komma tillbaka. När hon väl gjorde det frågade hon "ville ni ha något mer, eller?". Eh, nej. Det var synd, för vi var mycket nöjda med allt annat. Vi kommer gärna tillbaka hit för att prova en annan servitris eller servitör och flera rätter på menyn, och vi provar gärna grillen också. All in all är Middagsklubben nöjda med Bistro Ruby.
Bistro och Grill Ruby, Österlånggatan 14, Stockholm, 08-20 60 15
 

Onsdag


Startade dagen med att (försöka) gå på toa. Där hade jag under natten fått besök. Försökte rädda hen men hen sprang under tvättmaskinen. Nu hoppas jag att det inte är en hona som lägger tusen ägg där under och min toalett får en kärrspindelinvasion... Måste. Tänka. På. Annat. Så vi kör lite onsdagslänkar istället tycker jag!
 
Är du feminist? Eh jo. HÄR är en lätt och talade grej om detta.
 
Roliga bilder på saker som inte är det man först tror.
 
Väldigt konstig (och lite äcklig) sida där folk poserar med sina egna hjärtan. Postat på fejjan av en vän som (givetvis) är kardiolog.
 
21 konstiga (men riktiga) djur vi kan hitta i världen. Så häftigt!
 
Min ungdoms favoritböcker om Harry Bosch av Michael Connelly har filmatiserats. Idag är det dag 3 i inspelningen. Det är svenske Henrik Bastin som producerar. Dubbel glädje i att det (äntligen!) filmatiseras och att det dessutom görs av en svensk! Castingen av Harry är liiiite tveksam enligt mig, men jag kommer säkert att vänja mig. För mig är Titus Welliver främst en galen IRA-kille i Sons of Anarchy. Irving dock. Spot on! I alla fall. HÄR kan man läsa mer på Michael Connollys sida och HÄR kan man förresten man följa Henrik frus blogg, Karin Tanten. En blogg jag med glädje följt i flera år.
 
Trevlig lillördag!
 
 

Fri som en fågel


Den här vackra skapelsen fick jag av bästis i trettispresent. Den är designad av Konstfack-studenten Hung-Ming Chen och är starkt inspirerad av flygande fåglar i naturstaden Stockholm. Lampan var en av tio produkter som nominerades till Årets sak 2007. Fågeln kastar rogivande skuggor i taket och på väggarna och jag fullkomligt älskarn! Denna lilla skapelse önskade jag mig faktiskt, och bästis var så snäll att hon gav den till mig. Den flyger runt över min säng och bidrar till välmående och gott humör. Tipptopp!
 

Ont


Ja, då har vi styrketränat en hel helg. Sammanlagt har vi tillbringat 12 timmar i gymmet, och lärt oss att på rätt sätt göra knäböj, marklyft, militär- och bänkpress och massor av andra övningar. Jag hade som mest ont i går, vilket gjorde att gårdagens två pass gick sådär. I dag har jag dock så ont i biceps att jag inte kan räta på armen. Jag fick dränka armen i voltaren i morse bara för att kunna borsta tänderna. Det har gjort ont men det har också varit otroligt kul. Kul och lärorikt och dessutom väldigt mysigt att få tillbringa en hel helg med min lillasyster. Det är nog första gången vi tillbringar så mycket tid tillsammans, bara vi. Dessutom lyckades vi smita från lägret och trycka in en familjemiddag också. Bra helg!
 

Idag är det dags!



Ja så har helgen kommit. Helgen när vi ska pressa oss till max och bli grymma på styrketräning. Jag och syrran ska på ett läger med en välkänd man som förutom att vara backstageansvarig för SM även är PT, idrottsmassör, kostrådgivare och tävlande i bodybuilding och styrkesporter. Om jag är taggad? You betcha! Om jag är nervös? Så ända in i bängen. Kan jag gå normalt på måndag kommer jag jubla. Wish me luck


RSS 2.0