Sollunch



Jag och kollegan körde sollunch. Vi käkade fort och satte oss sedan på en parkbänk utanför kontoret i en halvtimme. SÅ skönt!

Blogginspirationssallad



I helgen såg jag två blogginlägg som inspirerade min söndagsmiddag. Både Ellinor och Lilla Matdériven lagade sallad med halloumi och sparris. Jag ungsstekte STORA champinjoner (har aldrig sett så stora innan, de kallades "grillchampinjoner" och var stora som tennisbollar), rödlök och halloumi, snabbkokade grön sparris och gjorde en sallad på färsk basilika, isbergssallad, valnötter och miniplommontomater. Till det gjorde jag en enkel dressing på färsk citronsaft, japansk soja, olivolja, salt och peppar. Jättegott och vårfräsht! Salladsresterna ligger tillsammans med en liten överbliven cupcake i dagens matlåda som det nu är dags att slänga i sig.


Fjäderholmarnas krog

























I lördags åt vi lunch på Fjäderholmarnas krog. Det verkade som om det var en av de första dagarna det var öppet för säsongen. Allt var så där skönt nytt, vår servitör berättade att han sett menyn för första gången en halvtimme innan vi kom dit och kunde således inte på rak arm tipsa om vin till vännens varmrätt. Han var tvungen att fråga inne i köket. Jag tyckte det var härligt. Jag gillar början av saker. Då har man allt framför sig. Vi åt gädda, då jag inte kunde komma ihåg att jag gjort det innnan. Maten var mycket god, men vi var lite besvikna på att de serverade gäddan i form av vad de kallade "puckar". Fisken hade med grädde långsamt ångkokats till små fiskbullar. De smakade inte så mycket som jag tänker mig att helstekt gädda gör. Vittvinsåsen och tillbehören var emellertid ljuvliga. Vännen - vinimportören - var dessutom nöjd med vinet. En pinot gris om jag inte missminner mig. Stämmningen på restaurangen var rustisk och skärgårdig. Inredningen mysig, servicen mycket bra. Fjäderholmarnas krog ägs delvis av Odd Mollys ena grundare och tillika Lena PH:s man Per Holknekt. Personalen sportar därför snygga Odd Molly-skjortor. Krogen ligger precis vid vattnet och har en uteservering som skjuter ut i havet. Vi satt vid ett bord i lä och njöt av solens varma strålar. Vid ett tillfälle kom Finlandsfärjan förbiglidande, och vår servitör berättade att han jobbat med en av båtens mest kända föredetta bartendrar - Håkan. Vi har inte sett serien - men ingen har väl undgått den i alla fall. Det tyckte vi var väldigt lusigt. Mest lustigt var det dock att se en stor, fet Finlandsfärja glida förbi när man käkar lunch. Vi hade mycket trevligt och jag kan verkligen rekommendera ett besök!


Cupcakes: check!



Jag gillar cupcakes. Jag gillar att baka cupcakes. Men jag har inte gjort ordentliga (gjorde en fuskvariant HÄR) sedan min fina väns baby shower som jag ordnade förra somaren. HÄR kan ni se bilder på det. Idag gjorde jag citron- och kokoscupcakes med citronfrosting. De ser goda ut, och smeten och frostingen var god. Snart ska jag unna mig en till kvällsfikat och se om de går att servera i morgon på min Valborgsdrink. Trevlig kväll, gott folk. Ni som är lediga i morgon kan väl njuta lite åt mig också, va?


Sunset







Soledngången i går var helt obeskrivlig. Den var mycket gulare än på bilderna, det såg ut som solen ser ut när den är högt på himlen, fast i horisonten. Dessa bilder är tagna på min promenad hem från middagen på Boquerian med vännen. Det var ett himla fint sätt att avsluta en i övrigt fin dag.


Valborgsfix



Här har det - trots halsblä - handlats, städats och fejats i köket hela dagen. I morgon bjuder jag nämligen hit några tjejer på bubbel och snittar för att fira att Valborg är här och våren med den. Jag sprang ut och stal några blommor i grannens trädgård, som tillsammans med ett fång gul-rosa rosor får pryda bordet. Synd att jag jobbar imorrn, annars hade jag piffat mer under morgondagen. Hur firar ni Valborg?


Fjäderholmarna























Båten tog oss alltså till Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgårdsö. En halvtimme från Nybroplan med ett litet stop vid Nacka Strand Yacht Club så är man framme. Vi promenerade runt den lilla ön, tittade i de små handetsbodarna, på utsikten, på Finlandsfärjorna som gled förbi och på konst och hantverk. Vi käkade vi en lång, sen lunch på Fjäderholmarnas Krog för att sedan ta båten tillbaka till stan igen. Det var en alldeles underbar eftermiddag som gav en försmak på Stockholmssommar och ledighet. Om ni är med i Groupon såg jag (tyvärr inte förrän jag kom hem) att man kan köpa båtbiljetter för halva priset nu. Skynda fynda! En dag på Fjäderholmarna är som en liten miniskärgårdssemester.


Stockholm by boat


















Lokalturist - javisst! Jag och vännen - som från början är stockholmare - tog idag båten ut på äventyr. Det var första gången jag såg min relativt nya hemstad från vattenperspektivet. Mycket härligt, vill jag lova. Vart båten tog oss berättar jag mer om i morgon. Nu måste jag kurera mig. Jag har nämligen fått någon sorts halsblä. Har tappat rösten och låter som en brunstig ko när jag försöker tala. Vilket jag såklart försöker hela tiden - glappkäft som jag är. Tjipp så länge. Njut er lördagskväll!


Välkommen min vän, välkommen vår!

Nu är de båda här. Vännen och våren. Detta kommer att bli en underbar dag!


Dammsugarorgie

Sandra och jag var uppe med tuppen. Jag ska bara mellanlanda hemma innan jag ska möta upp en vän som rest långväga för att träffa mig. Det blir en dag på stan. Jag ska gå några tusen steg extra idag. Jag hade nämligen dammsugarorgie igår kväll. Sandra hade bakat egna och jag slukade flertalet. Efter pizzan. Jösses, alltså. Men nu: solig, ledig, underbar lördag! God morgon, gott folk!


TGIF!

Med pizzor från Primo Ciao Ciao och lite rödvin från Argentina firar vi nu fredag. Snart åker Sandras hemmagjorda rosa dammsugare fram till dessert. Hejsan helg!


Bloggtipslistan / Jenny håller alltid vad hon lovar

Då kommer här bloggtipslistan jag utlovade. Vissa finns också i länklistan här till höger. Men vi kör en lista här också. Hoppas ni hittar något nytt.

 

Amileaks - Ami, som jag känner sedan min Malmötid, skriver så väldans roligt om sina bravader. Hon målar inget rosenrosa utan berättar saker och ting som det är - alltid på ett roligt sätt. Ibland har hon gästbloggare också - mycket kul!

 

Angeliqe - En fellow Bergslagsbo. Angelica är lite yngre än mig, men ack så mycket klokare, verkar det som. Dessutom tar hon helt ljuvliga bilder.

 

A piece of Life - Sandra - Sandra gick i min systers klass på gymnasiet och firade champagefrukost i min trädgård på studenten. Little did I know då att jag skulle ha dagliga inblickar i hennes liv sju år senare, genom hennes blogg. Dessutom har vi haft små bloggträffar då och då sedan jag flyttade till Hufvudstaden.

 

Bisse - Jenny och jag hade skåpen bredvid varandra på gymnasiet, samma namn och likadan vinterjacka. Vi har bra smak! :) Nu bloggar hon om livet som trebarnsmor i Bergslagen.

 

Charmigt, sa Charlie - Underbara Lotta som bloggar om USA-liv och Sverige-influenser. Hon bombar som jag gjorde i början av mitt bloggande med bilder i varje inlägg. Hennes bilder är dock mycket finare och proffsigare än vad mina var. Hon lämnar dessutom alltid så fina kommentarer här i min blogg.

 

Dream a little dream - Min fina, underbara vän som nyss blivit mamma. Fina bilder och fina texter.

 

Elise - Min vän prästen. Har varit dålig på att blogga på sistone, men hoppas att hon kommer igen snart!

 

Ellinors world - Ellinor hittade mig när jag var i Paris, då hon skulle tillbringa en termin där precis efter mig. Hon tar sig tid med sina inlägg, lägger upp massor med goda recept (och eftersom hon också är veggie gillar jag dem extra mycket), boktips och fina tankar. Hon är en av mina mest lojala och fina läsare, och tar sig alltid tid att lämna fina kommentarer här.

 

Hanna - En gammal polare från Bergslagen (ja, hon är inte gammal utan vänskapen, då). Hon bloggar mycket inredning, men även om sin söta lilla dotter som växer så att det knakar!

 

Krokofanten i Frankrike - Alexandra är en Parisbo som älskar bikram yoga och som skriver om livet i Frankrike. Jag älskart!

 

Lady Lotta - Min vän från Bergslagen som numera bor i Hufvuvstaden och jobbar med TV. Lägger upp de mycket otäcka men mycket viktiga "Dagens svin" där hon citerar våldtäktsdomar från svenska tingsrätter. Otäckt, men någon måste prata om det. Dessutom kommer det ofta små roliga historier där hon bjuder mycket på sig själv.

 

Mia - The Swedish Girl - Jag har skrivit det förr, jag och Mia har många saker gemensamt. Vi har pluggat på samma ställe, har rötterna på samma ställe och gillar samma saker. Dessutom har hon samma namn som min syster. Men vi har också många olikheter. Därför är det så intressant att följa hennes blogg. Likheter och olikheter.

 

Miss Marie - Marie kommer från samma krokar som mig. En dag när jag läste lokaltidningen hos mina föräldrar hittade jag henne, engelsmannen och lilla Alfred på ett foto i "Välkommen till världen"-sektionen. Marie bjuder på många vackra bilder, massor med inspirerande recept och underbara "söndagssvep" med många inspirerande bilder och länkar.

 

MR-bloggen - Min gamla institution på Lunds Universitet har en blogg där lärare och studenter bloggar om aktuella ämnen.

 

Nannas blogg - Min gamla klasskompis flickvän, som jag faktiskt bara har träffat en gång men som det känns som jag känner. Hon bloggar om livet i Örebro, hennes stora hobby fotografering och den söta frallan Sue-Ellen.

 

Parislisa – Underbara Lisa som precis som jag har bott I London och Paris. Numer bor hon i Warszawa med sin man och sin lilla underbara dotter., Lisa ger träningsinspiration och livsinspiration i största allmänhet. Dessutom skriver hon många roliga historier om livet som utlandssvensk och de kulturkrockar det kan innebära.

 

Prinsessans Praliner – Gulliga Caroline som I dagarna ska flytta in i ett nyinköpt hus bloggar om livet och dess inspirationer. Senast hade hon vunnit ett par jättesöta ballerinaskor, nyss hemkommen från en resa i södra Europa.

 

Sofia - In the head of S – En Berlinsvenska med intresse för shopping, god mat och resor. Hon gillar som jag historia och ett av hennes intressen är slott. Kul! Hon skriver på ett mysigt sätt och delar ofta med sig av underbara matbilder.

 

Vibeke - mitt pussel – Vibeke lärde jag känna genom mitt ex. Hon bodde då i Malmö men har sedan dess flyttat till Huvudstaden. Jag var förr om åren barnvakt till hennes två söta barn, och hoppas på en favorit i repris nu när vi bor i samma stad igen…

 

Stina Auer – A woman. A life, a blog – Jag och Stina har många saker gemensamt, men det liv honlever är mer en dröm för mig. Jag fastnade rejält för henne när hon hjälpte mig igenom min tonsillektomi jag gjorde för något år sedan. Och på grund av alla härliga, lyxiga bilder på kläder, mat och resmål.

 

Amys Blogg – Ebba von Sydows söta storasyster. Hon är läkare och har specialiserat sig i kostlära och hälsa. Mycket mat- och bakbilder, söta barn och inredningsinspiration.

 

Anna of Sweden – Amerikasvensk turned Skånetjej. Fina bilder från trädgården, korta meningar med mycket humor och en och annan söt länk till sin söta dotter.

 

Jennie Hammar – Filip Hammars fru bloggar om LA-liv, kändisar, shopping och Kalifornienhäng med en stor skopa humor. Fina bilder och hikar i bergen utlovas.

 

Mitt liv som Sara – En tjej som har bott i min hemstad hela tiden men som jag konstigt nog aldrig träffat. Mycket foton och mycket Molly, hennes lilla dotter.

 

Vofflan – Jenny bloggar om sin ”husmorsanda” med bak, egengjord clotted cream och goda desserter. Hon bloggar också om premiärer, roliga events och sin lilla hund, vars namn också är namnet på bloggen.

 

Kelly Biddle – Kelly är den bloggerskan jag följt längst. Ända sedan hon började blogga, i stort sett. Då hade en jag modeblogg vid namn Carlsdotter som jag på grund av ytlighetsoverload sedermera lade ner. Nu kommenterar jag flitigt under denna bloggs namn istället.

 

Christine i Paris - Paris liv med pokjvännen C, god mat och äventyr. Om Sverigelängtan och att vara utlandsvensk, om det franska livet och om det spännande praktikjobbet.

 

Jag har säkert glömt flera av de bloggar jag följer (de är MÅNGA) men här ovan hittar ni i alla fall en hög. Har ni några tips?

 


Breaking news!

Ballerinapremiär idag! Jag älskart!


Från köket i helgen, del II







Oj, jag bloggar fortfarande om saker som hände i helgen. Och om några timmar har det hunnit bli helg igen! Den andra mycket goda måltiden jag inmundigade i helgen som gick var signerad pappa Carl. Till förrätt fick vi hans egen specialskagen, en favorit hos oss i familjen. Till varmrätt fick vi pesto- och creme fraishebakad lax med färsk sparris, sockerärtor och en ljuvligt god varm sallad. Desserten vi fick är en annan favorit i vår familj. En stående dessert de gånger pappa inte gjort egen. Magnum after dinner! Mormor är den som älskar dem mest. Hon är så gullig när hon nöjt sitter och mumsar. Det var en mysig familjemiddag med god mat, fint umgänge och roliga historier. Den här helgen bjuder bland annat på middag med en vän på Boquerian. Vi får se om något gott kommer från mitt kök, också. Hörrni, nu är det fredag! Trevligt veckoslut!


Myskväll it is!



Efter en helvetsdag rent ut sagt, har jag njutit av naprapat, ett fint samtal med mamma och ett med en kär vän. Nu blir det mat och ett avsnitt av Suits. Sedan soffan. Jag hade lovat mig själv en myskväll, så myskväll it is! Hoppas ni alla har en trevlig torsdagskväll!


Från köket i helgen, del I







I lördags hann jag och vännen med att tillsammans laga mat när lilla bebis sov. Vi slängde i hokifilé i en ungsfast form och hällde på vatten. Sedan morotsstavar, lagerblad, libbsticka, citronpeppar, salt och en hel del kryddor jag sedan dess har glömt. In i varmluftsugnen till det var snudd på klart. Då kastade vi i paprika, purjo, zuccini, grädde och dill. Vi lär det gotta ihop sig i ugnen ett tag till och sedan serverade vi det med vännens ris. Hon - som har långa och många Indienbesök bakom sig - kokar ris till perfektion. Hon sköljer, blötlägger, kokar med handduk under locket och Gud vet vad. Perfekt blir det i alla fall. Lördagslunchen var perfektion! Jag ska försöka laga det igen snart till matlådor. Fast med boil in bag-ris. Jag är helt värdelös på att koka ris. Ganska lustigt, kan man tycka. Jag tycker ändå att jag är ganska bra i köket. Ris är ett stort undantag. I alla fall. God lördagslunch!


Onsdagsevent







Igår kväll gick jag och Sparris på ett Young Proffessionals-event på Filippa K. Pol Roger, tilltugg, rabatt på shopping och goodiebag. Som vanligt tycker jag att det är trevligt med events i vardagen. Men nu får det vara bra med eventsen på ett tag. Mina lugna hemmakvällar är lika vanliga som påvens svordomar i kyrkan, ungefär. Det har varit ganska mycket på jobbet så sistonde, så nästa vecka och framåt ska jag försöka ta det lite lugnare. Jag sa ju att jag skulle göra det efter påsk, men det misslyckades ju lite... I alla fall, trevligt event igår, lugn kväll i dag! Trevlig torsdag!


Utmaning

 

Jag har sedan jag började blogga kommit att ingå i en mycket fin gemenskap. Det är ingen officiell grupp, men vi är ett löst sammansatt gäng tjejer som verkar läsa och kommentera varandras bloggar. Man läser om varandra på varandras bloggar, man ser fina kommentarer från ett gäng tjejer på samma tjejers bloggar. De här tjejerna (för det är bara tjejer) har kommit att bli fina bloggkompisar. Som lämnar fina kommentarer och peppningar på min blogg. Och som jag njuter av att läsa i deras egna blogginlägg. De har berikat mitt liv. Vi har alla gemensamt att vi har bott, drömmer om att bo eller just nu bor utomlands. Många av oss är också frankofiler.

 

Nu har två av dessa tjejer utmanat mig. Samma utmaning men med olika frågor. Caroline HÄR och Lotta HÄR. Egentligen ska man skicka vidare till andra bloggerskor, men på grund av ovan nämnda gäng kommer det gå korseld i dem. Jag svarar istället på frågorna och tipsar sedan en annan gång om det gäng bloggar som jag varje dag läser. Så kan de som läser den här bloggen men inte de bloggarna hitta lite nytt. Och så lämnar ni bloggtips bland mina kommentarer, ok?

 

Here we go!

 

Carolines frågor


1. Vad skulle du helst vilja jobba med?

På FN i New York. Eller I Genève. Med mänskliga rättigheter.

2. Var i världen skulle du helst vilja bo?

NYC, Paris, London…Fast just nu är jag ganska nöjd här i Stockholm...

3. Om du ska bjuda på middag, vad bjuder du på då (recept ger extra plus:)?

Laxpasta, svamppasta, paj, raclet, min pappas parikafisk… massor av mat, i alla fall! Min vita chokladmousse brukar åka fram till dessert.

4. Vad har du helst på dig om du ska festa och vill vara lite extra fin?

Smink. Använder ganska lite till vardags. Och så oftast något svart i klädväg.

5. Ditt bästa träningstips?

Bara gört! Och gört till bra musik!

6. Din bästa bok du har läst?

Oj, svårt. Den senaste som jag älskade var Igenkottens Elegans av Muriel Barbery. Nu håller jag på med Game of Thrones-serien.

7. Om du skulle gifta dig, hur skulle ditt drömbröllop se ut?

Jag har aldrig haft ett drömbröllop, faktiskt. Just nu har jag två idéer: min mormors bröllopsklänning och en favorittruddelutt att gå fram till vigselförrättaren till.

8. Ditt drömresemål?

Sri Lanka, igen.

9. Vad gör du när ingen ser dig?

Sjunger. Pratar för mig själv. Dansar.

10. Har du några tatueringar (plats & beskrivning tack)?

Nope.

11. Om vi skulle ses, vad skulle vi göra?

PRATA!  Och fika en del, kan jag tro!

 

Lottas frågor:


1. Finns det någon kvinna du beundrar? Berätta gärna varför

Farmor. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och hjälpte så många kvinnor och barn. Mamma och mormor, de är coola kvinnor.
2. Om du fick göra precis vad du ville, vad skulle du göra då?

Plugga franska på heltid.
3. Skriv fyra ord du tycker mycket om och berätta varför du gillar dem.

Tre. Kramar, tankar, kärlek. Så skriver alltid min pappa i slutet av sina mail och sms till mig. Fint.
4. Vad är bra vänskap för dig?

Någon som ger lika mycket som den tar. Någon som älskar en för den man är och ställer upp när man mist förtjänar det. Någon som man blir glad av och som man själv gör glad. Någon man kan berätta sitt innersta för och veta att det stannar där.
5. Berätta om ett romantiskt minne du har

När jag fick MEDDELANDET av min allra första seriösa pojkvän. När vi inte hade hunnit bli ihop. Jag hade varit kär i honom men inte han i mig. Plötsligt var han det. Och meddelade detta dagen efter att vi hade tagit studenten. Jag blev så glad att jag badade i en fontän.
6. Nämn några egenskaper hos dig själv du tycker speciellt mycket om.

Att jag är social, att jag är ganska bra på att laga mat, att jag tycker om mig själv (efter mycket om och men i livet).
7. Vad plockar du för godis i din godispåse?

Lakrids, surt, choklad.
8. Vad gör en blogg intressant och fångar ditt intresse?

Fina bilder. Personligt. Utlandsresor/boende. MAT.
9. Berätta om något busigt du gjort

Oj. Kan inte komma på något nu, faktiskt. Har inte varit så busig i mina dagar…
10. Har du någon speciell film eller bok du gillar, som påverkat dig och dina val?

Jag påverkas mer av människor och vad de säger till mig och inspirerar mig till.
11. Vilken storstad skulle du vilja besöka?

New York, igen. Tokyo också, kanske. Om Rom räknas som storstad så Rom. Och Paris. Alltid Paris.

Det är jag, det.

 


Bruden är vacker men har redan en man



I går var jag som sagt på ett kvällsseminarium. Det var Utrikespolitiska institutet som tillsammans med bokförlaget Wahlström & Widstrand bjöd in till ett samtal om sionismens historia i samband med den nya boken "Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen - en ideologi vid vägs ände?" av Ingmar Karlsson.

Ingmar Karlsson anställdes på Utrikesdepartementet 1967 och har bland annat tjänstgjort i Bogotá, Wien, Damaskus och Beijing. Han var från 1988 minister och andreman på ambassaden i Bonn. Från 1992 hade han särskilda uppdrag på UD och ställning som ambassadör. Därefter var han ambassadör i Prag (sidoackrediterad i Bratislava) 1996–2001 och generalkonsul i Istanbul 2001–2008. Han har skrivit många böcker varav en del har blivit kurslitteratur på universitet och högskolor. År 2002 blev Ingmar Karlsson hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet. Några år senare blev han min mentor genom Diplomatiska Klubbens och Utrikespolitiska Föreningens i Lunds gemensamma mentorskapsprogram. Ett program jag senare ledde när jag satt i styrelsen. Det var därför extra kul att gå på detta seminarium. Det och det faktum att Israel-Palestinafrågan är ett av mina special- och intresseområden.


Ingmar Karlsson diskuterar i sin senaste bok hur en sionistisk rörelse växte fram ur den judiska diasporan runtom i Europa. Han redogör för hur sionismen blev en uttalad ideologi i och med att Theodor Herzl formulerade behovet av och drömmen om ett eget land för det judiska folket. 1948 utropas staten Israel och följden blev en blodig och långdragen konflikt i Mellanöstern som pågår än idag. Han ger också sin bild av tänkbara framtidsscenarier för staten Israel och för Mellanösternkonflikten.

Hans slutsatser analyserades av Per-Martin Meyerson, Fil.Dr i nationalekonomi och författare och Eli Göndör, Fil. Dr i religionshistoria, debattör och mellanösternkännare. Det var en hel del kritik och en hel del diskussion efteråt. Som alltid i denna frågan. Det var en intressant kväll. Nu måste jag bara läsa boken och se vad jag tycker.

Dinner with friends









I går käkade jag middag med tre av mina allra närmaste vänner på Marie Leveau. Vi var mycket nöjda med maten och ännu mer nöjd med sällskapet. Jag firade med hela två Pepsi max till mina moules. Jag hade aldrig ätit på Marie Leveau innan, bara varit där i baren och klubben. Det var mycket trevligt! Maten var som sagt god, servicen bra (även om vi fick vänta liiiiite länge på maten) och lokalerna mysiga. Hit går jag gärna igen. Då ska jag beställa den bourbonmarinerade laxen som vännen åt i går. Mums!


Äntligen!



Äntligen blommar Kungsträdgården! Jag började dagen med ett möte vid slottet och bestämde mig sedan för att promenera tillbaka till kontoret. Med ett litet stopp i Kungsan då. Jösses vad vackert det är! Och vackrare kommer det att bli, då det bara var en bråkdel av träden som börjat blomma. Jag struntade i pollenrinnande ögon och ställde mig under ett träd och njöt. Dessutom är det idag ljummet i luften och vårjackan har fått åka fram igen. Underbart! Nu: kvällsseminarium. Sen: middag med "syskonen". Tjipp!


Gröt



Det är lite lustigt, för denna veckan har jag bytt min vanliga frukost (smoothie och ett ägg) mot gröt. Mest för att jag inte har varit och handlat. Då hittar jag den HÄR artikeln på Svenska Dagbladets site. Gröt är inne, tydligen. I England och USA är det extra inne, dessutom. Prêt à Manger säljer 50 000 portioner gröt i veckan (jag åt själv en på mitt besök HÄR). I min gröttallrik hittar man fiberhavregryn, hela linfrön, solrosfrön, sesamfrön och valnötter. Toppat med kanel, honung och laktosfri mjölk. Vad hittar man i er?


Får får inte får, får får lamm - del II











I söndags var det så dags för del två i min serie Får får inte får, får får lamm (del ett för drygt ett år sedan, HÄR). Syrran, vännen, vännens bäbis och jag satt bland de lite större lammen och gosade. Min syrra hade "klappat in" dem när de föddes så de var mycket tama och gossugna. Lite FÖR gossugna tyckte vi när det vid några tillfällen kom fem, sex lamm och omringade mig när jag hade en sovande bebis i famnen. Någon slags moderbeskyddarinstinkt kickade då in för undertecknad (även om det ser ut som om jag totalt saknar detta på första fotot). Jag satt vid en öppning så ljuset föll på mig. De andra skämtade om att jag såg ut som Jungfru Maria med Jesusbarnet i min famn, i stallet i Betlehem. Mycket lustigt, tyckte jag. Vi hade en mycket trevlig stund och jag levde för första gången på mycket länge i nuet. Det får bli på landet-besök lite oftare, tror jag bestämt. Om två veckor är det lammsläpp med festligheter på gården. DET hade man velat se. Landet är inte så dumt, ändå...


Omtanke



När jag och pappa promenerade med de andra i påskas i Hallandsskogen pratade vi historia. Pappa är släktforskare och hobbyhistoriker och hans favvoårhundrade är 1600-talet. Vi pratade adel, borgare, fideikommiss, torpare och krig. Och jag sa att jag inte kunde så mycket om den svenska historien som jag kanske hade velat. Jag berättade om mina storslagna planer om att läsa hela serien om Sveriges historia av Herman Lindqvist och böckerna om dito som Dick Harrisson har varit redaktör för. Pappa tyckte det var ett väldigt (kanske FÖR) ambitiöst projekt. I fredags när jag anlände i mitt föräldrahem hittade jag ovanstående present från pappa Carl. Hur fint?!


Välkommen till världen!









Det är något alldeles speciellt - nästan magiskt - att träffa en människa för allra första gången. En människa man vet att man ska träffa många, MÅNGA gånger igen. En människa man ska se växa upp och ha en relation till. Mina fina vänner har fått en alldeles underbar liten varelse. Som låg på mitt bröst nästan hela dagen. Jag blev så lycklig av honom. Jag blev så lycklig att se den lilla familjen tillsammans. Det är verkligen magiskt med de små liven.


Ett axplock från min helg

...i Instagrambilder. Helggåvor. Svennebanantacofredag. Blommor hos mormor. En latte Oskar serverade mig. Mer kommer framgent. Nu njuter vi av helgens sista kväll, tycker jag!


Bondpigorna


Jag, syrran och min väns bebis redo för lammgos.

Gud vilket härlig förmiddag vi hade! Efter frukost gick vi ner till ladugården. Sedan satt vi i över en timme bland tackorna och lammen. Bebis somnade i min famn där jag satt i höet, och lammen kom och omringade oss och ville gosa. Det var en mycket fin stund. Efter ett besök hos min sömmerska med två klänningar till sommarens bröllop får jag nu lite down time innan det är dags att bege sig mot Hufvudstaden igen. Ännu en utomsockenes helg är till ända, och nästa helg stannar jag i Stockholm. På tiden, kanske. Ha en trevlig söndag!


Frukost på landet

Frukost med syrran, svåger, vännen och bebis. Finsöndag! Snart är det dags för de små söta lammen.


Söndagsmorgon

Min frisör öppnar som vanligt salongen för mig en tidig söndag morgon. Snart:frukost på landet och lammgos.


Lycka!

Lycka i sin renaste form.


Lördagsmorgon





Lördagsmorgon. Katten sitter och tittar på mig från köksfönstret och jag mixar smoothie till mig och mamma. Och gör honungsmackor med Gateauxbrödet jag hade med mig från Hufvudstaden. Idag ska jag åka till Örebro för att första gången få träffa min kompis lilla bebis. Som jag har längtat! Ha en trevlig lördag, gott folk!


Fredagskänslan



Det är en speciell känsla på fredagar. Hur trött man än har varit under torsdagen fylls man när klockan ringer med en extra energiboost. Man vet att man har helgen framför sig. Sovmorgon, långfrukost, kontorsstresslöst.  Folk tar lite extra lång lunch, har extra lång stubin på möten och går gärna lite tidigare på eftermiddagen. Vissa fredagar kan nästan vara lite uppsluppna. Denna fredag blir extra festlig av en annalkande weekendresa till nära och kära i Bergslagen och en "extern lunch" (som mina revisionsbyråvänner kallar lunch med folk utanför den egna arbetsplatsen - och jag finner otroligt lustigt) med Patrik. Lite snack om Rättegången, religion, politik, coca cola och andra viktigheter över en fisksoppa och en capricciosa på Ciao Ciao Grande förgyllde verkligen veckans sista arbetsdag. Nu: arkivering! Wiieee.


Den här bloggposten vaccinerar 95 barn


Foto: © UNICEF/Asselin

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli som jag Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj



Instagram. Igen.

Det var hemskt vad kul det var med Instagram, då. Jag är redan smått beroende. Som en blandning mellan Facebook och blogg. Det bästa av två världar. Vill ni följa mig heter jag carlsdotter. Lägg till mig så hittar jag er!


Middagsklubben: Le Bistro de Wasahof















I går gick den femte omgången av Middagsklubben av stapeln på den franska fisk och skaldjursrestaurangen Wasahof (mitt val). Som en blandning av en finrestaurang och kvarterskrog med fransk interiör kändes det bitvis som vi satt på ett hak i Montmartre, vilket i min bok är bra. Servicen var dock mycket svensk, vilket också är något bra. Maten var generöst serverad (musslorna var så stora och så många att de måste vara det mest prisvärda på menyn med sina ynka 162 kr) och bra lagad. Det åts röding, bouillabaise och tre av oss åt gigantiska moules med chiliaioli och mycket goda hemgjorda frites. Servitriserna och servitörerna samarbetade på ett bra sätt, utan att det blev snurrigt. Vinen var dock sådär. Vi tog inte de allra finaste visserligen, men husets egna och deras sauvignon blanc kan ni strunta i. Det mousserande vinet var emellertid helt ok. Wasahof är mest känt för sina gigantiska, lyxiga skaldjursplatåer, vilka sällskapen runt oss smaskade på tillsammans med Pol Roger (som jag tycker mig se är mycket prisvärd på detta ställe). Jag kommer gärna tillbaka för att avsmaka dessa. De var mycket vackra och bidrog till den trevliga miljön. Betygen då. Vi glömde att ha det sedvanliga snacket i slutet av måltiden där vi vanligtvis diskuterar allt. Så via sms fick jag allas betyg i efterhand. Och det var spridda skurar. Åtta som högst och fem som lägst. Medelbetyget blev en stark 6:a. Nästa gång skulle vi egentligen äta japanskt, men kan det bli ändring. Vi får se...

Le Bistro de Wasahof, Dalagatan 46, Stockholm. 08-32 34 40


Dagens sötaste



Idag när jag tog min lunchpromenad i Humlan fick jag se världens sötaste syn. Två pedagoger hade tagit ut en hel förskoleavdelning, lagt ut en stor filt och bäddat ner varje barn med en varsin fleecefilt för att de skulle få sova middag ute i det fria. Hur sött? Dagens sötaste som bidrog till dagens leende.


Ingenting är omöjligt, rent vatten är möjligt!

 

När jag pluggade mänskliga rättigheter och relaterade ämnen fick jag tidigt lära mig vikten av vatten – och framförallt rent vatten. Min svågers kusin har grundat Water Action in Kenya. Det är en förening som har startats av tre ungdomar; My Wentzel, Karin Detlofsson och Johannes Svennson från Lindesberg och Eskilstuna. WAiK är en demokratiskt och politisk obunden, ideell förening som arbetar för att förse människor i västra Kenya med rent dricksvatten. Det WAiK åstadkommit hittills är att förse familjerna i en liten by Manga Hill i Kenya med vattenreningsverk. De fick reningsverken 2011 och ännu fler 2012 och det är första gången någonsin som de haft tillgång till rent dricksvattenen som det inte blir sjuka av. Målet nu är att förse dem med en långsiktig lösning då reningsverken endast kommer att fungera i tre år framåt. Du kan hjälpa WAiK i arbetet genom att bli medlem i föreningen.

 

Ett medlemskap i WAiK kostar endast 40 kronor per år. Som medlem får du informationsmail om hur det går med projekten, dels från WAiK i Sverige men också rapporter skrivna av människor i Manga Hill. Du får också inbjudningar till event som rör WAiK.

 

Din medlemsavgift kommer att gå till det nuvarande projektet Framtidens vatten i Manga Hill där målet är att förse människorna i Manga Hill med en långsiktig lösning på deras vatten problem.

 

För att bli medlem gör du enkelt en inbetalning på 40 kronor på deras Plusgiro 59 72 76-5


Viktigt! Märk inbetalningen med ditt namn och mail adress då WAiK skickar ut ditt medlemskap via mail.

 

Gör som jag och bli medlem redan idag! Berätta gärna för alla du känner att WAiK finns och vad de gör.


Du kan läsa mer om projektet på hemsidan. Där finns projektbeskrivning, information om WAiKs projekt samt bilder och information från Manga Hill.


Har du några frågor är du välkommen att kontakta WAiK på [email protected]


Ingenting är omöjligt, rent vatten är möjligt!



Södermanland by night









Jag lever fortfarande på förra helgens ljuvlighet. Jag var bara på landet i Södermanland i ett dygn, men jag kommer att leva på det länge. Lika vackert på natten som på dagen. Kommande helg byter jag Södermanland mot Västmanland. Tror och hoppas det blir minst lika bra.


Sött på kontoret



April är en födelsedagsstinn månad. Således blir det många kalas på kontoret. Ett förra veckan och två denna veckan. Det gör att dagar som idag - när det inte firas - lämnar en sockerlängtande känsla efter sig. Speciellt på eftermiddagen när tröttheten kickar in. Jag löste den med ekologiska fikon idag. Får se om jag kan hålla mig undan sötsakerna på nästa kalas, kanske. Det är nog bäst så...


Med hopp om våren











Vi må ha haft ett tillfälligt setback i helgen. Men våren är faktiskt här. Det blev tydligt under min lunchpromenad i Humlegården i går. Så vackert! Jag måste till Kungsträdgården snart och se hur långt träden där har kommit. Välkommen våren, du är mycket,mycket efterlängtad!


Back to nature





Alltså, idag visade sig Danderyd verkligen från sin allra bästa sida. Jag hade haft en molande, lätt huvudvärk hela dagen, var trött och lite sur för att det var tvätta-gå med återvinningen-byta lakan-äta färdigsoppa-städa undan-tisdag. Cut to: en powerwalk i solen. Det är som bortblåst nu. Jag är på skitbra humör. Tack, naturen!


Från köket i helgen









I helgen hjälptes vi åt att laga mat till alla. Jag - som vanligtvis inte alls gillar att vara många i köket i vanliga fall - hade riktigt roligt. Jag fixade mina räkrullar till fördrinken, de andra tre fixade en ljuvlig äppeljuiceinkokt lax med massa annat göttigt som de serverade med rotselleri- och potatismos, pepparrots- och citronkräm samt färsk sparris, sockerärtor och ärtskott. Tillsammans gjorde vi en gino till dessert. Svärisarna bjöd på mycket goda viner till allt. Jag får nog omvärdera det där med att laga mat tillsammans. Det är riktigt kul. Och gott!


I bädden



Jag ligger redan nerbäddad i sängen. Har gjort sedan hemhugget. Det är huvudet som spökar igen. Denna gång med ett ovälkommet tillskott av yrsel. Mina chefer försökte redan på förmiddagen få mig att gå hem, men jag hade så mycket jobb att jag vägrade. Jag gick emellertid med på ett besök hos vården. Inte mycket hjälp där dock. När jag vid fyrahugget försökte få min chef att skriva under en rekvisition daterad november 2011 fick jag lyda chefens stränga blick och pallra mig hem. Min hjärna funkar inte riktigt idag. Äppelkräm, medelhavsyogurt med valnötter och honung samt färsk frukt är mitt sällskap ikväll. Istället för mina franskaklasskompisar som jag brukar hänga med på måndagskvällar. Lika bra det. Min hjärna skulle nog inte kunna böja några verb ikväll. Nya tag i morgon! Ha en trevlig kväll, gott folk!


Shoppingevent



På vägen till Francesco Valentions vernissage i torsdags trillade vi in på tidningen Chic och Mangos shoppingevent. Det bjöds på tidningar och bubbelvatten, men vi kom alldeles för sent för goodiebags. Men vid det här laget vet ju alla vad jag tycker om events i vardagen. Så två tummar upp!


Herrgårdsliv



















När jag var liten tillbringade jag somrarna i en herrgård på landet i Södermanland. Jag fick således riktiga kindergarten flashbacks i helgen, som tillbringades i en herrgård hos vännens svärisar i Södermanland. Gamla, fina möbler, kakelugnar i nästan varje rum, ett litet orangeri, ett litet bibliotek, stora, underbara fönster, fina kristalkronor, underbara, knakande golv. Det var verkligen som en liten minisemester. I går när jag vaknade först av alla tog jag en liten runda i huset. Det gjorde mig lugn, avslappnad. Kanske för att det påminde mig om min barndoms somrar. Kanske bara för att det var så otroligt vackert och inbjudande. Jag längtar tills nästa gång.


Söndagsmiddag



Linde värmde upp lasagnerester i helgen som ett mellanmål. Jag blev så sugen att jag lagade en vegetarisk variant som söndagsmiddag. Det var så länge sedan jag åt lasagne, det var ljuvligt gott! Nu har jag fyllt kylskåpet med goda matlådor inför veckan. Perfekt!


Kyrkkaffe

 



Idag har jag - tro det eller ej - varit på mässa i Domkyrkan. Min vän är ju präst. Jag - som inte är kristen - gladdes något otroligt när en av mina favoriter med Tranströmer (allas vår "Romerska bågar") hade tonsatts och framfördes av kyrkokören. Efteråt hade vi vår eget kyrkkaffe där vi käkade snickerskaka, morotskaka och en mycket stor och mycket rosa cupcake. Nu är jag på väg mot Hufvudstaden igen. Med ett varmt hjärta och ett leende på läpparna. Vänner är bland det finaste i livet.


Söndagsmorgon

Jag vaknade först av alla, gjorde mig en latte och en Gateausmörgås med honung och nu sitter jag och avnjuter dem i solen på verandan, som ligger i lä och bjuder in till t-shirtvärme. Fåglarna sjunger vackert för mig. Ni hör ju. Den här helgen känns snudd på för bra för att vara sann.


Vykortsvackert

Jag har avnjutit en trerätters middag, tagit en vykortsvacker kvällspromenad längs vattnet med hunden och sett en larvig amerikansk film. Nu ligger jag nerbäddad i en stor säng med en gigantisk dunkudde och en tjockt duntäcke och ska klippa några kapitel i Game of Thrones. Life is good.


Här!

Här tillbringas helgen. Jag fick välja bland tre rum. Jag valde det största, men kakelugn och dubbelsäng. Här lyser solen, det finns ingen snö och vi har druckit kaffe på verandan utan jacka. NU är det helg!


Solresor?



Men hallå, vad underbart det skulle vara. Att få en resa och känna solen på min bara hud. Att få bada i klarblått vatten. Att få äta spännande mat på spännande restauranger och höra andra språk i mina öron. Jag hoppas jag blir vald. Ni som inte tävlar kan väl hålla en tumme eller två åt mig, kanske?

Jag har ansökt om att få bli Solresors resereporter på Cypern, Kreta, Spanien eller i Kroatien under en vecka. Vill du också ansöka så gör du det här.


Friday night in





Jag kan inte komma ihåg sist jag hade en lugn hemmakväll i mitt eget hem. Således bjöd jag mig själv på detta igår. Träning, hemmaspa, smörrebröd från mataffärens delikatessdisk och tidig sänggång. Perfekt. Jag vaknade redan innan åtta nu på morgonen, och kände mig för första gången på länge riktigt utvilad. Ljuvligt. Planen är att lite senare sätta mig på ett tåg för att hälsa på vänner. Om snöovädret inte sätter käppar i hjulen, vill säga. Ha en trevlig helg, gott folk!


Wft?!?!




Detta foto togs för en dryg halvtimme sedan. Alltså, wtf?!?! Det öser dessutom fortfarande ner. Ja hörrni, våren är definitivt inte här än. Stackars små vårblommorna i trädgården... Och mig.


På Sveriges Radio



I går var jag som sagt på Sveriges Radio. Jag fick träffa och lyssna till VD Mats Svegfors, vice VD Cilla Benkö, direktör för Analys och kommunikation Jan Petersson och utrikeschef Per Eurenius. Vi fick sitta i SR:s styrelserum på sjunde våningen med utsikt över Gärdet och SVT. Något av det mest intressanta med seminariumet var "Journalism 3.0" som SR håller på att utveckla, med bland annat Radioleaks, nya sätt att nå ut till "publiken" och kanalen Alltid Nyheter som har en mer interaktiv roll. Andra kanske inte blir så imponerade av att vara på sådana seminarium. För mig var det dock väldigt stort, då jag är en storkonsument av SR. Jag lyssnar till P1 mellan 6.00 och 8.00 varje morgon. Mellan 8.00 och 9.00 lyssnar jag på P3 om det är någon rolig gäst eller roligt ämne, annars fortsätter jag med P1. När jag är ute och motionerar blir det Din gata eller P3 Star och på kvällarna och på jobbet brukar det bli Alltid nyheter. Således satt jag som trollbunden under seminariet, och mina imponerade ögon vilade på allt de kunde i Radiohuset. Mycket lyckad torsdagsförmiddag!



Francesco Valentino













I går kväll bjöds det på vernissage på Rica Hotel för Francesco Valentino. Hans fotokonst kommer nu pryda väggarna på hotellet ett tag. Jag och favoritdanskan hade blivit medbjudna av Anna, som känner Francescos (pratglada, irländska) agent, som också är grundaren till Human Art Collective. Det bjöds på vin och tilltugg och många, långa historier från allas vår irländare. Francesco Valentino började sin karriär som DJ hos Andy Warhol på Studio 54. Han är född i Dominikanska Republiken men uppvuxen i New York och i Italien. Han är numera världsberömd modefotograf och har fotat för bland annat Moda, Glamour, ELLE och Instyle. Hans prints kan köpas på bland annat konstbar och photowall.


Busy evening

Jag har hunnit med att närvara på två event efter jobbet, båda helt oplanerade när dagen grydde. Den sista involverade en känd fotograf och en mycket talför irländsk agent till denna. Men mer om det framgent, nu: hem och koka snabbnudlar. Glamoröst värre.


Coasters

image description

Mia pratade i detta inlägget om coasters, eller glasunderlägg som det ju heter på svenska. Jag kommer emellertid aldrig ihåg det svenska ordet, eller när jag väl gör det väljer jag ändå den engelska versionen. Gillar den bättre. Till min fars - med svenska språket som hobby -  förtret. Mia menar att det är bakåtsträvande att använda coasters. Jag har hört andra säga det också. Jag menar mest att det är praktiskt.  Mia önskade en rapport angående mina. Så här kommer den: mina är en gåva från en studiekamrat under min Lundatid och inte alls de coasters jag själv hade valt (jag hade kanske snarare kört på Mias önskevariant från Svenskt Tenn) ,men just därför älskar jag dem. De bryter av min övriga inreding, som överhängande går i vitt och svart. Tyvärr har några försvunnit i alla mina flyttar, men fyra har jag kvar. Jag gillart!


Instagram


Stora salen, Dramaten

Jag har haft Instagram lika länge som jag har haft ajfån. Det vill säga i lite drygt ett och ett halvt år. Jag laddade ner det som en foto-app att redigera bilder i, vilket egentligen inte funkar så bra (Camera+ är min favorit!). Sedan har appen bara varit där och sällan har jag använt den. Igår tänkte jag att man kanske skulle ta och ta tag i det där. Så nu har jag lagt till lite folk och godkänt någon som ville följa mig. Så om ni också vill det heter jag carlsdotter. Kan bli kul att börja med Instagram också. Lägg till mig idag så lovar jag att jag ska försöka fota något spännande (eller i alla fall något) på Sveriges Radio idag, ok? Ha en bra dag!


Rödkitt



Huvudvärken är äntligen borta. Hallejulja! Jag tycker dock att jag förtjänar lite mer tröstmat. Denna gång i form av cheddar, rödkittsost (jag kan okynnesäta rödkitt på paprika-TUC i absurdum) och en väl lagrad parmesan. Mums. I morgon är jag på banan igen!


Suck, pust, stön



Men suck. Första dagen tillbaka efter ledigheten och jag vaknar med en hiskelig huvudvärk. Jag har haft den till och från i påsk också, men fina mamma har masserat bort den. Det är nämligen spänningshuvudvärk som "sitter" i nacken. Och jag som inte har naprapattid förrän om några veckor.... Jag har provat allt. Paracetamol OCH ibuprofen, spikmatta, liniment och massor av vatten. Inget hjälper. Nu tröstar jag mig själv med att plundra påskäggen på all marsipan jag kan hitta och hoppas på bättring till morgondagen. Då ska nämligen jag och en kollega till Sveriges Radio på ett spännande förmiddagsseminarium, och det vill man ju inte missa. Huvudvärktips mottages således tacksamt. Ok, back to bed.


Laholm











Jag gillar verkligen den lilla Halländska pärlan Laholm, som faktiskt är landskapets äldsta stad. Jag har bloggat om det förr. Staden känns lite tom och väntande så här i kylan. Väntande på de turister som fyller gatorna på sommaren. Jag söp in atmosfären och längtade till sommaren. Och så shoppade jag en blus. Tack för denna gång Laholm, ses när man kan ha t-shirt igen!


Mot Dramaten!

Tillbaka i Stockholm. Är nu på väg till stan för att kolla in Till Damaskus på Dramaten. Det blir min andra Dramatenpjäs för i år och min andra Strindberg på en vecka. Jösses! I morgon tar jag en ytlig bio för att väga upp, eller något.


För EXAKT ett år sedan

...var det VARMT! I alla fall i jämförelse med hur det är nu. Den 10 april 2011 hade jag tunn vårjacka. Och lade upp följande bilder under titeln "En solskenshistoria". Jag var tvungen att titta i mitt eget arkiv när jag på morgonkvisten såg tillbakablickar på andra bloggar med bikinibilder, solsken och glassätande. Och mycket riktigt, så ock på min blogg. Våren - du får mycket gärna komma nu!


Mysfrukost hos mormor

Jag börjar dagen med en mysfrukost hos min underbara, söta, 92-åriga mormor. Sedan bär det av mot Hufvudstaden igen. God morgon!


Bed time

Efter bebisgos, tea time och bubbelbad passar jag nu på att mysa med min älskade Olivia. The apple of my eye.


Annandag påsk







Det har varit en ljuvlig påsk. Jag har träffat faster, farbröder, kusiner, föräldrar och vänner. Jag har ätit gott och druckit gott. Jag har läst en massa, sovit en massa, motionerat massa. Precis som jag hade bestämt. Vi har pratat djupa och svåra saker, men också skrattat, skämtat, kramats och stojjat. Vi har spelat spel, lagat mat och lyssnat på musik. Nu har vi skrubbat lantstället rent och det är snart dags att sätta sig i bilen och åka norrut. Jag har laddat med gottis och Game of Thrones i bokform. Ha en trevlig annandag påsk, gott folk!


Hallandsskogen

















Igår. Milen. Genom Hallansskogar, vid skogstjärnar, bäckar, på stigar och över stock och sten. Så vackert, så rogivande. Idag lämnar jag mitt älskade Halland, mellanlandar en kort stund i Bergslagsskogarna för att pussa på bebis, mysa med mormor och träffa syster. Sedan åter i Hufvudstaden i morgon.


Påskdagskalas



Jag har nyss tagit en eftermiddagslur på nästan två timmar och nu vankas det släktkalas! Himla fin påskdag, detta.


Sur la plage













I går tog min själ ett extra glädjeskutt eller två. Jag fick nämligen känna havsdoft i lungorna och sand under fötterna. Inte under bara fötter då, men ändå. Gud, vad jag älskar havet. Jag älskar vatten generellt, men havet är ändå bäst. Och om ni undrar varför jag sitter och poserar i sanden så kan jag berätta att det gör jag inte. På riktigt Jennymanér trillade jag nämligen omkull (baklänges) när jag skulle spexa till det när faster skulle fota mig. Typiskt mig. I alla fall. Stranden: fem toasts! Nu: 1,3 mil motion med släkten.


Påskafton

Popcorn, örtte med smak av svarta körsbär, en ansiktsmask i fejjan och snart en film på TV. Det är min påskafton och jag är mycket nöjd med upplägget.


Påskäggjakt



I år hade jag lagt ner lite extra tid på påskäggen. Familj och vänner fick ägg med innehåll som passade just för dem. Deras favoritgodis/snacks och någon liten extrapresent, som ett litet spel eller kanske några skönhetsprodukter. Arbetskollegorna fick lite mindre orginella påskharar i choklad, men ack så välmenade. I natt sprang jag runt och gömde släktens ägg, och imorse fick de leta "fisk, fågel eller mittemellan" efter sina personliga ägg. Precis som jag fick när de gömt mitt ägg under mina barndoms påskar. Det gav mig större glädje att få köpa och gömma än att leta och hitta, måste jag säga.

Och hörrni. Det här med ledigheten. Jag har sovit under en filt ute i solen. Läst i min underbara "Igelkottens elegans", pratat yoga och mindfullness, promenerat på en strand och andats havsluft, sovit middag, slappnat av. Jag njuter. Jag känner hur batterierna laddas. Jag kom hit aningens vingklippt och skör. Jag tror jag lämnar mitt underbara Halland starkare, mer avslappnad och med några extra kloka tankar i bakhuvudet. Åh, så jag behövde detta. Jepp, nog med känslodravvel. Snart blir det ost och rödtjut. Tjipp!


Vattenkraft och benenergi









I morse vid sjuhugget gav vis oss ut, min farbror och jag. Jag såg lite smått ut som en Michelingubbe i tre jackor, för det hade under natten blivit kallt och snöat! Är det jul eller är det påsk, kan man fråga sig. Nu är snön emellertid borta och solen skiner från en klarblå himmel. Men mer om det senare. Morgonrundan. Här, där vi har vårt lantställe, grundades Sydkraft - det som sedemera blev Eon - och kraftverken står kvar än idag. En av våra släktingar sålde när det begav sig sitt hus och sin mark så att de kunde anlägga den sjö som nu finns där det tidigare var åkermark. Allt för att vattnet skulle kunna ge svenskarna el. Där tog vi idag vår morgonrunda. Vi gick till och med PÅ kraftverken. Coolt, tyckte jag. Jag tyckte mig känna energin i benen. Eller inte.


Långfredagsmiddag



Förrätt: Gruyèrefyllda auberginerullar.





Varmrätt: pasta med kyckling (quorn till mig) i en gräddig och kryddig ostsås och tomatsallad. En god Zinfandel till det.





Dessert: semifreddo med färska jordgubbar och belgiska kex. Ett gott dessertvin från norra Italien till det.


Igår bjöds det på trerätters signerat mor och far. Som ofta när vår familj bjuder på supé var det italienska influenser på menyn. Pappa och mamma har dessutom importerat ett gäng viner från norra Italien, så vi fick smaka på ett av dessertvinen till semifreddon som pappa gjort. Mycket gott. Sedan blev det frågesport och snack. Lyckad långfredag, som för undertecknad blev extra lång då kaffet jag intog till desserten höll mig vaken långt in på påskaftonen. Men lika glad är jag för det, för nu är det ju semester!


Glad påsk!

Jag började dagen med en 7,5 km lång powerwalk med farbror, sedan ordnade jag påskäggjakt och nu är det påskfulle med släkten. Glad påsk!


Det finns inget dåligt väder













När jag har bestämt mig för något har jag ofta ganska svårt att ändra mig. Som singel och ensamboende drabbar detta beteende sällan någon, som tur är. Idag hade jag bestämt mig för en riktig långrunda i de magiska skogarna i Halland. Men hela dagen har regnet stått som spön i backen. Jag har läst, sovit, kollat på TV. Till slut kunde jag inte längre vänta på vädrets bättring. Jag drog på mig för ändamålet rätt kläder och gav mig ut. Och tur var väl det. Lyckoruset som infann sig där i skogen! Jag tog till och med hoppsasteg till musiken i lurarna. Det var så skönt och friskt och vackert. Dagens höjdpunkt.


Lantstället











Lantstället. Frisk luft. Bokläsning. Lugnet. Precis så som jag tänkt mig.

På agendan idag: läsning, träning, promenad, matlagning och kanske en dejt med två vänner. Underbart!


En liten avstickare









På väg till lantstället tog vi en avstickare till släktingarna i Småland. Det bjöds på morotstårta, kaffe och kärlek. Jag fick fira min kusin som fyller år med ett påskägg (orginellt, jag vet). Han hade dock redan fått ett, som erbjöd lite mer rusande innehåll, så att säga. Jag fick även träffa mina andra kusins australienska pojkvän för första gången. Trevligt. Sedan bar det av mot Halland. Och hörrni, jag måste bara säga en sak. Hur underbart är det inte: att sitta i baksätet på en bil, på väg till semestern och titta på Games of Thrones på iphonen? Teknikens under. Jepp, det var allt för nu. God kväll!


Semestern är inledd!

Och njuta av den kan man, även om man är på resande fot!


Påsk i stan, påsk på landet




I stan kryllar det av ris och tuplaner. Alla högtider blir mer påtagliga i storstaden, med alla mina markander och butiker. Fint, tycker jag. Men nu är jag på väg till landet där jag ska fira påsk utan allt det där. Fint det med, tycker jag. Hur firar ni påsk?



Ett Drömspel



Ett drömspel, alltså. Så bra! Jag kan verkligen rekommendera den! 67% August Strindberg, 22% dokumentära texter och 11% Mattias Andersson. Som den sistnämnda hade flätat ihop på ett alldeles utmärkt sätt. De dokumentära texterna bygger på intervjuer en socialantropolog gjort i Stockholm med kranskommuner. Det visade sig igår när jag anlände till Stadsteatern att en av mina vänner hade blivit intervjuad och vars citat fanns med i föreställningen. Ännu bättre! Och att gå på premiär hörrni. Jag och mitt sällskap roade oss innan och i paus med att peka ut alla skådespelare som var där. Det var som att kliva in i valfri svensk film. Lite roligt, tyckte vi fyra.


Au théâtre



Nu sticker jag på middag och sedan på premiären av Ett Drömspel, en del av Strindbergsåret. Jag är peppad som fasen!


Dagens youtube-klipp / Kan din tvååring göra detta?



Min syrra delade ovanstående video på fejjan. Ungen är alltså ett år och tio månader. Jag må inte som min syrra vara klätterfreak och instruktör (det är inte ens min grej). Men jag är fasiken impad, alltså. Fantastiskt! Så kommer hennes barn säkert fördriva tiden.



Energiladdande syn





Ovanstående syn öppnade sig för mig när jag var på väg hem igår kväll. Man kan inte mer än le och supa in det. Så vackert! Snart är sommaren här. Längtar. Så länge man får kvällar som dessa kommer väntan vara ganska behaglig, tror jag.


En smula suddig



Jag har på senaste tiden känt mig lite suddig. Jag har flugit från grej till grej, stressat och hetsigt. Jag har haft alldeles för mycket på min tallrik. Jag har många timmar minus på sömnkontot och träningskontot och jag har stressat alldeles för mycket. Jag har dessutom haft lite problem med hälsan. Inget jag kan påverka, men kanske borde vila lite extra på grund av. Dessutom har jag i privatlivet upplevt energitjuvar och stressmoment. Därför har aldrig en minisemester varit så efterlängtad som min uppkommande. Jag har tagit två dagar ledigt och ska med familj och släkt tillbringa påsken på lantstället. Jag ska träna massor, sova massor, läsa massor, vila massor, kramas och mysa massor och leva och fokusera lite mer på MIG. Så jag slutar vara suddig. När jag kommer tillbaka nästa vecka hoppas jag på knivstark skärpa. Så länge kör jag ett sista rejs idag och längtar till morgondagen.


#Waitingsucks



Medan andra snackar om Mad Men och Game of Thrones (som jag tittar på, men på SVTplay och således inte har hunnit igenom säsong ett än) tittar jag på teasern från True Blood. Jag har nog aldrig älskat en serie (och en bokserie) så mycket som True Blood. Kittlande, spännande, roligt, bra. Lite blod, sex, orgier och mord på det. Success! I juni smäller det igen. Wating sucks.



Glossybox, mars



Mars månads Glossybox går helt i naturens tecken. Produkterna man fick är naturliga och/eller ekologiska. Bra initiativ, även om det tyvärr betyder att man inte fick lika bra och lika mycket grejer. Det finns ju tyvärr inte lika mycket produkter i denna kategori (jag kan emellertid tycka att jag fick väldigt få och dåliga produkter om man kikar på hur mycket produkter de hade att välja mellan på hemsidan). Men förhoppningsvis växer sortimentet snart. Jag får inspo av min syster som kör naturligt, E-fritt, ekologiskt och närproducerat, när det gäller all konsumtion. Dit kommer jag aldrig att komma, men man kan ju ändra sig lite, i alla fall. Vill du prenumerera på Glossybox kan du göra det HÄR.



Jenny gillar fågekvitter



I helgen var jag hos en kompis, och i hans trappuppgång får man sig en trevlig överraskning. På väggen rakt fram möter en beckasin dig, längs med väggarna finns fler tavlor och skulpturer på fåglar och ur osynliga högtalare strömmar fågelkvitter ut över ditt huvud. Fantastiskt! Min vän säger att det är skönt att komma in i trappuppgången efter att ha jobbat en hel dag, stressat hem och precis klivit in från den ganska hårt trafikerade gatan trappuppgången finns på. Jag stannade upp och lyssnade, tittade. Det händer inte så ofta, kan jag meddela. Jag vill också bo i en lägenhet med installation i trappuppgången. Jenny gillar fågelkvitter.
 


Svensken i andras ögon



Jag fick tag på en jätterolig grej på jobbet förra veckan. Diplomaterna på jobbet får varje år en guidebok över Stockholm och Sverige. En del heter "Swedish customs & swedishness". Saxat ur denna del:

"(...) Swedes are obsessed with the weather. One can say that it is a common denominator for all Swedes. Swedes love to talk about the weather (...)."

"Jantelagen is a term often used. It means that you should never think that you are better than anyone else. What Swedes consider bragging would in many countries only be to tell it like it is."

"Swedes shun conflicts. They prefer not to raise an uncomfortable issue if it means risking having to raise their voice."

"Swedes like to say thank you many times through a conversation. It can be hard to end a telephone conversation before both parties have said thank you at least twice."


Detta är alltså en seriös guide skriven för nyanlända diplomater. Sketaroligt, tycker jag.


För EXAKT ett år sedan





...gosade jag med nyfödda lamm. Min syster bor på en gård på landet, och förra året när jag bodde i krokarna fick jag träffa de små liven. Jag måste höra med syrran om det har kommit några små underverk än i år. Jag vet att några tjuvstartade för några veckor sedan, men efter det har jag inte hört något. Om inte annat ska jag nog försöka ta mig hem när det är utsläpp på G. Har några vänner med barn som nog skulle uppskatta det... Fint minne, lamminnet!


Söndag



Sen söndag eftermiddag. Myntaté, västerbottenost- och dijonmacka, Lotta, Sparris och en massa snack på Amsterdam och Galleri Aguéli vid Mariatorget. Och en fin tavla på en räv. Sedan tuben hem för lantchips, läsk, chokladägg och The Ides of March i soffan. Fin söndag.


Hanna, Jenny & Sally

Nu har vi tre brudar fikat och promenerat. Sally i sin fina oljerock. Hur söt är hon inte?


Tårtfrossa





Igår hade min vän Partik födelsedagsbjudning. Det bjöds på en tårtbuffé, snittar och bubbel. Min diet under gårdagen bestod därför av detta. Vin och tårta. Jepp. Det var mycket trevligt att träffa gamla föreningsrävar från min tid i förenings- och förbundssvängen. Och krama lite på Patrik och hans tjej. Jag kunde heller inte låta bli att hjälpa till i köket. Patrik har hjälpt mig så mycket genom året, så det var inte mer än rätt, kan jag tycka. Bra fest, i alla fall. Supergod tårta och ett av mina favoritbubbel. Grattis på födelsedagen, Partik!


Perfekt avslut

Efter mycket spring i många av Stockholms stadsdelar avslutade jag efter en visit med min syster kvällen med ett glas vin och lite snacks hos min favoritdanska. Vi drog upp benen under oss och pratade bort ett par timmar innan hon gav sig ut i Stockholmsnatten och jag styrde kosan mot min bädd, där jag nu placerat mig med kittost och dator. Bra lördag, all in all.


RSS 2.0