Söstra mi

 
Min fina, fina syrra. Min dator kraschade såklart till slut. Den höll sig på life support ett dygn, men sedan dog den. Syrran rensade genast SIN dator och gav den till mig. Så osjälviskt och fint. Fast hon ligger hemma och är sjuk. Och det roligaste av allt: hon hade glömt att ta bort lösenordskyddet. Jag tog det på andra försöket. Great minds think alike. Tack, söstra mi <3.
 

Onsdagstankar, del II

 
En bukett med olikfärgade rosor. Tänk vad mycket det kan göra för humöret. Har snott syréner också (ja alltså jag betalade för rosorna) som tyvärr slokar men doftar underbart i mitt kök.
 
Alltså är det inte mixer så är det rivjärn. Skulle diska mitt nya igår. Det var för jädra vasst alltså. Trasade sönder två fingertoppar. Suck.
 
Nu ska det bli lättare och gratis att heta -dotter och -son, som jag redan gör. Hurra för det. Jag älskar att heta Carlsdotter. Funderar dock på varför jag inte ska heta Ingersdotter också. Vore trevligt. Det ska ju bli lättare med dubbelnamn också. En rolig idé, kanske?
 
Det här med kvinnors kroppar i media alltså. Amanda Schulman sätter ner foten HÄR. Svaret är patetiskt. Jag brukar bara läsa skvaller hos frissan och på stranden. Nu ska jag fasiken sluta med det helt. Vill inte stödja den där branschen med ett öre.
 
Kungsörnen har kommit med makronmix. Bra om man (som jag) inte riktigt vågar sig på "riktiga" (även om jag hellre gör det så jag vet vad som är i). Min syrra gav mig en receptbok och verktyg för detta för ett bra tag sedan, så snart ska jag fasiken våga mig på det.
 
Om man som jag älskar Game of Thrones kan man se en lång intervju med flera av skådespelarna HÄR. Älskart.
 
Mina vänner vinimportörerna har ett prisvärt vin som heter Copertino från Cupertinum som bildades 1935 och därmed är ett av Italiens äldsta kooperativ.Copertino var det första vin från södra Italien som nådde Systembolagets hyllor. 2012 blev det utsett till Bästa Vin under 70 kr i Nordens största vintävling, Nordic Wine Challenge. Med andra ord är det inte bara det första vinet från Apulien utan också det bästa. Nu har det blivit upphöjt till riserva. Köp HÄR.
 
Nu kör vi lillördag, ikväll blir det utemiddag!
 

En tisdag

 
Förmiddagsfika på terassen i solen, en promenad och köpekaffe efter matlådan på lunchen. Hem och plantera om i mitt fönster, städa läggan (alltså jag tycker att jag städar hela tiden och ändå är det alltid ostädat!) och laga lite god ljummen sallad med halloumi. Ett avsnitt av Borgen då Game of Thones utgick (höll på att ringa min vän på HBO Nordic [ja jag skryter lite över min vän, jag är sjukt imponerad] för att tjatklaga lite men kom på att det ju var Memorial Day i Amerikatt igår, my bad). Sedan tog det stopp. Tror det är gårdagens tvåtimmarsbehandling som är boven. Är helt och hållet slut och kryper för att klargöra alltså ner i bädden kl 20.30. Ja jösses. Så kan en tisdag se ut. 
 
 

Trettis. Igen.

 
I lördags var det så dags för årets tredje trettis (men inte på långa vägar sista, de duggar tätt i år, såklart). Vännen hade fixat så fint och det var en ljuvlig sommarkväll. Man kan säga att festen var uppdelad i två etapper. Först grillning med jättegod buffé, massor med springande och lekande barn och en jättestor pinjata barnen fick slå sönder. Lillkickan åt sin allra första godis och fick sockerhög och sprang i cirklar. Efter lite rosa ormtårta åkte alla barn hem eller gick och lade sig. Då började andra etappen med vuxenfika och drinkar. Kvällen fortsatte som sagt på lokal och jag tror att alla hade en pangkväll. För mig var det en ynnest att få umgås med de utomsockenes en stund och få lite - ursäkta den uttjatade termen - kvalitetstid med dem. Tummen upp för trettis nummer tre! 
 
 

Vardagskväll med helgkänsla

 
Nu avlöser de varandra, personalfesterna. Jag är nyss hemkommen från startskottet, en mycket trevlig kväll hemma hos en kollega på landet. Det bjöds på massa läckerheter och jag underhöll med historier om min lite halvgalna massör och hans metoder. Vi får se om jag bjuder på dem här på bloggen. Kanske inte. Men jag kan i alla fall meddela att jag inte har ont! Framöver har jag i alla fall inte mindre än fyra ytterligare personalfester inbokade med olika enheter, så här innan semestertider. Det är galet var tiden går fort, nästa vecka är det juni! JUNI! Herreminge. 
 

Enelly's

 
I Örebro finns ett riktigt amerikanskt burgerhak. Enelly's. Igår drog jag, lördagens födelsedagsbarn och hennes familj för några dagen-efter-burgare. Jag mumsade vegetariskt men de som äter kött säger att man serveras riktiga, bra burgare här. Pommes fritten är gjorda på riktiga potatisar (med skalet kvar) och man kan välja mellan en uppsjö av olika tillbehör. Haket är inrett som en klassisk amerikansk road diner och i högtalarna spelas uramerikansk musik. Priserna är naturligtvis lite högre än på de vanliga hamburgekedjorna, men så betalar man också för vad man får. Jag passade på att mumsa mozzarella sticks också när jag ändå var igång, något jag åt för första gången i Amerikatt. Den vegetariska burgaren var i ärlighetens namn inte skitgod, men två tummar upp för det lite grövre (men mycket saftiga) brödet med en massa olika frön på. Nästa gång provar jag fiskburgaren. Enelly's serverar också husmanskost (svensk, alltså), mexikanskt och sallader. Enelly's får sammantaget en stor tumme upp av mig!
 
Enelly's Burger Bar, Adolfsbergsvägen 6, Örebro, 019-322 344
 

Söndagshäng

 
Det blev rätt fullt upp igår, efter parkhänget. Ett besök till IKEA där jag inhandlade ny kudde (memory foam, bra för min onda rygg och nacke, tänker jag), sofföverdarg och annat kul. Lunch på IKEA och sedan det allra bästa: en eftermiddag och kväll med killen ovan och hans familj. Jag kom hem alldeles varm i själen och somnade gott på min nya kudde. Fint så. Nu ny vecka och nya äventyr. I eftermiddag ska jag träffa vad jag tror är frälsaren för min onda rygg. Håll tummarna, är ni snälla! Tjipp så länge.
 

På min filt

 
Min söndag tillbringas på en filt i Stadsparken bland många, många andra bikiniklädda Örebroare. Jag lämnar bikinin hemma men tog med två böcker och Spanarna i P1 i lurarna. Gårdagens trettis fortsatte ut på lokal med dans och drinkdrickande och vi hamnade på sådana där osmickrande vimmelbilder, tydligen. Jag - som är lite som en gammal tant och mycket sällan går ut och dansar nuförtiden - kände mig lite som 19 igen. Och det är ju lite trevligt såhär i trettiårskristider. Nu: iskaffe och sol! 

I'm a klantarsle, yes I am.

 
Ja, ännu en matbild. Detta skulle vara ännu ett sådant där mysigt inlägg om hur underbart det är. Och det är det förvisso. Solen lyser från klarblå himmel, jag mumsar lyxfrukost och dagen har härliga planer. Jag inledde dock dagen med att tappa min dator i golvet. Pang. Så att den stängde av sig. Den lever fortfarande men mår inte så bra. Vis av erfarenhet (och min egen klantighet) har jag nu backat upp den. Hårddisken klickar sådär förödande som mina andra datorer gjort på sin dödsbädd. Vi får se (peppar, peppar). Om den här datorn dör är det den fjärde som av en eller annan orsak gör det för mig (en gång var det dock exet som gjorde typ exakt vad jag gjorde i morse fast värre, mitt i mitt kandidatuppsatsskrivande, paniiiiken!). Jag måste ju ändå köpa ny dator, denna var bara en mycket billig, mycket tillfällig lösning när min förra krashade för snart ett halvår sedan. Har någon en bra dator att sälja, hör av er! Eller tips på bra, för den delen. Jag är inte så bra på den världen... I alla fall. Dagens agenda: motionstur (kan man springa idag eller är pollen emot mig igen?), storhandling och sist men inte minst: trettis! Ha en fin och solig lördag, kompisar. Och kom ihåg: backa upp!
 

Kväll på Öster

 
Den ser ju så jädra arrangerad och tillrättalagd ut, min fredagskväll. Men det är faktiskt exakt så den ser ut. Utan filter och ljug. Ibland har man det bra. Ostar, bubbel och tiramisu inleder helgen. Sen får vi se. Jag mumsar såklart as we speak. Äter liiite för fort för jag ser fram emot tiramisun så mycket. Och ser ni? Syrénen! Alltså lyckan på den. Det bästa på hela dagen. Efter ledigheten som just infallit då. Trevlig helg, kompisar!
 

Fredag

Min nya frilla. Lite ljusare.
 
Fredag. Äntligen. Tröttheten alltså. Snoozade en hel halvtimme i morse. Går dock fortare på morgonen nu när jag har ny frilla. Behöver inget jobb alls. I alla fall. Har träningsvärk från gårdagens CXWORX-pass. Ny release som var mycket jobbigare än den förra. Speciellt nu när jag inte har tränat så hårt på sista tiden. Men göttig träningsvärk. Skön, ni vet? Såg om Les Misérables igår. Mina planer blev inställda så jag åt nyttig ostkaka och ppocorn och sjöng med för full hals hemma i soffan. Gött. Älskar den filmen. Nu är det snart helg och jag planerar att dra en repa i saluhallen och shoppa loss saker att fira fredag med. Trevligt veckoslut, gott folk.
 

Hälso-zombie

Idag fick jag den HÄR krönikan skickad till mig. Intressant och läsvärt tycker jag. Mycket av det håller jag med om. Min instagram svämmar över av #fitspo-bilder och liknande. Läs och kommentera, vetja!
 
 

Tiden flyger

 
I måndags satt jag hos frisören i tre (!) timmar efter jobbet, i tisdags jobbade jag på Vårruset och veckans övriga kvällar är lika inbokade. Onsdag var dock min "lediga" dag. Jag passade då på att göra saker som inte riktigt har hunnits med på sista tiden. Tvätt (som har hängt "på tork" i typ två veckor) plockades in och två nya maskiner fick sig en omgång, samtal med vännerna jag försummat en smula, lite städ av lägga och så en promenad genom underbart gröna Öret ovan, hur fint? Bananpannkakor framför Suits på det. Härlig lillördag. I morgon är det redan fredag och i helgen är det dags för ännu en trettis. Tjo, vad det går undan. Tiden flyger.
 

För EXAKT ett år sedan

 
...bloggade jag om syrénen, och hur mycket jag älskade den. Den hade under helgen blommat ut i Danderyd där jag då bodde. I år är syrénen lite efter. I alla fall. Dagen efter hamnade jag på sjukhus. Jag kom in akut med grova magsmärtor och var avsvimmad när jag ankom till akuten. Några dagar senare blev jag utskriven med den inte så farliga diagnosen körtelbuk och med ett recept kodein i handen. Då gick jag in på min arbetsplats, sa upp mig, åkte hem till Bergslagen och omvärderade det som var viktigt i livet. Några månader senare hade jag en lägenhet och ett jobb i Öret. Och idag, ett år senare är jag vad som känns som tusen erfarenheter rikare, friskare, starkare och lyckligare. Man vet aldrig hur livet sväger och kör. Det är läskigt men också spännande. Livet.
 
 

Onsdagstankar

Svettigt....
 
Jag ryser i hela kroppen när hörde om DETTA på nyheterna. Tänk att ingen saknar en på TVÅ ÅR!
 
Tänk all forskning som pågår inom alla områden, någon måste ju snart kunna uppfinna regnkläder som andas ordentligt? Man kommer till kontoret torr från regnvatten men blöt av svett...
 
När jag fyller år (30 i år, urk) önskar jag mig en Eiffeltornsax. Precis min smak, alltså!
 
Jag älskar allt på bloggen A Beautiful Mess. Allt är så veckert, så läskande, så inspirerande. Jag vill vara så där inspirerande, alltså.
 
Har äntligen börjat lyssna på Värvet. Har hunnit med ganska många. Gillart! Lyssnar ni? Vilken intervju gillade ni bäst?
 
Borgen. Älskart!
 
Jag planerar att äntligen förverkliga en av mina drömresor i sommar, Carcassonne. Mest för att jag är intresserad av katarernas (eller albigenserna, som de i bland kallas) historia. Har ni andra bra tips i området? Det finns ju så mycket i vackra Langedoc, måste gallra.
 

Dagens (lite otippade) kontorstrack

 
Nostalgi. Om och om igen. Bluegrass heter det, tydligen. Högstadienostalgi heter det, för mig.
 
 

Mitt Örebro

 
Örebro är - som resten av Sverige - så vackert just nu. Öret känns som mitt nu. Jag har hittat en plats här. Min affär, mina motionsrundor, mina favoritställen. Mitt Örebro. Jag hittar dock nya platser hela tiden. Öret är Sveriges femte största stad och här händer det mycket. Örebro är mycket expansivt och utvecklas hela tiden. Sedan jag flyttade hit har flera nya restauranger öppnat, till exempel. Min favoritexpansion. Universitet sätter Öret på kartan med innovativ forskning och våra olika sportlag likaså. Och här bor jag. Nära Henri Allards park ovan. Nära saluhallen och shopping. Ja nära till allt. Jag har inte bott så centralt sedan jag bodde på Rue du Dragon i Saint-Germain-des-Prés. Jag älskart! Mitt Örebro. 

Örebro saluhall

 
Samma dag som jag flög till London hade Örebro saluhall sin premiärdag. Jag hann förbi för att snabbt köpa med mig lite mexikanskt till lunch, men hann inte se mycket mer. I fredags kom jag åter, men hade tyvärr precis som första gången väldigt bråttom. Jag funderar på att käka en fredagsmiddag där den här veckan, vi får se. Örebro saluhall är underbart modern och mysig. Det finns mexikanskt, ryskt, italienskt, japanskt och grekiskt, baklavabageri såväl som "vanligt" bageri, köttdisk, ostdisk, fiskdisk och en massa, massa mer. Här finns både "restauranger" att köpa mat från och äta i foodcourten och mer diskliknade butiker att köpa mat med sig hem. Precis som det ska vara i en saluhall. Här finns också Brödernas (som står bakom saluhallen) restaurang och Brödernas bistro, som båda är öppna till 23.00. Allt detta ger Örebro en storstadstouch och får mig att känna mig lite som om jag är på semester. Jag älskart. I fredags köpte jag med mig lite ostar och helgens dessert i form av baklava med valnötter. Vad det blir nästa gång får vi se. En sak är dock säker: här kommer ni hitta mig ofta!
 
Örebro saluhall, Victoriahuset, Kungsgatan 15, Örebro
 

Tack för idag, slut för idag

 
Idag har jag bland annat shoppat växter och fikat på plantmarknaden, hjälpt till lite vid min syrras poolområde och gosat med grabben (?) ovan och hans kompisar på gården. Jag avrundade veckans sista kväll med nya Star Trek i 3D. Jag älskar Benedict Cumberbatch (och kan man ha ett coolare namn eller?). Nu är det dock slut för idag, tack för idag. Eller ja, efter ett par avsnitt av Girls, då. Nästa vecka planerar jag attackera stressen preemptivt, förstår ni. Tjipp på en stund!
 

Medicinsk yoga

 
Min ömma moder tränar tre olika sorters yoga tre gånger i veckan, I höst planerar hon fyra olika klasser (jag ska nog nämna att min mor numera är pesionär). I går inledde vi dagen med ett pass medicinsk yoga. Det är som jag upplevde det mer fokus på meditation, avslappning och andning än power yoga som jag är van att träna. Den här klassen ska bland annat hjälpa onda ryggar, varför mamma bokade in mig också. Senast när jag var på Loka såg jag på TV4:s nyheter att undersökningar visar att just medicinsk yoga har mycket positiv inverkan på ryggproblem. Vi låg på gosiga tunna madrasser och inte vanliga yogamattor och bara på en enda övning kunde man stå om man ville.Varje övning avslutades med ett såkallat rotlås. Sedan var det en lång djupavslappning när ledaren gick runt med några klockor (om syns på första bilden) som hon ringde med över våra kroppar och sist var det en lång meditationsövning med speciell andning när man delade upp inandningen i fyra delar och utandning i två medan man skulle tänka ett mantra. Jag gillar "träningsyoga" mycket, och detta var ju inte det. Men om man inte ser detta som träning per se, utan mer som sjukgymnastik eller själavård, ja då är det toppen. Jag kände att det var bra för min rygg. Jag kan tänka mig att följa med igen, faktiskt. 
 

Kalas

 
Igår var det så kalas för pappa Carl. Jag och mamma fixade och trixade i köket. När vi var färdiga passade jag på att ta en liten fördrink och snacks i solen på verandan. Jag vill bara understryka det faktum att jag hade shorts och t-shirt på mig, Shorts och t-shirt!
 
 
Till förrätt bjöd vi på den svenska klassikern ansjovissmörgås. Till det provade vi mataffärens utbud av alkofri öl. Jag fick mersmak efter London. Och vi gjorde det ute! Så jädra härligt!
 
 
Och så varmrätt. Köttätarna fick oxfilé. Vi andra mumsade quorn. 
 
 
Olivia var såklart med. I natt sov hon hos mig precis hela natten. Hon följer mig hack i häl när jag är hemma. I sommar när föräldrarna är på semester flyttar hon hem till mig igen. Jag lägger min semester så att det passar, Hon är min lilla guldklimp. 
 
 
Till dessert bjöd jag på min rabarbersurpris med vaniljglass. Den blev lite blek, för rabarbern har redan växt sig stor och tjock, och inte så röd. Mumsigt var det i alla fall. Familjen va nöjd. Hurra för pappa!
 

Firarlördag

 
Idag fyller en av mina allra bästa och finaste vänner trettio. Jag firade henne genom att hälsa på henne på lantstället med glutenfria schwartzwaldbakelser och en lavendeplanta. De har det sjukt mysigt därute. Ett eget lantställe skulle man ha! Nu börjar förberedelserna för nästa firande. Ikväll har vi kalas för pappa Carl! Ett fyrfaldigt hurra för dem och Erik som har namnsdag i dag! 
 
 

Vattensalongen i Loka

 
Vattensalongen i Loka ligger vid sjön Norra Loken och här finns en unik spaupplevelse med bad, bastur, behandlingsavdelning, golfhall, ett nytt gym och en spareception med butik och servering. Det finns en rad olika bassänger, allt från isvaksimitationer till varma källor. En pool finns utomhus, och både den och den stora bassängen inne är en så kallad "infinity pool" så att det ser ut som om poolen fortsätter in i sjön Loken. Jag njöt i fulla drag och kommer gärna tillbaka igen! 
 
 

Fredag

 
Den här veckan blev ganska full, om man säger så. Jobb mest hela tiden. Har ett berg av disk hemma, massa tvätt som behövs ta hand om och en tom kyl. Men jag struntade i allt det. Stressade runt in i sista sekund och tog i stället bussen mot småstaden. Efter ungefär tre och en halv sekund hade jag totaldäckat och vaknade när vi var framme. Här blev jag i vanlig ordning hälsad med middag, bland annat den mumsiga salladen med parmesan ovan.  Nu ska jag ta det lite lugnt, ta en yogaklass med mamma, fira pappa som fyller år, krama på resen av familjen, gosa med katten och läsa. Tror jag. Nu går jag in i småstadsmode. Over and out! 
 
 

Världens lättaste "hemgjorda" glass

 
Och så mat, igen. Det är ju ändå bland det bästa jag vet här i världen. I veckan använde jag sojagrädde till mina pannkisar. Jag hade köpt på extrapris för jättelänge sedan och inte haft någon användning för den. Sojagrädden man hittar i matbutiken är sötad och därför gillade jag den inte så mycket till mat (dock är den nog super på pannkakstårtan). Så jag kom på något mina släktingar i LA alltid gjorde - när de fick över Cool Whip frös de helt enkelt det. Så jag gjorde samma sak, jag frös den vispade sojagrädden i en plastburk. Mumma! Perfekt, superenkel, laktosfri, "hemgjord" glass. Hur god som helst. Släng i lite bär eller kakao i innan du fryser så har du olika smaker på den också. Dagens tips så här inför helgen!
 

Mat i Loka

 
Jag hade hört mycket om maten i Loka inann jag kom dit. Att den skulle vara tipptopp. Jag är verkligen beredd att hålla med. Det var jag som anordnade konferensen vi hade där och personalen var mycket tillmötesgående med matbokningar och diverse matpreferenser, som de också skötte mycket smidigt. Lunchen serverar de i form av buffé med ett stort bord med olika mumsiga sallader och kall mat, ett med soppa och olika hembakta bröd och ett med två varmrätter. Till lunchdessert fick vi båda dagarna en liten pannacotta med bärsås. Dessutom kak- och tårtbuffé både till för- och eftermiddagsfikat (tur att man inte bor på Loka Brunn, alltså). I onsdags fick vi så äntligen prova en riktigt Lokamiddag. Till förrätt serverades det soppa på kungskrabba med Vänernlöjrom och lagrad ost, till varmrätt fick de som åt kött filé och svans av oxe och vi som inte åt kött fick gös med Svecia - och palsternackskrokett och till dessert blev vi serverade (av en mycket tillmötesgående och uppmärksam personal) lingonparfait på mandelbotten, maräng och varm chokladsås. Gott vin till. Och så Loka, såklart. Stora Socitetshusets restaurang får två tummar upp av mig. 
 
Stora Societetshuset, LOKA BRUNN, 71294 Grythyttan,  Tel: 0591-63100
 

Hemma

 
Det blev stressigt så fort jag kom tillbaka från konferensen (en konferens som skönt nog också innehöll avkoppling). Vid halvfyrahugget trillade jag in på kontoret för att kolla av mailen och jobba en timme innan det var dags för en annan enhet att ha en grej jag var "tvungen" att vara med på. Det var emellertid en trevlig tillställning som bjöd på fina tal, bubbel och snittar. Dessutom fick jag ett samtal med det högsta hönset (eller tuppen, som det alltid är) på min arbetsplats. Trevligt. Men nu är jag äntligen tillbaka i min lägga och tänkte belöna mig själv för allt hårt arbete den här veckan. Vad tror ni om mörk choklad och Girls i sängen? Göttans, tror jag. Trevlig kväll!
 

Precis vad jag behövde

 
Det här var precis vad jag behövde! Jag har de senaste veckorna haft många smärtdagar, har på grund av pollen haft lite jobbigt och denna veckan har varit lite väl stressig. Efter en pratstund med kollegorna i en varm pool i solen utomhus, en simtur i Lokas infinity pool som ger intrycket att man simmar i sjön, ett bastubad, ett glas bubbel, en lektion i en meditationsövning som gör att man är i nuet och en trerätters middag somnade jag förnöjt på mitt härliga hotellrum efter lite TV-tittande (jag har ju ingen TV). Jag har inte sovit så bra på flera månader. Ja, precis vad jag behövde, som sagt. Nu: hotellfrukost! 
 
 

Hej från magiska Bergslagen!

 
Hej från Loka Brunn! Jag har suttit och manglat dokument febrilt i ett konferensrum hela dagen. Men nu till den trevliga delen av vistelsen: fri tillgång till SPA:t, trerätters middag och sömn i en dubbelsäng (som för övrigt kommer med en kuddbuffé). Här är våren knappt kommen, bara en timma från gröna Örebro, men det kompenserar med solsken, skogsluft och fågelkvitter. Och så hälsokällan, då. Tjipp så länge! 
 
 

Lite rädd

Jag blir lite knäpp av all pollenallergi. Trött som bara den (efter gårdagens motionsrunda och middag däckade jag i sängen vid åttasnåret) och liksom lite borta. Den här veckan har dessutom ventilationssystemet på kontoret brakat samman så det har varit allmän syrebrist blandat med pollenchock när alla var tvungna att vädra. I alla fall. Jag vet inte om det var det som gjorde det eller att jag är lite smått stressad denna veckan, men igår vaknade jag och såg en okänd man komma in i mitt sovrum från hallen. Jag skrek ett riktigt ångestfyllt avgrundsskrik följt av ett "VEM ÄR DU?!?!?". Tills jag insåg att det var morgonrocken. Jag fick ligga i en halvtimme och vänta på att hjärtat skulle slå normalt. Och då darrade jag fortfarande - men då kunde jag skratta åt min löjlighet. Tills jag insåg något. Tänk om det HADE varit en okänd man i min lägga. Och jag skrikit så där högt. Och ingen - som nu - kom. Och så blev jag rädd igen. Oftast är det gött att vara singel, men ibland kan jag sakna sambo/komboskapet...
 
 

"Att bo i Sverige är som att vara i hop med en psykopat"

 
Citatet i rubriken kommer i från Amanda och Hannahs podcasts. Jag är nog inte beredd hålla med till 100 %, av både den ena och andra anledningen, men de har en poäng. Att man hela tiden tror att det ska bli bättre, att i morgon är han snäll (solen lyser/våren kommer/regnet slutar) och även om det sällan händer så blir man alltid lika överraskad när det inte blir så. Ni får lyssna mer för att fatta deras resonemnag. Så när psykopaten är glad måste man själv vara glad (övertydigt, men: när det väl är fint och sommar får man passa på att njuta). Lite så kände jag igår. Så jag tog årets första efter-jobbet-motionsrunda. Visst, jag har kört pass och gymmet efter jobbet, men inte tagit mig ut och tränat. Det var givetvis underbart. Jag tog en sväng i Ekobutiken i Stadsparken, rundande Wadköping, gicks längs med Svartån och insöp våren vid Hamnplan. Det var inte en lång runda, men det var härligt! Japp. Sedan gick jag och köpte mineralvatten och citron och gick hem och käkade söndagens pannkaksrester. Gött.
 
 

Uti mitt fönster, del II

 
Minns ni de små skotten som kommit upp i mitt fönster för två månader sedan? Well, nu är de väldigt mycket större. Koriandern växer som ogräs och jag har redan skördat den flera gånger. Basilikan är snart så stor som den är när man köper den i matbutiken och då kommer jag våga ta av den också. Timjan tar sin tid, dock. Den får jag nog vänta två månader till på, by the looks of it. Koriadern och citronmellissen - som för övrigt har bott i fönstret sedan nyårsmiddagen - ska snart få bli omplanterade. Tror de behöver ny, näringsrik jord. I fönstret har det även flyttat in en chilliplanta vid namn Patricia som förhoppningsvis ska ge mig frukter lagom till höstgrytorna börjar kännas aktuella. Det är bara att vänta och se. Jag blir nästan lite sugen på att skaffa trädgård... Tills dess duger fönstret fin-fint!
 

Sommaren är här!

 
I går kom jag ut på vad som skulle vara min första löptur på flera veckor. Semester, förkylning och pollenallergi har stått i vägen mellan mig och löpspåret. Jag gick ut, glad i mina nya löparbyxor och körde på, detta med en förhoppning om att idag avr dagen jag skulle slå rekord på milen. Det gick inte som planerat. Efter fem kilometer hade jag sådan håll - eller kramp i levern som min kusin Anna kallade det som barn, fniss - att jag var tvungen att stanna. Resterna av förkylningen och allergin gjorde att det kändes som om jag hade en kaktus i lungan. Det gick bara inte. Det var bara att stänga av tidtagnings-appen och fortsätta i lunkande fart. Men vad gjorde väl det? Solen sken, det var så varmt att jag - även när jag enkom promenerade - bara behövde ett linne på mig, det var grönt som bara den i löpspåret och fåglarna kvittrade. Jag njöt istället av det som börjar likna sommar och en 1,2 milspromenad. Inte fy skam det heller. Åh, vad jag älskar sommaren!
 

Pannkismiddag

 
Jag har, trots att jag slappat urmycket idag med bloggläsning och Hemlock Grove-maraton, hunnit med jättemycket. Motionstur i naturen, städning av läggan, tvätt-bestyr och annat. Så jag belönade mig med pannkismiddag. Pannkisar med sojagrädde (lite för söt för min smak men ändå) och sylt - både hemgjord och Bonne Maman. Nu: Suits och pannkismumsande! Ha en skön kväll, kompisar!
 

The Commercial Tavern

 
När jag och vännen varit på Spitalfields Market och vandrade mot tuben tryckte det på och vi var tvungen att leta på en toalett. Då hittade vi The Commercial Tavern. Vilket ställe! Det kändes som Thénardiers ställe i Les Misérables och jag började genast gå runt och nynna på "Do you hear the people sing". Bilderna är förjädrigt dåliga, jag vet, men jag var tvungen att dela med mig av denna pärla. Ägarinnan, som stod i baren med ett glas vin, kändes lite som en Helena Bonham Carter-typ, och inredningen likaså. Nu var vi där på en söndag eftermiddag, men jag kan tänka mig att det kryllar av hipsters när det är happy hour. Jag gick runt och tittade på alla polariodfoton på barens gäster som satt på väggen, klappade hunden som verkade bo här och insöp stämningen. Ett mycket härligt, annorlunda ställe jag verkligen kan rekommendera!
 
The Commercial Tavern, 142-144 Commercial St, London E1 6NU
 

Orientering, faktiskt

 
Vad var det nu äventyret i går gick ut på? Jo, jag åkte rakt ut i skogen - Lockhyttan - till en gammal hästhage. Där tillbringade jag fem timmar. På vad? Jo, en orienteringstävling. Väldigt otippat, kan man tycka. Det närmaste jag har kommit orientering var HÄR, och så när ett par orienterare tränade med mitt löplag när jag som tonåring löptävlade. Denna tävling hade 3500 tävlande, elitseriedeltävling och vad jag tror de kallade "VM-test". Jag kände mig helt lost hela dagen, för jag fattade ju inte tugget. Man brukar ju säga att orienterare är lite speciella. Och det är de nog. Speciellt trevliga. Det var hemskt kul detta. Vad gjorde jag då? Jo, jag jobbade ideellt. Jag satt i mål och såg till att alla elitorienterare stämplade ut sig. Och fick se personer som Thierry Gueorgiou och Simone Niggli - som jag innan inte hade en aning om vilka de var - som  tydligen är en big deal. Då kom han som hade rekryterat mig att arbeta och viskade i mitt öra att det där är elitens elit (han är ju inte så pjåkig själv) och jag stirrade och försökte känna det stora. Det är för övrigt high tech nu med orientering. De tävlande har en platta som ser ut som en förlängning av pekringret som de sticker in i en mackapär vid varje kontroll. När de stämplade ut hos mig fick jag se deras info på en dataskärm och då kom det ut ett kvitto med alla delsträcktider och övrig info. Inte direkt som de där stämpelpappren man hade på orienteringen i skolan, inte. Sedan fick jag en behandling av landslagets favoritmassör (en av de största anledningarna till att jag ställde upp, allt för att få bli smärtfri), fick stå i den längsta bajamajakön jag sett (Göteborgsvarvet inräknat) och köpte lotter KFUM:s brödlotteri utan vinst. En mycket annorlunda, mycket intressant dag. Sedan åkte jag hem och dog pollenallergidöden i soffan. En dag i friska (pollenstinna) luften gör en så trött att man får gå och lägga sig vid tiohugget, kan jag meddela. En fin dag, i alla fall.
 

Uppladdning

 
Klockan ringde redan åtta i morse, vilket är tidigt för undertecknad när det är helg. Jag ska nämligen ut på äventyr idag. Om ett tag kommer vännen och hämtar upp mig och i väskan ligger lite matsäck. Jag laddar upp med bananpannkisar och kaffe. Solen tittar fram då och då genom köksfönstret och jag hoppas på en fin dag. Kanske bäst att packa ner solskyddsfakorn, just in case? Ha en underbar lördag, kompisar! 
 

Utelunch

 
Det blev en härlig dag idag till slut! Regnet i morse till trots. Jag inmundigade min matlådelunch på en innergård i lä med en kollega. Som om sommaren var här, hur härligt som helst. Vi statligt anställda jobbade nämligen idag. Men det gjorde inte så mycket. Det var en helt ok dag och jag fick tårta och slutade en timme tidigare. Då gick jag - det fina vädret till trots - till gymmet och brände av en timme. Min "PT" var nämligen där och visade mig lite flera rehab-övningar för min onda rygg samt såg till att jag inte feltränade. Sedan tog jag en lång, skön dusch och vandrade sakta hem i värmen. Fin fredag. Nu blir det slapp i soffan. I morgon ska jag nämligen jobba lite ideellt. Kul! Trevlig fredagskväll, kompisar!
 

Att få en tankeställare på fredagseftermiddagen

 

Kristi Himmelsfärdsdag

 
Åh vilken underbar dag det var igår! Jag fick en chock när jag gick utanför dörren då jag insåg hur varmt det var. När jag och Anna satte oss på Paolo's uteservering för att mumsa pizza visade termometern på 21 grader. Vid tvåhugget började det regna lite smått men vi lät oss inte bli skrämda av det. Glada i hågen gick vi och köpte glass (igen GB, bra jobbat med laktosfria struten!) som vi avnjöt med slottet som kuliss. Tänk, vad mycket lite värme, en sovmorgon och en ledig dag (och en fin vän att dela den med) kan göra för humöret. Nu kör vi veckans sista arbetsdag! Trevligt veckoslut, kompisar!
 

En ledig dag

 
En ledig härlig dag är snart till ända. Det har sovits länge, druckits kaffe i sängen, mumsats mat på uteservering, mumsats glass vid slottet och njutits i allmänhet. Dagen rundades av med popcorn och film i soffan. Det är verkligen lyx med alla dessa mitt-i-veckan-ledigheter.Nu: fiskgryta med kokosmjölk och kanske ännu en film i soffan. Oh happy day! 
 

Buckan levererar / Suspended coffee

 
Jag måste ge en stor ros till Starbucks alltså. För ett tag sedan spred sig en historia om "suspended coffee" tillsammans med en bild vad vad såg ut som en hemlös mat på diverse olika sociala medier. Med detta fick folk upp ögonen för detta fenomenet, som jag tycker är jättefint. Det gör det mindre förnedrande för de som behöver detta och det är bara hen i kassan som vet att de inte betalar. Och ett fint sätt att hjälpa andra utan att "ta åt sig äran" för den som vill hjälpa. Buckan var inte sen att haka på detta. Denna bild tog jag på Starbucks precis vid Covent Garden Market. Buckan tar gärna emot suspended coffees och donerar dessutom själva. Dessutom har de börjat med återvinningsbara plastmuggar som kostar ett pund och som man då kan använda igen  och igen. Lämnar man in den att få sitt kaffe i får man sedan rabatt på kaffet. Och räddar många pappmuggar och således naturen. Jag köpte naturligtvis en. Superbra idé och jag kan ha den på jobbet och spara pappmuggar där. Det är dags för de stora multinationella företagen att ta sitt sociala ansvar (igen, Carlsdottern get två tummar upp för CSR) och Buckan levererar här, tycker jag. Tummen upp!
 

Bomässa

 
Under helgen som gick var jag på bomässa med mina föräldrar. Det fanns en del som kanske intresserade mig som lägenhetsboende så mycket, ni vet larmproducenter, vattenfilterföretag, trädgårdsplaneringsmänniskor etc. Men det fanns en del som hette något i stil med "livsstil och hälsa" och där sprang jag gärna runt. Mat av olika slag, smycken, min hudterapeut, godis och dryck. Och sedan var det ju båset med produkter från gården min syster bor på. Hur cool är inte stolen ovan? Inklädd i stickad ull och med en dyna av långhårig fårfäll. Cool! Annars tovade iphonefodral (jag har ett i skinn med ett tovat "J"), Fina mattor, kuddar och fällar, keramik och chilliplantor. Jag var naturligtvis tvungen att anförskaffa en chilliplanta och nu står en av sorten Patricia i mitt köksfönster. Annars bjöd mamma och pappa på whiskeycheddar och fransk citron- och honungsconfiture. Härlig helgsyssla! I helgen som kommer är helgsysslan mycket, mycket annorlunda och något jag aldrig gjort innan. Men mer om det när helgen är över. Nu: kaffe och sedan lunch med Anna! Ha en trevlig ledig dag, gott folk!
 

En fjärdedel schweizare

 
När jag var i den engelska huvudstaden träffade jag lite spontant min coucousin - tremänning - från Schweiz, som också var på semester där. Min mormor är ju från landet och min mamma är dubbelspråkig. Jag förstår schweizisktyska men är värdelös på att prata det. I alla fall. I en liten by i Alperna har vår släkt en stuga. Vid en liten äng mellan två berg, där kor och getter går betande med klockor om halsen som ringer mysigt när de rör på sig. Bredvid finns en ravin med svartvitspräckliga stenar och en liten bäck med smält snövatten från toppen av berget. Och så en liten alpsjö på gångavstånd. Det ser ut som en scen ur Sound of Music. Tyvärr har jag inte varit där på många, många år, men efter vårt möte i London skickade min coucousin mig bilder på alpbyn i olika årtstider på Facebook. Bilden ovan är givetvis från sommaren. Hur fint? Kanske ska boka in en Schweizresa i sommar...
 

Old Spitalfiels Market och Brick Lane Market

 
Jag har varit i London vad jag tror är sex gånger samt bott där, men har aldrig besökt Brick Lane och Old Spitalfiels Market. Det är ju inte riktigt klokt! De båda marknaderna blev ganska snabbt mina absoluta favoritmarknader hittills i London (har ni fler tips? Petticoat Lane Market i närheten kanske? Greenwich Market?). Spitalfields (som är under tak) är lite renare och "finare" än Camden, men inte lika fint som Covent Garden Market och inte lika proppat med folk som Portobello Market (i alla fall inte när vi var där). Brick Lane Market är hippt men billigt, och kvarteren känns som London som det ser ut i de gamla filmerna. Här har det varit aktivitet sedan 1600-talet, så inte så konstigt! Här finns ju massor av klubbar och annat hippt som jag börjar bli för gammal för, men historien är desto mer intressant för undertecknad. Här har det genom historien  producerats te.x. tegel, kakel och öl, bebotts av hugenotter, judar och muslimer och har genom åren fått agera kuliss i ett flertal filmer och musikvideor. Det verkar ständigt aktuellt och bubblande av aktivitet, om man får tro media. När vi var där pågick t.ex. London Coffee Festival. Vi tillbringade en söndagsförmiddag på de båda markanderna och inmundigade en lunch i form av israelisk falafel med grekisk touch vid den lilla foodcourten inne i Old Spitalfiels Market (som för övrigt är utrustad med offentlig toalett och bankomat). Jag kommer definitivt tillbaka nästa gång jag är i London. Om det inte är Nottig Hill Carnival då...
 

Paw Prints

 
När vi var i London stötte vi på killen ovan och hans bås Paw Prints på Old Spitalfiels Market. Jag lokaliserade räven direkt och blev såld på ungefär tre nanosekunder. Killen som sålde grejerna var dessutom mycket trevlig och charmig och extremt tillmötesgående. Han sa att det var han och hans vänner som startat företaget, men enligt hemsidan verkar det vara en tjej. Han kanske hjälpte till. Hur som helst. På Paw Prints hemsida, nu på sitt åttonde år i branschen, kan man läsa att det var Camberwell College of Arts-studenten Sarah Swales idé. Idén, född från hennes passion för screentryck och kärlek till djuren, matrialiserades genom tryck på t-shirts i en myriad av färger och storlekar och hon öppnade snart ett bås i Camden Lock Market. Hon introducerade efter ett tag även hoodies, väskor, pins och muggar till sin kollektion och öppnade även bås i Spitalfields- och Covent Gardens marknader.Tyngdpunkten i hennes produkter har alltid varit på kvalitet. Hennes t-shirts är 100% singel jersey bomull och hennes mönster är tryckta med hållbara färger som inte bleknar eller spricker när de tvättas.Sarah har dessutom alltid haft ett etiskt förhållningssätt till verksamheten. Många av hennes produkter tillverkas i Storbritannien och hon motsätter sig användningen av svältlöner och tvivelaktiga arbetsmetoder (CSR är alltid ett stort plus i Carlsdotterns bok). Efter lite letande på hemsidan insåg jag att det finns svenska importörer av märket. Perfekta bäbis- och barngåvor, och jättefina grejor även till vuxna. Dessutom är de jättemycket billigare nu i någon sorts rea, mer än halva priset mot vad jag betalade. Klicka HÄR för att komma till Gnagarboden som säljer produkterna i Sverige. Dagens tips!
 

Sommarfeeling

 
Idag var en sådan dag då man hade velat ha rosépremiär med bästa vännerna på en uteservering. Istället var jag tvungen att jobba över och alla mina vänner var upptagna. Men vet ni? Det gjorde absolut ingenting! För vid halvsjuhugget var det fortfarande t-shirtväder. Solen sken från en klarblå himmel, stan var full av glada människor och jag var till och med lite svettig i min tunna outfit. Så när jag slutade jobbet gick jag upp på stan, log mot alla uteseveringsnjutare, köpte årets första mjukglass och gick sedan runt i mitt kvarter och kollade in grönskan som exploderat de senaste dagarna medan jag mumsade glass och lyssnade på Johanna Koljonen i Värvet (tack Kalaslotta för tipset!). Det var lycka i sin renaste, mest naturliga form. Solendorfiner. Hurra för att värmen och våren (sommaren?) äntligen kommit. Lycka. 
 
 

Whole Foods Market

 
Förra gången jag var i London för två år sedan insåg jag att Whole Foods fanns i England. Jag hade tidigare bara stött på det i USA. Jag ÄLSKAR Whole Foods. Jag tänkte då, för två år sedan, blogga om det. Men när jag kom hem och skulle kolla igenom fotona hade jag så många att jag helt enkelt inte orkade sålla (jag gick bananas där inne och ville fånga allt härligt på bild). Så det blev inget inlägg. Men det blir det nu. Jag gick bananas denna gång också, men bland varorna. Det blev en hel del Clippers-te (till en tredjedel av priset jag betalar i Öret), protein- och rawbarer, vaniljpulver och massa annat göttigt. Så härligt att vara omringad av bara bra, naturliga, ekologiska och i många fall rättvisa och närproducerade produkter. Dessutom passade vi på att ta en lunch i foodcourten som hade mat med influenser från bland annat Mexico, Korea, Japan och USA. Whole Foods finns på lite olika platser i London och Storbritannien, men vi besökte det på Kensington High Street. Tipptopp! Har du inte varit där föreslår jag starkt att du besöker det nästa gång du är i krokarna. Jag hoppas, hoppas, hoppas att det kommer till Sverige snart. Det eller Trader Joe's. Det vore hemmelriket, det.
 
Whole Foods Market, The Barkers Building, 63-97 Kensington High St, London, W8 5SE
 

Trettis

 
Lördagens trettioårsfest hade alltså temat "så här får du aldrig se mig igen". Jag klädde som sagt ut mig till en mycket händig person. Många hade såklart klätt ut sig till nunna/munk/präst, till olika yrken man aldrig kommer att få samt det motsatta könet. Men man kunde även hitta diverse djur, Afrodite (schlagergruppen), en skotte, Rödluvan (som gick tillsammans med vargen från kategorin "diverse djur"), punkare, smurfar (oberoende av varandra, faktiskt), en banan och mycket, mycket annat. Bästisen som var en av födelsedags"barnen" hade sågon slags Susanne Lanefelt-inspirerad outfit på sig och drog efter middagen igång ett aerobicspass mot speglarna sportsalen vi var i var utrustad med. Jag var inte sen att haka på och snart stod halva festen uppradad och mycket seriöst och med mycket energi följde "instuktören" - som mycket tydligt och proffsigt visade vilka nästa steg skulle vara. En av kvällens absoluta höjdpunkter. Speciellt då vi var många som på mitten och slutet av 90-talet tränade aerobics med just denna Lanefelt-kopia. En mycket trevlig, mycket minnesvärd kväll. Grattis, kompisar!
 
 

Fish and chips

 
När jag var i London var jag bara tvungen att äta Fish and Chips. Jag lagade ju det nyligen hemma, men nu ville jag ha the real deal, så att säga. Vi gick till en klassisk engelsk pub i Greenwich, beställde i baren och sköljde ner det hela med öl. Jättegod, alkofri som jag kan rekommendera: Bitburger Drive. Väldigt smakrik och god. Man vill ju inte äta fish and chips varje dag, men då och då är det ju väldigt mumsigt. Ett måste är ju dock mushy peas. Och lite maltvinäger. Mums!
 
 

En söndag med vänner

 
I dag var vi lite sköra efter gårdagens trettis. Jag mötte upp två av mina vänner på ett kondis för att försöka dämpa skörheten med glass, prinsesstårta och chokladboll i solen. 
 
 
Sedan kom ännu en vän och hennes ljuvligt glada son.
 
 
Vi gick vidare för att hitta en mysig plats i solen.
 
 
 
Vi hamnade på strandpromenaden vid den fina nybyggda båtbryggan. Det var dock lite blåsigt så vi gick vidare.
 
 
Vi mötte upp ännu en vän och hennes lillkicka. Vi hamnade där vi möttes. På gatan. Och där hängde vi. För det var i lä och soligt och härligt.
 
 
 
När det började kurra i magen var det dags att upphitta ett snabbmatshak.
 
 
Lillkickan fick dricka sitt vatten med sugrör. Det var mycket, mycket uppskattat. Jag drog i mig två tredjedelar av en pizza och kände mig lite mindre skörare. Sedan åkte jag hem, tog en tupplur, gosade med katten och hängde lite med mor och far. Och sedan var det dags att ta tåget till Örebro. 
 

Så här får ni aldrig se mig igen

 
...var temat igår på trettioårsfesten jag var på. Jag - som inte är den händigaste personen på jorden - klädde helt enkelt ut mig till händig. Mer bilder framgent. Nu: njuta av söndagssolen! 
 

Kalasdags!

 
Nu är det dags att fira en av mina allra bästa vänners trettioårsdag. Paketen är inslagna, kostymen är på och skorna påsnörande. Det är en temafest och vissa skulle nog argumentera för att jag inte ser riktigt klok ut - det är ju meningen dock. Imorrn får ni se! Men nu: trevlig kväll, gott folk! 
 

God morgon!

 
Lördagsmorgon i småstaden. Jag och mamma tjejsnackar i varsin ända av kökssoffan över kaffe, rostade mackor med marmelad och brittisk cheddar. Förkylningen är lite bättre. Förhoppningsvis ännu bättre tills ikväll. Då vankas det nämligen stor trettis med massor av vänner. Många jag inte träffat på jättelänge. Men först: stor bomässa! Ha en underbar dag, kompisar! 
 
 

I föräldrahemmet

 
Jag befinner mig hos pappa Carl och min ömma moder i småstaden. Just nu: nymatad med god mat (tror jag i all fall, min dunderförkylning har gjort att jag helt och totalt tappat smaken, underlig upplevelse. Alltså inget what so ever), bortskämd med gåvor på sängen när jag kom hem och nu liggandes bredvid min ömma moder och kissen i sängen där vi just ska välja en film på Netflix. Det är alltid härligt att komma hem. Fast jag snart är trettio. Speciellt när man är lite krasslig... Trevlig helg, kompisar!
 

Afternoon tea på London Marriott Park Lane - Mayfair

 
I söndags var det så dags för vårt afternoon tea. Förra gången vi var i London provade vi The Wolseley (se det HÄR) och denna gången ville jag hitta något lika lyxigt. Det var fullbokat nästan överallt men efter ett tag hittade jag The Marriott Park Lanes restaurang och bar. Det stod att dresscoden var smart/casual men jag fick av övriga gäster känslan att det lutade mer åt casual. Det var jättefint och väldigt lyxigt - men inte riktigt lika stiff som på The Wolesley. Båda ställena har ju sin charm på sitt sätt, men detta var lite mera avspänt, hade en lite modernare touch och med en hemmakänsla. Jättemysigt, faktiskt. Servicen var jättebra och vår servitris - som såg ut som en ung Keira Knightley förresten - var nästan för tillmötesgående. Vi satt där en bra stund och jag som inte direkt var hungrig när vi började rullade ut när vi var klara. Det var en jättemysig stund, lyxigt och underbart! 
 
London Marriott Park Lane - Mayfair, 140 Park Lane, London, W1K 7AA
 

Greenwich

 
När jag bodde i London bodde jag bland annat i en lägga inte långt från Greenwich. Jag var där förvånansvärt sällan med tanke på hur mycket jag gillade det. I måndags tog jag och min vän en trip dit och nostalgin flödade. Vi åkte tuben till Canary Wharf (som vi efter många omskrivningar på 00-talet kallade kanariedvärgen, vilket är lite småroligt med tanke på att det är Londons svar på New Yorks financial district med stora bankskyskrapor) och tog DLR:en till Greenwich. På vägen såg vi huset som jag bodde i och våran gamla local. Väl i parken tog vi en kaffe i solen, promenerade i sakta mak genom parken, doftade på blommorna och diskuterade vad det kunde vara för sorter, hoppade runt (ja, eller jag då) på en äng med kroppen full av vårkänslor, kollade in turisterna (än en gång, jag såg oss inte som det, vännen invände) som fotade sig själva vid nollmeridianen, vandrade ner mot Cutty Sark som fått ny kostym - säkert delvis på grund av branden - sedan jag såg henne senast, käkade fish and chips och drack alkofri öl på en klassisk pub för att sedan åka in till stan igen. En alldeles utmärkt dag som jag ska ta fram ur minnet gråa, tråkiga dagar. Helt underbart.
 

Jamie's Italian

 
Jamie Oliver har ju många, många restauranger och fem olika kedjor om jag förstår hemsidan rätt. Jag gillar Jamie - även om han är lite överexponerad - och hans italienska koncept speciellt. Därför var ett besök på Jamie's Italian på min lista när jag besökte London. Jamie's Italian finns lite överallt i London och England, och även utanför tror jag. En najs kedja som serverar italiensk som känns lite mer autentiskt än typ Vapiano, men inte lika autentiskt som de ställen som faktiskt är italienska "på riktigt". Priserna är dock i Vapianoklassen, vilket uppskattas. Vi provade den i Covent Garden. Det finns plankor (som är riktiga plankor de pallar upp på konservburkar på bordet) med antipasto på menyn, vi tog en vegetarisk och en med fisk. Dessutom pommes med parmesan och tryffelolja. Pankorna gick på sju pund var och all mat på de två plankorna var nog för två med pommesen som komplement. Det får man ändå säga är väldigt överkomligt. Servicen var utmärkt och Jamie's prosecco helt ok. Inredningen smakfull men modern och ung, maten aptitligt upplagd på ett lite lantligt chict sätt. Jag provar gärna Jamie's Italian på andra ställen. Jag såg att de höll på att öppna en i Greenwhich när jag var där, som också verkade ha en deliavdelning. På Jamie's kan man ju självfallet också inhandla hans stora antal olika kokböcker, samt diverse produkter han har satt sitt namn på. Lite väl mycket kommers för min smak, men jag kan tänka mig att många uppskattar att få köpa saker från böckerna och TV-serierna. All in all får Jamie's Italian två tummar upp av mig för en budgetitalienare. 
 
Jamie's Italian, Covent Garden, 11 Upper St Martin's Lane, London, WC2H 9FB
 

Äkta

 
När jag träffade Jenny och Sofia bad jag min vän fota oss med min ajfån. Ett riktigt bloggfoto. Och vi poserade åt höger och vänster.  Som man ju ofta gör när man har blogg. Eller Facebook. Eller Instagram. Men innan vi hade insett att hon redan hade börjat fota tog hon den här bilden. När vi inte såg. Hur fin? Jag älskar den här bilden. Den är äkta. Och därmed så fin! 
 
 

En promenad genom Hyde Park

 
I söndags gick vi på afternoon tea (mer om det framgent). Vi var så mätta efteråt att det nästan gjorde ont. Jag - som inte var så hungrig ens när vi började - glömde att ta laktospiller (som vanligt) och den mycket mätta och mycket laktosstinna magen såg aningens pregnant ut när vi lämnade stället. Då passade det utmärkt att strosa runt i gigantiska Hyde Park som låg precis bredvid stället vi eftermiddagsteade på. Så härligt! Att lyssna med ett halvt öra på de gastande männen (för det var bara män) i Speakers Corner, titta på blommor, fåglar och ekorrar, beundra statyer och kolla in roliga turister (som jag bestämt menade att vi inte var då vi ju faktiskt bott här. Vännen höll inte med). Ett stort plus för Hyde Parks många toaletter. Jag som ofta behöver uppsöka damernas i vanliga fall hade ett lite större behov efter några kannor te. Och det var inga problem i Hyde Park. Jag älskar parker som ligger mitt i staden! När jag bodde i Malmö gick jag i Slottsparken mest hela tiden, i Parran Jardin du Luxembourg och när jag besökte New York försökte jag gå igenom Central Park varje dag. I London finns det många olika parker i skiftande storlek och stil. Och jag älskart!
 

The Ship

 
Jag har hört en massa goda saker om The Ship. Och velat se what the fuss was about väldigt länge. I flera år, faktiskt. Men jag har aldrig haft anledning att ta mig till området The Ship ligger i. Det finns egentligen ingenting i närheten man kan kombinera besöket med. Men nu lyckades vi boka in oss på ett hotell på gångavstånd. Och vi gick naturligtvis dit direkt när vi anlände. The Ship är en gastropub vid Themsens kant, ett mysigt ställe som på söndagar förvandlas till Young Professional Central. Det är tydligen så packat med folk att man inte ens kan servera fatöl för serveringspersonalen kan inte ta sig till baren, berättade vår servitris. Vi var dock där på en torsdagskväll och då var det mysigt, liiite för högljutt i bardelen men väldigt härligt i restaurangdelen. Som var inredd som ett härligt vardagsrum med persiska mattor och snyggt mismatchade bord och stolar. Maten var ljuvlig - vi åt någon slags inbakad vegetarisk rätt med pesto till förrätt och havsaborre med vanilj- och palsternackspuré till varmrätt - och de hade god alkoholfri öl. Dessutom påminde brödet både i utseende och smak om min pappas potatisbröd. Och det är ett plus i kanten i min bok. The Ship får två tummar upp av mig. Jag kommer gärna tillbaka. En gång kanske på en söndag.
 
The Ship, 41 Jew's Row, Wandsworth, London. SW18 1TB
 

RSS 2.0