Saker att roa sig med på konvalescensen



Sniffa på syrénen. Nu har jag tid med det.

Klappa på katten.

Ha filmkväll med min ömma moder. Halvdåliga rullar, för det mesta. Som den HÄR och den HÄR.

Ta promenader och sedan sova i några timmar för att de tog musten ur mig.

Sova, överhuvudtaget.

Titta på playTV i badkaret. Game of Thrones och Hem till gården, mest.

Läsa Game of Thrones under mammas duntäcke.

Äta en massa strunt man inte gör till vardags. Choklad, mestadels. Eller chillinötter, bakade chips och glass, för den delen.

Prata i telefon. Mycket. Ofta. Med vänner i Hufvudstaden, i Amerikatt eller som befinner sig runt hörnet.

Kramas med vännerna i Bergslagen.

Mysa med familjen och dess menageri.

Hänga på Instagram. Sjukligt mycket.

Läsa glossiga magasin jag fått av vännerna (tusen tack igen, tjejer!).

Lite så, typ.


Kattfnatt



Vi har bara en katt. Som jag älskar helhjärtat (som min dotter, och allt det där). Kring mat- och vattenskålarna samlas det dock fler än en katt. Vi har varje dag besök av en rödlätt, ung förmåga (HÄR finns det mer om honom) och en äldre, grå herre (som man kan läsa mer om HÄR). Ja, ni ser ju. Kattkvinnan, det är jag det. Ibland tror jag att de är människor, nästan. Måste. Sluta.


På lantstället





Gårdagen tillbringades med vännen och hennes bäbis på deras lantställe. Vi fikade (glutenfritt är ju jättegott!), satt framför brasan och bara hade det mysigt. Lilla bäbis låg i min famn nästan hela dagen. Med alla vänners avyngling kommer jag vara Supermom när det är min tur, så mycket träning som jag får. Jag älskart.

 


Kräk och Bamsetandkräm



Efter att ha kommit hem med kräk på kläderna från den ena bäbisen och Bamsetandkräm från den andra, känns det som en mycket lyckad dag. En dag där jag har hunnit med mycket, men också kunnat slappna av. Balsam för själen fortsätter i Bergslagen. Bebisarna - och deras föräldrar - gör mig så glad och lycklig.


Lunch i det fria









I går bjöd mamma mig på lunch nere vid sjön. Solen sken och vi satt länge där och åt och pratade. Underbart, var ordet. Idag ska jag få gosa med bebis och krama på två kära vänner. Underbart, det med.


En sillrumpa...eller två



Godaste middagen serverade pappa Carl igår: årets första silltallrik! Mums!


En sommarkväll på landet













Får, lamm, kycklingar, hundar och katter. Och så de människor jag älskar mest. På landet-terapi när den är som bäst. Som balsam för kropp och själ.


En ny fulsnygg topp





När jag och mamma var en sväng på stan i helgen kikade vi in på en tantaffärsutförsäljning. Där hittade jag en topp som var så ful att den blev snygg. Som en stor fjäderboamatta på bröstet i klarblå färg och tre storlekar för stor. Men jag gillarn, fulsnyggingen.


En Mors dag

















Fint väder, god mat, nära och kära. Mamma fick "Morgon i Jenin" av Susan Abulhawa och en topp av mig. Av syrran fick hon träningskläder, så nu är hon kittad för sommaren. Det var en jättefin kväll. Och mamma verkade nöjd, vilket är det viktigaste.


En söndag

















En underbar söndag i solen. Med Game of Thrones i solstolen. Lite pedikyr. God mat (det smakar gott igen!). Ett besök med pappsen till den lilla marknaden på torget för att köpa svensk färskpotatis. Och vila, vila, vila. Bästa söndagen på länge.


Lycka är



...att gosa med ett lamm och en hund. Samtidigt. Efter en snudd på magisk söndag och ett fint mors dag-firande rundade vi av dagen med ett besök hos syster på landet. Där fick man kärlek, minsann!


Saker att glädjas över som sjukskriven



Första "måltiden" som intogs i det fria.



Att sommaren exploderade på de korta dagar jag var på sjukan.



Tyngre, göttiga smärtstillande.



Att ha en vän som helt osjälviskt på en fredagskväll skjutsar en mot Bergslagen. Och ett pappa som gör samma sak och möter en på vägen.





En underbar bilresa mot Bergslagen.



Att mötas av ett vackert, blommande Bergslagen.



Att mötas av någon som glädjs mest av alla över ens ankomst. Och som visar det tydligt (jag har katthår i hela ansiktet).



Fina gåvor från fina vänner.



Glossiga magasin i solen. Bland annat. Inte så pjåkigt, kan jag tycka.


Sommarkväll hos pappa Carl och min ömma moder





















Laxtoast med pepparrot, massa grillgott och champagne- och hallonsorbet. Allt signerat pappa Carl. Jag blir väl omhändertagen här. Bortsett från lite lätt feber och trötthet mår jag ganska bra. Precis vad jag behöver, Bergslagen med allt vad det innebär.

Tack för alla fina meddelanden och hälsningar. Här och i andra medier och på telefon. Jag mår bra nu och ingen behöver oroa sig. Men tack! Jag är överväldigad över hur fina och hjälpsamma alla har varit. När jag lämnade min sal på sjukhuset sista dagen för en undersökning och kom tillbaka knappa två timmar senare hade jag nio missade samtal och fyra nya sms. Så höll det på. HÅLLER det på. Tack. Verkligen.


Det blir inte alltid som man tänkt sig



Jag kom just hem från en två dygns sjukhusvistelse. Jag kom in akut i onsdags och har legat inne sedan dess. Tänk, vad livet kan förändras och vad ens sanna priorteringar kan komma upp till ytan vid sådana här tillfällen! Jag mår ok nu, är lite tagen och omtumlad bara. Om några veckor är jag nog tipptopp igen. Jag planerar att tillbringa min konvalecens i Bergslagen. Luften där och människorna som är så fina och som jag älskar så mycket kommer att göra mig gott.


Spring i benen





Jädrar i min lilla låda vilken bra runda jag sprang i går. Underbart väder, bra musik i lurarna och mycket spring i benen. Efter en fullspäckad arbetsdag som var allt annat än harmonisk blev jag just det. Harmonisk. Det som jag under vintern inte gillade med att bo utanför innerstan älskar jag nu. Skogen, lugnet och avsaknaden av staden. Det är ju ändå bara några få T-stopp till stan. Jag är nöjd!


Ljummen sallad



Det här med ljummen sallad alltså, det har blivit lite av min grej. Idag blev det en ljummen pastasallad med tortellini, tapenad, paprika, lök, champinjoner, ruccola, färsk basilika, körsbärstomater och parmesan. Mums!


Skräcken

Snart ska jag till tandis. För första gången på flera år. Jag har aldrig haft ett hål. Men tänk om? Skräcken!


Syrén



Min absoluta favoritblomma alla kategorier är syrén. Doften. De vackra blomorna. Alla vackra färger. När jag var liten så brukade jag om sommrarna under tidig morgon gå ner till en ödetomt som fanns på promenadavstånd från där jag bodde. Där brukade jag plocka en stor bukett. Mamma var aldrig glad, för det blev så mycket "bös" inne, som hon kallade det. Men jag njöt. Doften fyllde mitt lilla flickrum på bara någon timme. Det doftade sommar. Sommarlov. Jag tycker syrénen blommar tidigare och tidigare varje år. Jag blir så lycklig av blommorna, men en liten sorg fyller mig alltid när de blommar över. Man blir påmind om hösten, även fast sommaren knappt har börjat. Om en vecka kommer de stå i full blom. Jag har några buskar utanför mitt fönster. Kanske går jag ut och snor några grenar. Fast det blir mycket att dammsuga. Allt för doften av sommarlov...


Vädret









Alltså, med ett  väder som detta VILL man ju ut och motionera. Jag började längta redan efter lunchpromenaden. Hoppas det håller i sig nu bara, då kommer benen lägga många kilometrar bakom sig. Dessutom ska jag snart börja utomhussimma. Säsongen började i helgen. Underbart!


Med mobilen i min hand

Jag har autogiro med sms-avisering för min mobilräkning. Jag loggade just in mig för att titta på specifikationen online. Något jag sällan aldrig gör. Jag har sms:at nästan exakt 200 sms under april. Då har jag därtill Whatsapp, vilket betyder att jag säkerligen har sparat in om inte 200 så i alla fall 100 sms på det. Är detta verkligen normalt, undrar jag nu?

(Och tänker på allt facebookande, mobilbloggande, surfande och instagrammande jag håller på med när jag inte sms:ar)


Grattis, pappi!



Ett stort grattis på din dag, finaste pappi! Din present kommer med dagens post. Hoppas du får den bästa av dagar. Jag älskar dig massor och saknar dig! Kramar, tankar, kärlek!

 


Oh, deer! (Igen)



Kommer ni ihåg det HÄR(och det HÄR)? En favorit i repris utspelade sig just. När jag drog upp persiennen i morse svischade något förbi fönstret. Jag lutade mig ut och ovanstående syn mötte mig. Alldeles nära, alldeles underbart söt. Rådjuret står precis där än och mumsar. Ibland tittar jag upp och då tittar vi på varandra. Äter frukost tillsammans, liksom. Jag måste säga att det gjorde min morgon. Så: god morgon, måndag!


Den här helgen har jag



...tagit en extra lång, härlig motionsrunda i solen.



Haft utepremiär för tomatplantor och basilika.



Njutit av ett hav av gullvivor på gården.



Haft bikinipremiär och solnjutit.



Ätit upp den sista, ljuvliga makronen jag inhandlade förra helgen. Pistage. Mums!



Åkt på cykeltur och fått cykeln servad inför säsongen.



Ätit ännu en ljummen halloumisallad, denna gång med färsk sparris, gröna linser kryddade med parmesan, rödlök, ruccola, körsbärstomater och färsk basilika. Nu: Suits och en film. Funderar på The Rum Diary med Herr Depp. Tjipp!


Sagt och gjort



Det pirrar i hela kroppen. Det är nästan för bra för att vara sant. Efter en låååång vinter är den nu här. Försommaren. Och här sitter jag, ute i det fria, med frukost i munnen och Gomorgon, världen! i P1 i öronen. Fantastiskt! Ha en underbar söndag, gott folk!


Uterum

Sådär. Här kommer jag tillbringa mycket tid i sommar. Jag har fått min egen lilla hörna på gården. Curtesy of mina hyresvärdar. Förutom duken och den odödliga julstjärnan jag fick i vintras. De har jag pimpat med. Det ska bli ännu varmare och soligare i morrn än vad det varit idag, så har jag tur kan jag jag inmundiga söndagsfrullen där. Det vore något! Nu: fest! Tjipp!


The Promise


Printscreen från SVTplay

Just nu går The Promise på SVT. Det är en serie gjord av brittiska Channel 4 om Israel/Palestina. Detta är, som många av er vet, ett av mina specialämnen. Jag har gått specialkurser, skrivit uppsatser, läst otaliga böcker och sett många filmer och dokumentärer. Trots detta fångar denna serie mig. Den visar på komplexiteten, ilskan, sorgen, hopplösheten och de djupa såren som är Israel/Palestina. Seriens ansvariga har fått stark kritik om att måla upp schablonbilder, att inte vara objektiva, att inte berätta historien rätt. Jag säger att om man gör en serie på detta ämne och INTE får kritik (från båda sidor) så har man misslyckats. HÄR kan du se serien, som framställer situationen både historiskt och i nutid som två parallella historier, som dessutom är sammanflätade. Det förekommer schablonbilder, ja. Men båda sidor i denna konflikt framställer varandra på detta sätt varje dag. Det är svårt att göra ett objektivt porträtt. Omöjligt, skulle jag vilja säga. Men detta är enligt mig ett bra försök. SE!


Tretton timmar!



Ännu en lördagsfrukost (brunch?). Ännu en underbar lördag. Jag sov i tretton timmar, TRETTON! Jag behövde verkligen det, alltså. Har varit så trött i veckan. Denna lördag bjuder på en motionsrunda, kanske lite slapp i solen, fix hemma och så lite festligheter i kväll med vännerna. Trevlig helg, gott folk!


Favorit i repris

Ost och kex igen. Gottis och chillinötter på det. Kanske blir det en makron innan det är dags för bingen, vem vet. Det är en fredagskväll à la Jenny, det.


Friday mood



Jag hann inte duscha i morse, jag glömde matlådan hemma och jag har huvudvärk (igen!). Men det gör inget. Det är fredag, solen lyser, jag ska festa till det med vänner i morgon och svänga mina lurviga på ett Stockholmsetablissemang (det var länge sedan) och dagen är snart till ända. Ingenting kan förstöra mitt fredagshumör. Jag firar det med videon oven. Bra musik, bra text, begåvad cover. Och i kväll blir det fredagsmys. Själv i soffan med favoritmaten. Precis som jag vill ha det. Häpp!


Mer Paris i Stockholm



Precis när vi har börjat lugna ner oss över det faktum att Laduée numera finns i Hufvudstaden, möter ovanstående syn oss på Karlavägen. Lenôtre ska öppna i Stockholm. Det här med att mina världar smälter samman, alltså. Lenôtre är inte ett ställe jag brukar handla på dock. Men det ingår i min Parisbild. Tänk, kanske vi snart har Pierre Hermé, Jan-Paul Hevin, Parick Roger och en Stockholmsfilial av Angelinas. Ja jösses.


En försmak av sommar













Jag slutade några timmar tidigare, mötte upp Hanna och gick till KMK för en cola, en kaffe och lite skitsnack i solen. Sedan en promenad, lite tittande i affärer och en glass på väg hem. Det kändes nästan som jag hade varit ledig när jag kom hem, trots allt. Och idag kändes det nästan som sommar. På eftermiddagen kikade solen fram och den har ärat oss med sitt sällskap ända sedan dess. Ute i trädgården grillar ett gäng och jag planterade just om mina tomatbuskar och tre krukor basilika. Fint, så.


Ghost town

Det är som om jag vaknat upp i 28 dagar senare. Bara jag och två till på bussen, stängt café i t-banan och nu är jag snudd på ensam i min vagn. Väntar bara på att zombierna ska springa fram runt hörnet. Lite läskigt, lite skönt. Bäst att dricka upp morgonkaffet. Skål!


För EXAKT ett år sedan



...bloggade jag om när jag var på Irland. Idag tittar jag tillbaka på Londonresan jag gjorde förra året. Jag har ju bott i London. Och jag saknar det. Ofta. Nu planerar vännen och jag att göra en favorit i repris i slutet av juni. Strunta i midsommarfirande och dra till Brittans huvudstad istället. Då drack vi afternoon tea på The Wolseley, käkade mat på fiskrestaurang, roade oss på Notting Hill Carneval, shoppade och nostalgisightseeade. Jag införskaffade Hunterstövlar och en quiltad jacka (Mia, den går alltså inte att hitta här), vi käkade stora engelska fry ups till frukost och vi gick promenader längs Themsen. Förhoppningsvis bloggar jag därifrån igen om en månad eller så. Nu: jobbet. Tjipp!


Vad är veckoslut?



Ingen halvdag och heller ingen ledighet. Här kör vi ända in i helgkaklet. Men jag och Lady Lotta firade i alla fall in Kristi Flygare med sushilunch idag. Hon jobbar också i morgon. Vi planerar festligheter till veckoslutet istället. Och apropå det: ni som har sett Downton Abbey. Hur kul var det inte när änkegrevinnan rynkade på näsan och sa "Veckoslut, vad är det?". Priceless. Jag kommer nog att börja följa det där, trots allt. Att inte veta vad ledighet är känns passande för mig just nu. Inte för att jag alltid är ledig dock. Men vänta bara tills det kommer en ledighet som firas på ambassaden och inte i good ol' Svedala. Oj, vad jag ska njuta! Ok, slut på bitterhet. Tjipp!


Alla sätt är bra utom de dåliga

Mina kostymbyxor är för långa. Jag paniktejpade dem i morse. Det höll inte. Så jag häftade just upp dem med min häftapparat. Japp, sådan är jag (förlåt mamma!).


Ceremoni

image description

I går avslutade jag ett stort projekt på jobbet. Ett som har varit mycket utmanande och som har tagit mycket tankekraft och energi, även utanför kontorets väggar. Att jag äntligen var färdig firade jag med att bli bjuden på en sötsliskig kaffe av en vän efter arbetsdagens slut. När jag får klartecken på att allt är ok och att det går igenom ska jag banne mig fira rejält. Jag är lite så allmänt. Behöver "ceremonier" för att gå vidare i livet. Det kan vara att riva upp ett kort på exet i småbitar och trampa på dem, att ha en liten fest eller att tyst inne i huvudet ha en liten avslutningsceremoni. För både dåligt och bra. Mina olika faser i livet behöver ofta tydliga början och slut. Oftast. Och i går var ett slut en Starbuckskaffe från sleven.


Het dejt



I går hade jag en het dejt. Jag gillade dejtobjektet före och efter dejten, men hatade det under. Objektet var backen ovan. Den var faktiskt mycket brantare och längre än vad den ser ut, så det så.  Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var mer än sketajobbigt. Vårens tokerier med sjukdomar och knas har gjort att min kondis är allt annat än bra. Jag har inte tränat hälften så mycket som jag egentligen vill. Men. Backen och jag. Vi har redan etablerat en hat/kärlekrelation. Och jag känner på mig att det kommer att bli ett långt förhållande. Jag bokar in en dejt redan till helgen. It's a keeper.


Foxy!



Som de som känner mig vet älskar jag rävar. De och vargar är mina favoritdjur. Därför älskar jag videon ovan, hur gulligt? Två vilda rävar som hoppar studsmatta, liksom. Görsött! Min tisdag blev just bättre. Nu kör vi!


Ost och Downton Abbey



Under gårdagen kämpade jag med en sällsynt jäklig och sällsynt envis huvudvärk. Och trötthet. Vid halvtretiden bestämde jag mig för att gå hem. Jag "skulle bara" först. Helt plötsligt var arbetsdagen slut. Jag var själv mäkta stolt över att ha tagit mig igenom den. Huvudvärken (som för övrigt fortfarande inte är helt borta) gör det ganska svårt att koncentrera sig på hundratals celler med siffror i ett excelark. Så jag belönade mig själv när jag kom hem med ost- och kexresterna från fredagen, två makroner från Ladurée, mörk belgisk choklad med kanderat apelsinskal och Downton Abbey (som nu går från början på SVT, för er som är som jag och inte sett det än). Efter att ha somnat redan vid halv tio känns det i alla fall bättre idag. Ost, kex, gottis och sömn. Det är min melodi. Nu laddar vi för en bra tisdag. Hej och hå!


Husmorstips, någon?



För första gången sedan jag började blogga känner jag att jag har så pass många läsare att jag kan - och att jag känner dem (er) så pass väl - att jag tror att det kommer att löna sig. Jag behöver era tips! Hurmorstips (husfars går också bra) för dålig doft i köksskåp. Det sätter sig liksom i glasen och när man dricker tar det på något sätt smak. Instängt - som i en gammal sommastuga - luktar det. I skåpet. I glaset blir det till någon slags äcklig kemisk lukt/smak. Speciellt oangenämt är det vid vindrickade eller - ännu värre - vid vattendrickande när det är allt man smakar. Vad göra? Hit me!


Gamla Stan



I går började vi dagen i Gamla Stan, där vi mötte upp Sparris. Sedan gick vi runt bland de små gatorna och gränderna. Man känner sig nästan som en turist själv, eftersom man (i alla fall jag) så sällan är i Gamla Stan.

















Det var ju så fint väder! Vi satt och njöt både här...



...och där!





Sedan mötte vi upp ett helt gäng tjejer och begav oss till Stadsmissionens takterass (som jag verkligen kan rekommendera) där vi käkade och pratade bort några timmar. Solen värmde och jag smörjde manisk in nosen med solskyddsfaktor 30. En alldeles underbar söndag, var det. Man kanske ska ta och hänga mer i Gamla Stan?


En fantastisk helg går mot sitt slut

Jag har haft en underbar helg med vänner, mys, gos, god mat och dryck, skratt, sol, promenader och en hel massa kärlek. Jag har avslutat den med att vinka av min vän och hennes bäbis, käkat halloumisallad, makron och choklad och kollat på playtv. Nu laddar jag om för en ny arbetsvecka. Som när man arbetar på utländsk arbetsplats inte inkluderar långhelg. Pepp på den utmaningen! Trevlig söndagskväll, gott folk!


Äntligen!

Jag fick äntligen beställa ett gäng makroner. På franska. I Stockholm. Mina världar smälter sakta men säkert samman. Jag älskart! Framboise smakar lika gott som alltid, kan jag meddela. Ren och skär makronlycka.


Les tomates cerises

Min vän känner mig. Som gåva när hon kom hade hon med sig två körsbärstomatplantor. Jag som skulle odla tomater i år! Det hade jag inte sagt till vännen. Men som jag sagt tidigare. Ger man bort något man själv skulle uppskatta till en nära vän blir det ofta succé. Som det blev nu. Idag ska jag hitta en större kruka att planera ut dem i. Så får vännen komma på en god tomatsallad i skördetider.


En dag i Hufvudstaden



Efter en lång frukost och en promenad tog vi oss in till stan och mötte upp Sparris. På Norrmalmstorg fick jag och vännen Coca Cola. Det tyckte vi om.



Sen råkade jag visst shopa en vårväska. Hoppsan!



Efter lite mer shoppande käkade de stora tjerna sushi. Kickan fick risotto med kalkon i burk. Mums. Vi lunchade vid ett bord bredvid Magnus Krepper. Jag gillar verkligen honom. Jag var inte så subtil med denna information. Vännerna skämdes lite. Oh, well...



Vi hann inte mer än lämna sushistället innan jag och Sparris fick koffeinsug. Vi löste detta omgående. Nöjda som sjutton.



Sen tog vi en promenad. Ner till vattnet och över till Skeppsholmen.











Då bestämde solen helt plötsligt sig för att ära oss med sin närvaro, så vi satte oss för att njuta lite.



Och busa, såklart.



När vi sedan började promenera igen bestämde regnet sig för att det var dags för en visit. Så vi rådde bot på detta.



Mellan skrurarna spang vi vidare till Moderna.



Inne i stan igen blev vi akut glassugna. Då regnet inte riktigt kunde bestämma sig för om det skulle stanna eller inte tog vi oss in i Gallerian och Yougurtshopen. Sådär gott...



Sedan var det dags för lite mer affärer. Jag och kickan checkade in hemtextilier.



Eftersom jag sett att Ladurée var i öppningstagen här om dagen begav vi oss dit. När vi på vägen dit fick det bekräftat i form av människor med de turkosa påsarna blev jag alldeles exhalterad. Det visade sig att det hade öppnat men hade stängt för dagen. En kvart för sena var vi. Bättre lycka i morgon. Då ska jag införskaffa ett gäng. Sedan blev det kväll och dags för middag. Men det tar vi en annan gång. Nu: nattning av kickan, godis, Loka krusbär och soffhäng. Goder kväller!


God morgon lördag!

Här var vi vakna länge igår. Alla tre. Men nu är vi vakna och ska äta helgfrukost. Croissanterna är uppbakta, äggen kokade, smoothisarna mixade. Och kickan får gröt och smoothie från Ella's kitchen. Välkommen lördag!


Nu: ost!

Lilla kickan är så gott som färdigmatad. Nu är det med andra ord snart vår tur! Mums! Trevlig fredagsfolk, gott folk!


Vuxen?

image description

Jaha, då var man kanske vuxen på riktigt också. Jag har äntligen fått ändan ur vagnen och skickat in alla nödvändiga papper till a-kassan. Hoppas bara att jag aldrig behöver den. Eller att de avslår min ansökan... Det är krångligt, det här med att vara lokalanställd på en utländsk arbetsplats...

Jag kommer ihåg i början på 00-talet. Då fanns det en bok som var som en vuxen version av "mina vänner". Där kunde man göra ett vuxentest. Jag var så stolt över de poäng jag fick in och önskade att jag hade flera. Nu vill jag bara ta bort så många som möjligt. Dels för att det var ganska soft att vara 21 och dels för att de flesta vuxenpoäng medför kostnader... Fast det är ganska soft att vara 28 going on 29 också... I alla fall. Några till vuxenpoäng till mig och förhoppningsvis en säkrad framtid om jag någonsin skulle bli jobblös. High five på den.


In my garden



Jag har en trädgård utanför min lägenhet. Det är lyxigt. Det bästa av två världar (för jag behöver ju inte jobba i den då den är min hyresvärds). Just nu blommar gullvivorna i gräsmattan. Närkes och Ålands landskapsblomma, och den enda blomman vi inte fick plocka till en liten bukett i rabatten hemma när jag var liten. I Örebro län får man nämligen inte plocka den. Det ville mamma lära oss. Vi hade säkert fått plocka den i vår egen rabatt, men det var ett jättesmart sätt att lära oss om den. Jag kommer ju ihåg det fortfarande. Och nu är den en av mina favoritblommor.

Idag välkomnar jag en av mina allra bästa vänner och hennes lilla tjej till Hufvudstaden. Ikväll när kickan har somnat firar vi helg med ost och ett bättre rödvin. Sedan får vi se vad helgen bjuder på. På grund av regnet har vi fått ändra våra Rosendalsplaner så smått. Sandra, vännen trodde att du hade bra Stockholmstips med barn (och barnvagn). De mottages tacksamt! Nu ska jag en sista gång denna vecka lyssna på morgonekot och dricka mitt kaffe. Snart är det helg. Ha en mycket fin sådan, gott folk!


Parklunch





Idag gick årets första parklunch av stapeln och jag kunde inte haft ett bättre sällskap. Linde var i stan för lite forskade å sin avhandlings vägnar och vad passade inte bättre då än en sushilunch i Humlan? Åh vad pirrig i magen jag blir av sådant! Att sitta i gräset, att känna solen, att känna doften av blommorna och den kommande sommaren. Är så glad att jag hann med det. För efter lunch, en promenad och en kaffe kom regnet. Och nu ska det regna. Hela helgen säger prognosen. Inte kul för mig och mitt helgbesök. Men med parklunchen i ryggsäcken känns det en smula bättre, det gör det. Hoppas det var den första i en lång rad av parkluncher.


Stockholmare och makronälskare, se hit!

Denna syn mötte mig nyss på Grev Turegatan! Här händer det grejer! Jag tjuvkikade in och de har fyllt affären till bredden med färgglada makroner. Eftersom de som bekant är färskvara kan det bara betyda en sak: Ladurée öppnar inom mycket kort! Oh, glorious day! Och solen lyser. Ja jösses vad bra.


Dessert



Jag är inne i en period där jag egentligen inte är sugen på något. Jag blir jättehungrig men inget låter bra. Därför hoppar jag direkt på mattåget när jag väl blir sugen på något. Så att det inte blir att jag äter en massa strunt istället. I går var det extremt. Jag gick varv efter varv i matbutiken men inget såg lockande ut. Till slut gick jag hem utan middagsmat. Jag lagade något jag hade hemma och tvingade i mig det. Så därför bjöd jag mig själv på god dessert efteråt. Medelhavsyogurt varvat med färska jordgubbar och toppat med rivet limeskal och houng. DET var jag sugen på. Och DET var gott. Undrar om jag kan äta det till middag i kväll?


Om bloggandet - och läsandet av resultatet

Denna text kommer att te sig aningens seriös och kanske en smula butter. Det är den inte. Läs den och se mig le och blinka med ögat. Det gäller på intet sätt liv och död. Inte ens i närheten. Det handlar om vår hobby, bloggandet. Det är emellertid mina åsikter, såklart.

Det finns saker jag stör mig på språkligt i bloggar. Särskrivningar, felanvändning av ord, felböjningar och rena konsekventa felstavningar. Men jag är inte så dum att jag kastar sten i glashus. Jag är mycket väl medveten om att jag själv tillhör skaran som systematiskt felanväder det svenska språket. Jag börjar meningar med Och och Men, jag kommaterar efter dito och dessutom felaktigt och alldeles för mycket. Jag refererar till mig själv i tredje person (vilket inte direkt är språkligt fel men störigt), jag använder svengelska och eget påhittade ord jag tycker passar in. Jag felstavar dessutom ofta, ofta slarvfel som omkastade bokstäver eller felslag på tangentbordet, då blogg.se inte tillhandahåller ett felstavningsprogram i bloggverktyget och för att jag är för lat för att först skriva texten i word. Därtill finns det säkert många fler fel jag glömt. Men detta gör jag ju (mestadels) medvetet. Jag kan ändra till språkig korrekthet och korrläsa mina tester bättre innan jag publicerar. Jag väljer dock att inte göra det då det är (enligt undertecknad) det charmiga med en personlig blogg. Anna och Sweden skriver i mycket korta meningar och således med många punkter. Det är hennes skrivspråk. Mia blandar versaler och gemener hejvilt i sina rubriker. Det är hennes skrivspråk. En språkprofessor skulle nog ogilla detta fenomen. Vi bloggare kan emellertid nog enas om att vi gillar det. Det skiljer oss alla åt och lär oss känna igen varandra.

Det jag emellertid inte gillar och nu ska åtgärda så att jag inte återigen kastar sten i glashus är det här med bloggar och instagram. Instagram har ju fullkomligt exploderat de senaste månaderna, ja veckorna kanske till och med. Och många bloggare - främst de såkallade storbloggarna - har helt slutat med unika blogginlägg. De tar bara helt sonika ett gäng instagrambilder och postar dem som ett blogginlägg. Detta tycker jag är tråkigt. Då finns det ju ingen mening med bloggandet. Kanske är det idéen. Att instagram kommer att slå ut bloggarna. Det är ju en perfekt blandning av twitter, blogg och facebook. Jag vill dock ha båda. Jag har postat istagrambilder i bloggen. Ofta som orginalfoto då jag gillar dem bättre, med sitt avlånga format. Men jag lovar härmed dyrt och heligt i intresset av att inte bli en stenkastade glashusresident att endast i undantagsfall reposta mina instagramposter som blogginlägg. För det unikas skull. För att min blogg fortfarande ska vara intressant (om den nu är det) och inte kunna helt ersättas av instagram. Oj, så seriöst det låter. Men ni fattar va? Tack för mig!


Personlig tränare för alla!



Min vän Johan (i mitten) har en företag som heter Mattias och Johan. De har kommit på den fenomenala idéen om personlig träning på nätet. Alla har inte råd med en personlig tränare, men gör man det på detta sättet kan nästan alla ha råd. Nu finns chansen till ännu lägre priser genom ett erbjudande hos letsdeal.se (som jag inte har provat, men jag gillar Groupon och detta verkar vara samma sak). För ynka 195 riksdaler får du 4 månaders träning online. Det vill säga ett personligt träningsprogram utvecklat efter dina önskemål och din nivå. Hur bra? Jag kan själv intyga att Johan har en mycket bra livs- och träningsfilosofi och bara på de tips och råd jag har fått av honom är jag övertygad om att han är en av Sveriges bästa PT:s.  KLICK, KLICK!

(Johan vet inte att jag gör detta, vill jag bara påpeka...)


Naturen



Kvällsrundan igår var verkligen vad jag behövde. Efter en tuff arbetsdag behövde jag verkligen röra på mig och få frisk luft i lungorna. Som vanligt ger naturen mig en liten gåva i form av sig själv. Det är så vackert där jag bor! Titta bara! Så vackert. Nu kickar vi i gång den här lillördagen som alla andra dagar i veckan: med kaffe och ekot!


Avundsjukeshopping



Ni vet när man var liten och skulle gå på barnkalas? När man hade hittat den perfekta presenten - ofta en leksak - att ge bort. Den var så bra att när kalaset närmade sig insåg man att man ju ville ha den där saken själv. Och så blev man avundsjuk på barnet som skulle få presenten. En vuxensituation av detta har nu uppkommit. I januari hittade jag den perfekta presenten till min vän. Jag tycker det är bra att ge bort gåvor man själv vill ha. Är man nära vänner och har liknande smak är det ju oftast en perfekt strategi att hitta rätt gåvor. Jag hittade en fin plåtask med fyra handcremer från L'Occitane. Perfekt! Min vän är som jag en ganska stor konsument av handcreme, och eftersom hon numera ägnar sig åt ett och annat blöjbyte så tänkte jag att det kunde komma till extra väl användning. Hon blev glad av presenten. Allt gott. Nu var det bara så att ju mer jag tänkte på det, ju mer ville jag också ha det där handcremekitet. När jag sedan fick prova en av cremerna i mars månads glossybox var saken klar - jag var tvungen att ha det! Igår flyttade det in hos mig. Jenny Lina Carlsdotter - en avundsjukeshoppare.


Måttstocken











Ja, det är en hel del tjat om Humlegården här. Men det är min måttstock. Min måttstock för våren. Precis som Jardin du Luxembourg var i Paris. Då var det emellertid 20 grader i mars. Men i alla fall. Humlegården har visat mig hur långt våren är kommen. Eller försommaren, får man säga nu om man ska mäta Humlans mått. I går var det nämligen så grönt att det doftade sommar. Debasers uteservering har öppnat, jag såg flera människor i shorts och människor som låg på filtar och solade. Jag älskart, såklart!


Green



Det är mycket matbilder nu, jag vet. Men den här bloggen handlar om mitt liv och mitt liv handlar mycket om mat, så allt är i sin ordning. Jag vet inte om det är vårens intrång eller kanske mitt osunda ätande i lördags, men idag hade jag ett enormt sug efter grönt. Det fick bli en varm sallad på broccoli, sparris, squash, purjo, rödlök, gul lök och halloumi, toppat med färsk basilika och kryddat med min schweiziska kryddsoja. Miam! Nu: Varm, grön sallad framför mitt älskade Game of Trones. Ultimat måndagskväll. Á bientôt!


Måndag



Måndag. Idag efter jobbet går jag på min sista franskalektion. Jag har inte lärt mig så mycket nytt men fått höra att mitt uttal blivit bättre. Om allt går som det ska börjar jag med privatlektioner så att jag när hösten kommer kan hoppa upp några terminer. Veckan bjuder på två intressanta seminarier med jobbet. Ett om Iran och ett om svensk matkultur. Denna vecka ska jag även fokusera mer på min hälsa. Sjukdom och fullspäckat schema har satt pinnar i hjulet för min träning. Fokus ligger därför denna vecka på frisk luft, motion och välmående. Till helgen kommer en av mina allra bästa vänner och hennes bebis och hälsar på. Jag måste tänka ut bra bebismat och plocka bort allt livsfarligt i lägenheten. Hon kryper ju nu! Den här veckan kan ju faktiskt bli hur bra som helst. Välkommen måndag!


Titta! (Vad människan kan, om hon bara vill. Och får stöd).



Jag har just gråtit floder. Titta, vad människan är kapabel till om hon bara vill. Mamma, älskade mamma: titta vad yogan kan göra!


Matshopping



Jag är en matshoppare. Jag älskar att handla mat. Jag kan gå i timmar längs hyllorna och frysdiskarna. Jag kan fönstershoppa mat. Kolla vad som är nytt och vad jag skulle handla om jag skulle ha fest, eller kanske om jag skulle ha en stor middag. Jag älskar därför att handla mat utomlands, där allt är nytt och där det finns massor av produkter som inte finns i Sverige. I fredags stack jag efter lite skofönstershopping på Götgatan med en kollega vidare till Södermalms matmecka, Söderhallarna. Just i fredags var mitt mål den engelska butiken. Där gick jag länge och väl och tittade bland hyllorna. Sedan införskaffade jag lite grejer perfekt för okynnersätande. Vidare till Skånegtan och Goodstore, som säljer ekologiska och vegetariska produkter. Där införskaffade jag bland annat fredagens veggieburgare och mina favoritflapjacks som här är billigare på Goodstore än på NK där jag vanligtvis köper dem. Mycket lyckad matshopping blev det till slut. Var finns era matshoppingsfavoriter i Stockholm?


Skärpning, fröken Carlsdotter!

Men, vad hände egentligen?!?!

Lunch: liten focaccia och pecannötsflapjack.

Middag: fem mozzarellasticks med ketchup.

Skärpning på mig, alltså! Imorgon är en annan dag...


Vårpromenad





















Alltså, det var snudd på overkligt vackert idag. Solen kom ut till slut, och jag likaså. Titta bara på bilderna! Hur vackert? Jag fick massor av energi, och är mäkta glad att jag tog mig ut. Inne istan var uteserveringarna proppfulla och glassköerna långa. Nu tar jag på mig krigsmålningen och sticker i väg på en vårdrink med vännerna. Trevlig kväll, alla!


Ljuvliga lediga dag!

Efter en lång promenad i det fria känner jag mig MYCKET bättre. Härliga vår! Nu blir det en snabbisrunda i stan, och i kväll vankas ett par glas vino med vännerna. Ljuvliga lördag!


Lördagsmorgon



Lördag. Jag firar den med en av mina favoritfrukostar - fullkornstoast med houng och kanel. Mums! Jag mår tyvärr inte topp idag. Efter flera nätter av sittsovande är jag helt slut. Hostandet har tyvärr hållt mig uppe och huvudvärken är på plats efter det oergonomiska sovandet. Nu önskar jag att jag inte var allergisk mot morfin så jag kunde få sådan där göttig hostmedicin. Men, jag tänker inte låta detta stoppa mig! Jag ska ha en skön helg i alla fall, så det så! Trevlig helg, gott folk!


Fredagsfirande

Jag har precis firat fredag med veggieburgare. Nu blir det soffhäng för hela slanten. Trevligt veckoslut, gott folk!


Glaskonst på Fjäderholmarna









När vi var på Fjäderholmarna i lördags gick vi runt i de små mysiga butikerna. Mycket i temat marint, men också jättefin glaskonst! Man kan till och med se glasblåsning på plats. Ett tips för kommande helg, kanske?


Grannsämja



Om man har fest då och då kan det vara bra att vara snäll mot sin grannar. Dagen efter min Valborgsdrink gick jag över till mina grannar (som i mitt fall också är mina hyresvärdar) med ett gäng cupcakes som blivit över från festen. Perfekt, då de skulle ha födelsedagskalas just då. Här om dagen stod kakfatet utanför min dörr med ovanstående lapp på. Jag tror vi gillar varandra, faktiskt. De har ju varit ganska omtänksamma, också. Ingen risk för att vi behöver Robert Aschberg anytime soon, med andra ord.


Utomhuslunch



En positiv sak med att vara hemma och vara sjuk är att man kan sitta ute i solen en fin dag som denna och äta lunch.  Igår blev det bara en glass. Idag blev det pasta med en sås på färska körsbärs- och plommontomater och färsk basilika med parmesan och en sallad. Härligt med sol. Mat smakar dessutom alltid bättre utomhus, tycker jag.


Boqueria











I lördags var jag och vännen på Boquerian igen. Jag tror det börjar bli en favorit. Servicen är helt underbar - personlig, tillmötesgående och samtidigt chill. Maten är god och miljön mysig. Första gången jag var där var ju med Middagsklubben. Denna gång åt jag lite andra rätter, och de var minst lika goda som de jag åt den gången. Vännen åt bland annat pulled pork och sniglar - och gav båda mycket gott betyg. Vi fick korkskadat bubbel, vilket kanske inte var så kul. Men det byttes ut utan frågor eller ifrågasättande. Desstom fick vi en ordentlig provning på vinen innan vi beställde. jag höll mig till bubblet, men vännen var nöjd med de andra vinen också. Jag tror jag ska ta med mamma dir nästa gång hon är i stan. Och syrran.


Grönsaksfrossa







Finns det något bättre när man har kylskåpet fullt med grönt? Speciellt när man som jag är veggie, och speciellt när man som jag är sjuk. Jag vet att det inte gör någon skillnad när man redan är sjuk, men det känns bättre.

Sjuk ja. Jag är värre idag! Det kändes som om det blivit bättre igår, och jag har fått tillbaka rösten. Men nu har jag hostan från helvetet. Jag har knappt sovit en blund i natt, trots att jag i princip satt upp i sängen för att slippa hosta. Jag måste till ett apotek idag alltså. Jag har inte tid att vara sjuk! Ja, ja, jag får ta tillfället i akt och ligga på soffan och läsa bloggar och kolla på film. Igår blev det "Tinker, tailor, soldier, spy". Idag funderar jag på "Hysteria". Har ni några filmtips? Gamla som nya!


Le Printemps











Jag tror aldrig jag har längtat så mycket efter våren - eller blivit så glad när den äntligen kom - som i år. Eller för den delen njutit så mycket. Det är ju så vackert! Nu vill jag bara njuta mer. Kanske en grillning i helgen och en glass i solen. Hur njuter ni av våren?


Solterapi

Jag må vara sjuk och hostig, men en dag som denna kan man inte annat än att njuta. En glass till min onda hals och sol på min fräkniga näsa kommer göra underverk för mitt halsblä, tror jag. I morgon är jag på banan igen. Tack, våren!


Fina vänner



Oj, vilka fina vänner jag har! Jag fick en hel hög med presenter på min drink. Tebok från Fortnum & Mason direktimporterad från London, läckerheter från Italien, vin från Frankrike, en poster från min favoritutställning av Sophie Calle från Louisiana, en jättestor orkidé och massa annat fint. Jag vet inte hur det är med er, men jag förväntar mig aldrig gåvor sådär. Även fast jag alltid har med mig en gåva när jag går bort. Lite lustigt, kanske. Jag är i alla fall jätteglad för allt fint, det kändes som om det var min födelsedag! För övrigt sitter jag nu i köket i valet och kvalet om jag ska gå till jobbet eller inte. Har varit uppe och hostat hela natten och halsbläet är inte borta, även om min röst så sakteliga har återkommit. Kanske är bäst att vila en dag, så att jag inte smittar ner hela kontoret.... Tjipp så länge!


Valborgsdrink











Det var en mycket trevlig tillställning som fortlöpte under Valborgskvällen. Jag bjöd på cupcakes, chokladfondue och diverse snittar och snacks, och min vän vinimportören bjöd generöst på prosecco (som kan beställas HÄR) och vittvin. Det var ett gäng glada, finklädda tjejer som fyllde mitt vardagsrum och kvällen var en av de trevligaste i år. Vi satt och pratade in på småtimmarna och mumsade på gott och drack bubblor. En mycket trevlig kväll, fem av fem toasts!


Sköna maj, välkommen!

Vilken dag! Jag har parkerat mig på en filt och en stor kudde i solen. Det är shorts- och t-shirtväder i Danderyd. Jag mumsar på rester från gårdagens fest och lyssnar på Björn af Kleens sommarprat. Nu njuter vi av våren, va?


RSS 2.0