Bruden är vacker men har redan en man



I går var jag som sagt på ett kvällsseminarium. Det var Utrikespolitiska institutet som tillsammans med bokförlaget Wahlström & Widstrand bjöd in till ett samtal om sionismens historia i samband med den nya boken "Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen - en ideologi vid vägs ände?" av Ingmar Karlsson.

Ingmar Karlsson anställdes på Utrikesdepartementet 1967 och har bland annat tjänstgjort i Bogotá, Wien, Damaskus och Beijing. Han var från 1988 minister och andreman på ambassaden i Bonn. Från 1992 hade han särskilda uppdrag på UD och ställning som ambassadör. Därefter var han ambassadör i Prag (sidoackrediterad i Bratislava) 1996–2001 och generalkonsul i Istanbul 2001–2008. Han har skrivit många böcker varav en del har blivit kurslitteratur på universitet och högskolor. År 2002 blev Ingmar Karlsson hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet. Några år senare blev han min mentor genom Diplomatiska Klubbens och Utrikespolitiska Föreningens i Lunds gemensamma mentorskapsprogram. Ett program jag senare ledde när jag satt i styrelsen. Det var därför extra kul att gå på detta seminarium. Det och det faktum att Israel-Palestinafrågan är ett av mina special- och intresseområden.


Ingmar Karlsson diskuterar i sin senaste bok hur en sionistisk rörelse växte fram ur den judiska diasporan runtom i Europa. Han redogör för hur sionismen blev en uttalad ideologi i och med att Theodor Herzl formulerade behovet av och drömmen om ett eget land för det judiska folket. 1948 utropas staten Israel och följden blev en blodig och långdragen konflikt i Mellanöstern som pågår än idag. Han ger också sin bild av tänkbara framtidsscenarier för staten Israel och för Mellanösternkonflikten.

Hans slutsatser analyserades av Per-Martin Meyerson, Fil.Dr i nationalekonomi och författare och Eli Göndör, Fil. Dr i religionshistoria, debattör och mellanösternkännare. Det var en hel del kritik och en hel del diskussion efteråt. Som alltid i denna frågan. Det var en intressant kväll. Nu måste jag bara läsa boken och se vad jag tycker.

Kommentarer
Postat av: Caroline

Tungt men ack så intressant och alltid aktuellt!

2012-04-25 @ 19:40:14
URL: http://prinsessanspraliner.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0