Sommartider

 
Nu är det redan fredag och en långhelg hägrar för undertecknad. En road trip söderöver väntar mig i eftermiddag och under veckoslutet ska det minsann minisemestras. Och med det betyder det att det redan ver en vecka sedan allt ovan hände. Tiden flyger. En midsommar med fina människor, fina omgivningar, god mat och många skratt. Förhoppningsvis (alldeles säkert) kommer denna helg innehålla detsamma. Ha en fin en, kompisar!
 
 

Life is good

 
Onsdag. En god vän. En mysig restaurang. En god veggieburgare. Massa uppdateringar som var way overdue. Ibland kan det vara det bästa i hela världen. Och i morgon drar jag på minisemester. Life is good
 

Oväntad vardagslyx

 
Igår hade jag ett mycket efterlängtat frisörbesök inplanerat. Frisören (som för mig var ny då min vanliga var upptagen) var supergullig, tillmötesgående och glad. Hon bjöd på glass med rån och saft för att som hon sa "få upp sommarkänslorna lite" och höll på i tre timmar (!) med mitt hår. Som blev precis vad jag ville. Lyxigt. Men när hon var klar hade jag missat tåget tillbaka till småstaden som jag pendlar från denna vecka då jag tar hand om en söt liten kissemiss. Mer än en timma tills nästa färdmedel skulle avgå från Öret. Och då var det ju bara att göra det bästa av situationen, så jag bjöd mig själv på bim bim bap till middag. Helt plötsligt hade min eftermiddag och kväll blivit ännu mera lyxig. Där satt jag i kvällssolen och njöt av den ändå helt ok ljumna kvällsluften. När jag kom till småstaden fick jag sedan skjuts hem och matlåda till idag av syster. Vissa har det bra.
 

Historisk upptäcksfärd

 
För ett par hundra år sedan vimlade det av gruvor, hyttor och bruk i Bergslagen. Det bröts där vi tillbringade midsommar koppar och järn och än idag kan man hitta spår av den verksamhet som en gång var Bergslagens stolthet. Lerklockans gruva har sedan länge fallit i glömska och när vi besökte dess ruiner kändes det nästan sorgligt, speciellt i det dystra och kalla väder som dagen bjöd på. Men också vackert. En del av historien. Jag älskar ju sånt. Jag har försökt ta reda på mer om området (som innehöll flera byggnader, ett brott occh vad som såg ut som ugnar - dessutom ska det finnas stora schakt och underjordiska system som vi missade), men på internet finns det inte mycket. Jag får kanske göra som min kära far och kasta mig ner i arkiven... Det bor nog en liten hobbyhistoriker, även i mig...
 

Årets längsta dag

 
På midsommarkvällen, nära midnatt, avvek jag från torpet som jag och mina vänner hyrt. Promenerade ensam kring ägorna. Andades, tittade upp mot himlen, doftade på de små hästar som gjort mig sällskap, lyssnade till fåglarna och trädens läten. Njöt. Man glömmer så lätt. I november glömmer man att natten i juni är lika ljus som eftermiddagen på hösten. Att solen lyser även någon timme innan midnatt. Jag firar ofta midsommar i södra Sverige. Och det är faktiskt skillnad. Det är ljusare i Bergslagen. Magiska Bergslagen. Vårt torp låg nära den röda jord som tillsammans med järnmalmen satt Bergslagen på kartan. Bara några få hundra meter från där vi bodde bröt man för några hundra år sedan malmen. Än idag kan man hitta de blå och gröna stenar som är slagg från järnframställningen. Som små ädelstenar i skogen. Bergslagen. Det som jag som ung föraktade men i vuxna år kommit att vurma för. Lustigt, det där. 
 

Ännu en dag i juni

 
En av de bästa helgerna på länge har precis passerat och med det blev jag helt plötsligt sugen på att blogga igen. Dela med mig av allt underbart. Svensk sommar är nästan löjligt underbar. Helgen fortsatte med härligheter. Lunch och middag vid poolen. Grillat, kaffe, städning på logen, hund-, katt- och lammgos. Besök av vänner och barn, springtur i skogen och promenader längs med landsväg, solvarm hud, planering inför resten av sommaren och familjehäng. Jag hoppas på fler sådana härliga helger. Denna sommaren ska jag omfamna att den är här innan min semester inleds. Njuta av den, även fast jag inte är ledig. Leva i nuet. Fint, så.
 

En dag i juni

En dag i juni. En dag då jag fortfarande är hög på John Mayer som jag såg i Globen i torsdags. Vill flytta till Montana och gå på fälten och vandra i bergen med hans stämma i öronen. Hem till Bergslagen. Lillgrannen som nyss var typ sex år tar studenten och det får mig att känna mig gammal och ung på samma gång. Jag menar, visst ser vi ut att vara klassisar, nästan? Ändå var det över tio år sedan det var jag. Sedan, promenad längs strandpromenaden och glass i solen. Middag på uteservering med rosé. Och en cykeltur hem i en så ljus kväll att man smäller av. Klockan halv elva ett telefonsamtal med fina vännen i hammocken på verandan och det är fortfarande ljust ute. En dag i Sverige i juni. Så vackert, så fint. Regrowing

 
För ett tag sedan introducerade en vän konceptet regrowing för mig. Många frukter och grönsaker går nämligen att "återanvända" genom att sätta i vatten och producera nya rötter - eller i vissa fall bara genom att planera rakt i ny jord. Jag har sedan årsskiftet ungefär, försökt att drastiskt ändra mitt levene till ett mer hållbart. Jag handlar uteslutande ekologiskt, har plastbantat mitt hem och har inte konsumerat några nya kläder etc. Detta var jag således ju bara tvungen att prova! Jag hade en kruksallat som var helt nerklippt och en gemsallad (som en miniromansallad) som bara hade själva "stocken" kvar. Jag satte båda i vatten. Kruksalladen skulle växa upp igen var det tänkt, men gemsalladen skulle ju bara få nya rötter. Vad som istället hände var att den började växa igen! På bilden har båda bara stått i vatten i blott circa en vecka! Det är ett fantastiskt sätt att spara på energi och jordens resurser (och pengar). Kör en googling och börja du med, vetja!
 
 

Örehelg

Fredagsmys och storsov i över ett halvt dygn. Rekorddistans i varmt löpspår. Middag på franska brasseriet och drinks med bästis. Stadsparkshäng med tidning, böcker, frulle och iskaffe. Det är mitt recept på en underbar helg. Den första på månader utan fullspäckat schema och utan att vara på resande fot. Välbehövd vila och eftertanke för själen. Lovely. 


RSS 2.0