Vårtecken

 
Åh vad underbart att det äntligen händer! Efter den räliga sommaren och den låååånga vintern är Sverige nu ett kollektivt hurrarop (förutom Skåne kanske som tydligen fick massa snö i går) nu är vårens knoppar äntligen brister. Min blick har varit i vägrenen hela helgen och blicken söker dem. Vårblommorna. De är fortfarande få men desto vackrare blir synen. Stort GILLA på den alltså. Äntligen händer det, Inte en dag för tidigt!
 
 

Påskdagsglimtar

 
Fika i solen, ett påsk"ägg" som favoritpojken gjort själv till mig och fyllt med godis han tycker passar mig, lek med alla hans påskharar och uppdateringar med hans underbara föräldrar. Det var en liten bit av min påskdag. Som har innehållit - och ska komma att innehålla - massa mer. Det må vara fullt upp, men det är också väldigt härligt! Jag hoppas att alla har fått njuta av den underbara påsksolen lika mycket som jag har. Den ger så mycket energi att man nästan känner hur kroppen laddas och blir stark, glad och lycklig. Trevlig påskdag, gott folk!
 
 

Vår!

Solen skiner från en klarblå himmel och jag vaknade upp i föräldrahemmet. Jag och mamma (och katten) har parkerat oss på verandan som är i lä och där det helt ärligt är så varmt att vi sitter i shorts och t-shirt. Börjar det inte blåsa fortsätter vi med det. Fåglarna kvittrar och det flög precis förbi en geting. Livet är underbart idag!


Risigt

 
Kolla vad fint mitt ris har blivit! Jag skulle ljuga om jag sa att min allergi gillar det. Men det är det värt! Våren må vara försenad ute, men inne är det kommen! Bredvid står mina pärlhyacinter och i köket växer mina örter så det knakar och tulpanerna i vasen lyser upp köksbordet. Just nu har de blommat över men jag försöker ersätta dem hela tiden. Det hjälper faktiskt. Våren finns, i alla fall i mitt hem. Och snart, snart, snart kommer den även ute.  Hurra för det.
 

Glad Påsk!

 
Glad påsk mina vänner! I går fick jag en stor skopa repetition om varför vi firar påsk i kyrkan. Jag - som kan mitt gamla testament mycket väl på grund av mina judaistikstudier och kan mer om den gånga Pesach än min egna kulturs påsk - tyckte det var mycket intressant att höra prästen prata om hur Jesus blev förådd och korsfäst. Och hemskt såklart. Jag är ju väldigt religionsintresserad och har därför inget emot att gå i kyrkan fast jag inte är kristen. I går var det dessutom väldigt speciellt, då domkyrkan var helt naken på utsmyckning och orgelmusik. Jag tillbringade sammanlagt 3,5 timmar där igår, vilket är mer än vad jag brukar tillbringa där på ett helt år. Men det var fint. Kyrkokören sjöng så fint att jag helt sonika började gråta, och jag kände ett lugn där i kyrkobänken jag inte känt på länge. Fint, faktiskt. I alla fall. Nu är det påskafton och jag firar med ägg till frukost. Jag har mellanlandat hemma en dag för att sedan fortsätta norrut. Påskafton bjuder på springtur i naturen, umgänge med två av mina "systrar", födelsedagsfest och annat kul. Som sagt, glad påsk!
 

Lång - men underbar - fredag

 
Jag tillbringade ett ljuvligt dygn i Sörmland! Idag mellan två (!) gudtjänster (min kyrklighet skulle vara obefintlig om det inte var för Lillmyrans prästmamma och hennes kyrkokörsjungande pappa, tur att jag samlar på mig lite fromhet med dem) bjöds det på brunch. Banan- och jordnötssmörpannkisar, scones, hemmabakade biskvier, memma (sådär gott) och ljuvligt te från Östersund bjöds det på. Och så bebisgos, allsång och dans till Bruno Mars. Bra långfredag. Jag känner alltid värme i bröstet, pirr i magen och ett bekymmersfritt huvud när jag lämnar Sörmland. Nu: popcorn, honungsrostade jordnötter och mys i soffan. Trevlig fredag, kompisar!
 
 

Långfredag

Jag började dagen med frukost i det magiska huset. Sedan inspektion av grödorna i det lilla orangeriet med husets ägarinna. Citroner, apelsiner, kiwis (!) och örter. Och tomater. Sedan hundpromenad bort till vännerna. Nu ska jag fira påsk som jag aldrig firat innan. I kyrkan. Min väns fru - även hon min vän såklart - är ju präst. Nu får vi se hur detta blir. Tänker mig en dyster gudstjänst just idag. Wish me luck!


Sörmland

Tillbaka i underbara Sörmland. I natt ska jag sova i det där magiska huset. När jag kom bjöd min vän på middag och sedan tog vi en lång barnvagnspromenad genom stan. Nu söver han lillmyran som inte riktigt är med på noterna. Jag tar påsk och ligger i soffan. Jag är definitivt med på noterna. Trevlig skärtorsdag på er kompisar!


Jennys snabba fisk

 
Nu ska jag tipsa om något jag lagade här om dagen. Jag hade gått och petat ihop ett recept i huvudet ett tag, och när jag lagade det blev det precis så gott som jag tänkte att det skulle bli. Om jag får säga det själv. Dessutom är det snabblagat och enkelt också. Gör så här: bryn en lök i smör och olja. Salta på löken så att den inte blir brun. Lägg i en massa goda grönsaker. Jag tog haricot verts, sparris, sojabänor och ärtor. Riv vitlök och citronskal och vänd ner tillsammans med lite vatten och citronsaft, salta och peppra. På med lock och låt ångkoka tills det är klart. Medan det ångkokar, stek torskrygg i rikligt med smör. Mot slutet, lägg i mandelspån. Lägg upp grönsaker och fisk, häll spadet som blivit kvar i botten av grönsakerna (som nu är en härlig buljong med smak av vitlök och citron) på fisken och strö över mandeln. Servera med extra citron. Klart! Mums. 
 

Argo, sushi och påskmust

 
...det var vad som konstituerade min lillördag. Har velat se Argo ända sedan den kom ut, och speciellt efter att min vän pratade om den i P1. Jag skolkade helt sonika från franskan, för jag orkade helt enkelt inte. Är fortfarande trött efter förra veckan och efter en helg som skulle vara lugn men blev ganska full. Trevlig också, dock. Nu vankas det storhelg och som vanligt flänger jag åt höger och vänster. Här ska hälsas på vänner och familj. Och jag börjar i Sörmland! Först ska jag bara riva av en lite förkortad arbetsdag, bara. Glad påsk!
 
 

Pampering

 
I måndags tog en kollega med mig på lite pampering efter jobbet. Jag fick hudvård och handvård, kvällsfika och en liten present. Hur gött som helst och en bra start på arbetsveckan. Jag har jättebra kollegor på jobbet och trivs jättebra med dem. Jag är med i festkommittén på mitt kontor, och nästa vecka har vi ordnat en spakväll för dem. Då ska min kollega bjuda alla på pampering. Fot- hand- och hudvård och make up-skola, blir det bland annat. Behöver jag säga att vi är uteslutande kvinnor på min arbetsplats (om man nu får använda de klassiska könsrollerna)? Göttans. Med spa alltså. Jag hade gärna sett lite fler karlar. Tur att jag jobbar i en massa olika enheter...
 

...och en liten bit av Paris

 
Och när vi ändå är inne på Paris. En annan vän var I Paris samtidigt som Anna. Hon kom och hälsade på mig i Parran när jag bodde där och vi fick uppleva inte bara Paris ihop, utan även en av våra drömresor - Giverny och Monets trädgård (se det HÄR). I alla fall. Hon köpte franska tidningar som hon släpande med sig hem och sedan skickade på post till mig. För att hon vet att jag vill bli flytande i språket. Och för att en liten bit av Paris skulle komma till mig, som hon uttryckte det. Hur fint?!?
 

Paris

 
I söndags var Anna hos mig och debriefade mig om hennes Parisresa (samt gömde sig bland tulpanerna och tittade på när jag bakade fransk äppelkaka). Det är härligt att höra om någons första gång i en stad när man känner staden i fråga så väl. Speciellt när man älskar staden så mycket som jag älskar Paris. Kika in på hennes blogg så kan ni se hennes fantastiska bilder från staden! Hon har lovat flera inlägg, så gå in ofta. Man vill ju inte missa. HÄR kan ni kika på det första Parraninlägget. Paris genom en förstagångsbesökares ögon alltså, två tummar upp!
 

Vårfrudagen

 
Efter lite googlande förra veckan kom vi fram till vad våffeldagen egentligen är. Vårfrudagen - Marie Bebådelsedag - när Maria blev preggo helt enkelt. Nio månader innan jul. I Sverige tyckte man att Vårfru lät som våffla, et violá, så var ännu en dag associerad med en föda uppfunnen. Vi firade detta på jobbet igår med att bjuda hela min enhet på våfflor. Detta med svepskälet att jag hade fått tillsvidaretjänst. Som om det egentligen behövs en anledning? Fikarummet var mycket populärt vid eftermiddagsfikat, kan jag meddela. Jag och några kollegor hade gått ihop och tagit med lite ingredienser var, och några tog med våffeljärn. Vi utfodrade väl sisådär en tjugo kollegor igår eftermiddag, skulle jag tippa. Väldigt populärt och väldigt gott! Tummen upp för att Maria blev på smällen, hörrni!
 
 

Min lägga genom ett proffs lins

Foto: Angelica Persson
 
Alltså, har ni sett vad fin min lägga ser ut genom Angelicas lins? Hon är verkligen proffsig, den tjejen! Nu har hon köpt en ny kamera och jag är spekulant på hennes gamla. Hon har nämligen lovat att en liten kurs medföljer köpet. Så om sisådär hundra år kanske jag också kan fånga saker lika vackert som henne... För mer vackra bilder, kolla in hennes blogg!
 
 

Jag kapitulerade

 
Jag ogillar påskpynt mycket, mycket, mycket. Det finns i min mening i stort sett inget fint påskpynt. Det skulle väl vara det där gräset man odlade på dagis då, och det funkar ju bra nu när det nyligen har varit persiskt nyår, för de som firar det har ju redan grott. Annars består mitt påskpynt av sådant jag fått, nästan uteslutande av min ömma moder. Och hon har hittat fint påskpynt - det vill säga så fint som det kan bli. Det är helt enkelt inte min grej (och ni som läst denna bloggen ett tag vet ju att nästan inget pynt är det). Men förra veckan har jag sett kvinna efter kvinna (för det är nästan bara kvinnor) gå runt med ett gäng ris under armen. På väg hem från staden (onödiga pengar?) eller från naturen. Så när jag var ute i skogen så tog jag faktiskt lite också. Från ett fallet träd, mind you. Och det blev väl ganska fint ändå va? Jag visste inte vad det var för träd jag masakerat, men det verkar faktiskt efter en dag i vatten - för jag vill ha gröna blad och hopp om vår och inte påskfjädrar - vara videung. Och det är ju så där härligt nostalgiskt. Så ok då, jag kapitulerade för lite påsk. Kanske tar jag fram mammas pynt också, nu när jag börjat...
 
 

Uti i mitt fönster

 
När jag var på IKEA för några veckor sedan köpte jag ett örtkit. Det var som tre pappmuggar med tre små puckar med jord och tre små påsar med frön. När man vattnade pucken svällde den till kanske fem gånger sin storlek och så kunde man så fröerna. Odling helt i min smak. Blev knappt jordig om fingrarna. Nu har det börja gro rejält. Bara sedan i lördags när jag tog bilderna ovan har de små plantorna dubblats i storlek. Basilika, timjan och koriander blir det. Superbra grej!
 
 

Mitt Örebro

 
Jag har bloggat förrut om hur tråkigt Örebro var när jag var yngre. Och hur långt det kommit sedan dess. Örebro har en framåtanda och en vilja att aktivera, underhålla och kultivera dess invånare. Här kommer ett axplock om vad är på gång just nu:
 
I helgen gick Chateau Grand Cru av stapeln. Ett 60-tal utställare som bl.a. är stora och små importörer av vin, destillerier av whisky och vodka, osttillverkare och annan småskalig verksamhet samt en rad olika choklad- och delikatessföretag som importerar från världens alla hörn fanns representerade.
 
Under nästa vecka äger Örebros egen Fashion Week, Mode & Designveckan rum. Designtävlig, konsert, modevisningar och andra jippon fyller då staden.
 
Snart öppnar en saluhall på Kungsgatan 15. Här kommer det bland annat finnas ost-, choklad- och köttbutiker samt en food court.
 

Mia Malmlöf ställer just nu ut i Örebro för första gången, med en utställning som är gjord för Örebro konsthall, även om några av konstverken har visats i tidigare sammanhang. LABYRINT är en målerisk installation där ljud möter målningar på akrylglas och blandteknik på papper. Utställningen består av flera olika rum som alla har sitt eget uttryck. Det mittersta rummet är inspirerat av ett klassiskt romerskt atrium, huvudrummet i det antika romerska bostadshuset. Antiken är en inspirationskälla för Mia Malmlöf, likaså trädgården med sitt växande och sin förgänglighet.

 

Den 10 april kommer Eddie Izzard - en av världens största komiker - till Öret. HÄR kan du köpa biljetter till det.

 

Örebro blir mer och mer en stad för mig. Vi växer samman, och jag älskart.
 

En söndag

 
En söndag. Min söndag: frukost i sängen med Godmorgon, världen! Ett femtimmarshäng i Rynningeviken och Osets naturreservat. Årets första tussilago. Årets första utomhusfika. Långpromenad. Paus i värmestugan för fågelskådning och för att se solen sänka sig över Hemfjärden. Promenad hem i solnedgången. Pizza i soffan. Gottis. Fint, så. 
 
 

Tarte aux pommes à la manière alsacienne

 
När jag bodde i Paris umgicks jag med en fantastisk kvinna vid namn Kenza (mer om henne HÄR, till exempel). Vi har fortsatt hålla kontakten, och vi brukar läsa varandras bloggar och kommentera dem. Kenza hade en "vanlig" blogg och en receptblogg. Där delade hon med sig av vackra recept, ofta med få ingredienser men med mycket smak. Nu bloggar hon inte längre (tyvärr!) men hon delar fortfarande med sig av recept på Facebook. Ofta franska, mellansösterninspirerade eller sydamerikanska. Det är hennes olika personliga koppplingar, nämligen. För ett tag sedan delade hon med sig av en fransk äppelkaka jag bara var tvungen att prova. Och det var helt ärligt den godaste äppelkaka jag någonsin har ätit! Den är krämig och krispig på samma gång, inte för söt men ändå med en karamellig smak. Dessutom  är den mycket snabb och enkel att göra Ljuvlig!
 
Äppelkaka på alsaciskt vis: 
Täck en pajform med smördeg. I en bunke, blanda 2 dl creme fraîche med ca 1 dl rå/rörsocker, 2 ägg och lite vaniljpulver. Skala och skär 3-4 äpplen och arrangera dem på smördegen. Häll över smeten. Grädda i ugnen på låg värme (så att smeten inte karamelliseras) i ca 45 minuter, tills den blivit gyllenbrun. Klart! Bästa äppelkakan någonsin!
 
 

Earth Hour

 
Jag har inte alltid observerat Earth Hour. Något år har jag glömt det, ett annat var jag på restaurang (fast då släckte de ner på restaurangen - Wongs var det faktiskt). I år - då mitt nyårslöfte var att spara mer på naturen och våra resurser - kändes det dock helt rätt. Jag ska villigt erkänna att datorn fick stanna på, men istället kompenserade jag med att köra Earth "Hour" redan från sjuhugget. Det var riktigt mysigt, och även om det är en mycket liten handling så kändes det stort. Det handlar ju om att skapa medvetenhet. Jag såg att Eiffeltornet, Kungliga Slottet i Stockholm och Sydneys operahus var nedsläckta, bland annat. Släckte ni ned?
 
 

En förnimmelse av vår

 
I går promenerade jag och Angelica mot slottet. På vägen köpte vi kaffe och lite gott att äta och sedan satte vi oss på "bryggorna", träplatåerna vid slottet. Ett tag kändes det verkligen som vår. Vi frös inte, solen värmde våra ansikten och vi pratade semester. Redan vid två blev det snorkallt igen och vi begav oss huttrande vidare. Men de där knappa två timmarna var vår för oss. Nu kommer den, det måste den göra. Och tänk vad fint vi hade det i väntan på den! Angelica är en diamant i mitt vänsmyckesskrin. Jag är glad att jag har henne. Så klok, så opretentiös, så ärlig, så snäll. Vi har alltid så mycket att prata om och vi kan verkligen prata högt och lågt, djupt och ytligt. Jag älskart! Och vårens snara intrång.
 
 

London calling

 
Jag bokade just biljetter till mitt kära London över Valborg! Har inte varit där på ett och ett halvt år. Jag åker med samma sällskap som förra gången. Jag hoppas det blir lika härligt. Som HÄR och HÄR, till exempel. Och så afternoon tea som HÄR. Hurra!
 

Surprise!

 
I går när jag gick och lade mig hade jag bestämt att jag skulle sova länge, äta frukost i sängen och eventuellt stanna där hela dagen. Imorse väcktes jag dock av ett sms från underbara Angelica som jag har försökt få ihop en dejt med i vad som känns som en evighet. Tyvärr har våra schemata varit allt från vänner. Dagen tillbringades således med henne. Inspektion av mina nya lägga, kaffe i solen vid slottet, second hand-shopping och prat, prat, prat. Underbar överraskning att få tillbringa dagen med henne och så här in retrospect mycket bättre än sängen. Dessutom kom Anna över precis när Angelica hade gått till tåget, så jag fick dubbel glädje! Nu blir det dock horisontalläge. Jag har en fransk äppelpaj i ugnen och hemlagat grekiskt på G till middag, så det går inte direkt någon nöd på mig, inte. Trevlig kväll, gott folk!
 

Gåvor som peppar

 
Jag hade ju som sagt en konferens i veckan. Deltagarna kom bland annat från Nord- och Sydamerika och Västindien. Och de var så nöjda med allt att de hade med sig presenter till mig. Då blir man ju extra glad, för det betyder ju att de till och med tyckte om mitt arbete i förberedelsefasen och tänkte på mig redan innan de åkte. Jag har inte varit bortskämd med arbetsberöm (ambassaden till exempel var mer arbetsplatsen som tog allt för givet och bara krävdre, krävde och krävde) så jag suger i mig som en svamp. Och blir peppad att göra ett ännu bättre jobb i framtiden. Ovan ser ni en liten söt ljusstake från Mexico City och Lönnsockerlönnlöv från Ontario. Ljusstaken får bo på min sliverbricka och det kanske blir ett lönnlöv till lördagsmyset. *Ler stolt*.
 
 

Tillökning i hemmet

 
Jag här ser ni. Mitt nya matsalsbord med stolar. Jag är nöjd. Visste inte att det skulle bli svarvade ben på bordet, men ok då. Jag vill egentligen ha sex eller åtta stolar, men det får jag samla ihop med tiden. Nu ska jag bara byta ut min förskräckliga Klippansoffa, sätta upp alla tavlor (och införskaffa fler) samt hitta ett ställe för min mormors gamla byst. Sedan är jag nog färdigfixad i vardagsrummet för ett tag. Så, vad tycks?
 
 

Ok, då

 
Ja men ok då, kanske att det eventuellt blev lite för mycket den här veckan. I alla fall slutet på den. Men i eftermiddags slutade den internationella konferensen jag anordnat - en av anledningarna till veckans galna arbetstempo - och deltagarna överöste mig med både lovord och presenter. Sådant värmer. Parallellt med detta blev idag ett delmål i ett stort projekt som pågått i flera år - och som jag fick ta över när jag började - klart. Det firades med marsipantårta. Sådan värmer ju också. Men jag körde denna arbetsvecka ända in i kaklet och fick ställa in mina fredagskvällsplaner på grund av akut blykeps. När jag på vägen hem från jobbet gick och handlade höll jag på att somna i kassakön. Nu ligger jag i soffan med mysbrallor, tvättat ansikte och mina allra fulaste men allra bekvämaste underkläder (jajjamen). I kväll är det jag, onyttigheter och Netflix som gäller. Trevligt fredagsmys, kompisar! Over and out.
 

Wongs

 
Jag gillar Wongs. Har bloggat om det förrut (HÄR, bland annat). Det är en finare asiatisk krog med utsikt över Svartån och slottet. Igår var jag där på en jobbmiddag. Jag brukar alltid ta (de politiskt inkorrekta) räkorna i tre olika utföranden, men efter att ha lovat mig själv att spara på naturen och miljön valde jag istället triss i vegetariska rätter. Det märktes att de inte alls lagt ner samma kärlek på denna rätt (det brukar vara så med de vegetariska alternativen) men den var fortfarande bra. Wongs ligger i vad jag tror är en nerlagd teater och har en fantastisk miljö. Personalen är mycket trevlig och tillmötesgående och (den icke-vegetariska) maten är fantastisk. Man får ibland vänta lite väl länge, men det är det värt. Wongs är ett riktigt tips om du är i Örebro. Dessutom är det väldigt prisvärt. Wongs får, som alltid, två tummar upp av mig. 
 
Wongs, Olaigatan 19, Örebro, 019-611 18 40
 

Fullt upp / Life is good

 

Idag försov jag mig, vaknade när jag vanligtvis brukar lämna hemmet, gjorde i ordning mig i blixtfart och var på jobbet lite innan jag var tvungen. Körde en galet full dag (den här veckan är nästan löjligt fullproppad), sprang till min franskaklass, sprang vidare efteråt för att jobba mer och var inte hemma förrän vid 21.30-snåret. Och vet ni? Jag älskart! Jag har mycket hellre liiite för mycket att göra än tvärt om. Då njuter jag. Då mår jag bra. Jag blir (negativt) stressad av att ha lite för lite att göra. Visst, jag vill inte ha galet mycket precis hela tiden, men faktiskt nästan. I alla fall under ordinarie arbetstid. Och mellan två möten idag hann jag bläddra i ett glossigt franskt magasin, det bådar gott inför helgläsningen. Nu sängen, imorrn blir det full rulle igen. Och så teater på kvällen. Life is good! 

 


Nyttiga pannkakor och sylt

 
Jag har ju blivit lite nyfiken över vad de här proteinpannkakorna man ser titt som tätt på instagram egentligen är. Jag har kollat lite, och proteinpannkakor verkar vara ägg, banan och jordnötsmör, oftast. Jag gillade ju det i somras (då det kallades bananpannkaka), men de blev ju inte så jättelyckade. Igår provade jag igen. De blev istället jättebra! Och goda! I konsistensen är de precis som amerikanska pannkakor - fast utan mjöl och mjölk vilket är bra i min bekantskapskrets där det förekommer en del allergier. Jag stavmixade bara en banan med två ägg och en och en halv stor matsked jordnötsmör. Sedan gjorde jag värdens lättaste och godaste rårörda sylt: jag mixade tre färska fikon med en näve hallon. Pannkakssatsen ovan gav tre pannkakor, och jag som äter väldigt mycket trodde inte det skulle räcka. Men eftersom ingredienserna är väldigt mättande är pannkakorna dito. Jag blev proppmätt (då lade jag till vispgrädde också, i och för sig). Jag gillar generellt inte att äta sött till middag, men ska jag äta sött blir valet uteslutande pannkakor. Jag har ju också bloggat om pannkakor både en, två och fyrtionio gånger. Detta kan ju vara ett lite nyttigare alternativ. Och ett sätt att inte behöva steka lika många (hur många "vanliga" pannkakor jag äter? Ja, åtta, kanske?). Proteinpannkakor får två tummar upp av Jenny Lina Carlsdotter. 
 

Butiken

 
Nu kommer ett riktigt härligt tips, gott folk! Det är en butik som heter Butiken och som blev vald till årets butik 2012 av Svensk Handel. Det ni! I lilla Tenhult utanför Jönköping - där jag för övrigt sprang runt som barn med mina kusiner - ligger butiken och den är verkligen värd en liten avstickare, kan jag meddela. Här trängs skitsnygga kläder (jag provade den chanelliga rosa jackan på tredje bilden men den satt inte riktigt som den skulle tyvärr), inredningsprylar, design av olika slag, smycken, accessoarer, leksaker och barnsaker med téer, choklad och skönhetsprodukter. Jag fick hjälp av vad jag tror var ägarinnan herself, och hon var sjukt trevlig och kunnig. Vi var i butiken en låååång stund och vi kom därifrån med lite smått och gott. Priserna är lite på den dyra sidan, men så är det också handplockade saker med kvalité, själ och personlighet. Hit kommer jag mycket gärna igen! Och vet ni vad det bästa är? De har en webbshopp med utvalda produkter! Klick, klick!
 
Butiken - för sakletare och klädsugna, Centrumvägen 13, Tenhult, 036 - 39 04 80 
 

Jennys glutenfria chocolate chip oat cookies

 
I helgen hade jag besök av mina vänner - en av dem glutenallergiker - över en fika. Jag bakade då några apgoda havrechokladkakor. Orginalet är på vetemjöl och jag tror att de blir lite ser sega och tjocka. Jag bytte ut vetemjölet mot mer havegryn och mandelmjöl, och då blev det lite mer som havreflarn. Väldigt musiga och smakrika havreflarn. Detta behöver du:
 
250 gr smör
2 dl rörsocker
0.75 dl strösocker
2 ägg
2 teskedar vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
2/3 matsked bakpulver
1 tsk salt
3 dl havregryn
ca 200 gr mörk choklad.
 
Vispa smöret krämigt med rör- och strösocker i en stor skål. Vispa i äggen ett i taget. I en annan skål mixa mandelmjöl, havregryn, vaniljsocker, salt och bakpulver. Häll i mjölmixen i smörblandningen. Vänd i chokladen som du hackat. Klicka ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper, tryck till lite på klickarna. Smeten smälter ut rejält så lägg inte klickarna för nära varandra. Grädda i ugnen på 200 grader tills kakorna är gyllenbruna. Låt dem kallna innan du tar av dem från plåten. Lägg dem i fin burk. Som min ovan som jag passade på att visa upp ovan. Köpte den i Paris på det HÄR stället för 1,5 år sedan. Fin va?
 
 

För EXAKT ett år sedan

 
...bloggade jag om en promenad i solnedgången med min vän och hennes Boston terrier längs med vattnet i Hufvudstaden. Det är bra att ha en blogg, för nu kan jag bekräfta vad jag gått och funderat på - att det var varmare vid den här tiden förra året. Den 23 mars satt jag mot en vägg och solade i shorts och t-shirt, och under Bandy-SM:s helg (som var en helg senare förra året) hade jag enkom trenchcoat och solbrillor, inte vinterjacka och mössa. Vi fick lite snö där en sväng, och så igen en kortis i april tror jag att det var, men det var mycket varmare då. Men, som typisk svensk optimistisk vädersiare tror jag nu att detta betyder att vi får en sjukt lång och varm sommar i år istället, eftersom vi inte fick det förra året. Det måste ju vara så, inte sant? Skulle passa mig sjukt bra då jag ska ha min allra första betalda, långa sommarsemster...
 

Lunchterapi

Solen. Ljuset. Behöver jag säga mer? Tio minuter på lunchen förlänger arbetsdagsorken med säkert tio gånger så mycket!


Oldies but goodies, igen

 
Alltså varför köpa nytt när man kan återvinna genom att köpa gammalt - som ändå oftare är finare? I helgen körde jag ett second hand-race på Myrorna (som är ett mycket hett tips, sjukt mycket fina grejer på detta Myrorna!). Jag hittade en fin gammal våg att ha blommor på och en gammal patinerad nysilverbricka som jag tror kommer stå på mitt nya matsalsbord när det kommer i veckan. Jag säger tror, för det passar ganska bra på matbordet i köket också, och då får jag ju beskåda det oftare... Vi får se. I alla fall så är jag sjukt nöjd med mina fynd, som kostade precis över två hundralappar. Två tummar upp!
 
 

Sköna söndag

 
Min söndag har varit sjukt effektiv! Jag har hunnit med att städa läggan, tvätta tre maskiner tvätt, köra ett 1,2 mils konditionspass, köra ett kort styrkepass, ha lite hemmaspa och dessutom bjuda mina vänner och lillkille på fika. Skön söndag! Ovan ser vi lillkillen som han ser ut mest. Glad och underbar! I tröjan han fick av mig idag med flygplan på. Tjejerna bjöd jag på fruktsallad med grädde och glutenfria chocolate chip oat cookies. Sjukt goda, om jag får säga det själv. Recept kommer, såklart. Nu: söndagsmiddag! Trevlig kväll, kompisar!
 

Grönt är skönt

 
Förra året gick jag på fest grönklädd på St Patrick's, helt utan att jag hade tänkt på det. Jag fick hejarop av ett gäng irländare på tuben hem den natten, minns jag. I går var jag på fest där temat var grönt. Jag satte på mig gröna braxor och min fina gröna ring från Moderna Muséet som jag fick av mina vänner i 25-årspresent. På festen serverades det Gröna Hissen och alla var grönklädda. Men ingen hade tänkt på att det var St Paddys idag. Det gröna var en intern grej de kört med länge. Snacka om sammanträffande! Dessutom två år i rad för mig. Det var för övrigt en mycket trevlig kväll, där vi firade två killar som klarat av Vasaloppet. Det bjöds - förutom Gröna Hissen - på mjöd, bloddopingföreläsning, ordvitsar, bål och en hel hög skratt. Jag vek in hovarna tidigt och är nöjd me det idag - börjar nog bli lite gammal... Så: Glad St Patrick's-dag! Eller kanske: Lá Fhéile Pádraig Sona Duit!
 

Bonjour!

 
Inte nog med att Anna är i Parran just nu, imorse fick jag ett hej då-sms från en av mina allra bästa vänner som är på väg mot den franska huvudstaden, för att efter några dagar bege sig mot Champagne. Ja, jag försöker att french it up som Joey säger - idag med hembakta croissanter och fransk confiture. Dagen bjuder på en leverans av stolar jag köpt till mitt matsalsbord som äntligen ska komma under veckan. Har varit lite tomt sedan jag flyttade in. Och sedan kommer två vänner och en bebis hit på söndagsfika. Har jag tur hinner jag med en liten springtur också. Bonne journée!
 

Pärlhyacint

 
Jag älskar pärlhyacinter! Det är vår för mig. Och nu när våren ute är kraftigt försenad fixar jag den inne istället. Pärlhyacint är så otroligt mycket nostalgi för mig. När jag var liten växte det fullt av dem tillsammans med krokus under mitt sovrumsfönster. När pappa fyllde år i mitten av maj brukade vi plocka dem. Alltid blåa. Jag tyckte alltid att de var så roliga och ville plocka av de små pärlorna, men det fick jag ju såklart inte för mamma. Fina! Idag när jag var hos floristen och köpte en fin kruka till den erbjöd hon sig att plantera den, även fast jag köpt den på torget. Det kallar jag service det! Nu står den så fin i mitt kök och jag hoppas att den blommar för fullt tills nästa helg. 
 

Firarmat

Jag befinner mig i föräldrahemmet där jag blev lite firad igår. Mitt fasta jobb, ni vet. Mumsigt som vanligt när pappa Carl är i farten (för fira i vår familj handlar i stort sett uteslutande om att äta mat). På dagens agenda: loppis!


Jenny Lina Carlsdotters Paris

 
Sandra frågade i veckan om jag inte kunde berätta om mitt Paris, som jag tipsat Anna om. Visst kan jag det! Mitt Paris - min favoritplatser - är ofta kopplade med känslor och upplevelser (som det brukar vara), så alla kanske inte tycker att det är så fantastiskt. Sedan har jag ju så himla många favoriter, så här kommer blott ett axplock. Som min väns balkong på Rue Oberkampf ovan, till exempel. Varning för att många tips är ätrelaterade, som sig bör när jag är igång.
 
 
Vi måste ju såklart ta upp Jardin du Palais Royal och Colonnes de Buren bredvid (vid Galerie des Proues) eftersom det under lång tid var en del av den här bloggen (eller bloggens header, i alla fall). Trädgården är som en mycket trevlig, hemlig oas mitt i storstadens buller. Där finns också en trevlig restaurang med uteservering i trädgården. Närmaste metrostopp: Palais Royal - Musée du Louvre.
 
 
Angelina på 226 Rue de Rivoli. Coco Chanels favoritfik med underbara omeletter och makronbakelser. Har också en disk där man kan köpa med sig ljuvliga makroner. Ett måste är deras varma choklad gjord på gammalt vis, med äkta afrikansk mörk kvalitetschoklad. Närmaste metrostopp: Tuileries.
 
 
Rue Mouffetard och Place de la Contrescarpe (på bilden La Contrescarpe som är en mycket trevlig restaurang med en jättemysig innegård att äta på). Gatan med massor av trevliga restauranger och barer och ett livligt kvällsliv. Närmaste metrostopp: Place Monge eller Censier Daubenton.
 
 
I Marais finns mycket att titta på och njuta av. Detta område är mest känt för dels sin ortodoxa judenhet, dels gaybarer- och klubbar. Härlig kontrast.  Området i sig är ett tips. Men på populära Rue des Rosiers finns téhuset ovan som har den godaste citronmarängpaj jag någonsin smakat. Jag har varit där åtskilliga gånger. Sist jag gick dit var de dock stängda för renovering. Förhoppningsvis är de tillbaka på banan nu. Ett riktigt Jennyställe! Närmaste metrostopp: Saint Paul.
 
 
Jardin du Luxembourg - Le Luco. Ett av mina allra käraste platser i Parran. Här har jag pluggat, sportat, gråtit, skrattat, solat, ätit, sovit, umgåtts och lekt (med ett barn, då). Sommartid finns det både restaurang och café och kommer man tidigt på morgonen kan man hamna bakom brandmännen som löptränar i mycket korta shorts (hehe). Här ligger också senaten och ett orangeri som ibland är öppet med utställningar. Smockat med folk vid fint väder. Stänger senare och senare ju varmare (och ljusare) det blir nu på vårkanten. Närmaste RER-stopp: Luxembourg. Närmaste metrostopp: Saint-Sulpice (eller andra stopp nära på lila linjen), Rennes.
 
 
Musée Rodin på 79 Rue de Varenne. Att se Tänkaren för första gången i orginalformat är en upplevelse. Finns också lite impressionistkonst och annat fint. Trädgårdarna omkring är jätteveckra men kostar extra. Närmaste metrostopp: Varenne.
 
 
Om man gillar Monet kan man skippa Musée d'Orsay och de vidriga köerna (det är ju dock värt ett besök också, men nu är jag bara på Monet) och istället bege sig till Musée Marmottan Monet i utkanten av Paris. Här får du sitta på en bänk och titta på de gigantiska näckrostavlorna och tavlorna på bron i Giverny, samt lite av tavlorna från Norge. Det är inte alls lika mycket folk och nästan bara Monet (lite annat på övervåningen och mellanvåningen). Ta er tid att sncka med personalen, de är mycket trevliga och berättar gärna (på engelska också) om all konst. Närmaste metrostopp: La Muette.
 
 
Om du är i Parran på en söndag, ta metron till slutstationen på 4:an till Porte de Clignancourt. Där finns Paris största antikmarknad och loppis. Massor med skit men också massor med fina saker, allt från folk som lagt saker på en filt på marken och små stånd till halvpermanenta marknander under tak och antikbutiker. En upplevelse!
 
 
Det är turistisgt, men det är ju också så härligt! Ta med en picknickkorg och låt solen gå ner vid Champs de Mars. Titta på de blinkande lamporna på tornet och drick lite vin (som du gömmer för vakterna då det är förbjudet). Offentliga toaletter finns att tillgå. Se upp för de omkringgående försäljarna och allmänt löst folk och gå inte hem ensam. Närmaste metrostopp om du inte vill gå förbi Eiffeltornet: École Militaire.
 
 
Och så en varning: Så här ser många toaletter ut på restauranger och barer. Även lite finare och även för tjejer. Sjukt!
 
Ja, det var några guldkorn det. Kanske gör jag det till ett stående inslag på bloggen, vi får se. Vad det kul att läsa?
 
 

Hasse på Sjökanten

 
 
För snart en vecka sedan var jag på AW på Hasse på Sjökanten (många "på" i den meningen, puh) i Jönköping. Namnet låter kanske inte så hett, men detta är ett ställe värt att tipsa om. Restaurangen blev framröstad till 2012:s bästa lunchrestaurang av Nöjesnytts läsare och ligger som namnet antyder precis vid Rocksjöns kant. Det ska i sanningens namn sägas att restaurangen har en lunchatmosfär över sig, om ni förstår vad jag menar, men med levande ljus och dimmade elektriska dito blir det riktigt mysigt på kvällen. Hasse på Sjökanten är mycket miljömedvetna och har en aktiv miljöplan som innebär att de kolsyrar sitt eget vatten (som de serverar gratis) källsorterar sina sopor, lämnar matavfall till gasåtervinning, använder sig av lokala leverantörer i den mån de kan, att de har energibesparande belysning samt att de inte lagar mer mat än det går åt för att undvika att kasta mat. Detta gillar jag mycket, speciellt med tanke på mitt nyårslöfte om att inte slösa en massa med miljön. På kultursidan har de också engagerat sig. Restaurangens väggar fungerar som en konstutställning i ständig förnyelse. Just nu pryds de av Guye Ydrells tavlor. När det gäller musik bjuder de på jazz, opera och trubadurmusik. Under våren 2013 är det jazz som gäller och så var även fallet när vi besökte restaurangen (med några hemst trevlig inslag av blues). När vi var där fick vi äta av en generös buffé samt dessert för precis under två hundralappar (på hemsidan står det dock strax under tre, vet inte om det var speciellt AW-pris...). Om du är i Jönköping skulle jag rekommendera Hasse på Sjökanten för lunch, AW eller varför inte en privat fest? Detta är en mycket bra restaurang i budget/lägre mellanprisklassen. Värt ett besök!
 
Hasse på Sjökanten, Rekrytvägen 5, Jönköping   Tel 036-77 77 377
 

New routine / proaktivitet

 
Jag har börjat med en ny kvällsrutin. Jag dricker en kopp kamomillte medan jag ligger på spikmattan. Spikmattan har hängt med ett tag men teet är nytt. Jag vet inte om det är placebo men jag tycker mig sova bättre av denna nya rutin. Och egentligen spelar det ju ingen roll om det är placebo eller inte, så länge det fungerar. Denna rutin, blutsaft (kanske?), träning, och ljuset har faktiskt lindrat den där tröttheten. Skönt. Kan nog bli bra, det här. 
 
 

Firarpasta

 

Nu ska ni få höra: jag har fått fast jobb! Eller; tillsvidareanställning som det heter nuförtiden. Min första, om man inte räknar jobb jag hade under studietiden eller mitt jobb på ambassaden. Men det sistnämnda har ju inte ens i närheten av lika stor arbetsrättslig säkerhet som anställningar hos svenska arbetsgivare. Speciellt inte statliga sådana. Och har heller inte 31 semesterdagar, flextid och en rad hälsoförmåner. Så hurra för mig! Jag firar med min trattkantarellpasta och BBC:s Sherlock Holmes. Hurra igen! 

 


Supersnabb och supergod dessert

 
Jag måste bara tipsa om desserten vi åt i helgen. Världens lättaste och världens godaste. Söt, krispig, frisk och lite syrlig på samma gång. Gör så här: blanda fyra deciliter turkisk eller grekisk yougurt med tre-fyra matskedar lemon curd. Potionera ut i glas och låt om du har tid stå svalt en stund. Innan servering, toppa med rostade, grovhackade nötter (mina värdinnor hade karameliserat mandel och cachewnötter i smör och lite råsocker) och granatäpple. Klart! Mumsigt så det förslår!
 

Kvällsfika

 
I går mötte jag upp Anna efter jobbet för uppdateringar och skvaller över en kvällsfika. Vi planerade bus inför en kommande trettioårsskiva, babblade om allt mellan himmel och jord och skrattade gott. Hon är allt för bra rolig, den där Anna! På fredag åker Anna och hennes sambo till Paris för första gången. Jag har såklart proppat dem fulla med tips och klotter i metrokartan. Jag vill ju att de ska uppleva Jennys Paris. För det är en jäkligt härligt Paris, det! Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var avundsjuk, men Paris finns ju kvar och jag planerar en resa till den brittiska huvudstaden as we speak, så jag har det kanske inte så pjåkigt jag heller. Det var för övrigt väldigt mysigt med kvällsfika. Jag gör det sällan nuförtiden. På gymnasiet och under studietiden kändes det ibland som om jag bodde på fik och coffeeshops, men det händer inte lika ofta nu. Mycket mysigt och något jag gärna gör om igen snart!
 

Jobblunch

 
Det här med jobblunch är ju inte helt helt fel, alltså. Det är ganska gött att bli bjuden på lunch och man får ju hur mycket som helst gjort under trevliga förhållanden. Det kanske inte är så bra om man jobbar för mycket att aldrig få en paus, men det är ju ingen risk för oss som jobbar statligt, höhö. Nej, men jobblunch då. Vi har en restaurang i anslutning till vårt kontor som varje dag severar trerätters i bufféform. Jag har tidigare varit där en gång och igår hade vi jobblunch där i ett privat rum. Perfekt! Och gott, då... Ska nog boka in fler jobbluncher framöver...
 
 

Riddersbergs Wärdshus

 
Riddersbergs Wärdshus ligger vackert beläget vid Rogbergasjöns norra strand. I fredags tog vi oss dit för lunch. Det var extra mysigt för att solen sken och jag var på semester, men min ena faster kan intyga att det är mysigt även på kvällarna och regniga dagar. Av bilderna att döma kan man tydligt se att det är ett eklektiskt ställe med mycket hjärta, charm och personlighet. Stället drivs av ett par som också bor i närheten. Ofta bjuds det in artister på helgerna där man får en intim konsert med mat och dryck. I helgen som gick skulle de rent av bjuda in folk i sitt eget hem. På Wärdshuset har de vad de kallar Vardagasrummet. Det beskrivs som ett soft ställe för vuxna som startades på restaurang Svarta Börsen i Jönköping, på lördagskvällar, där man kunde prata med varandra vid borden och höra vad den andre sa. En trevlig övervåning med salongsmöbler, äkta mattor och gamla 50-tals golvlampor där man då kunde dröja sig kvar för en stunds kontemplation, en kopp nybryggt Zoega-kaffe efter maten och bara sitta och snacka med sina kompisar och koppla av. Med hjälp artister och musiker blev Vardagsrummet snabbt ett givet ställe för stadens vuxna på lördagskvällar. De hade en åldersgräns på 30 år vilket innebar att både begagnade snuspåsar på golvet och gapiga småungar, med fel världsbild, lyste med sin frånvaro (deras egna ord). Nu har konceptet flyttats ut till Wärdshuset och i somras kryllade det av artister som Jojje Wadenius och Viktoria Tolstoy. Jag blir riktigt nyfiken! Vill man besöka restaurangen dagtid serveras det dagens rätt, en sallad eller en fiskrätt, salladsbuffe och tårta till dessert. Ganska fintfint, det med. Riddersbergs Wärdshus får tummen upp av mig!
 

Riddersbergs Wärdshus, Riddersberg, Jönköping,  036 - 14 24 00

 


Jönköpingsglimtar

 
Jönköping är ju så fantastiskt fint. Det ligger precis vid Vättern och Munksjön och har vackra berg och sandbankar att bjuda på, samt fin natur och till och med två slalombackar att aktivera sig i. Det är bra shopping och ganska många trevliga restauranger och barer att tillbringa timmar i. Jönköping är inbjudande. Och staden med omnejd jag har tillbringat så mycket tid som barn. Det är platsen där min farmor vilar, där min far föddes och där mina föräldrar vigdes. Det är ganska komiskt, för jag insåg väl förbi mina unga tonår att det kallas bibelbältet och Sveriges Jerusalem. Min familj är således inte så kyrklig av sig. Nu när jag besöker det inser jag ju att det går en kyrka per fik, ungefär. Fattar inte hur jag kunde missa det i alla år. Men trots att jag inte är kyrklig av mig så tycker jag att det är mysigt. Fint. Hit kommer jag fortsätta komma igen och igen. 
 
 

Girls night in

 
I lördags blev jag och min ömma moder bjudna på middag av mina två fastrar. Jäsiken vad de hade bullat upp! Bubbel, bruschetta med tomat, kronärtskocka och parmesan, chevrégratinerade rödbetor, laxtartar och mycket annat musigt bjöds det på, samt en ljuvligt fräsh och god dessert. Sedan hade vi disco i köket medan vi diskade och det hela avslutades med lite champagnepraliner i soffan innan vi tog en taxi hem till gästsängen. Det var en helt fantastisk kväll (och helg) med de kvinnor som jag växt upp med och som jag lärt - och fortfarande lär - mig så mycket av. 
 
 

Helgavslut

 
Min helgpåse drogs ihop med lite shopping på IKEA (hittade en jättesöt bricka, bland annat), en tur till kyrkogården för att ge farmor lite påskliljor som hon älskade så och en jättemysig sen söndagslunch med min farbror, fastrar och föräldrar. Smaskig fruktsallad med grädde till dessert. Sedan en bil hem till Öret igen. På vägen såg vi säkert fyrtio rådjur, det kryllade av dem i det fina vädret. Har nog aldrig sett så många rådjur på en och samma dag. Det var en perfekt dag och ett perfekt avslut på en perfekt helg. Och perfekt uppladdning inför en vecka som innehåller viktiga möten, ett viktigt besked om min framtid och en massa saker som behöver tas tag i. Nu ska jag krama ur helgtrasan genom att njuta lite i min ottoman. Trevligt helgavslut, kompisar!
 

New soul

Jag har gått och nynnat på Yael Naims låt hela helgen. Känner mig så, som en ny själ. Den här helgen har varit full med god mat, god dryck, gott sällskap, fint väder och härliga utflykter. Ett slitet uttryck, men det har varit balsam för själen. My New Soul.


Chokladverkstan

 
I Tokarp utanför Jönköping hittar man Chokladverkstan, ett mycket populärt ställe som precis som namnet antyder gör sin egen choklad. Men inte bara det. Verkstaden befinner sig i en inredd ladugård på äganrinnans egen gård. Där finns ett kök där de tillverkar praliner, tårtor och desserter, ytterligare ett kök där de bakar bröd och bullar och sedan butiken där de säljer sina produkter och där man kan komma och fika på fredagar. Övriga tider utnyttjas butiken till konferensarrangemang och chokladprovning. Chokladversktan har utökat sin verksamhet genom att inreda ett stall på gården som används till chokladprovningar och konferenser. Prefekt tillverkningsmijö för dagkonferenser och grupparrangemang. I lokalen finns även inredningsartiklar i lantlig stil (till exempel Lisbeth Dahl) samt handgjorda silversmycken tillverkade av Pernilla Bengtsson. Jag passade på att köpa äpplemust gjord på äpplen från äppelodlingarna längs Vätterns strand som jag så många gånger åkt förbi, en liten söt smyckesskål från Lisbeth Dahl samt (givetvis) en bit av deras egengjorda (mörka) choklad. Är man i krokarna kan jag verkligen rekommendera Chokladverkstan (hinner man inte kan man hitta praliner från Chokladverkstan på bland annat butiken Så in i Norden i stan, såg jag i går när vi var och shoppade). Av alla tackkort på brudpar vid kassan verkar det även vara ett populärt ställe att beställa bröllopstårta och annat till sitt bröllop ifrån. Eller varför inte 30-årsfesten *fantiserar dregglande*. 

Chokladverkstan, Tokarp Södergård 1, Jönköping, 070-766 3009

 


Kvalitetstid på Hudoteket

 
Idag hade som sagt jag och mamma bokat in oss på en varsin helkroppsmassage på Hudoteket i Jönköping. Egentligen var det pappa Carl och min ömma moder som tillsammans fått en behandling var i en Smart Box. Men min fina pappa donerade osjälviskt sin del till mig. Idag var det så dags. Hudoteket har funnits i 30 år och är Sveriges största dagspa, med fyra våningar och 72 olika varumärken i shoppen. Det är utomordentligt bra service, schysst kundtänk och härlig atmosfär. En av de bästa ställen jag besökt faktiskt. Kanske DET bästa (efter Veronicas, då såklart). Även om det kanske inte är riktigt min grej med botox och fillers, som de också erbjuder. Men det kan man ju skippa! Mamma - som just nu lider av grov ischias - var mycket nöjd med sin massage och jag likaså. Min massör meddelade att jag inte var så jättespänd och att jag inte hade speciellt många eller stora knutor. Förstår ni?!? Coreträningen och min proaktiva inställning till mitt tillfrisknande har faktiskt hjälpt. Helt fantastiskt ju. Dessutom är massage ett utmärkt sätt att ännu en gång träna på att vara i nuet. En mycket lyckad eftermiddag var det. Nu slappar vi i soffan innan tjejmiddag ikväll. Detta är en alldeles fantastisk helg!
 
Hudoteket, Östra Storgatan 6, Jönköping, 036-12 06 66
 
 

En god morgon

Frukost med gäster, kusinen i Seoul på Skype, munspelsmusik, tända ljus och cappuccino. Det var min lördagsmorgon det. Nu ska vi snart ladda inför helkroppsmassage. Det går bra i Småland.


Vi har det bra!

Perfekt kvinnodag. Strålande sol, turné till diverse småländska gårdsbutiker och boutiquer och en ljuvlig lunch på ett värdshus på landet. Jag - som är halvsmålänning - trivs som fisken i vattnet. Eller vid vattnet, höhö. Nu: AW!


Semester

 
Idag vaknade jag upp i Småland.Jag har nämligen tagit lite semester. Igår anlände vi till en ljuvlig kräftsoppa och några glas vin och mys i soffan. Dagen bjuder på utflykt, kvalitetshäng med min mamma och mina fastrar och jazz-AW. Vi brukar träffas ibland, jag, min ömma moder och mina fastrar. Jag har inte kunnat vara med på de sista träffarna, men när vi alla var samlade förra gången var det när de besökte mig i Malmö. Då gjorde vi Köpenhamn, åt gott och shoppade. Denna helg kommer nog bli ungefär likadan. Plus en härlig helkroppsmassage som vi har inbokad på lördag. Härligt! 
 

Finaste barnrummet

 
...har min väns son! Så fantasifullt, inspirerande och stimulerande. Och inte blått och inte rosa. Könsneutralt if you will. Och med saker som stimulerar och bjuder in till lek och bus. Som är funktionellt men ändå fint. Som det går att leka i och vara barn i, inte vittvittvitt för att mamma eller pappa vill ha det. Utan massa färg, mönster och form. Jag älskart! Så vill jag ha det för mina eventuella avkommor också. Han har det bra i sitt nya rum, lillkillen. Det syns ju! 
 
 

Jean-Pierre Lacroix

 
I går efter jobbet skippade jag - på min franskalärarens inrådan - veckans franskaklass för att istället lyssna till Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix. Han tog upp aktuella frågor inom EU och världssamfundet (EU:s budget, ekonomiska krisen, utrikespolitiska frågor om Syrien och Mali, osv). Först lyssnade jag på den öppna föreläsningen på engelska - där det bjöds på kvällis (baguette, såklart) och sedan på en föreläsning av mer informell karaktär på franska i regi av Alliance Française d'Örebro. Denna kväll var speciell för mig på så många sätt. Först och främst var det ju Frankrikes ambassadör - alla vet ju varför jag gillar detta. Sedan jobbade jag ju inom den diplomatiska världen fram tills det att jag flyttade till Öret. Dessutom var en av arrangörerna Utrikespolitiska föreningen Örebro. De gick med i Utrikespolitiska förbundet Sverige när jag satt som förbundssekreterare. Då hade de inte rösträtt än då det krävs två årsstämmor i rad för att bli "fullvärdig" medlem och de var en av Sveriges minsta UF. Och nu, nästan fyra år senare, är de så stora att de kan bjuda in ambassadörer! Väldigt kul. Jag kommer ihåg hur stolt jag var när de startade. Att det fanns en Utrikespolitisk förening från mina hemtrakter. Jag hade blivit invald i presidiet på den nationella nivån från Utrikespolitiska Föreningen vid Lund universitet, så det var så kul att få kopplingar till hembygden inom förbundet. I alla fall. En av de andra arrangörerna var alltså Alliance Française d'Örebro, där jag är nybliven medlem (eller, framtida medlem kanske jag ska säga, jag har faktiskt ännu inte betalt in medlemsavgiften). Det var kul att se hur många fransmän och frankofiler det finns i Öret. Kul också hur mycket jag förstod av ambassadörens franska framträdande, och att jag kunde skratta på samma ställen som de andra. En tipptoppkväll, måste jag säga!
 
 

Ny kostym

 
För andra gången i den här bloggens 3,5-åriga liv har den fått en ny kostym. Lite vuxnare if you will, lite sobrare. Signerad Angelica, som inte bara gjort headern och ändrat om lite i bloggen, utan också fotat och redigerat fotot på mig. Om ni inte redan besökt hennes blogg tycker jag att ni ska göra det pronto. Det gör ni HÄR. Så, vad tycks, nu då?
 
 

En tisdag

 
Igår fick jag ett utmärkt tillfälle att träna på det där med nuet. Min vän har nyligen flyttat till hus och det firade vi genom att baka glutenfria, mumsiga scones, dricka te, bebisgosa, prata inredning och annat skojsigt. Även om hon nu bor lite längre bort från mig och jag "måste" (vänta bara tills vädret blir varmare och min cykel hittar till Öret) åka buss för att komma dit nu är det så härligt med huset. Tänk i sommar när vi kan sitta på verandan, grilla, låta hennes bebis (som då är hela året) rulta runt i gräsen och bara njuta. Men nu var det ju nuet vi skulle fokusera på. Och gårdagens nu var härligt! 
 
 

Nuet

 
Jag har lovat mig själv att leva mer i nuet. Jag är så fantastiskt, utomordentligt dålig på det, nämligen. Mitt-i-veckan-lyx (det överanvända andra ordet skippar vi för nu) är ett mycket bra sätt att uppnå detta. Med att leva i nuet. Igår njöt jag av det. Jag hade sällskap i köket, vilket alltid är trevligt. Nej, nu ljög jag. Jag hatar att dela köket med någon - jag vill laga mat själv. Att något sitter bredvid gillar jag, men inte att laga mat MED någon. Jag vill göra själv. Något jag ärvt av min far, tror jag bestämt. I alla fall. Nu hade jag sällskap, och det i sig är ju trevligt. Dessutom gjorde vi en rätt var, så det gick ju hur bra som helst. Till varmrätt fick vi min daal och till dessert blev det kladdkaka pimpad med lite extra havssalt och serverad med frukt- och bärsallad och vispad grädde. När jag följt mitt sällskap hem gick jag hem till mig och hade hemmaspa och avslutade det hela med att ligga på spikmattan och läsa bloggar med en kopp Clippers kamomillte. Jag tycker att det var ett mycket bra försök till det här med nuet. Nu vet jag ju att vardagslyxa (där kom det) inte är samma sak som att leva i nuet, men för mig  som oftast kör på med matlådor, träning och planering i arbetsveckorna är det en bra bit på vägen. Vad säger ni, hur gör ni? 
 
 

Sunday brunch

 
Frukost och brunch har blivit lite av min grej när det kommer till bjudningar, och i går fick jag äran att bjuda inte en, inte två, utan hela fyra tjejer på det hemma i mitt kök. Jag bjöd på frukt, hembakta croissanter (fula igen, hur gör man dem bra egentligen?) med bland annat Bonne Maman-marmelad som jag lyckats hitta i Öret, smörgåsar, kakor, choklad och annat mumsigt. Jag fick chansen att använda både min mycket oanvända kaffeservis och delar av servisen jag fick av mormor innan jul. Kul, trevligt och mysigt. Och det verkade mitt sällskap också tycka. Hoppas det blir en repris snart!
 
 

Helgfinal

 
Och så var ännu en helg till ända. Min avslutades med härligt häng på stan med ett lika härligt gäng tjejer, ett Örebro som bjöd på värmande sol och lite fönstershopping. Helt perfekt helgavslut, skulle jag vilja säga. Denna vecka börjar med trerätters bjudlunch och slutar en dag tidigare än vanligt då jag ska resa till Småland på torsdag eftermiddag. Så det är bara att kicka igång den här veckan, nu kör vi!
 
 

American brunch

 
Efter brunchen på Clarion Stockholm var jag väldigt sugen att prova Örebros variant. Varje lördag är det brunch mellan 11.30-15.00, och den är nästan alltid fullbokad. Varje vecka har de ett nytt tema. Tyvärr missade jag förra veckans tema (franskt) men denna veckas tema gick inte av för hackor heller: amerikanskt. Bland minihamburgare, (salt) pumpapaj, mac & cheese, lökringar, cole slaw och annat mumsigt botaniserade jag och Ellinor, och vi gick inte hem hungriga kan jag meddela. Brunchen är inte lika grandios som i Stockholm, men så kostar den inte heller lika mycket, ska tilläggas. Clarions brunch var helt ok, och jag vill mycket gärna gå tillbaka och prova andra temata. Om två veckor är det italienskt tema och i mitten av april är det franskt igen. Då vet ni var ni kan hitta mig! 
 
Clarion Hotel Örebro, Kungsgatan 14, Örebro, 019-670 67 00
 

Just nu

...förbereder jag och Ellinor lunch/fika/brunch i mitt kök. Fyra stora och en liten flicka ska snart mumsa på hembakta croissanter, bullar, kakor och frukt. Trevlig söndag, alla!


En bra start

 
Ellinor har sett bilderna på min blogg från mina promenader i naturreservatet, så hon var inte sen att tacka ja på en promenad där i morse. Efter några koppar kaffe och te och några snabba Finn crisp tog vi oss ut på en redig promenad. I två timmar promenerade vi. Mot slutet kom solen ut och gjorde oss sällskap och för första gången i år kände vi hur den värmde. Så underbart! En bra start på dagen, onekligen. 
 
 

Fredag med tapas

 
Fredagen firades med tapasmiddag och ett par glas vin på Indigo. Vi hade mycket att prata om, Ellinor och jag. I tre timmar satt vi och tjötade. Kyparen fick komma flera gånger och fråga om vi var klara att beställa - och då hade vi inte ens fått upp menyerna än. Så kan det gå. Dagen har varit full av aktiviter men nu är det vila i soffan som gäller. God eftermiddag, så länge!
 
 

Och en sak till

Morgonpasset i P3 läste upp mitt sms i morse och spelade upp en klipp om det jag tipsade om. Jag blev barnsligt förtjust. Man får roas av de små sakerna i livet. Mars blir bra, känner det.


Good riddance, februari!

Ja då var det mars! Hurra! Jag tycker vi stryker februari ur kalendrarna nästa år. Jag firade sista kvällen i februari med ännu ett besök till fejkitalienaren, denna gång en filial nära där jag bor. Maten var ungefär som februari. Inget att hurra för. Men nu är det mars, fredag och i eftermiddag får jag helgbesök. Vi går verkligen mot ljusare tider...


RSS 2.0