Universal Periodic Report

(Detta inlägg är även skrivet för http://humanrightsstudies.wordpress.com)

Som jag tidigare bloggat om gav FN förbundet tillsammans med ett antal andra svenska NGO:s ut en rapport inför MR-rådets granskning av Sverige den 7 maj nästa år, en såkallad Universal Periodic Report. I dag på MR-dagarna redogjordes det för denna rapport i ett seminarium med titeln ”Nyaste stjärnan på MR-himlen: UPR”. Förutom FN-förbundet närvarade Fonden för Mänskliga Rättigheter, RFSU, RFSL, Forum Syd samt representanter från Regeringskansliet.
  FN förbundets representant, tillförordnade Generalsekreterare Linda Nordin Thorslund tog i sin genomgång av skuggrapporten upp fyra huvudpunkter. Hatbrott, våld mot kvinnor, samer & romers situation samt barnens situation är de punkter där Sverige enligt rapporten måste förbättra sig. Forum Syd tog i sin individuella rapport upp Världsbanken och Sveriges ansvar att främja MR där. RFSU och RFSL tog i sin individuella rapport bland annat upp HIV-drabbades situation, smittöverföringsproblematiken och den strikta syn man har på denna i Sverige. Papperslösas rätt till reproduktiv hälsa var något annat man menade Sverige ej har lyckats med. När det gäller HBT-personers rättigheter behandlade man transpersoners rätt till vad som i allmänt tal kallas könsbyte (könskorrigering eller könskorrigerande behandling) och den föråldrade lagen från 1972 som bl.a. innebär att personen i fråga måste vara steril för att kunna få operationerna. En annan fråga var asylsökande HBT-personer och förfarandet av deras ansökningar.

(UPR består av en statlig rapport, information från FN:s mr-kontor samt vad som kallas ”trovärdig information från andra intressenter”).

Den 23 november kl. 10.30 äger ett samråd med frivilligorganisationer och andra intressenter rum, det andra i ordningen.

→HÄR← kan du läsa hela rapporten från bl.a. FN förbundet, ”Joint submission for Sweden’s first Universal Periodic Review in May 2010”.

→HÄR← kan du läsa Forum Syds rapport (Individual Report).

→HÄR← kan du läsa utkast och innehållsförteckning för Sveriges UPR från Regeringskansliet (med reservation för ändringar).


Jag hittade tyvärr inte RFSL och RFSU:s rapport online.
Kommentarer
Postat av: Cecilia

Hej! Vad kul att du hittade min blogg! Norge prövades ju i UPR:en förra veckan och jag tror det som togs upp där är ganska talande för vad som kommer att hända under Sveriges prövning nästa år, så det var kul att vara på plats för att se det. När man bevittnat UPR:en live så inser man dock tyvärr att det nog tyvärr bara är de länder som redan är relativt bra på att respektera mänskliga rättigheter (Sverige, Finland och andra västeuropeiska länder) som ens kommer att bry sig om de rekommendationer som görs. Istället användes UPR:en till att de prövade länderna hyllas av sina likasinnande (som Nordkorea av Cuba, Kina, Myanmar). Men något av det som sägs kanske påverkar...kanske...!

2009-12-08 @ 19:57:44
URL: http://ciccicicci.webblogg.se/
Postat av: Jenny

Ja, men precis. Som att Sverige bryter mot CEDAW "mest" för att vi rapporterar bäst.

2009-12-09 @ 00:24:15
URL: http://jennylinacarlsdotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0