Cours de Civilisation Française de la Sorbonne

Paris, here I come!


Adventus Domini

Första advent betyder julskyltning. Linde var smyckat, bönderna ställde ut och sålde sina produkter, sossarna bjöd på glögg och Lions presenterade luciakandidaterna. Till mammas och min förtjusning var mitt gamla barnvakts-barn (i brist på annat ord) en av kandidaterna. Tyvärr kunde man inte längre påverka utgången med röstning, då de i år lottade fram ljusets drottning. Turen hade dock sänkt sig över Nortullstorget och Lovisa fick rätt lott! Glädjen!Sådana här var för några dagar sen i tidningen (alltså presenterade som en NYHET), då i Noras version.Förr några år sedan skapade denna häst rubriker i lokalblaskan då den skenade med barn på vagnen (jag har dock inga belägg för att det var just denna kuse, men det var i alla fall samma man i tomteluva som skötte ekipaget).Lions-mannen hade bara frågor i stil med "Du lagar mycket mat? Om du fick laga mat till veeeem som helst, vem skulle det vara?" och "Du ska bli frisör, om du fick klippa veeeem som helst, vem skulle det vara?".Den första kandidaten fick en frågan om hon hade pojkvän från någon i publiken, varpå alla kandidater redogjorde sina civilstatus. Lotta, programidé? Lucia söker......stjärngosse?Jag tyckte mig skönja vissa tecken på att mor och far var sugna på barnbarn. Mia, the ball is totally in your court now!Fika på Wienerkondiset. De hade lussesemlor. Lycka.Elina och Lovisa. Lås in alla pojkar i Linde!

Bergslagsposten hade scoopet.


Veckoslut

Fredag.

Fika med Anders the Five-OhRäkfrossa med mor och farEtt glas vin, ett bubbelbad och pampering. Jag kollade på Världens Konflikter på SVT Play (måste hålla med Linde, men jag skulle inte sätta "lite" och "ibland" i samma mening som "förenklat", det är för bra betyg). Mamma kollade på Idol så sent att pappa hade hunnit gå och lägga sig och snarka så kopiöst att hon inte ville sova hos honom. I stället la hon sig hos mig och snarkade så kopiöst att jag fick flytta till en tredje destination. Good times.

LördagShopping i Örebro med Kristin the saint och fika med.....

Grabbarna grus! Efter avstyrd utgång i Öret bar det av till Linde för familjemiddag och ett glas på byn med Sankta Helena. Det bjöds på hela tre (!) öppna ställen att gå till, men ett av dem kostade 100 spänn för ett rockabilly-tema, och det andra stället stoltserade med detta utanför entrén....Så vi gick till det tredje och sista stället, som bjöd på två dansgolv, två barer, en trubadur och......

REDNEX! Som sjöng "I am a reneck woman I ain't a high class broad", vi tyckte det var passande bland alla kort-korta kjolar, brölande till trubadurens "vi är pojkarna som busar med flickornas så musar" och slagskämpande tjejer som blev utkastade. Men vi hade jättekul!

I dag blir det julskyltning och EL CLASSICO! Splendid indeed!


Sassa brassa mandelmassa!

Kvällens aktivitet stavas självklart H-A-N-D-B-O-L-L; när Lindesberg mötte Ystad hemma. Jag bullade upp med chips, popcorn och läsk och grannbarnen kom över för att titta. Deras pappa var nämligen matchvärd och skulle få välja ut matchens spelare efteråt. Tyvärr bröt TV4 Sport till reklam precis när det ögonblicket kom. Antiklimax. Linde förlorade tyvärr, så det var väl egentligen kvällens första antiklimax.
Be-el-o-es-es-a....

I går var verkligen ingen bra dag... Ni som känner mig vet varför. Nästa år den 24 november kanske det känns bättre, jag hoppas och tror det i alla fall. Jag gjorde dock mitt bästa för att det skulle vara en bra dag till slut ändå. Hämtmat med far, ett bad med det glossigaste magasinet jag kunde hitta och ett slumberparty med mamma. Tur att föräldrar finns, man kan behöva dem även om man må vara 26 år. I Linde är det mest bara kallt och grått, men det är det väl i hela detta gudsförgätna land kan jag tänka. Går mest runt i raggsockor och inlindad i en filt och gosar med katten. Glögg konsumeras också, och jag kontemplerar att öka konsumtionen kraftigt dessutom. Planerar två nya små resor, en till Scania för forskningsseminarium och lussevaka, och en till hufvudstaden för konsert och utgång. Japp.Ett stort GRATTIS till ♥Karin♥ som fyller 28 år i dag! Hurra, hurra, hurra, hurraaaaa!!!!
HETS

Inte konstigt att människor (speciellt tjejer) känner sig skönhetsstressade när man bara får se alla retouchade bilder i media. I dag bjuder jag på verkligeheten. Och är stolt över min finne, utväxt och mina oplockade ögonbryn.(Bilden tagen HÄR)

Universal Periodic Report

(Detta inlägg är även skrivet för http://humanrightsstudies.wordpress.com)

Som jag tidigare bloggat om gav FN förbundet tillsammans med ett antal andra svenska NGO:s ut en rapport inför MR-rådets granskning av Sverige den 7 maj nästa år, en såkallad Universal Periodic Report. I dag på MR-dagarna redogjordes det för denna rapport i ett seminarium med titeln ”Nyaste stjärnan på MR-himlen: UPR”. Förutom FN-förbundet närvarade Fonden för Mänskliga Rättigheter, RFSU, RFSL, Forum Syd samt representanter från Regeringskansliet.
  FN förbundets representant, tillförordnade Generalsekreterare Linda Nordin Thorslund tog i sin genomgång av skuggrapporten upp fyra huvudpunkter. Hatbrott, våld mot kvinnor, samer & romers situation samt barnens situation är de punkter där Sverige enligt rapporten måste förbättra sig. Forum Syd tog i sin individuella rapport upp Världsbanken och Sveriges ansvar att främja MR där. RFSU och RFSL tog i sin individuella rapport bland annat upp HIV-drabbades situation, smittöverföringsproblematiken och den strikta syn man har på denna i Sverige. Papperslösas rätt till reproduktiv hälsa var något annat man menade Sverige ej har lyckats med. När det gäller HBT-personers rättigheter behandlade man transpersoners rätt till vad som i allmänt tal kallas könsbyte (könskorrigering eller könskorrigerande behandling) och den föråldrade lagen från 1972 som bl.a. innebär att personen i fråga måste vara steril för att kunna få operationerna. En annan fråga var asylsökande HBT-personer och förfarandet av deras ansökningar.

(UPR består av en statlig rapport, information från FN:s mr-kontor samt vad som kallas ”trovärdig information från andra intressenter”).

Den 23 november kl. 10.30 äger ett samråd med frivilligorganisationer och andra intressenter rum, det andra i ordningen.

→HÄR← kan du läsa hela rapporten från bl.a. FN förbundet, ”Joint submission for Sweden’s first Universal Periodic Review in May 2010”.

→HÄR← kan du läsa Forum Syds rapport (Individual Report).

→HÄR← kan du läsa utkast och innehållsförteckning för Sveriges UPR från Regeringskansliet (med reservation för ändringar).


Jag hittade tyvärr inte RFSL och RFSU:s rapport online.
Swedish Forum of Human Rights

Gårdagen var mest bara allmänt sunkig. Mest häng hemma med Sandra och en promenad med Oskar runt Skanstull. Dagen har spenderats på MR-dagarna. Lite klen mässa måste jag nog tyvärr meddela, men jag hittade lite litteratur som jag eventuellt kan använda i uppsatsen så det var ju något. Jag gick på ett intressant seminarium om klimatflyktingar. Dessutom kom fina, fina "syrran" Kristina och käkade lunch med mig. Tack vännen för att du åkte ända från Uppsala! I ♥ you!  Jag träffade även lite oväntat alltid sprudlande glada Connie idag, en välbehövlig vitamininjektion. Morgondagen inleds med filmen Age of Stupid för min del. Temat på MR-dagarna är klimatet och MR. Nu blir det snart Vapiano i Gamla Stan med Anna och Hanna, splendid.

Linde live-bloggade på http://humanrightsstudies.wordpress.comÖppningstal av Sheila Watt Clotier, "inuiten som utmanar USA"Jag i MR-monternVärldens finaste Kristina.Linde i MR:s broschyr.


Capital city

Min Stockholmsresa började inte så bra. Norr om Norrköping hoppade någon framför tåget. Förutom det uppenbart hemska med situationen (jag skonar er från alla grafiska detaljer) så blev vi stående i 4 timmar. Detta resulterade i att jag missade SMUN:s Opening Ceremony och en reunion med Cecilia och co. Oh, well. Dryga 8 timmar senare rullade jag i alla fall in på Stockholms central, hungrig och trött.Lunch med fina Karin i Gamla Stan.Tacokväll, godistryckande och A Christmas Carol på 3D-bio.Halwylska palatset med Fia och Sandra.

Räksallad, lussebullar cola och kaffe på Café SensoAlla som känner mig vet varför detta gjorde mig så glad lyrisk.

Tacokväll igen och drinkar med Sandra, Sofie och Sofia.

I morgon väntar Älvsjömässan och MR-dagarna med Maria, Irina, Elsa, Linde och Andrea. Good times. Jag har dessutom åtminstonde fyra kära återseenden kvar att avverka.


Ankas jul

Det blev ju definitivt inflation i Anna Anka efter det där hemska Hollywoodfruar. Jag såg ett halvt avsnitt för att se vad det var alla snackade om, men jag och pappa höll på att vomera och bestämde oss för att aldrig se det igen. Eller ankan. Ostkrok-frun var dock lite söt. I alla fall. Nu har ju som bekant Anna Anka ett program på G som på julafton ska konkurrera ut Kalle Anka. Det roligaste av allt är att min vän Lotta ska vara med och göra det!

 


Kära återseenden

De senaste dagarna kan sammanfattas enligt rubriken. Men vi tar det från början. Min vecka hittills i bilder, á lá Alex Schulman.Min vecka började med ännu en pendlingstur (som jag numera gillar) på en enslig perrong i Lindesberg.Jag hade en layover i Örebro hos Sankta Helena som hade lagat hemgjord tomatsoppa som hon serverade med nybakat bröd, kloka ord och lite skvaller. Natten spenderades på världens skönaste soffa.Resan fortsatte innan sju på morgonen på tisdagen som efter ett stopp i Göteborg tog mig till Malmö. Där fick jag äntligen hänga lite med underverken Oscar "Ogge" , Emma och deras förtjusande mor och far Vibeke och Petter.Ogge var först inte så glad att se mig....Men sen blev han gladare.Emma kollade mest Pippi på rymmen. Men vi snackade lite. Mest om Pippi. Och pappa.Dagen bjöd på inte mindre än TRE kära återseenden. Underbara Mattias var det första, som delade Edmame-bönor, sushi, skvaller och LUMUN med mig på en fin men kort lunchtimme. Good ol' Rouzbeh var det andra, som gav mig Paris-tips och pepp (som alltid). Gud vad jag saknar den gamla goda MR-tiden med radarparet Rouzbeh och Olof i sitt esse! Och ja, det tredje var naturligtvis fina, underbara Linde. Men hans underbarhet har jag ju redan redogjort för här förrut.Dagen fortsatte med ett forskningsseminarium med Erik Åsard med titeln "Barack Obama, rasfrågan och den amerikanska drömmen". HÄR kan ni köpa hans bok "Hillary Rodham Clinton: en politisk biografi".Kvällen tillbringades med vinägermoder-modern, tillika Tops moster boende i Italien. Det skulle därför bjudas på äkta svensk mat, vilket vi också kirrade. Det bjöds på viltskavsgryta (tack Linde), sparrispotatis, rårörda lingon och svamp. Desserten, som dock mostern missade pga tidigt morgonflyg, bestod av gräddglass med varm hjortronsylt. Och nej, jag åt inte skav. Jag åt Quorn. Efter alla kära återseenden här i Scania väntar måna fler i den kungliga hufvudstaden.


Sverige, inte alltid så bra...

HÄR kan du läsa om vilka åtaganden som Sverige bryter mot när det kommer till mänskliga rättigheter. Delar av kritiken gäller asylsökande och papperslösa personers rätt till vård. HÄR kan du köpa antologin Omänskliga Rättigheter som min fina vän Andreas har varit redaktör för. Passa även på att kolla in de andra böckerna samt eko/vegan/fair trade/allt som kan tänkas vara bra för alla-kläderna och skorna de säljer också!

Om boken:

Skillnaden mellan att få vård eller att tvingas vända i dörren med en allvarlig sjukdom, att få ett arbete och en bostad eller inte, kan vara ett personnummer. Hur kommer det sig att ens rätt till de mänskliga rättigheterna är beroende av var man är född?
Den här antologin handlar om flyktingar, papperslösas situation i Sverige och om omänskliga rättigheter.
Texterna är skrivna av personer med stor erfarenhet av dessa frågor och som aktivt arbetar för allas lika rätt. De riktar sig till dig som vill veta mer om papperslösas vardag, flyktingpolitikens utformning och det omfattande arbete som utförs för att skapa ett rättvisare samhälle.
– Ingen kan göra allting, men alla kan göra någonting.Femtiofemplus

Lördagen bjöd på höstkonsert med mammas damkör Akvileja i min gamla gymnasieskolas aula. Det bjöds på två dragspel, en kontrabas, ett par ABBA-dängor, ett Sven-Ingvars medley, Rasta Rickard och hans nya svänggäng och Jesper Hugossons kvartett. Det ni! Pappa var tillsammans med en annan make (till en körmedlem) konferencier, och han bjöd bland annat på ett snuskigt nunneskämt och skönsjungande i finalen. Jag och någons sisådär fyraåriga barnbarn drog ned medelåldern rejält bland de ca 450 femtiofemplussare som hade kommit. Dagen avslutades med hämtmat från Lindes stolthet Jalla Jalla och en flaska vin med grannarna och mormor. Lindesberg at its best.


(Pappa till vänster)
Meh!?!

Vad är nu detta?!? Alldeles för tidigt! Urbota djävulskt. Onödigt. Till och med den annars så löjligt glada vovven är less. Ingen ljusning verkar det komma heller. Är just nu väldigt avundsjuk på Fia som drar till Barcelona idag för att njuta av solen och hänga med sportjournalisten.
Sunday, happy sunday


Söndagen bjöd precis som jag önskade på fotboll och en reunion. Dock inte på plugg... Middagen intog här, för att sedan fortsätta med kaffe och mys på Drottninggatan. Hade det inte varit för konversationen om slottet hade det varit en perfekt kväll. Men det är bara att bita ihop. Min första helg i Malmö avklarad, och det var en bra helg!!!


Ni läser väl...

... MR-bloggen? → → → http://humanrightsstudies.wordpress.com/

All Hallows Eve

Lördagen tillbringades i "den skånska huvudstaden" för att som Tops så fint uttryckte det "träna på att vara i Malmö igen". Brunchen intogs på det här stället med ett glatt gäng från Strängnäs + en glad Linde. Carro slöt upp för lite shopping och när vi alla kom bort i från varandra blev vi varse om att alla vägar leder till H&M. Kvällens middag serverades av underbara Carro oh Tops på Drottninggatan i form av antipasti, bubbel och vin. Förutom en smärre incident signerad mig och småskalig amatörkirurgi signerad Carro utförd på mig var det en mycket trevlig och framförallt mysig kväll.

  


Dagen bjuder på fotboll, plugg och förhoppningsvis en reunion. Heja Göteborg!RSS 2.0