Franskan



I går fick jag två nummer av Madame Figaro av en kollega. Perfekt. Snart tar jag tag i den där franskan igen. Jag är fast besluten om att bli flytande. När jag flyttade till Paris kunde jag inte ett ord franska, och nu förstår jag mer än vad jag trodde var möjligt på bara en termin (och dessutom snart två års paus). Jag kommer ihåg när jag lärde mig engelska. Filmer och tidningar spelade en stor roll. Så jag kör på det nu med. Jag vet att många av mina läsare kan det här med franska. Några tips?


Kommentarer
Postat av: Ellinor

Jag håller franskan vid liv genom att läsa böcker och tidningar, kolla film (utan undertext) samt lyssna på musik. Facebook och Skype funkar också bra även om det då blir mycket förkortningar och slang.

Lycka till!

Kram

2012-01-24 @ 09:55:10
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Alexandra

Prova att gå in på motsvarande SVTPlay: http://videos.tf1.fr/, http://www.m6replay.fr/#/choisir-par-genre eller http://www.pluzz.fr/france2/ för att bara nämna några...

Jag vet inte om det fungerar från "utlandet" men det är väl värt ett försök?! Annars går det att beställa böcker från Amazon.fr, lästa nättidningarna...

Bon courage! Bises

2012-01-24 @ 15:32:01
URL: http://krokofantinfrance.blogspot.com
Postat av: Sofia

Är också sugen på att ta tag i franskan igen men det känns lite mycket nu när tyskan fortfarande är ganska ny. Men jag har två fransyskor bakom mig på jobbet så ett och annat ord trillar tillbaka automatiskt =)

2012-01-24 @ 18:05:49
URL: http://www.intheheadofs.se/
Postat av: Lotta

Jag kan inte mer än en, två meningar så mina råd är inget att ha ;)



Så roligt att du är så bra på franska!



Je pense que vous êtes bon!

2012-01-25 @ 03:56:53
URL: http://www.charmigacharlie.blogspot.com
Postat av: Anonym

En fransk pojkvän... eller i alla fall kill- eller tjejkompis... det finns ju tusentals fransmän här i stan och de brukar vilja träffa svenskar med...

Universitetets pubar var bra för att träffa dem om du inte tycker du är för gammal för det kanske (no offense)... sen Sture och Zita har fransk bio... och tror det finns en fransk kyrka med kör samt fransk förening... svenskar är med välkomna!

2012-01-25 @ 11:04:13
Postat av: Anonym

ja och jag kollar pâ nyheterna pâ franska varje kväll klockan 8... har France 2 genom Com Hem... men radio varje dag pâ tunnelbanan eller podcasts eller nât kanske? plus att ha en fickordbok och en pocketbok i väskan... men det bästa är ju att prata... beror lite vad dina styrkor och svagheter är... typ ordförrâd eller grammatik eller prata eller hörförsâlese?

2012-01-25 @ 11:07:07
Postat av: Jenny

Anonym: Tack för alla tips! vad snäll du är! Ja, jag är nog lite gammal för uni-pubar. Och känner nog inte för att ragga upp folk för att träna språket. ;) Men franska kyrkan och den franska föreningen ska jag kolla upp! Tack igen för tipsen!

2012-01-25 @ 13:08:17
URL: http://jennylinacarlsdotter.blogg.se/
Postat av: Lisa

Ladda ner appen France radio, välj station och lyssna! När man hör en låt man gillar så vill man ju veta vad de sjunger :)

2012-01-26 @ 22:42:59
URL: http://parislisa.blogg.se/
Postat av: Jaroq

Läste att Du inte var -så- Kyrklig ;)

Så om Du inte redan känner till gå till Franska Institutet

http://franskainstitutet.thalasoft.com/

VAR iaf BRA några år sedan jag var där...

(hade; kurser, föreläsningar, biblotek, etc)



Som andra nämnt ovan Film,

http://www.franskafilmfestivalen.com/



Böcker, Tidningar och PRAT vänner... (Skypa/chatta)

OM och NÄR Franska Flottan kommer till Sthlm "låna" en Matros ;)



Salut

Jaroq

hittade hit -via- Sara (på Korsika)

2012-01-30 @ 14:24:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0