Höstmarknad, igen.

 
I går packade jag, vännen och lillkickan in oss i bilen och begav oss till ännu en höstmarknad, denna gången i regniga Kopparberg. Innan vi fick nog av regnet (som lillkickan tydligt visar att hon ogillar) hann vi ta några varv bland "knallarna". Spöregnet satte stopp innan vi sett allt, men jag lyckades ändå komma hem med femton par strumpor och en gigantisk disktrasa till min ömma moder och en födelsedagspresent till favoritpojken. Denna marknaden var lite mer genuin än andra jag varit på här i Bergslagen, med mer kolbullar, hemgjord lemonad, hantverk och ostar än universaltrasor, platsleksaker, artificiellt godis och heliumbalonger. Även om den sistnämnda kategorin fanns den med. Fin lördag. Och sedan flyttade jag till Öret!
 
 

Den första

 
I går kväll hade jag min första kväll som Örebroare. Jag firade detta med hämtmat i soffan framför TV:n (jag vet, jag är ett rtikigt partydjur). Nu förtär jag min första frukost i min ad hoc-lägenhet. I en månad ska jag husera här. Tills jag får min lägenhet. Den måste jag berätta mer om framgent. Den är en dröm. Nu sitter jag och dricker kaffe och ska ta igen alla era inlägg (över 200 på bloglovin) och vänta på att min säng och andra pinaler levereras. Och sedan fylla kylskåp och skåp. Det blir en upptagen söndag. Hoppas er dito blir underbar!
 
 

Det blir inte roligare än så här...

Den här veckan är inte så rolig. Bloggmässigt, menar jag. Jag har mest jobbat, pendlat och sovit. Därav "jag-äter-praliner"-inlägg, "jag-fick-mat-i-present"-inlägg och annat mindre intressant. Jag befinner mig mitt i ett pendlingsinferno och i första veckan på nya jobbet. Meli meló dans ma tête! Men i helgen flyttar jag till Öret. Då hoppas jag på ett lite mera innehållsrikt liv. Och därmed blogg. Så länge kan ni hålla tillgodo med informationen att jag käkade skaldjursbakelse och drack Rioja ikväll. Torsdagslyx! Nu: läggdagsbestyr. Upp igen 05.40. Och då är det fredag! Hurra!


En oväntad vänskap

 
Jag unnade mig en ensambio igår (återbesök på nostaglibion). Ni vet, jag älskar ju att gå på bio ensam och brukar unna mig det ibland. I Paris - på söndagar. I Sverige - på vardagskvällar efter jobbet. Denna gång var ensamheten lite mindre självvald än vanligt (schemakrockar i bekantskapskretsen) men inte mindre angenäm. Jag blev lite sen med bussen, vilket resulterade i att jag inte hann den inplanerade andra delen i dinner and a movie. Popcorn fick bli substitutet. Eller biomiddag, som min vän Lotta kallar det. Jag såg den mycket omskrivna "En oväntad vänskap". Visst, den spelade på de mycket uttjatade klassiska köns- och klassrollerna. Visst, ibland var den snudd på kvinnoförnedrande och filmklichéerna haglade. Men jag gillade den i alla fall. Söt. Fin. Sevärd. Dessutom får allt franskt - och speciellt parisianskt - min uppmärksamhet. Att de tvä männen dessutom hängde i mina kvarter mest hela tiden gjorde det hela ännu bättre. Vid ett tillfälle sitter de på Les Deux Magots - bokstavligt talat ett stenkast från där min lägenhet låg. Fin kväll.
 
 

Renée Voltaire

 
När jag fyllde fick jag en kit från Renée Voltaire av min syrra och hennes kille. Jag älskar Renée Voltaire. Det och Kung Markatta är två av mina favoritmärken när det kommer till livsmedel. I kittet fanns bland annat snabb quinoamix med massor av godsaker (perfekt för mig som underviker gluten på prov), vegetarisk, GMO- och glutenfri lantbuljong och mörk choklad med hampafrön. Perfekt present! Jag blev jätteglad. Ge mig mat och jag är nöjd i dagar!
 
 

Att unna sig / Att fira

 
 
I dag gick jag till den lite finare chokladbutiken och köpte mig ett gäng praliner och tryfflar. Mörk choklad. Saffranstryffel, mörk chokladbräck, riktig marsipan och chilitryffel, bland annat. Sedan unnade jag mig två. Eller tre. Idag firar jag att jag gjort min första dag på mitt nya jobb. Att jag hittat tillfälligt fin-fint boende i Öret och att jag kan flytta in redan i helgen. Att jag i morgon ska titta på lägenhet som fyller mina kriterier geograftiskt och prismässigt och som överträffar dem när det gäller storlek och att jag om det klickar kan flytta in där redan vid nästa månadsskifte. Sedan fyndade jag nya skor och fick reklamera ett par som är egentligen nog är för gamla för att reklamera. Bara en sådan sak. Vardagsunnande. Det är fina grejer.
 

Bionostalgi

I går var jag på bio. På en riktig, hederlig gammal Folkets Hus-bio. Kostar lika mycket som på den svenska biokedjan. Men ger en några (många) fler skopor nostalgi. Någon som kommer från småstaden och kommer ihåg de där små boxarna med godis i? De var så roliga som barn. De fanns inte längre. Och bion är numera digital och har 3D-kapacitet. Men nostalgin fanns kvar.


Äggstra, Äggstra, this just in!

 
 
(Nej jag kunde inte låta bli Götebrorgsskämtet, höhö).
I går morde fick min ömma moder äta de allra första äggen från min systers hönsgård till lördagsfrukost. Min syster har numera - som jag bloggat om innan - ett gäng höns och tuppar på sin gård. Hedemorahöns, tror jag bestämt. Urnordiska raser, i alla fall. De första två äggen var mycket små, det ena grönt (vanligt hos rasen, tydligen), det andra rödbrunspräckligt. Min ömma moder garanterade smak och kvalié. Vi får se om et blir fart i äggläggandet framöver, så jag också kan få några. I går hämtade syrran en gammal byrå på våra föräldrars vind. Hönorna ska nämligen lägga äggen i lådorna och på hyllorna, är det tänkt. Är det inte återvinning, så säg? Och så Pettson-och-Findus-sött, också. Spännande!
 

Min nästa hemort

 
Jag har under morgonens helgfrukost roat mig åt att kolla in och planera vad jag ska göra i min nästa hemstad. Jag har bott nära Örebro under hela min uppväxt. Men aldrig riktigt upplevt det ordentligt (mer HÄR). Nu ska emellertid detta förändrats. Jag har plöjt lokalbilagorna och här kommer vad jag vill ägna mig åt den här hösten: Jag vill, innan det blir för mycket höst och vinter för min smak, besöka Naturens Hus. Promenera i naturreservatet, njuta av naturen och äta på Café Naturens Hus. När mörkret faller på vill jag dinera på Restaurang Ågatan 3, som bjuder på lokala råvaror och egen vinkällare. Frankofilen i mig vill naturligtvis även prova Brasserie Rendez-Vous, som serverar svensk-fransk cuisine. Jag vill ta med mig någon speciell och lyssna på jazz och blues  på Clarion Hotel. Jag vill besöka Örebro Konsthall och se alla de intressanta utställningarna hösten bjuder på. Jag vill prova den kända frukostbuffén på Java, helst med gott sällskap och en stor balja kaffe. Sedan vill jag göra saker jag redan vet att jag gillar. Promenera i Wadköping - Örebros egna Skansen, fika på Fröken Brogrens Veranda (som jag gjorde HÄR), äta på WONGS (som jag gjorde t.ex. HÄR) och East West sushi (som HÄR), gå på bio (både mainstreamfilmer på Filmstaden och lite smalare filmer på Roxy, som HÄR) och dansa loss på...vart det nu är bäst att dansa i Örebro nuförtiden. Lite så, tror jag bestämt. Har jag glömt något? Och ni utomsockenes, ni hänger väl med här?
 
 

Lycka är

...att få ett blombud från en älskad vän.


Höstmarknad

 
I går var det då dags för småstadens årliga marknad - eller "Marken" som den kallas i folkmun. Jag har bloggat om detta fenomen förr (HÄR om en marknad norr ut förra året, bland annat). Det är kola, marknadsgodis, sockervadd, mirakeltrasor, Hello Kitty-ballonger, tivoli och fjorton par strumpor för en hunka. Jag gick runt några varv med min ömma moder, träffade upp med syrran och svågern, handlande ett par fårskinnssulor till mina gummistövlar av min syrras svärmor och gick sedan hem för att sova lite. Jag är nämligen fortfarande sjuk (!). Hoppas jag blir frisk till måndag. I alla fall. Höstmarkand, en tumme upp!
 

Att bli firad

 
 
Jag hade inte tänkt fira min dag så mycket. Fokuserade mer på fredsdagen i mitt huvud. 29, liksom. Inte så mycket att fira. Plus att mina planer om vad jag skulle göra på min födelsedag inte riktigt funkade med omgivningen. Men jösses, vad jag blev firad! Födelsedagslunch och födelsedagsmiddag på restaurang, blombud, marknadsbesök med familjen, överraskning med champagne två (!!!) gånger, kort, presenter, telefonsamtal och sms. Och som final blev jag serenerad av en snudd på fullpackad restaurang. Ni vet, precis om i filmerna, när personalen radar upp sig och alla gäster ställer sig upp och sjunger och sedan skålar i ens ära (till och med jag som gillar att stå i centrum skruvade på mig med röda kinder). Sedan vet ju alla som har facebook att det är en riktig ego-boost att få hundratals wall posts och meddelanden med grattis. Så ja, firad, det blev jag. Och nu är jag 29. Jag ska verkligen mjölka mitt sista år som tjugonågonting. Tjipp!
 
 

I dag är ingen vanlig dag

 
 
...för idag är det min tjugonionde födelsedag! Men framförallt: idag är det Internationella Fredsdagen! Jag är stolt över att dela dag med en sådan viktig sak. Min vän och gamla kursare i Freds- och konfliktkunskap och Mänskliga Rättigheter vid Lunds Universitet, Anna Ek, är ordförande i Svenska Freds. Så här kan man läsa på deras hemsida:
 
"På internationella fredsdagen den 21 september firar vi freden och de människor som gör den möjlig genom sina avgörande fredsarbeten i Sverige och runt om i världen. Över 300 organisationer i världen har gått samman för att uppmärksamma denna dag samt sprida budskapet om ett globalt eldupphör och vikten av fred. Fredsdagen är en av FN:s internationella dagar, instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året. Människor över hela världen ombedes också att deltaga i en tyst minut mitt på dagen. Fredsdagen instiftades först 1981 genom en resolution i FN:s generalförsamling så att den skulle sammanfalla med öppnandet av samma församling. 2001 antogs en ny resolution som fixerade dagen till datumet 21 september".
 
Under dagen kan du som är på plats i Stockholm delta i massor av roliga saker som lunchdans, seminarier, film, mingel, Svenska Freds fredspris och minifestival. På Svenska Freds hemsida (HÄR) kan ni läsa mer om programmet. Om ni vill veta mer om det internationella koalitionen i vilken Svenska Freds ingår - initierat av Peace One Day och Interpeace, som består av över 300 organisationer runt om i världen som firar och uppmärksammar denna dag - kan ni klicka er in HÄR, och bland annat se videor med alla från Ban Ki Moon till Jude Law, läsa mer om historien bakom dagen och delta själv. Gört!
 
Peace!
 
 

Vardagslyx

 
Egentligen skulle gårdagen vigas till äventyr i Öret. Men på grund av min (och min ömma moders) förkylningar stannade vi i småstaden. Men där hade det just dagen till ära öppnat en grekisk kolgrill (BIG news i en småstad) så vi tänkte att en kort sväng på staden kan ju inte skada (så mycket). Det var grillspett, olika såser och ett en dessertbuffé. Och grekiskt bara veckor efter vårt Greklandsbesök, mind you. Vi blev så imponerade att vi nu har bokat in min födelsedagsmiddag där i morgon kväll. De har lovat vin och ett vegetariskt alternativ. Vardagslyx OCH helglyx, med andra ord.
 
 

Dagens tips: Filip och Fredriks Podcast på Spotify

 
 
Jag har inte riktigt fastnat för podcasts. Vet inte riktigt varför. Jag lyssnar ju på olika föreläsningar och föredrag från olika universitet på iTunes U (som jag bloggade om HÄR), men i stort sett aldrig sådana här omåttligt populära snack-om-ingenting-alls-men väldigt-kul-podcasts. Jag gillar ju Filip och Fredrik. Så nu lyssnar jag. As I type. Nu vill jag bara att Alex Schulman och Sigges podcast ska komma hit också. Då ska jag lyssna. Lyssnar ni på några bra podcasts?
 
 

På sjukfrontet intet nytt

 
Inte så mycket att rapportera. Fortfarande sjuk. Dagen hittills: en alldels för gammal Beckfilm på TV, dag-TV, utomhuslunch och telefonsamtal med en av bästisarna. Ja, ni hör ju. Det går ingen nöd på mig i min sjukstuga. Och snart är det helg och efter den börjar jag jobba igen. På riktigt. Hurra!
 
 

Höganäs Saluhall

 


I lördags var vi tjejer efter besöket på Kullaberg även en sväng i Höganäs. Där åt vi i den nyöppnade saluhallen. Vilken upplevelse! I det nedersta planet där saluhallen huserar hade man satt upp hyllor längs väggarna på de runda keramikugnarna, där en gång Höganäskrus tillverkades. Där fanns även inredningsbutiker och såklart en Höganäskeramikbutik samt ett café. På övre plan fanns restaurangen. På taket av de gamla ugnarna hade man dukat upp lunchen, som man betalade för när man kom och som man sedan själv fick botanisera i efter betalning. I lördags bjöds det på salladsbuffé, en gigantisk underbar bouillabaise med aioli samt bröd, smör dryck och kaffe. I restaurangen hade man blandat den redan existerande industriella stilen med stora, mysiga soffor, fina plantor och träd och skulpturer. Jag kan verkligen rekommendera ett besök om ni är i krokarna (bilderna gör stället inte på något sätt rättvisa, kika gärna in på deras hemsida istället). Det var dessutom billigt (99 kr för allt) och personalen var mycket trevlig. Enligt hemsidan hoppas de att "på sikt bli ett gastronomisk nav för Kullabygden och Bjäre. Genom att utveckla och förädla lokala producenters produkter, hoppas de skapa unik, smakfull och nyttig mat. Med åtta olika ben skapar verksamheten ett lönsamt ekosystem med stor attraktionskraft". Att kunna shoppa inredning och saluhallsmat i samband med sin (lokalproducerade) lunch är ju som en sanndröm!
 
Höganäs Saluhall, Bruksgatan 36, Höganäs, 042-342501
 

Helgfrukost
Helgfrukost är en av mina favoriter i livet. När jag får en lägenhet i Örebro ska jag ta en helgprenumeration på Svenskan, en på Newsweek, sätta på Nyhetsmorgon och bara njuta. Äta sakta. Kanske bjuda över några vänner. Den gångna helgens frukostar var så där härliga. Ja, ni ser ju. Det plus en massa fina vänner att konversera med. Kunde ju inte bli annat än härligt. Helgfrulle får två tummar upp från mig!
 

Hurra för mor och far!

 
I går firade vi mor och far som varit gifta i 30 år. TRETTIO ÅR! Jag hoppas att jag någon gång träffar en man som jag kan vara gift med i 30 år. Eller mer. De var så fina mot varandra och gav varandra röda rosor. Jag fick vara med och äta jubileumsmiddag som bestod av räkfrossa. Mums! Stort grattis, pappa Carl och min ömma moder!
 

Krya på dig-mat

Jag är tokförkyld. Har varit det i en vecka nu. Kanske inte blev bättre av att jag totalignorerade den i helgen... I alla fall. Dagens krya på dig-mat: glutenfria pannkakor med bärsås på egenplockade skogshallon och blåbär, banan och en gnutta timjanhonung från Kalymnos berg och turkisk yoghurt. Mums! Jag är nog frisk i morrn igen!


Bloggkärlek

Alltså. Sedan jag började blogga har jag lärt känna så många nya underbara tjejer (för det är endast tjejer, uppenbarligen har min blogg en tydlig målgrupp, haha). När jag skrev inlägget om min framtid fick jag så mycket fin respons. Tack, tjejer! Dessutom har jag fått fina mail från några av er bloggläsare också, som skriver saker som "jag har gått och tänkt på dig hela dagen, är så glad för din skull". Så fint. I en värld där det på vissa bloggar haglar nedsättande, elaka och mobbande kommentarer har jag aldrig fått en enda. Bara kärlek. Tack! Jag har fått träffa en del av er och ska snart träffa fler. Ska fasen fundera på det här en bloggträff också. Är ni med då?
 
Till alla mina "irl"-vänner som läser den här bloggen: ni är ju också bäst! Tack för alla sms, mail och telefonsamtal. Nu är jag på G igen. Tänk att jag har så många underbara människor i mitt liv! Hurra för det!
 
Over and out.

Hemma hos reportage - amatörversionen

 
Det var så himla vackert att jag var tvungen att göra ett litet blogg-hemma-hos-reportage med det underbara Skånehuset vi bodde i i helgen. Huset ska faktiskt vara med i ett riktigt, proffsigt hemma hos reportage snart. Som hamnar i ett magasin och inte på någon random blogg. Men här kommer mina amatörbilder - som vanligt tagna med min ajfån - från huset. Så himla fint! Det ligger som en alpstuga (fast mycket större då) på en höjd, och har hur många fina rum som helst. Vi fick välja vilket rum vi ville sova i. På den sista bilden ser ni rummet jag valde. Ett mysigt krypin precis under taket. Familjen har bott i Asien, varför man kan hitta blåvitmönstrad keramik lite överallt. Så vackert.
 

Kräftis 2012

 
 
Vår värdinna Lovisa hade gjort så fint! Precis som pappersinbjudan (hur ofta får man det nuförtiden? Mer sånt!) utlovade var det vit duk och tända ljus. Fint dukat med rosor, röda linneservetter och finporslinet. Mysfaktorn var på hög nivå. Det åt kräftor (surprise!), sjöngs snapsvisor (och en hel del Lundasånger) och dansades in i natten. Ni får ursäkta kvalitén på korten. Jag tycker alltid att det ser lite artsy ut med hög ISO på kvällen. Vet inte hur artsy det är egentligen.... I alla fall, tack alla för en underbar kväll! Bästa höstfesten i bästa Skåne. Och tack Lovisa!
 
 

Bildbomb: Kullaberg & Mölle

 
Jag var ju på äventyr i Skåne i helgen. Dock i total bloggskugga. Här ser ni en av trevligheterna vi ägnade oss åt - en utflykt till en av mina absoluta favoritplatser i Sverige: Kullen. Kullen har Sveriges högst benägna fyr och Sveriges kanske vackraste utsikt. Det var aningens blåsigt, men solen sken och vi likaså. En av helgens höjdpunkter.
 

Sanningen

Foto: Angelica Persson
 
Nu är det dags för sanningen. Inte för att jag ljugit innan. Men det här vakuumet. Det har jag inte delgett er om. Så här är det. Efter min sjukhusvistelse i maj följde sjukskrivning, lite semester och sedan arbetslöshet. Självvald arbetslöshet. Sedan en period av tankar om framtiden, värderingar och vad som är viktigt i livet. I mitt liv. Sedan en period av arbetssökande, intervjuer och jobberbjudanden. Sedan valet. Jag har gjort valet. Jag lämnar Stockholm och mitt jobb inom internationella relationer för ett jobb i Örebro inom svensk förvaltning. Jag flyttar till Bergslagen. Till Örebro - Öret. Redan nästa måndag börjar jag jobba på min nya arbetsplats. Sådär. Nu vet ni. Efter en ganska turbulent försommar - både känslomässigt och hälsomässigt - känner jag nu att jag hittat hem. Det ska bli spännande, detta. Så om någon har några leads på lägenheter i Örebro går det väldigt bra att kontakta mig (jen_carlsdotter (a) hotmail.com). Hurra!
 

Trevlig helg!


Foto: Angelica Persson
 
Jag sätter mig snart i en bil mot Hufvudstaden, där jag sätter mig i en annan bil mot Sveriges sydligaste landskap. Datorn lämnar jag hemma. Jag har dock ajfånen med så vi får se om jag kikar in här under helgen. Jag har en del (ni vet, vakuumet) att tänka på, så kanske tar jag en liten helgpaus härifrån. Ha en underbar helg, kompisar!
 
(Det kan hända att det kommer en och annan uppdatering på Instagram, carlsdotter heter jag där)
 

Att vara gudmor på distans

Jag är gudmor på distans. I Amerikatt har jag tre gudbarn. Nio, sex och tre år gamla. Urgulliga. I går damp det ner ett kuvert i brevlådan. Barnen, som är "homeschooled", hade ritat en varsin teckning till mig som födelsedagspresent. Hur sött? Den minsta ritade Batman (good choice!), sexåringen hela familjen (inklusive mig, gulle) och Miss Belle, den äldsta, sig själv och mig utklädda till katter. Hallå, jag dör! Det gjorde verkligen min dag. Hurra för gudmor på distans!
 

Förena nytta med nöjeNär jag ändå var i Örebro på möte var det självklart att möta upp Erik och hans mamma för lite häng. Vi satt i solen (vilken härlig höst vi har) vid slottet och uppdaterade oss och lekte lite. Sedan en promenad genom stan. Hur mysigt som helst!
 

Helgminne / Helgpepp

Så här mitt i veckan kan det vara kul att påminnas hur kul helgerna kan vara. Jag inledde förra helgen med en aw på Vassa Eggen med några av mina brudar. Lite cava, frieriberättelser (grattis Mette och Andreas!), skoj och skratt (men vad har de gjort med inredningen på vårt favoritställe? Väggarna såg ut som på fritidsgård/källarnation i Lund!). Kommande helg ska jag möta upp en bil med tre andra brudar för att ta mig till Skåne. Det blir Danmarkstripp och roligheter, men kanske framförallt: kräftis! Min första (och kanske enda) i år. Hurra! Då kör vi in i kaklet nu då, så vi kan njuta av den kommande helgen när den väl visar sig på horisonten. Heja oss!
 

Jennys rostade müsli

Efter att ha blivit inspirerad av vännens müsli jag blev bjuden på i helgen, ändrat måtten från vikt till volym och till saker som passade mitt köksskåpsinnehåll bättre kommer här mitt recept (gluten/vetefritt!) på rostad müsli.
 
I paket (250 gr) boveteflingor
2,5 dl nötter, jag tog valnöt
0,5 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1 dl sesamfrön
0,75 dl honung
1 dl solrosolja
 
Blanda allt i en bunke, bred ut på en bakplåtspapperklädd plåt och rosta i ugnen på 180 grader tills den blivit gyllenbrun (ca 20 min). Rör ofta och toppa gärna med lite extra honung mot slutet. Klart! Förvara i försluten plast eller glasburk.
 
Dagens frukost blev denna på yogurt och lite egenplockade hallon. Mumma! Nu: möten i Öret!
 

Intressant läsning

 
Idag läste jag något mycket intressant. För att en instinktshandling hos djur eller människor ska sättas igång krävs en nyckelretning. En nyckelretning kan vara något ett djur känner, ser, hör eller känner lukten av. Om nyckelretningar överdrivs blir djurens - och även människans - beteenden ofta intensivare än annars. Sådana nyckelretningar kallas supernormala - de är starkare än de normala retningarna. Läsk och godis kan vara exempel på detta. Den kalla läsken med kolsyrebubblor får oss att tänka på kallt och friskt källvatten. Sockret och färgen hos godiset är nyckelretningar som får vår kropp att tro att det är extra nyttig mat. För mig är detta jätteintressant. Att kroppen vill ha dessa saker (innan beroendet/suget efter det när man vet hur det smakar) för att den "tror" det är nyttigt.
 
(Detta kommer från en lärobok i biologi för högstadiet).
 

Att fira kärleken, del två

 
Det var en magisk kväll i helgen. Finaste Hanna fick sin Einar i fd. Skeppsholmskyrkan, avsakraliserad och numera döpt till Eric Ericssonhallen. Det var min första borgerliga vigsel och det var fantastiskt! Brudparet hade valt låtar till varandra som symboliserade kärleken de kände, framfödra av brudgummens vänner. Jag bölade som ett barn. Vigseln följdes av en underbar middag i Moderna Muséets restaurang med fina och roliga tal, god mat och dryck och en hel massa kärlek. Sedan dans. Det var coolt att skaka rumpan till en massa bra musik på Moderna. En fantastisk kontrast till hur man i vanliga fall beter sig på museum. Jag ville inte att kvällen skulle ta slut. Så när brudparet lämnat stället och klockan slagit tre tog vi några taxibilar in till stan och fortsatte kvällen på Hells. Jag fick som sagt en timmes sömn, men var pigg hela söndagen ändå. Jag gick på de fina känslorna det vackra brudparet delade med sig av och energin den underbara kvällen gav mig. Tack, Hanna och Einar för en oförglömlig kväll!
 

Jenny och salladen

 
Alltså. Det här är inte riktigt klokt. Igår skulle jag bjuda familjen på en god, matig sallad. Jag hade tagit inspiration från salladen jag blev serverad hos vännen i helgen. Aubergine jag stekte i vitlök och chilli, kronärtskocka, söta körsbärstomater i massa olika färger, valnötter och annat gott. Sedan tänkte jag toppa med stekt chevre. Sagt och gjort. Men när jag öppnade paketet med ost KRYLLADE det av vita små maskar/larver. KRYLLADE. Jag skrek rätt ut. Osten hade inte gått ut. Så äckligt. Men, maten måste serveras. I butiken reklameras osten och (för att jag tappat chevrematlusten) byts mot två paket halloumi. När jag öppnar dessa paket tycker jag att det luktar lite illa. En stund. Sedan STINKER det. Ena halloumin har gått ut. I MARS. Det stinker nu i hela köket. Jag åtgärdar läget och steker upp den andra halloumin, som inte går ut förrän i januari nästa år. I stekpannan luktar dock den lite konstigt, den med. Och smälter sönder. Helt. Som till en sås. Alltså vad händer? Ostsabotage på ICA? Guds intervention om min ostkonsumtion? Matmardröm? Det slutade med att jag hittar en burk med feta i olja i kylskåpet. Vid tiohugget fick vi äntligen äta. Jag struntar i ost på ett tag nu, tror jag...
 

Vinterviken

 
I lördags promenerade jag och vännerna runt i Vinterviken. Jag har faktiskt aldrig varit där tidigare. Det är ju bara så vackert! Vi promenerade dit i rask takt, men slog när vi kom fram av på tempot, söp in atmosfären, läste på skyltar och tog till sist en paus i trädgårdscafét. Där jag för övrigt mötte min nästa hund. Eller inte hunden, men rasen då, då. Sedan gick vi i raskt tempo hem igen. Men vi hade stannat så länge att jag när jag kom hem fick lite brått att putsa fjädrarna inför bröllopet. Fast det gick ju bra ändå. Men i alla fall. Vinterviken: två tummar upp!
 

Kärlekens fest

 
Jag vill ju dela med mig av helgens bröllop. Ska bara kolla med brudparet först. Här kommer en sneak peek på det vackra paret. SÅ. VACKRA.
 

God morgon, måndag!

 
Måndag morgon och jag har fortfarande träningsvärk och ont i fötterna från dansandet på lördagens bröllop, underbart! Jag tar också energin från sitta-ute-i-bara-t-shirt-stunderna helgen hade att bjuda på. Denna vecka är sprängfylld av jobb, spännande saker angående framtiden och planering. Dessutom min syrras födelsedag. Och veckan avslutas med en tripp till Skåne där det vankas kräftskiva. Bra vecka!
 

Utefrukost

Idag slog jag och vännerna - efter endast en timmas sömn från min sida, bröllopsdansad och trött - till på utefrukost. I dubbel bemärkelse. En underbar höstsöndag med sol som fortfarande värmer skämde Stockholm bort oss med. Hoppas vi får fler sådana underbara dagar. De ger så mycket energi.


Att fira kärleken

Gårdagen gick i kärlekens tecken, när en av mina finaste vänner sa ja till sin man i Skeppsholmskyrkan. Sedan åt vi en underbar middag och dansade bort natten på Moderna muséet. Med utsikt över vattnet och Stockholm kunde det inte bli bättre. Nu: brunch!


Dagens tipsVill ni vara lite nostalgiska och äta lite fransk marmelad? Bege er till Eat på Tegnérsgatan. Där finns dessutom en massa andra ekologiska underbara produkter. Eat är nämligen Sveriges största dagligvaruhandel med ett fullsortiment av enbart miljövänliga varor. Dagens tips!
 
Eat! Ekoaffären, Tegnérsgatan 3, Stockholm, mån-fre 7.45–20, lör 10-19, sön 11-18
 

Finfredag, indeedIgår hade jag världens mysigaste sjutimmarshäng med de tre underbara tjejerna Sandra, Elsan och Nikita. Jag blev bjuden på god salladslunch och ljuvliga raw food-bollar jag drömt om i natt. Vi gick på stan och shoppade presenter vi båda behövde införskaffa, satt i solen (i bara t-shirt för mig!) på café och drack kaffe och lekte med Elsan. Vi promenerade i Vanadislunden med Nikita. Vi drack lite fredagsvin och diskuterade viktigheter och oviktigheter. En helt ljuvlig finfredag. Tack, fina Sandra!
 

Att blogga i realtid

Ögonblicksbloggning: sushi, tre väninnor och vin i Vasastan. Nu hugger vi in. Trevlig fredagskväll!


Finfredag

När jag kom hem till vännen igår möttes jag av ett dukat bord med bland annat sallad gjord på godsaker som kronärtskocka, grillad aubergine, getost och valnötter. Tända ljus och mys. Fantastisk inledning på långhelgen. Dagen börjar med lite tråkiga ärenden, men sedan en kavalkad av möten med vänner. Trevlig fredag, gott folk!


How you doiiiing?

Känner mig som Joey i Vänner när han ser en snygg tjej. Denna godingen och jag ska nu få lite kvalitetstid. Hur fin är den inte? And I really need it!


Oh happy day

 
Solen skiner från klarblå himmel, jag är nyklippt (det krävdes efter olika försök till slut blekmedel för att få bort det gröna i håret, haha), en ny chans lade just upp sig på horisonten, smärtplåstren (som ni kan skymta på min vänstra axel ovan) hjälpte mot huvudvärken och jag åker alldeles snart till Hufvudstaden för att träffa en massa vänner och fira kärleken. Kan det bli bättre? Oh, happy day!
 

Pretty (awsome) sky

Ja, hade jag haft twitter hade jag delat bilen ovan på alla sociala medier snart, tror jag. Men jag kan inte låta bli. Himlen igår var helt jädra fantastisk. Jag har inte sett sådan aftonrodnad på.....ja kanske någonsin. Hela himlen var knallröd och rosa, och de dramatiska molnen (ser ni det som ser ut som en orkan ovanför hustaken?) gjorde det hela ännu mera fantastiskt. Såklart är det svårt att fånga allt på bild, och ännu svårare med en ajfån. Men en idé om hur vackert det var, det får man. Det går jag runt och tänker på nu när jag kämpar med huvudvärk för fjärde dagen i rad (jag vet, det börjar bli tjatigt). Men i eftermiddag åker jag till huvudstaden för en massa kul, bland annat bröllop, så nu tänker jag positivt.
 

Pimpsten / souvenir med nytta

Minns ni den där privata stranden på Kalymnos vi fick vandra och klättra till i över en timme? En av grabbarna hittade en pimpsten där som jag fick. Det är så himla lyxigt, tycker jag. Varje gång jag kirrar en liten pedikyr så gör jag det men en souvenir från en av världens vackraste platser. Snacka om användbar souvenir, och snacka om fint minne varje gång man ska göra något som kanske inte är jättekul i vanliga fall. Perfekt, tycker jag!
 
 

Sistan natten med gängetSista kvällen i Grekland kunde inte ha varit bättre. En och en kom vi indroppandes till byns enda cocktailbar (där de aldrig hade hört talas om ginger ale men kompenserade med mycket bra och leende service) med en terass som sköt ut mot solnedgången och havet. Där satt vi tills solen hade försvunnit bakom den lilla ön och vi inte längre kunde se båtarna på vattnet. Sedan vandrade vi nedför gatan, sakta i den ljumna kvällen, till favoritrestaurangen, där jag delade favoriten saganaki med syrrans svåger och åt en hel grillad red snapper själv. Den kvällen kommer jag att leva på länge. Värmen, sällskapet, smakerna. Och så den evigt örtdoftade luften. Jag tvättade kläder från resan igår. och örtdoften sitter fortfarande kvar i vissa plagg. En förnimmelse av det som varit, som för att sakta med säkert vagga mig tillbaka i vardagen igen. Fint.

Mitt i veckan-lyxNu är hösten här, hörrni. Kall, krispig luft och mörka kvällar. Igår kväll när vännens karl jobbade och kickan sov fick vi kvalitetstid över fisk i foliepaket och en massa snack. Tända ljus och mysig kväll gjorde att det blev en riktig helgfeeling på det hela. Mitt i veckan-lyx. Och nu ska jag faktiskt gå och jobba. Hoppar in lite på mitt gamla jobb. Tjipp!
 
 

Mid afternoon snack

Det blev inget bakande eller moskokande. Idag. Men det ska nog bli av framöver. Så länge njöt jag av ett äpple med lite ekologiskt jordnötssmör till eftermiddagssnacket. Jag tror jag tar med en korg äpplen till vännen ikväll. Jag ska nämligen bli bjuden på middag. Torsk, har jag blivit lovad. Mums! Trevlig kväll, gott folk!


Vakuum

 
Som ni kanske har insett sedan DETTA inträffade är förändringar på G i mitt liv. Det går sakta, bara. Det är sådana där jobbiga "jag kan säga A men inte B"-grejer, jag pratar om. Jag går och väntar. På förändringar. Men vet inte riktigt hur det blir, än. Men ni kan väl hålla en tumme eller två för mig? Att hösten blir bra.
 

Fallfrukt

 
Dagens aktivitet: plocka fallfrukt. Äppleträden i trädgården tappar äpplen precis hela tiden, och nu behöver gräset klippas. Passar bra som aktivitet för jag känner mig lite som fallfrukt själv, med tredje dagen av huvud- och nackvärk. Men i eftermiddag blir det lite pampering hos hudterapeuten. Ska på bröllop i helgen och vill såklart vara lite extra fin. Nu ska jag ta mig an äpplena. Kanske att jag tar några fina också för att laga något gott...
 
 
 

Lunchdejt

Idag blev det lunchdejt med pappi. Grön ärtsoppa med pepparrotsgrädde bjöds det på, mums! Pappa har så fin utsikt från sitt kontor på högsta våningen. Jag älskar att hälsa på där, känner mig som sju igen.


Moi et ma soeur

 
Bergen i Kalymnos, förmiddagen den 30 augusti 2012.
 

Moi et ma mère

Kväll i Kalymnos, 25 augusti.
 

Hälsohösten 2012

Jag bestämde mig för ett tag sedan att bli proaktiv när det gäller min hälsa. Jag har de senaste åren haft som mål att bli starkare, piggare och friskare. Jag opererade för två år sedan bort halsmandlarna. Det var ett steg. Jag började lyssna på min kropp, slutade väga mig, slutade älta, motionerade mer. Jag började för några år sedan äta laktosfritt och jag slutade nästan helt använda smink till vardags. Små och stora saker som hjälpte mig att få ett hälsosammare liv och en starkare, piggare kropp. Under hösten 2012 kommer jag bli ännu starkare och piggare, har jag bestämt. Jag har sedan några veckor nästan helt slutat med mjöl. Jag tror nämligen att jag är vete/glutenkänslig. Min mage är inte lika uppblåst och jag mår bättre. Jag har - även om jag tycker det är skitfult - köpt en ryggsäck för att underlätta för min värk. Dessutom har jag konsulterat min vän som är sjukgymnast och personlig tränare om hur jag själv kan träna och rehaba min rygg och nacke för att stärka upp den (jag går sedan tidigare i behandlinbg hos en naprapat). Jag ska provträna med honom framöver för att se hur jag använder musklerna och vad jag kan förbättra. Jag har slutat med godis, glass och kakor - detta för att bli piggare och arbeta bort mitt kopiösa sockerberoende. Jag ska återvända till gymmet igen. Jag körde ju med hemmaträning men har insett att mina muskler behöver mer träning för att bli starkare och sluta värka. Jag har dragit ner på mitt alkoholintag - som förvisso inte alls var stort innan, men det finns alltid rum för förbättring. Jag ska inhandla nya träningsskor som jag ska prova ut ordentligt och om det behövs återuppta användingen av inlägg. Ja, lite så. Jag kommer emellertid inte att förneka mig själv njutningar. Men för att må bättre och undvika sådana där vidriga värkdagar, huvudvärkdagar, illamående- och uppsvälldadagar och trött-så-jag-inte-orkar-leva-dagar kommer jag att försöka hålla mig till detta. Är ni med?
 
(Inspo HÄR).

Sunday

Middag i går med en god vän. Sedan blev det lite drinks med några andra vänner på stan. Jag som hade gått och lagt mig sex på morgonen var aningens lam och delade taxi hem vid ettsnåret. Men trevlig kväll att inleda den svenska hösten med. Idag är det rått och grått, så jag ligger i sängen och slösurfar. Trevlig söndag, gott folk!


KosTyvärr är Kos för mig fulla svenska ungdomar, blinkande neonljus och larv. Det är nog med största sannolikhet så mycket mer än det. Jag - som skyr charterorter som pesten - har aldrig varit där. Men när vi igår tillbringade eftermiddagen och kvällen i hamnbyn Mastichari så tyckte jag att det var riktigt trevligt. Kanske ska man ta sig en närmare titt nästa år? Har någon av er varit på Kos och hur är det i sådana fall?
 

HemmaHemma, Vid sextiden imorse landade huvudet på kudden, ett halvt dygn efter att vi lämnat ön Kalymnos där vi befunnit oss under veckan. Klättrarnas paradis. Jag kommer hem till 20-gradig värme (tack, hösten för mjukstarten), mogna äpplen och med förra veckans stora översvämningar borttrollade (tack hösten för att du valde just den veckan vi var borta). Jag har ett stort blåmärke på ena skinkan från mina äventyr i bergen, grönt hår från kranvattnet och finnar i ansiktet från solcremén. Men lyckligare kunde jag inte vara, ska vi veta. På köksbordet står hemgjord Kalymnisk fikonmarmelad, timjanhonung och ett påse blandade örter som doftar precis som bergen på ön. Dessa saker gör att vi håller oss till nästa år. För självklart måste vi återvända! Familj/släktresa är faktiskt ganska trevligt. Eller, väldigt trevligt, ska jag säga. Nu laddar jag inför hösten med att bli bjuden på middag ikväll. Jag måste nog bara tvätta håret i samarin (det skulle hjälpa ta bort det gröna sa syrran, har ni andra tips?) och ta en liten powernap först.
 

RSS 2.0