Grekiska kolgrillsbaren
Ända sedan Greklandsbesöket i augusti förra året har jag drömt om en sak: saganaki. Att jag - trots forna Greklandsbesök och otaliga besök på restauranger från dito - har missat denna rätt är för mig ett mysterium (är det någon mer än jag som tycker det låter som en japansk rätt?). Saganaki betyder typ "stekt i egen panna" och syftar oftast på stekt ost. Det är som en blandning mellan halloumi och hårdost och fantastiskt gott. I Grekland flamberar de den vid bordet, här kom den fritterad. Alltid med färsk citron pressad över. Ljuvligt. I fredags var det dags igen. Alla i mitt sällskap beställde detta till förrätt. Saganakin inmundigades alltså på Grekiska Kolgrillsbaren. Detta är en kedja som finns på olika platser i Sverige och Örebros version är en deluxevariant. Det finns även restauranger ett snäpp lägre - premium - och fastfoodställen. På Örebros restaurang är personalen mycket trevlig, miljön mysig och maten god. Jag tog en vegetarisk mixtallrik med dolmades, grillspett, sallad, halloumi, tzatziki och potatis. Mycket mumsigt. Om man längtar efter Grekland är detta rätt plats. Jag kan inte riktigt känna deluxen med restaurangen, men helt ok ställe! Grekiska Kolgrillsbaren får tummen upp!
Kommentarer
Svar:
Ja, och så finns ju Efesos på Engeklbrektsgatan, där har de jättegoda grillspett! :) Den på Drottninggatan har jag inte provat, men mina kollegor säger att den inte är så jättebra. Väldigt lång väntetid, bland annat, tydligen. Men Grekiska Kolgrillsbaren är helt ok. Du får prova i sommar1 :)
Jenny Lina Carlsdotter
Svar:
Vi brukar panera fetaost och servera det med aroniasylt (bra antioxidanter!) och det är också jättemumsigt. Saganakin tror jag att jag håller till citron, faktiskt... :) MUMS!
Jenny Lina Carlsdotter
Svar:
Ja, det är fantastiskt gott, smakar semester! :)
Jenny Lina Carlsdotter
Svar:
Precis! :)
Jenny Lina Carlsdotter
Svar:
Min syster bor på en gård där de har lamm/får! :)
Jenny Lina Carlsdotter
Svar:
Jaha, vad kul! Det är ju så mumsigt med Grekiskt ju. Speciellt saganaki..
Jenny Lina Carlsdotter
Trackback