Bröllopspreparationer

 
Jag är tillbaka i Sörmland i Det Magiska Huset. Jag började dagen med en dubbel espresso med mjölk och hembakat surdegsbröd med honung på. Sedan en halvmil med vännerna i skogen. När detta var avverkat började bröllopspreparationerna. Jag satt i solen och skalade, skar och fixade. Med vattnet och domkyrkan som utsikt, måsarna som musik och solen som smekte min hud. Där blev jag serverad hemgjord flädersaft och trevligt sällkap. Ikväll har vi pre-wedding dinner. Närmare 20 ska bo i Det Magiska Huset under bröllopet, som också är platsen för festen. Det är verkligen magiskt här. Jag njuter!
 
 

Sommar i ett glas

 
Jag vet inte hur många smoothieinlägg jag har gjort på den här bloggen, så ni är nog väldigt trötta på det vid det här laget. Men jag måste bara. I morse hittade jag sommar i ett glas. Det var verkligen som att dricka sommar. I morse när jag loggade in på Instagram såg jag att Miss Marie hade gjort en sommarsmoothie (nu finns den även på hennes blogg HÄR). Jag blev så sugen att jag gjorde min egna version. Jag hade inte beståndsdelarna till hennes version (vilken lät mer än mumsig) så här kommer min variant, om ni är sugna (vilket jag misstänker att ni är då sommaren överlag lyser med sin frånvaro):
 
En färsk, mycket mogen aprikos
En bit av din favoritmelon
En halv näve färska basilikablad
Blandad fryst frukt och frysta bär (eller färsk med lite is)
Grekisk/turkisk yogurt
Banan
 
Mums, säger jag bara. Solsken i ett glas. Jag tror det var melonen och aprikosen, mest. Så satsa på dem och baslikan. Så fräsht. Nu: packning. Senare: mot Sörmland!
 
 

Back at Uni / Hallelulja!

 
Jag må vara den sista på bollen med många saker, men jag anammar dem ordentligt när jag väl hittar dem! I går när jag hade uppdaterat programvaran i min ajfån (som för övrigt tog snudd på hela dagen med massa krångel) hittade jag itunes U. Hallelulja! Jag har saknat universitetstiden på många sätt. Jag pluggade i sex år och jag blev van att varje dag lära mig något nytt, att utvecklas, att analysera, att hänga med i den akademiska världen. Och jag saknar det ofta. Speciellt när jag pratar med vänner som håller på att doktorera. Även om jag nu vet att det där med att doktorera inte riktigt är min grej (till mitt eget förtret) så saknar jag det där lärandet. Och nu finns det bot! Gratis! Just nu går jag kurser på  till exempel Oxford, Cambridge, Stanford och Berkeley i "mina" ämnen: statsvetenskap, mänskliga rättigheter, internationella relationer och freds- och konfliktstudier. Dessutom slängde jag in en franskakurs från något som heter CRDP académie de Versailles. Igen, GRATIS! Jag är i himmelen! I flera hundra podcasts kan jag nu lära mig mer, utvecklas, analysera och hänga med i den akademiska världen. Eller bara lyssna och njuta. Hallelulja!
 
 

För EXAKT ett år sedan

 
 
...hade jag precis kommit hem från Skåne. Ystad, närmare bestämt. Och bloggade om en underbar blomsterplockningspromenad vi gjort med vännernas hund. Då var det fint väder, fast kallt. Undrar om vi i år får lika varmt och fint som vi sedan fick förra sommaren?
 
 

En tisdag

 
Gårdagens utstyrsel har blivit min Bergslagsuniform den senaste tiden: gummistövlar och regnjacka. Och solisar. För mellan skurarna (eller under, för den delen) skiner solen. Gårdagen bjöd på ordentligt med skurar (middagsbaguetten fick ha på sig regnponcho i cykelkorgen hem från stan) men också lite sol. Så jag och min ömma moder passade på att njuta av lite lyxig glass i solen. Och så inhandlade vi en massa läckerheter till vår favoritmiddag, "plock". En succé, som alltid. Min förkylning är för övrigt en riktig envis rackare. Jag har snart inte mycket tålamod kvar, så vi hoppas att den fattar vinken och drar någon annanstans under dagen. Som faktiskt hittills bjuder på sol!
 
 

Tjugosju fina stunder

 
Sallad i syrrans land. Pelargonsamling hos syrrans svärmor. På-landet-utsikt. I-hagen-påhälsning. Skogspromenad. Hundgos. Köksutsikt. Midsommarblommor. Får- och lammgos. Innegrillat. Hemgjord rabarberchutney. Sallad. Konstig vattenmelon. Massa god mat. God halvtorr cider. Sillgott. Mer köksutsikt. Goda pajer. Solsupande. Trädgårdshäng. Kattmatande. Mer får - och lammgos. Trädgårdspaviljong. Naturnjut. Kattgos. Frisk luft. Fina blommor. Tjugosju saker jag har njutit av under helgen som gick. Fortfarande sjuk myser jag nu hemma och kurerar mig till helgen som kommer, som bjuder på bröllop mellan två av de människor jag älskar djupt.
 
 

Statusuppdatering

Jag är dyngförkyld. Huvudvärk. Halvvägs till nackspärr. Medicin: filmkanaler. Lösgodis. Nackmassage av min ömma moder. Planering av mumsiga snittar. Vi hörs när jag mår bättre, hörrni.

På landet. Igen.

Jag bryter mot min egen regel och delar med mig av ett foto från i går som även delats i sociala medier.
 
 
En fantastisk helg är nästan till ända. Gårdagen tillbringades på landet hos syrran som just kommit hem efter en utlandsresa. Det blev fika, på-landet-aktiviteter, middag, fotokollande och mys. Men mer om det framgent, nu måste jag kurera en förkylning jag åkt på. Nästa vecka vankas det bröllop och fix inför detta i Sörmland. Inte läge för sjukdom. Jag börjar med familjemiddag på landet, det måste ju vara bra för hälsan... Jag hoppas ni alla hade en fantastisk midsommarhelg. Det har jag haft. Tjipp så länge!
 
 

En fin dag

 
Midsommarafton 2012. Långpromenad i solen. Bondbränna. Sill"lunch" klockan 16.00. Tupplur. Hårpiff. Midsommarfest på kvällningen. En fin dag, helt enkelt!
 
 

Premiärutefrukost!

 
I går kväll landade två vänner - en från Malmö och en från Stockholm - i Bergslagen. Sent. Vilket resulterade i tedrickande, ost- och kexätande, snack och nattsuddande så sent att huvudet inte föll på kudden förrän vid tretiden. Idag är det dock midsommar så jag gick upp och gjorde en somrig frukost på verandan åt mig och vännen. Premiärutefrukost! Glad midsommar, alla!
 
 

Midsommar

 
 
 
 
2008, 2009, 2010, 2011. Öland, Småland, Halland, Skåne. Blidkvalitén förbättras med tiden. Jag med, förhoppningsvis. I morrn har vi 2012:s version.
 

En junionsdag

 
Jag började dagen med att möta upp min ömma moder för en lång promenad runt den lokala sjön.
 
 
Sedan plockade vi vackra blommor som vi la på en grav jag brukar gå till där en gammal vän vilar.
 
 
Efter det träffade vi ett gäng kor.
 
 
Väl hemma käkade vi salladslunch.
 
 
Jag gick hem till mormor med lite blommor hon kan njuta av under midsommar. Sedan tog jag med henne hem till föräldrarna.
 
 
Där lade nämligen hantverkarna de sista finliret på den nya verandan. Sekunden de var klara och åkte gick vi ut på den för att njuta.
 
 
Jag fick Ernst-feeling och gjorde en trädgårdsinstallation med den gamla verandatrappen, ett lamphölje till den gamla utelampan, en inne-Nerium jag bar ut och några krukor. Jag blev så nöjd med min  kreation att jag lade ut den på Facebook. 17 likes hittils. Jag ÄR Ernst.
 
 
På kvällningen var det dags att inviga verandan. Det gjorde vi med en liten matfest.
 
 
Kissen var lite skeptisk till det stora schabraket först (verandan blev nästan 30 kvm). Men sedan ville hon vara med. Jag matade - till pappa Carls förtret - henne vid bordet med charkfatets innehåll (vaddå? Jag äter ju ändå inte så man kan säga att hon fick min del. Ehm). Vi satt ute tills det var för kallt (sommarvärmen är inte riktigt här än) och sedan gjorde jag lite mer saker, men nu vill inte bloggen samarbeta och lägga upp fler bilder, så det tar vi en annan gång. Junitorsdag bjuder på fix och sedan ett kärt återseende. Tjipp så länge!
 
 

Kära örebroare

 
När jag gick i skolan tyckte man inte om Örebro. Örebroarna var stroppiga och otrevliga och staden hade inte tillräckligt bra shopping eller tillräckligt roliga saker att göra. Jag vet inte om det var vi småstadsbors avundsjuka eller om Örebro har levt upp på sista åren. Filip och Fredrik har kallat det Sveriges tråkigaste stad och jag pratade med en tjej igår som menade att örebroarna själva inte riktigt gillar sin stad. Jag tycker emellertid att Örebro har förändrats till det bättre. Man har renoverat gator och torg, skaffat sig nya, fräsha köpcenter och gallerior, annamat utekonstprojektet "Open Art" och är allmänt mer roligt. Nya klubb- och barkoncept öppnar var och varannan dag, tycker jag. Och jag inbillar mig att örebroarna inte längre är lika stroppiga.... Nej, Örebro får om inte två, så i alla fall en tumme upp från fröken Carlsdotter.
 
 

Knäckebröd á la Jennys ömma moder

 
Jag måste bara dela med mig av detta recept på supergott knäcke. Perfekt till sillrumpan nu på midsommar. Min ömma moder gjorde en sats i går kväll, och jag hoppas innerligt att hon lämnar lite till mig och mitt midsommarfirande. Receptet kommer i från Svenska Jägareförbundet Öster Malma, vilket är lite roligt eftersom varken jag eller min ömma moder äter kött. I alla fall:
 
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrö
2 dl dinkelfullkornsmjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl varmt vatten
 
Blanda allt och bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på. Strö över lite flingsalt (utöver saltet i degen). Grädda i 150 grader i 50 minuter (det tog längre för oss). Knäckebrödet är mjölkfritt och kan enkelt göras glutenfritt genom att byta ut fullkornsmjölet mot glutenfri mörk brödmix. Jag vet också att jag tidigare har gjort ett liknande recept med majsmjöl och sojamjöl, så det går nog bra, det med.
 
 

Sommarkväll




Det var en mycket vacker kväll igår när jag cyklade hem. Vattnet låg så stilla och vackert att jag var tvungen att stanna och fota. Minuter efter att jag tagit bilderna ovan höll jag på att cykla in i (nåja, nästan)  ett rådjur. Där stod det bara meter i från mig och tittade. Jag tvärbromsade och så stod vi där och tittade på varandra en lång stund. Bästa cykelturen på länge. Nu: äventyr i Örebro. Tjipp!


Att bjuda





I går kväll bjöd min vän mig på en ljuvlig fisksoppa och ett par glas vin. Jag bjöd på fruktsallad till dessert och lillkickan - som gått för allra första gången dagen innan - bjöd på steg efter steg och glada utrop från oss. Det var en mycket trevlig kväll och ett perfekt sätt att kicka igång den här kortveckan på.


Jennys pesto alla genovese




Pappa Carl bodde i sin ungdom i Italien, varför italiensk mat alltid har varit en favorit hemma hos oss. Mitt pestorecept kommer från pappa Carl, och är lika mumsigt som det låter. Jag köpte i förra veckan en gigantisk basilika, som under helgen bara blivit ännu större. Dessutom hade jag kvar lite fin parmesanost som jag och min ömma moder köpte i Hötorgshallarna för ett tag sedan. Det var som gjort för en pasta pesto till lunch idag, med andra ord. Så här gör jag: jag rostar ett litet paket pinjekärnor (50-70 gram), noppar av 1-2 krukor färsk basilika och skalar en vitlöksklyfta. Sedan mixar jag allt genom att tillsätta ungeför 2 deciliter god olivolja, lite i taget. Jag kryddar med flingsalt och färskmalen svartpeppar. När all olivolja är tillsatt blir peston ganska såsig. Då vänder jag ner färsk parmesan tills peston får den konsistens (och smak) jag vill ha. Klart! Man kan lägga i överbliven pesto i en påse och frysa den, annars klarar den ungefär en vecka i kylskåp. Färsk, egengjord pesto är så mycket godare än köpt, ofta för att den köpta innehåller andra (billigare) nötter och örter och "torkad italiensk ost" istället för parmesan. Egengjord smakar ofta nötigare, rundare och sötare. Och mer. Mums!


Svensk sommar



Sörmland kickade igång en fantastisk sommarsemester. Och visst har vi mycket att se fram emot? EM må vara över, men vi har OS. Sedan har vi midsommar, förhoppningsvis soldagar och utflykter till sommarställen och badställen. Jag hade en fin helg på landet med massor av promenader i det vackraste av landskap, hundgos, massor med god mat och roliga utflykter. Svensk sommar ÄR bäst. Även om man måste ha jacka och paraply. Dessutom kom solen fram emellan skurarna.


Organgeriet på Nynäs slott



Vid Nynäs slott finner man också ett vackert organgeri. Åren 1905 - 1907 lät familjen Gripenstedt uppföra ett för tiden modernt orangeri i parken vid Nynäs. För ritningarna stod den kände arkitekten Isak Gustaf Clason. Sedan slutet av 1980-talet inryms här den populära mat- och kaffeserveringen Café Orangeriet. Den vackra byggnaden kan också disponeras för olika festarrangemang och andra tillställningar och har plats för ett drygt hundratal gäster. Vi passade på att ta en snabb lunch innan vi guidades runt i slottets alla salar och rum. Café Orangeriet är öppet för allmänheten under sommarsäsongen maj - sept med samma öppettider som slottet, men kan abonneras för större eller mindre sällskap under hela året.

Nynäs slott, 611 99 Tystberga, 0155 - 26 15 05, För prisuppgifter, menyförslag och bokningar eller andra förfrågningar rörande serveringen, Ring: 0155 - 26 15 10 alternativt 070 - 333 71 90, Inger Nilsson.


Nynäs slott

Det blev inte Tullgarn, men väl ett slott. Nämligen Nynäs slott, där vi fick en privat tour med inte mindre än tre (!) guider. Inte nog med slottsvisningen, vi tog även en tur i slottsträdgården, stallarna och organgeriet. En liten lunch och shopping i trädgårdsbutiken på det. Nu: ost och kex. Tjipp!

Trerätters, typ.


I går var det kalas på den sörmländska landsbygden. Det bjöds till trerätters, fast inte sådan jag är van vid. Ingen förrätt och ingen varmrätt. I stället fick vi ljuvlig sill, jordgubbar och glass och sedan tårta, kaffe och avec. Jag gillart! Jag var lite otrevlig och sprang mellan rätterna (och lite oftare än så) till TV:n. Jag fick med mig tre äldre herrar också, som smet för att titta hur det gick för Zlatan och co. Tyvärr inte så bra. Men maten var god, i alla fall. Och idag regnar det. Det har varit tal om Tullgarn slott, olika muséer och andra utflykter. Vi får se hur regnsugna vi är. Nu: frukost och melodikrysset med mamma och släktingen. Intressant!

På-landet-pixlar




I trädgården



Det blir så påtagligt vackert med all växtlighet på landet. Jag är omringad av lummig, blommande grönska. Vackert, så vackert.

En promenad






En promenad i det sörmlänska landskapet. Efter ett besök på Yxtaholm, lunch på golfklubben och lite luktande på vackra blommor. Och följt av fika, spikmatteligg och snart ungstekt gös. Jag har det gött, det har jag.

På resande fot



Jag startade dagen tillsammans med mina aliensglajjer och en kopp kaffe på en av stadens uteserveringar. Idag bär det nämligen av mot den sörmländska landsbyggden. Lite semester från semestern, skulle man kunna kalla det. Där väntar förutom avslappning utflykter, kalas och hundgos. Vi ses där!


Jennys rabarbersurpris





Jag har gått och tänkt på ett recept ett tag, och idag exekuterade jag idén. Jag kan verkligen rekommendera det, hur gott som helst om jag får säga så själv. Och enkelt! För två (eller en glupsk en som jag): Ta några stänger rabarber (jag tog tre ganska smala). Mjuka upp dem med lite vatten i en kastrull, tillsätt lite rårörsocker (inte för mycket) och eventuellt potatismjöl som du rört ut i lite vatten. Det blir som en tjock kräm. Nästa gång kokar jag det nog lite kortare så det blir mer bitar kvar. Var dock lite rädd att det skulle bli för hårt första gången. Ta sedan en färdig smördegsplatta, kavla ut lite och dela på två. Bred ut krämen och riv lite (mycket) madelmassa över. Grädda i ugnen i 200 grader tills mandelmassan har blivit gyllenbrun och smördegen rest sig. Min var lite frysskadad och eventuellt lite gammal, så den reste sig inte så mycket. Bit nummer två lite mer dock, så kanske att jag bara tog ut det på bilden lite tidigt. Det var i alla fall himmelskt gott! Speciellt med lite vaniljglass till. Rabarber är ju så sjukt smaskigt. Ska nog göra marmelad nästa vecka. Min svartvinbärsmarmelad blev ju lyckad.


Oh happy day



Jag är lite sent på det, men True Blood är ju äntligen tillbaka! Min längtan har lite överskuggats av min nya kärlek Game of Thrones, men jösses vad jag har saknat vampyrerna, shapeshiftarna, varulvarna, häxorna och de andra väsena. Och nu har sista boken kommit ut också. Måste. Läsa.


På mindre än tjugo minuter



Idag vaknade jag av att min frisör ringde. Jag har sedan jag anlände försökt få en klipptid (jag är en av dem som inser att jag måste klippa mig nu, nu, nu och alltid måste ha en tid akut, plus är bortskämd med att min frisör alltid fixar fram en tid, även om det är kl. 8.00 en söndag). Min stackars frisör är dock fullbokad ända fram till semestern. Hon lovade emellertid att höra av sig om hon fick en lucka. Vilket hon gjorde i morse. Om jag kunde infinna mig inom tjugo minuter på salongen kunde jag få bli klippt. Jag lyckades ta mig från sängen till salongen på mindre än tjugo. Aningens svettig från vansinnescyklandet, men ändå. Detta resulterade emellertid i att jag bara nyss fick i mig "frukost". Brunch, kanske snarare. Min lilla stadstrip gjorde att jag kunde tjippa förbi och köpa en nybakad smörcriossant. Nyklippt och lyxfrulle, bra start på en lillördag!


I dag har jag



...för andra dagen i rad vaknat arla morgonstund av byggnadsarbetarna som bygger om föräldrarnas hus. Det hela förbättrades dock av en skitgod smoothie jag gjorde på enkom frukt.



...har jag lunchat med två begåvade, underbara damer jag tycker mycket om på en av stadens restauranger.



...har jag promenerat i sommarregnet. Ganska gött, faktiskt.



...har jag utnyttjat föräldrarnas kökssoffa. Varför har man inte sådana längre?



...ätit färska rödbetor från Skåne med pappa Carl. Mums!

Ja, lite så ungefär.


Att se saker



Sedan jag kom till Bergslagen har jag varit mycket mer medveten om världen runt omkring mig. Jag stannar upp och ser saker (till många i min närhets förtret vill jag ofta också stanna och fota det jag ser). Jag hoppas att denna egenskap stannar hos mig nu. Att jag inte låter stress och vardag ta över så att jag missar syner som den ovan. En sådan vacker himmel. När jag pluggade i Lund gav en kursare mig ett råd. Han tyckte att jag var för stressad (redan då, alltså) och tyckte att jag skulle börja gå dit jag skulle, så att jag kunde supa in omgivningarna. Detta skulle minska min stressnivå och göra att jag uppskattade världen omkring mig. Jag försökte, men någonstans på vägen från då till nu tappade jag det lite grann. Nu ska jag fokusera på det igen. Man vill ju inte missa något, ju. Eller stressa ihjäl sig.


Tre nyckelkomponenter

Pappa Carl, pizza och EM. Det var nyckelkomponenterna i min kväll. Och så bonuskomponenten beasås. Fast en bättre bonus hade ju varit en vinst, förstås...


Back on track















Precis dagen före jag åkte in på sjukan hade jag ju ett så underbart pass i skogen. Det kändes så skönt att kroppen var stark igen. Tänk, på bara lite drygt två veckor raserade allt det där. När jag precis hade kommit till Bergslagen var jag helt slut och svimfärdig bara efter någon kilometer. Dessutom sov jag sjukt mycket. Från tidig kväll till förmiddagen nästa dag och dessutom små tupplurar på dagen. Idag vaknade jag av mig själv tidigt (hurra!) och sedan träffade jag upp vännen och hennes kicka för en lång, rask promenad i naturen. Det var underbart att röra ordentligt på sig igen, och känna att man verkligen orkar. Turen var på knappa milen allt som allt och det var perfekt för mig. Vi hade både sol, regn och moln på vår tur och en massa att prata om. Perfekt förstapass efter allt tok.


Selma

Igår fick jag stifta bekantskap med ett år gamla Selma, som mer än gärna hoppade upp i kökssoffan, slickade mig i ansiktet och la sig på mig för att gosa. Inte mig emot, lite söndagsmys är alltid trevligt! I veckan åker jag på en liten tripp hem till Selma, som bor på den södermanländska landsbygden.


Adorkable

Jag är en sådan tönt och nörd i bland alltså (läs: ofta). Jag såg nyss Transformers 3. Igen. Och grät. Igen. Tönt. Men man kan ju bara älska Optimus och Bumble Bee. Och så alla andra dorkiga filmer och serier jag har börjat gilla de senaste åren. Grejen är den dock: jag älskart! I'm adorkable!


Sommarfeeling

Söndagen bjöd på släktkalas hemma i Bergslagen. Pappa Carl och min ömma moder fick sommarfeeling och bjöd på sill och jordgubbar med glass. Mycket trevligt och mycket gott. Nu blir det bakade chips, läskeblask och choklad i soffan. Måste utnyttja det här med att föräldrarna har införskaffat en hel hög med filmkanaler. Som gjort för en lat söndag!


Helgfrukost - den franska versionen

Smörcroissanter. Det är allt jag behöver ibland. Precis som fransmännen. Och så kaffe, då.


Efterfest

Jag hann inte bara med studentmottagning igår. När jag och studentskans storasyster hade kört in studentskan till storstaden för en sista fest med klasskompisarna passade vi på att ha en studentmottagningsefterfest, bara vi två. Vi satte oss på en uteservering och pratade bort några timmar. Hur mysigt som helst. Speciellt med filtar och brännare... Den bästa efterfesten på länge!


Och den ljusnande framtid är vår

Igår firade jag det tredje av mina "barnvaktsbarn" (två kvar innan alla har sin vuxenexamen) med god mat och många skratt. Tänk, det var tio år sedan jag själv stod där med ett brett leende och lyckofjärilar i magen. Jag älskar studenten. Lyckan, naiviteten, framtidstron. Älskar. Grattis, Lovisa!


Vitaminkompensera mera



Med gårdagens "lunch" färskt i minnet - en mjukglass med karamellströssel och en marsipanbakelse - vaknade jag upp med en craving för en grandios vitaminkick. Det kirrade jag med att göra en smoothie på nektarin, kiwi, banan, juicen av en apelsin, ekologiska frysta sommarbär och lite laktosfri mjölk och yogurt. Lite vitaminkompensation, sådär. Och jag åt ju sallad till middag igår, också...


Kvalitetstid







Igår träffade jag fina, kloka, begåvade Angelica i stan. Vi hann med både lunch på en brygga vid ån och en fika på en brygga vid sjön. Däremellan studentkarneval (mer om det sen), massa skratt, både djupa och ickedjupa samtalsämnen och lite bloggsnack. Det var verkligen kvalitetstid och jag är så glad att jag träffat henne. Tänk att det finns så många fina bloggisar här i  och från min lilla hemstad! Som Angelica skrev själv på sin blogg: bloggvärlden är fantastisk! (Och förlåt Angelica, mina foton på dig är inte alls lika snygga och proffsiga som dina på mig! Höhö.)


Nationaldagskväll

















Bebis- och barngos, grillgott (som vännens karl så snällt fixade till medan vi fick hänga lite), mys, tjejsnack, solsken och värme från brasan. Och vännerna. Så såg min nationaldagskväll ut. Himla trevligt, alltså. Bergslagen växer på mig. Stannar nog ett tag till...


Nationaldagen



I dag samarbetar varken internet eller blogg.se. Detta är allt ni får, kära vänner. En liten smygtitt på min nationaldag. Som först innehöll "ett, två, tre, sjärna!" med min favoritpojke och hans föräldrar och en god lunch och fika, och sedan bebisgos, grillat och brittisk cider på lantstället hos vännen. En finfin nationaldag, faktiskt. Mer får ni när alla virtuella verktyg är på min sida. Tjipp så länge!


Just nu

Är detta min utsikt. Jag behöver inte så mycket mer just nu.


"Fredag"









Igår kväll lånade jag min ömma moders cykel och fyllde cykelkorgen med ost, bröd från Gateaux, kex och snacks och cyklade hem till en av mina allra bästa vänner. Hon har precis flyttat in i vad som sakta men säkert håller på att bli drömhemmet. Hon stod beredd med en underbart söt liten kicka och en flaska vin för när nämnda kicka hade blivit nattad. Sedan slukade vi i oss en massa läckerheter och kontemplerade livet. Perfekt "fredag"kväll.


(Bara en sak till)



Bergslagen är allt bra vackert, alltså. Sommaren likaså. Även om det regnar.


Can't fight the hands of time

Jag är van vid att folk i allmänhet tror att jag är mycket yngre än vad jag är. Jag får visa leg för att köpa Trisslotter (vilket betyder att de tror att jag är tolv år yngre än vad jag är), för att inhandla eldvatten på Systemet och för att få tillträde till vuxenetablissemang. När jag arbetade som lärarvikarie frågade de andra lärarna mig vilken klass jag gick i och jag får oftare än inte frågan om jag ska åka på halv av busschaufförer. Men igår när jag borstade tänderna upptäckte jag dem. Fyra tydliga rynkor vid varje öga. Kråkfötter, tror jag bestämt att det kallas. Antingen har mitt anlete blivit schizofrent, eller så håller det där på att förändras. Och det är väl inte hela världen, kan jag tänka. Fast får jag ett grått hår nu så börjar jag grina...


En dag i Hufvudstaden













Lunch på Bouqerian, matshopping i Hötorgshallarna,  på Gateaux och Ladurée och så lite annan shopping också, såklart. Jag handlade födelsedags- och studentpresenter för fulla muggar. Och så lite fika innan vi tog tåget tillbaka till Bergslagen. Det var ett underbart mamma-och-dotter-dygn, som jag kommer att arkivera i ta-fram-när-livet-känns-lite-jobbigt-mappen.


"Hemma"

"Hemma" igen efter att ha varit "hemma" i Hufvudstaden en kort sväng med mor. Igår unnade vi oss lite. Ja idag med, för den delen. Igår blev det en pasta med mycket parmesan och en Chablis. Fint som snus. Att ha två "hemma" likaså.


Hurra!

Körsbärstomaterna har under tiden jag har varit borta bestämt sig för att kika fram. Åh, vad roligt det är att odla! Även om det i mitt fall bara handlade om att förflytta två plantor till en större kruka med lite mer jord och vattna. Men ändå!


Medeltidsstaden Arboga









På väg till Hufvudstaden igår kväll stannade jag och min ömma moder till i Arboga, staden där hon delvis växte upp. Arboga grundades kring 1200 och ungefär 200 år senare blev Engelbrekt Engelbrektsson rikshövitsman i Sveriges första riksdag. När jag var liten åkte vi på Arboga Medeltidsdagar, som i augusti anordnas här. Vi tittade på tornerspel (very Game of Thrones), åt helstekt gris och lät oss bli roade av diverse skådespel. Jättespännande om man är barn. Ja, kanske om man är vuxen också. Igår gav mamma mig en liten minisightseeing av staden innan det var dags att ta tåget mot Hufvudstaden. Jättemysigt och jättefint!


Söndag

En promenad i sommarregnet. Fika på ett av stadens konditorier. Solen som tittade fram lagom till promenaden hem igen. Lite lösgodis på godisaffären. Vi rundar av dagen med en 20-timmarsresa till Hufvudstaden, min ömma moder och jag.


Med kärlek till djuren











...och djurens kärlek till oss! Min syrra har ett flaskmatat lamm som älskar att gosa så mycket att den struntar att äta när de andra blir utfodrade. Den älskar att pussas och att bli kliad på magen. Sedan har vi katterna och hundarna som älskar att gosa. Till och med kycklingarna vill gosa när man går in i deras hönshus. Inte visste jag att man kunde gosa med fåglar! Men det kan man och det är ganska mysigt. Hos syrran kan man hålla sig sysselsatt med kärlek, minsann!


Mycket att fira

Min ömma moder har gått i pension, pappa Carl har fyllt år, syrran har gjort klart och fått igenom kandidatuppsatsen och ska snart ta med sin karl till Kina. Ikväll hade vi mycket att fira. Det gjorde vi med pappa Carls matlagning, utsökt, som alltid!


Bakelsefika









Igår var jag och min ömma moder hos min fina, söta 92-åriga (snart 93-åriga) mormor. Hon fick favoriten schwartzwald och jag fick min favvo prinsesstårta. Både sällskapet och fikat var perfekt, med andra ord. Nu ska jag försöka bli lite mer som syrran min och hjälpa till med att forsla bort buskar och träd inför föräldrarnas altanbygge. Jag har inga arbetsbyxor som de andra, men jag har viljan! Heja mig!


För EXAKT ett år sedan






...ordnade jag en baby shower för en av mina allra bästa vänner. Temat var afternoon tea och vi bjöd på makroner från Gateau, finger sandwiches, cupcakes och annat gott. Den framtida bäbisen fick en body med afternoon tea-tryck och den framtida mamman fick en klassisk blöjtårta. Nu är den lilla bebisen snart ett år och någon jag älskar kopiöst. Tiden går så fort. Under året som gått har andra vänner fått barn eller blivit gravida, och jag har blivit "moster" till fler små liv. Fantastiskt.


Trips down memory lane


På pappa Carls och mina ömma moders kyl, jag anno 2002.

Det är roligt att se sig omkring här hemma, göra resor nedför minnenas gator, så att säga. Här om kvällen tittade jag i mina gamla bortglömda fotoalbum och hittade bilder från min student (tio år sedan), på min semesterförälskelse på Kreta (nio år sedan) och min andra USA resa (dito). På kylskåpet sitter en mycket nöjd jag (anno 2002) som nyss har charmat en ko på lantstället. Det är lite kul att se. Många tror när de ser mig i dag att jag är tio år yngre än vad jag är. Då är det kul att se hur jag faktiskt såg ut när jag var tio år yngre än vad jag är idag. Vad säger ni, är jag mig lik?


RSS 2.0