Kosovo

 
I flera år har jag sagt att jag ska besöka Balkan på min semester. Ett helt outforskat område för mig. Förra året var jag nära att boka en resa till Sarajevo men av olika anledningar blev det inte så. Det finns dock helt klart kvar på min lista. Jag vill också se kusten, Kroatien och Montenegro. Men denna sommar blev det lite andra länder. Bland annat vackra, vackra Kosovo. Jag åkte runt i de gröna, underbara bergen, besökte en stad i skymningen och njöt av den rena bergsdoften. Här och där finns gamla skidanläggningar från Jugoslavientiden, vissa tror jag ännu är i bruk på vintern. Och överallt såg man svenskreggade bilar, ett vittne om alla som flydde Kosovokriget och som nu åker tillbaka på somrarna. Det var en underbar resa och jag fick verkliogen mersmak. Mera Balkan för mig!
 

Kommentarer
Postat av: Jenny

Ja Norge är helt magiskt! Men ser att du också utforskat härliga lite mer ovanliga ställen, helt rätt! :-D

Svar: Ja jag tror vi båda gillar berg! ;)
Jenny Lina Carlsdotter

2014-08-22 @ 09:09:39
URL: http://vofflan.blogg.se
Postat av: Miss Marie

Jag har ett starkt minne av Balkan-området. Under kriget fick vi en ny kille i klassen från det området, jag gick i mellanstadiet och hade inte särskilt stor koll på världen runt omkring men visste så klart att det var krig i Balkan. Bilderna man såg från kriget var fruktansvärda, allt var grå och död. Min lärare ville väl både välkomna Igor och samtidigt lära sina gamla elever något, så Igors pappa fick ha en fotoutställning på skolan med bilder han tagit från Balkan. Det var deras hus, badstränder, vackra berg, ja, helt enkelt något helt annat än vad vi var vana vid i Sverige och jag blev förvånad att det kunde vara så vackert i ett land där det krigades så! Min elvaåriga hjärna hade helt enkelt svårt att greppa hur människor kunde förstöra något så vackert och fördriva så många människor genom att föra krig. Tjugo år senare har jag väl fortfarande inte fattat hur man kan kriga och ha sönder människor och länder...

Svar: Den handlar visserligen om Bosnien och inte Kosovo, men boken "Sista kulan spar jag åt grannen" av Fausta Marianovic målar upp bilden i det absurda i kriget. Död och ödeläggelse några mil från turistande seglare vid Kroatiens kust, familjemedlemmar som hamnar på olika sidor i kriget, krigets hemskheter men också ljusglimtar. Kan verkligen rekommendera den. En fin berättelse du delar med dig av. En liknande upplevelse med en kurdisk dagiskamrat fick mig som sexåring att bestämma min framtida utbildning. Jag läste sedan på Uni mänskliga rättigheter, statskunskap, freds-och konfiktvet osv för att sådana saker som du nämner fastande i mitt medvetande och intresse. Jag när fortfarande en dröm att mer handfast få jobba för som man slarvigt säger "en bättre värld". I den diplomatiska världen görs en del, i den akademiska en, i aktivist och gräsrotsorganisationer en. Drömmen vore något som kombinerar alla! Tack för din kommentar!
Jenny Lina Carlsdotter

2014-08-22 @ 11:16:20
URL: http://www.miss-maries.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0