Raw Food

 
I tisdags hade jag en underbar kväll. Först sprang jag och syster-yster lite drygt 6 km, åt middag ihop, och sedan gick vi till Saluhallen där vi var anmälda till en liten kvällskurs i raw food. Vi fick prova massor med juicer och smoothies, prata om hälsa och kost och hur man förebygger och botar diverse saker genom maten. Det var så himla underbart att vara bland likasinnade och kunna säga saker (som att jag - när det kommer till min kost - inte acepterar något annat än eko) utan att folk tyckte att man mästrade eller moraliserade. Det var underbart! Jag var helt full på livet (och grönsaker) när jag kom hem. Jag funderar starkt på att köpa mig en råsaftcentrifug alltså - hundra år efter alla andra. Jag älskar ju juice! Jag undrar om det finns några i glas så man slipper all plast? 
 
Och när vi ändå är inne på detta måste jag ta upp en sak. Som stör mig något kopiöst. Jag försöker verkligen att inte trycka på mina åsikter och mitt sätt att leva på andra, utan att genom mina handlingar (och ibland den här bloggen) inspirera andra. En kollega till mig sa just det här om dagen, att jag just inspirerar utan att moralisera eller mästra. Det blev jag glad för. Jag har också ha mina dagar, men jag försöker verkligen att INTE döma eller så. MEN. De finns de runt mig som dömer mig. Hårt. Och jag finner detta så otroligt lustigt och provocerande. När någon frågar mig om mitt plastbantade brukar jag alltid berätta varför jag gjort det och hur. Och då har jag fått kommentarer - direkt efter att jag berättat - som "men, du har ju en cykelhjäm i plast?!?" eller "men datorn då? Har du tänkt på datorn?". Eh!?!? Ja, det är lite svårt med metallhjälm och trädator. Och istället för "vad intressant, berätta mer" eller "vad bra att du försöker" så pekar de direkt på det jag INTE har gjort. Fast de själva inte har gjort ett - ursäkta franskan - skit. Eller kritik över att jag flyger mycket. Ja, jag är medveten om det. Jag är absolut inte perfekt. Men jag återvinner hemma, jag kör inte bil, jag äter vegetariskt, försöker köpa kläder och skor begagnat istället för nytt, köper bara eko i mat och produktväg, försöker utesluta de största miljöbovarna i matväg - som t.ex. ris -  och klimatkompenserar. Alla är inte perfekta, men jag vågar säga att jag gör mer för naturen än många, många omkring mig. Vore det inte bättre att ifrågasätta de som inte gör något alls, än de saker JAG gör mindre bra? Jag får mer kritik och ifrågasättande än de som inte gör något för en mer hållbar värld. Och jag vet ju vad det beror på. Folk har dåligt samvete och de projicerar det på mig. De blir provocerade av att jag kommer med metallmatlåda till jobbet och att jag tar med egna eko-bröd till fikat. Men jag har aldrig sagt att jag är perfekt eller att jag är bättre än någon. Och jag berättar bara om någon frågar mig, jag "föreläser" aldrig utan inbjudan. Så frågar du frågan får du ett svar. Jag lever som jag vill leva och andra lever som de vill leva. Men jag är så innerligt trött på att försvara varför och behöva argumentera för saker jag valt - utan att jag frågat andra om deras åsikt. Hur känner ni om detta? 
 

Kommentarer
Postat av: Angus

som du skriver så är det ju folks dåliga samvete som du får ta. De försöker hitta saker som inte går att påvkera och genom att slänga det i ansiktet på dig så känner de att det ändå inte går att göra något och då känns det bättre o skita i allt…och äta dansk gris med gott samvete.
Jag älskar att du tänker så mycket på eko, närpoducerat och miljösmart! jag är långt ifrån i sin liga men jag vill, däremot får jag lite ångest när jag inser hur dåligt påläst jag är och har varken lust eller ork att sätta mig in i saker och ting just nu
nu ska jag dricka ekologiskt kaffe med en skvätt eko mjölk i ! Utan att nån har en enda åsikt om det :) puss

Svar: Tack vännen. Jag skulle kunna vara MYCKET mer påläst än vad jag är, och ibland mycket bättre än vad jag är också. Vi är nog ganska mycket i samma liga när det gäller eko, även om man inte ska jämföra sig. :) Alla gör så gott de kan, och vi borde peppa varandra i det, tycker jag. Så hurra för ekokaffet! KRAM och puss och kanske att vi kan eko-fika nästa helg?
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-13 @ 10:39:31
URL: http://angusfoto.blogg.se
Postat av: Angus

Ja absolut!! :)
Nån gång efter jobbet nästa v?

2014-11-13 @ 14:31:02
URL: http://angusfoto.blogg.se
Postat av: Angus

Oj nu såg jsg! Eko fika nästa helg!! Super!

Svar: Top notch! Kommer bli super! Kolik-löst också! ❤️
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-13 @ 14:32:06
URL: http://angusfoto.blogg.se
Postat av: Sara

Håller helt med dig, alldeles för mycket påhopp när man försöker göra det bäst. Men känns tyvärr som det är typiskt Sverige, man får bara skaka av sig det och göra det bästa av situationen :)

Svar: Du har så rätt. Det är inte bra att sticka ut i Sverige. Men vi får hoppas att eko/giftfritt är normen snart stället, så att vi är preciiis som alla andra! :)
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-13 @ 18:02:51
URL: http://www.baakochmaat.blogg.se
Postat av: AktivaDagar

Det där är intressant. Jag tror folk blir provocerade för att de ändå får lite vånda över sina egna val. Men det är ändå "skumt" att det är ok att liksom ifrågasätta den som gör bra val- vare sig det gäller mat eller träning eller annat. Men vem vågar ifrågasätta den som inte rör på sig eller som äter väldigt dåligt och ohälsosamt? Nej sånt hör man inte t.ex. över lunchbordet på jobbet... Har även märkt att FÅ av de jag känner gillar inlägg med eko- eller miljötema som jag gör på insta eller fb. Jag tror det är jobbigt att påminnas. Många vill så gärna fortsätta blunda. Men det är ju ingen lösning.

Svar: Ja det är lite konstigt... Jag har dock inte samma upplevelse om eko-inlägg dock, tack och lov. Om man vill göra skillnad - med att aktivt ändra folks sätt att tänka eller genom att försöka inspirera mer "passivt" - får man nog bara ta att det är så här ibland. Blir bara så trött på det ibland. Känner lite som ett barn "lämna mig i fred" haha! Tack för din kloka kommentar!
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-13 @ 19:55:05
URL: http://aktivadagar.com
Postat av: Miss Marie

Håller med! Här i England är det så många som inte har eko-tänk överhuvudtaget o när Engelsmannen o jag förklarar hur vi tänker blir de helt ställda. Vi har bosatt oss nära makens jobb, han cyklar till jobbet o jag cyklar o går dit Alfred o jag ska. Bilen använder vi på helgerna om vi åkter nånstans, men den kan stå orörd i flera veckor! Här finns inte lika mycket eko-mat som i Tyskland, där var vi bortskämda med stora eko-affärer, men det finns en hel del här också, det gäller bara att leta lite! Och som du säger, vi gör heller inte allt eko till 100%, men om alla försöker så mycket de kan tror jag vi kan åstadkomma nåt bra!

Svar: Du inspirerar massa när det kommer till sånt här! Och du har så rätt, om bara alla gör något (och fler informerar sig om vad som är bra och dåligt för en mer hållbar värld) har vi kommit långt. Sedan ska vi bara påverka våra politiker om utsläpp och sådant.... :)
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-13 @ 21:16:59
URL: http://www.miss-maries.blogspot.com
Postat av: Jenny

Ja Norge bara fortsätter att leverera! :) Dessutom är all mat oftast lokal vilket känns otroligt lyxigt!

Svar: Är du där hela tiden nu? Ja lokal mat är ljuvligt! Finns en restaurang här i Öret som bara serverar lokal mat, Ågatan 3, också lyxigt! :)
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-13 @ 22:11:31
URL: http://vofflan.blogg.se
Postat av: Hanna Karlsson

Vad bra att du hittat ett sätt som fungerar för dig.

Svar: Ja tack! Funkar bra för mig!
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-13 @ 22:57:20
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Sandra

Åh, hoppas du slipper din värk nu !
Svar:
Onsdagsdejterna är prestigelösa. Kan vara ett glas vin och ett Mad men avsnitt eller middag efter att barnen lagt sig. Ingen barnvakt när Amelia är så liten ännu men sen kanske vi blandar upp med utemiddagar någon gång då och då. Det vore ju himla härligt ! ;) Men det viktiga känns som om att det är, att ha tid som är avsatt för varandra, bortom smartphones, jobb och blöjor ;)
Ha världens bästa helg nu! Kram

Svar: Tack kära du! Onsdagsdejterna låter toppen tycker jag. Verkligen toppen! Massa kramar till dig, helgen har redan börjat för mig och det gjorde dem bra! ;)
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-14 @ 10:56:26
URL: http://storstadstockholms.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Precis som många skriver här ovan känner folk ett märkligt behov av att trycka ner och döma för att på något vis jämna ut skillnaderna. Jag stöter på detta varje dag - alltifrån mat (vegetariskt, eko och inga halvfabrikat eller onödiga tillsatser), träning samt andra val och ställningstagande. Jag har slutat att bry mig, lyssnar inte längre. Borde bli bättre på att säga ifrån. Man kan dock inte lära någon annan hur de skall uppföra sig (vet de inte det själva i vuxen ålder?) men däremot själv leva som man lär. Jag dömer ingen och låter var man göra som hen vill utan att ifrågasätta. Vi måste lära oss att respektera varandras olikheter och sluta att jämföra oss! Livet är inte en tävling.
Det var den ventilen - skönt!
Nu tar jag helg! Over and out ;)

Svar: Tack Ellinor! Jag kan verkligen vara dömande i bland också, jag är inte perfekt. Så det kanske är bra att smaka på min egen medicin för att bättra mig. Och leva exakt som jag lär. Och att i inspirera och entusiasmera och aldrig moralisera. Tack för dina ord igen, Ellinor! Hoppas du hade en fin helg. Det hade jag. ❤️ Kram!
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-14 @ 17:31:34
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: angeliqe.blogg.se

Du är en inspiration, min fina vän! Jag försöker i den mån JAG kan. Och skulle aldrig få för mig att hacka på någon annan. Som du skriver, lyft varann för det vi gör istället för att lyfta fram det vi inte gör. Så tråkigt! <3

Svar: Så sant! Vi måste stötta varandra! <3 och tack för fina ord! Kram
Jenny Lina Carlsdotter

2014-11-15 @ 15:42:24
URL: http://angeliqe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0