Mysfredag med matmaraton







Mysfrukosten imorse föregicks av en myskväll igår med hemlagad thai, crème brûlée och snacks. Mat i massor, med andra ord. Och så ett vin från mina vänner, vinimportörerna. Häng, tända ljus och två utlagna, fredagströtta tjejer i soffan. Och sedan sleepover på den lila soffan. Var ett tag sedan. Nu ska jag springa iväg på en födelsedagsbjudning. Sedan ska jag träffa syrran som är i stan på ekomässa. Ska försöka hinna med en till social sammankomst innan jag däckar i soffan. Det här med avslappnandet ska jag jobba hårt på i påsk, alltså. Tjipp så länge!


Mysfrukost med vännen

Tända ljus, god frukost. Snöstorm utanför. Vi myser inne. God morgon lördag!


Middagsklubben - Boqueria





















Middagsklubbens fjärde sammankomst gick av stapeln på alldeles nyöppnade Boqueria. Ett hippt tapasställe i den lika nyöppnade Mood-gallerian på Jakobsbergsgatan. Emelinda som jag var hos precis innan känner ägarna, och hon förvarnade om de hade varit fullbokade sedan starten och att de var sjukt upptagna. Således trodde jag att vi eventuellt skulle bli bortprioriterade i servicen. Icke. Vår servitris, som var sjukt trevlig, tillmötesgående och tålmodig, hann ta beställning, kolla om allt var bra och fylla på vår vattenkaraff flera gånger samtidigt som hon hade vad som verkade vara hundra bort till. Inredningen var mycket trivsam och fräsh. Som servetter fick man en rejäl handduk som hängde i en öggla vad stolen, bestick och glas fanns redan på bordet när vi kom och belysningen var stark men behaglig. Ljudnivån var dock lite för hög då vi hade svårt att kommunicera ordentligt med varandra. Det kan dock också ha att göra med att alla bord var smockfulla och att folk till och med åt i baren och hängde med drinkar medan de väntade på bord. Vattenglasen var störande små, men det är ju en petitess. Maten så. Jag, som bara äter vegetarisk samt fisk och skaldjur var väldigt nöjd med min mat. Jag åt ekologisk gambas, tempurafriterad softshell krabba, en mycket smakrik tortilla och kaprisfyllda marinerade oliver. Vi åt alla "papas fritas", fiterad potatis med någon slags sås. Vi blev alla lite besvikna på dessa. De som äter alla djur i faunan förtärde lamm, kyckling, serranoskinka och bläckfisk. Dessa var tydligen inte lika smakfulla som det jag åt. Det sammantagna betyget blev därför 6/10. Vi kom på att Boqueria är det perfekta förfeststället. Kanske är det också just detta det är skapat för. God mat med gott vin och sedan kan man gå ner i Boquerians andra del - torget - där man kan festa och dricka drinkar. Jag går gärna tillbaka. Efter Middagsklubbens förra sammankomst var Boqueria ett riktigt lyft! Och hörrni, vi har nu lottat och nästa gång får jag välja ställe. Tips mottages tacksamt!

Boqueria, Galleria Mood, Jakobsbergsgatan. 08-30 74 00


Fredagstips

Idag inventerar jag hela mitt kontor. Allt ska diarieföras. Allt. Plus vad det kostade i både svensk och "lokal" valuta, när det köptes in etc. Väldigt kul. Jag och excel är ju typ bästa vänner också. *Morrfräspustsuckstön*. Om man vill ha roligare än jag har kan man kolla roliga autocorrects HÄR, roliga katter HÄR och roliga tjuvlyssningar HÄR. Trevlig fredag, gott folk!

Ps. En Daimstrut päron fick just arbetet att bli lite roligare. ds.


Shopping frenzy





Espresso House bjöd på frukost, H&M bjöd på 20% rabatt på hela sortimentet inklusive reavaror och mycket mer plats än vanligt då det endast var för inbjudna gäster. Jag och Sandra bjöd på frenetiskt klädprovande. Jag sprang efter en och en halv timma till jobbet med en kasse full med nya kläder. Utan att ha spenderat mer än dryga femhunkan. Good times. Tyvärr glömde jag frukostmackan i en påse Sandra tog med sig till sitt kontor. Jag fick tugga på en torr gammal brödbit framför datorn på kontoret istället. Man kan ju inte få allt...


Arla morgonstund

Trötta ögon, tidig timma. Jag sitter redan på tuben på väg till stan. Jag och Sandra ska nämligen på frukostevent med shopping innan jobbet. God morgon fredag!


Emelinda Streijffert Skönhetsvård





Idag sprang jag iväg till Emelinda efter jobbet så att hon kunde piffa mitt anlete en smula. Hon är så gullig, jag skulle på Middagsklubben efteråt; så dels fick hon skynda sig så jag kunde springa vidare, dels la hon en make up så att jag skulle vara lite extra fin. Hur gulligt? Nu kan ni som bor i Stockholm eller ni som ska hit ta del av ett specialerbjudande hos Emelina. För 1095 riksdaler får ni just nu en ansiktsbehandling - och då bjuder Emelina på bryn och fransfärg inklusive plock (värde 395 kr). Gilla hennes facebooksida HÄR och kolla in hennes hemsida HÄR, vetja! Ni hittar henne irl på Birger Jarlsgatan 23.


A better self: en kvartalsrapport


Ha kul, våga mer och inte kompromissa med mig själv, till exempel.


Jag gjorde ju upp en liten lista för mål under 2012. Jag har följt och förbättrat alla punkter. Utom en. Det där med avslappning är svårt, alltså. Därför är påsken och helgen efter detta vigd åt resor för vilka huvudsyftet är avslappning. Kanske inte så roligt att blogga om, med roligt för själen, så att säga.


My extended family reunion













Vi har inte varit samlade allihop sedan bröllopet. Vilket i och för sig inte är så länge sedan med tanke på hur länge det ibland går mellan varven. Det blir lätt så när man är utspridda på jordklotet. Torsdagen bjöd på supé, kramar, bebisprat, gamla minnen och en hel massa kärlek. Dessutom både makroner och marsipan till dessert. Nästa gång vi alla är samlade är vi en till liten varelse. Så spännande, så stort! Den här kvällen kommer jag att leva på länge, länge.


Glasögonormar

Idag efter jobbet sprang jag iväg för att möta upp Linde och hans syrra i Söderhallarna. Han är nyss hemkommen från en konferens i Amerikatt där han lade fram ett paper. Jag är mycket stolt. Båda är glasögonormar. Båda gillart.


Ten Swedish words you won't find in English

Orkar du fika och mysa med farmor och mormor, eller är det jobbigt nu när du vabbar? Ärsch du är ju duktig! Säg det med lika få ord på engelska, om du kan!

Det är ju kul att det svenska språket får glänsla lite, n'est-ce pas? HÄR kan du läsa om vad sjutton jag babblar om.


Lycka


Sol, syrra och sightseeing i Uppsala gjorde mig i helgen lycklig

Jag är fortfarande varm i själen efter min Uppsalahelg. Att få hänga med en av de personer jag älskar mest på denna jord, att äta och dricka gott, att sitta solen länge, länge, att få Anno-chock, att få prata om viktigheter, att få vara sig själv, att få vila och bara vara.

I går fick en av mina bästa vänner den mest bedårande sonen. Jag stog mitt på Odenplan när jag fick mms:et och det var den enda anledningen till att jag inte skrek rätt ut och hoppade upp och ner av lycka.

Idag får jag träffa tre av mina "syrror", en av dem på besök från Amerikatt (med en bebis i magen), en nyss hitflyttad från Luxenbourg. Ren och skär lycka.

I måndags frågade min franskalärarinna mig om vi inte skulle ta en Laduréefika tillammans efter klassen någon gång. Jag - som alltid ser upp något oerhört till alla mina lärare/ledare/instruktörer - blev alldeles fnittrig och glad. Och kände mig väldigt speciell. Klart jag vill!

Till helgen blir det minusgrader och mina stövlar har spruckit (igen) i dragkedjan. Igår hittade jag ett par Tod's-stövlar i det finaste, mjukaste, italienska lädret för en femhunka på en "allt ska bort"-utförsäljning på Östermalm. Jag log, betalade och sparade cirka 6000 riksdaler.

Både hög och lågt, stort och litet. Men dessa saker gör mig lycklig idag.


Lasse Åberg



"Syrran" fick förutom cava även ett litet påskägg i tack-för-gästvänligheten-gåva i helgen. Det är mitt heta tips inför inköpen av påskens gå bort-presenter. Metallägget har ett Lasse Åberg-alster på locket, och lite lyxigare chokladägg under dito. Lila och svarta ägg med guld på, minsann. Min påsktips. Jag hittade mitt i en vanlig mataffär. Om en vecka smäller det!


Jennys Uppsalatips II: Moe Joe's



När jag var i USA för första gången som sextonåring föll jag pladask för Jamba Juice. Det tog flera år innan jag såg något liknande hemma i gamla Svedala. I helgen hittade jag det närmsta man kan komma ett sådant koncept,  i Uppsala. Moe Joe's. Ett fantastiskt trevligt ställe med trevlig och tillmötesgående personal, fäskpressade juicer och smoothies med naturliga ingredienser och "kickar" att tillsätta i sin dryck. Dessa var dessutom också helt naturliga, något som jag är osäker om Jamba Juice's "kickar" är. På Moe Joe's kan du tillsätta ingefära, spirulina eller acai- coh gojibär om du vill, till exempel. Jag valde en juice som kallades  "Strawberry Kick", med jordgubbar, äpple, citron och mynta. Som på grund av blodtryck- och blodsockerfall slurplades upp på mindre än tre minuter. Nästa gång provar jag gärna en smoothie med frozen yougurt eller en grillad sandwich. Moe Joe's är värd ett besök om du är i Uppsala.

Moe Joe's, Svava Gallerian Bredgränd 9, Uppsala, 018-10 16 16


Runt hörnet













I går efter min franskaklass var jag inbjuden till Hanna. Hon bor nämligen bara runt hörnet från undervisningslokalerna. Det bjöds på underbart gott té och rykande nybakade scones med massor med goda pålägg. Sedan kröp vi upp i sofforna med Bostonterriern Sally och pratade bort några timmar. En av de mest underbara anledningarna till att jag är glad att jag bor i Hufvudstaden är kvällar som dessa. Att jag bara kan tjippa förbi mins vänner sådär. Fantastiskt!


Att kliva in i sin favoritserie





  

Jag - som inte känner till Uppsala knappt alls - kände heller inte till Gustavianum. Således inte heller Rudbecks anatomiska teater, Theatrum anatomicum. Så när jag klev in i den drog jag efter andan. Och sedan började jag - pinsamt nog - hoppa upp och ner av upphetsning. Jag klev nämligen rakt in i avsnitt 9 av Anno 1790. Dåådh kallas till Uppsala, för att bevista några föreläsningar av sin gamle professor Medelheim. Väl vid universitetet tar det hela en otrevlig vändning, då en av de utländska studenterna hittas död av arsenikförgiftning. Dessa studenter undervisas av professor Medelheim (spelad av Sven-Bertil Taube) i detta exakta rum! Jag reagerade eftersom jag så väl minns rummet. Det är ju onekligen ganska minnesvärt och speciellt. Jag blev så exhalterad av jag genast skickade meddelande till en bekant som var med och gjorde serien. Var det så att hon hade fler Anno-locations att bjucka på? Hon lovade en alldeles egen Anno-tour framgent. Jag tog det på allvar. Mer 1700-tal åt folket!

Sista bilden är en printscreen från Headweb.


Jennys Uppsalatips I: Rådhuset



Förutom de uppenbara sevärdheterna som Domkyrkan, Gustavianum och slottet har jag små godbitar färskt i minnet från min Uppsalavistelse. Den första är relativt nyöppnade Rådhuset. I de gamla lokalerna som innan stått tomma i flera år har Uppsala fått en klassisk department store. Rådhuset själv utveckar:

"Det Rådhus vi möter idag är varken en galleria eller vanligt varuhus. Den öppna planlösningen där du vandrar från rum till rum och där den ena avdelningen avlöser den andra, känns nytt och annorlunda. Det är inte bara en plats för shopping eller tidsfördriv, Rådhuset är en helhetsupplevelse. Den varma och ombonade miljön med vackra mattor och soffgrupper inbjuder till umgänge. Här vill man stanna.

Huset känns modernt, men samtidigt utan att göra avkall på det historiska arvet. När du kliver in genom dörrarna är det genast tydligt att renoveringen av den gamla byggnaden varit varsam och genomtänkt; husets anrika historia är bevarad från golv till tak. De vackra utsmyckningarna finns kvar, takkronorna hänger där de alltid hängt och det som är nytt ger intryck av att alltid funnits där.

Blandningen av historiska värden och modern atmosfär som förmedlas i det nya Rådhuset ger en speciell känsla.
Här är inget slumpmässigt."


"Syrran" passade på att shoppa en ljuvlig klänning att ha på sommarens bröllop och jag stod och nosade på Rådhusets alldeles egna (väldigt dyra) doftljus - som är komponerat av dofterna som finns i huset, tolkade av en doftexpert - som jag vill tända i min egen lya. Dessutom passade jag på att slinka in på toaletten på andra våningen som har en av de finaste kaklen/mosaiken jag någonsin sett. Huset känns fräsht, nytt och gammalt på en och samma gång. Restaurangen Edenbergs, namngiven av Rådhusets skapare Claes Edenberg, kommer förhoppningsvis bli ärat ett besök från undertecknad i framtiden. Ett hett och avslappnat tips till en Uppsalabesökare!

 

Rådhuset, Stora Torget 10, Uppsala. 018-49 05 200.

 


SM-yra



Det rådde ju som sagt SM-yra i Uppsala i helgen. I 22 år har SM-finalen i bandy avgjorts på Studenternas IP i Uppsala. Finalen avgörs i en enda match och under helgen var det junior-, dam- och herrfinal. Den sistnämnda på söndagen. I år var det extra speciellt då det är sista gången Uppsala får ta emot alla bandyfirare. Nästa år spelas nämligen finalerna i Swedbank Arena i Solna istället. De två lagen som fick äran att avsluta den 22 år långa Uppsalatraditionen var SAIK och Villa. Vi hamnade mitt bland Villa-fansens SM-yra innan matchen. Ni som vet utgånget vet dock att de antagligen blev besvikna några timmar senare. Sandviken vann finalen. Vi var inte där, ska tilläggas. Men vi var på en av bruncherna! Det är (eller var, numera) en tradition att på förmiddagen på finaldagen för herrarna inmundiga brunch på stan. Varje hotell, restaurang, bar och pub bjuder på brunch och dryck. Vi gästade Clarions brucnh, där de lite mera officiella aktiviteterna ägde rum. Det var kul att uppleva. Nu får Uppsala säga adjö till dessa aktiviteter. Jag hoppas de får något annat istället.


Våffeldagen





Jag gillar dagar med prefix. De är flesta är värda att fira. De flesta är ett trevligt avbrott i vardagen. I går var det dags för våffeldagen. Det firades med våfflor, grädde, sylt och färska jordgubbar. Som vanligt plockar jag russinen i den kristna kakan och struntar i det religiösa och äter det goda. Mums!


Uppsluppen stämning











Det rådde uppsluppen stämning i Uppsala i helgen - och speciellt idag. Det är SM-helg i bandy och idag var det dags för herrarna. Att solen sken gjorde inte stämningen sämre, kan jag meddela. Staden var full av stojande och stimmande människor, mer eller mindre för friskade, och överallt satt folk och njöt av solen. Vi tillbringade några timmar på en brygga vid Fyrisån där vi bara njöt av solen och varandras sällskap. Perfekt efter att ha tryckt i oss diverse läckerheter tillsammans med diverse bandyrelaterat folk på Clarions bandybrunch. Helgen får fem av fem bandybollar. Nu är jag tillbaka i Stockholm, och lyckoruset kommer att ta mig till torsdag, minst.


Just nu

Hotellbrunch med alla bandyfans.


Att leva i nuet







Jag har haft en av de mest fantastiska dagarna på länge, länge, länge. Jag har fått tillbringa dagen med min älskade vän, vi har njutit av solen och levt i nuet. Och hunnit med så mycket! Domkyrkan, Gustavianium, slottet, stadskärnan, stadsträdgården, en sväng förbi SM i bandy och en lång promenad längs fryisån. Och så sushi och glass. Jag njuter verkligen. Jag är på semester här. Nu: powernap. Tjipp!


Just nu

Glass i solen vid Fyrisån. Jag fick just en mycket trevlig överraskning när jag klev rakt in i en Anno 1790 location. Men mer om det sen. Nu: sollapande.


Kindergarten flashbacks

Vi var allt för söta, "syrran" och jag. Ja, det är vi ju fortfarande, då.


Uppsalahäng







Första kvällen i Uppsala tillbringade jag, "syrran" och hennes man i soffan med härlig plockmat och en Bourgogne, film, chips och läsk. Topp! Idag lyser solen från klarblå himmel genom takfönstret och jag vaknade strax efter sjuhugget. Idag ska jag upptäcka Uppsala och mysa med "syrran". Trevlig lördag, gott folk!


United Nations lunch, igen



I går hade vi den tredje "United Nations lunch" på kontoret sedan jag började arbeta där (nummer ett HÄR och nummer två HÄR). Jag tog som sagt med spenat- och fetaostpaj och kladdkaka. Tyvärr hade kladdkakan på något sätt blivit stenhård, även om den bara var i ugnen i knappa halvtimmen. Tur att det andra var gott... Det är verkligen roligt med de här luncherna, ett trevligt avbrott i vardagsmatlådan.


Mot Uppsala!

Nu sitter jag på tåget mot Uppsala. Jag åt nyss en guldfärgad glass. Guld!


Oh happy day!



Då det är jättevarmt i Hufvudstaden idag och min husvägg dessutom ligger helt i lä var det t-shirt och shortsläge på förmiddagen. Helt sjukt underbart! Så tillbringade jag någon timme, mot husväggen med jazz i lurarna och lektyr för ögonen. Och fräknar på näsan. Ljuvligt!


Fredag











Torsdag. Prosecco, italienskt, läsk, uppdateringar om våra jobb, lägenhetsköpsrapporter, gamla minnen och glada planer om framtiden. Vi bor nu alla fyra i Hufvudstaden. Vi representerar tre familjer (fast vi på ett sätt är en och samma).  När vi var barn lekte vi med övriga syskon "rundeln", byggde kojor, käkade vid varandras middagsbord och sov i tält i trädgården. Mina fina "syskon". Nu: sol, bok, njut. Ledig fredag. Tjipp!


Extended family



Är precis hemkommen från en härlig eftermiddag och kväll med två av mina "systrar" som ni ser ovan och min "bror". På måndag kommer "syster" tre och hälsar på från Amerikatt. Och imorgon är jag ledig. Då åker jag dessutom till Uppsala för att hälsa på en av "syrrorna". Kan ju inte bli bättre! Nu har jag en het dejt med Lannisters, Starks och andra Lords bland kuddarna. Winter is coming! God kväll.


It's a shame

Tar en paus från excelfilerna och roar mig med att radera foton på exet (och framförallt på mig och exet) på fejsboken. Det är så synd bara. Jag var ju så snygg på dem. Hehe.


Sunset







I går kväll fick stockholmarna uppleva en alldeles fantastisk solnedgång. Jag fick feeling och struntade i att ta tunnelbanan vid kontoret. Jag införskaffade i stället årets första glass och promenerade mumsandes på denna genom Hufvudstaden. Så vackert! Till slut sänkte sig solen bakom horisonten vackert och jag hade fått en förnimmelse av sommar. Helt underbart!


Orchidaceae caeruleum





Min mamma samlar på orkidéer och jag har ärvt hennes intresse. Mamma fick min samling när jag flyttade från Malmö för några år sedan. Nu har jag faktiskt bara tre stycken. Vi har alla sorters orkiéer, nästan. Brudorkidéen är favoriten. Vi har den i klassiska vita och rosa nyanser men också gul, orange, prickig, randig och flammig. Vi har dock ingen blå. Det var bara något år sedan jag såg min första blåa orkidé. Och de verkar vara ovanliga, för priset brukar vara dubbelt så högt som på orkidéer med de vanligare färgerna. Just nu har mataffären vid kontoret stora, vackra, blåa orkidéer. Man kanske ska slå till...


Baking in progress

Knytislunch på kontoret i morgon. Jag bidrar med en spenat- och fetaostpaj och en kladdkaka. Ska bli spännande att se vad de andra tar med. Nu: jordgubbar med mjölk och SVTplay. Trevlig lillördagskväll, gott folk!


Inmundigat i mars



Schweizisk käse salat med mormors speciella dressing.



Quiche med fetaost och purjolök.



En av mina comfort foods: quesadillas.



Alldeles för många kakor som under en period fanns i köket på kontoret.



Frukt sallad. Alltid lika gott.



Sallad med parmesan, gröna linser och wienersojakorv.



Ostomelett.



Något som i stort sett aldrig händer hemma hos undertecknad: egengjord cocktail. Här: Jennys version av strawberry daiquiri.



Den godaste av mars frukostsmoothies: en banan, en halv avokado, en bit söt färsk ananas, juicen från en apelsin, en näve frysta jordgubbar och sojamjölk.

Jag älskar som bekant mat och dryck. Jag älskar även att fota mat och dryck. Ovan ser ni mer eller mindre lyckade foton från min ajfåns marsarkiv.


En vän och en halv semla



Igår mötte jag upp min favoritdanska för en halv semla och en kopp kaffe på Tösse. Två av mina favoritsaker på samma gång på en i övrigt ganska tråkig tisdag. Perfekt! Bara man har vänner och en och annan semla så ordnar sig resten, det vet ni väl?


Ser man knopp finns det hopp!







Jag säger som Anna: ser man knopp finns det hopp! Även om våren har hamnat helt och hållet på fel kurs fann jag ovanstående synd vid Fältöversten igår. Massor med blå knoppar och små rosa blommor. Och idag är det sol och inte snö. Heja våren!


Fokusmånad



Lisa peppade igång oss på fokusmånad HÄR för ett tag sedan. Jag har inte bloggat om det - men jag är med! Jag struntar i att ändra på min kost då jag tycker att den är bra som den är. Men att komma igång med tränandet efter all sjukdom och knas - det är jag med på. Och det går bra! Avslutade ännu ett styrkepass för halvannan timme sedan. Är det fler som är med?


Magi på kontoret.

Idag någon timma efter lunch höll jag på att somna. På riktigt. Jag kunde inte hålla ögonen öppna. Så kom jag på det. Igår köpte jag kaffe som jag nu har i min skrivbordsåda (jag väljer hellre att somna på tangetbordet än att dricka kaffet från bryggaren på kontoret). Och en halvtimma senare (och fortfarande) sitter jag och smattrar på tangentbordet som om mitt liv hängde på det. Kaffe alltså. Kontorsarbetets magi.


Marsipanbåten













I lördags när jag och Sandra var ute och promenerade längs Strandvägen passade vi på att hoppa på Marsipanbåten. Fram till påsk står den där i all sin glans. Jag som älskar marsipan och mandelmassa (och därav semlor) var såklart i himlen. Båten är fullproppad med läckerheter. Just nu med påsktema. Det finns vackra, handgjorda ägg i choklad, fyllda med mer choklad och marspian. Kycklingar. Praliner. Gå-bort-gåvor. Gå dit, vetja!

Marsipanbåten, Strandvägskajen 18, Stockholm, 0707-644750, Påsk 2012 (17 mars till påsk) mån-sön 11-19.


Jonquilles/Daffodils



Pust, ny lyser solen igen. Den där snöstormen kring lunchtid alltså. Tur att jag har fina, våriga påskliljor hemma. Jag älskar dem! De lyser verkligen upp ett rum. Och de har mycket, mycket vackrare namn på franska och engelska.


WTF?!?!

Alltså, pardon my French i rubriken, men SNÖ?!?! Jag trodde vi hade blivit av med eländet en gång för alla. Mitt grillinlägg känns plötsligt ytterst inaktuellt. Hmf.


BBQ Sunday







Igår var jag på årets första grillfest. Tidigt, kan man tycka. Jo. Men det gick bra! Vi satt ute. Solen ärade oss fläckvis med sin närvaro och det fanns massor med grillat, gigantiska jordgubbar och andra läckerheter till dessert och ett smakprov på vad som snart ska komma. Jag längtar till grillfester i högsommarvärme. Och jacklösa eftermiddagar i solen. Snart, så!


Helgfrukost





Vardagsfrukost för mig betyder alltid samma sak. Jag kanske varierar mig i perioder, men varje dag äter jag samma sak. Just nu (och i flera års tid med några undantag) blir det en smoothie, ett löskokt ägg och flera koppar kaffe. Det är den perfekta, nyttiga och snabba vardagsfrukosten. Men på helgerna vill jag lyxa till det. Det behöver inte vara lyxigt i sig, men det är saker som tar längre tid att göra. Jag vill lägga ner lite mer tid. Både på att göra och äta frukost. Sedan sitter jag läääänge. Ibland blir det pannkakor. Ibland hembakt bröd. Ovan ser ni lördags och söndags frukostar. Mums. Jag längtar redan till nästa helgs frukost. Dem kommer jag emellertid förtära på annan ort.


Grädden på moset







Efter gårdagens promenad med Sandra träffade jag upp med Hanna och hennes ursöta Bostonterrier Sally. Efter en snabb vätske- och proviantkontroll fortsatte jag promenerandet med dem. Vi tog en runda på Blasieholmen, gick Strandvägen upp och tillbaka till Lärkstaden där vi brukar avsluta våra promenader. Det sprack på eftermiddagen upp och kvällssolen värme lekamen lite grann, men framförallt själen. En underbar Stockholmskväll, faktiskt! Sällskapet och konversationerna var som gräddet på moset. Det var en bra lördag igår, det var det.


Help the Sniezek Family



I början av 00-talet besökte jag mina släktingar i Pennsylvania. En dag hade min släkting ordnat med en träff med den lilla stadens ungdomar. Vi "hängde", käkade glass och gick på musikal. En av ungdomarna var Kayla. Hon var en jättesöt, lite tystlåten tjej som precis hade blivit vald till "Fire Queen" för årets parad genom staden. Jag har följt hennes liv sedan dess på facebook. Kayla gifte sig och fick barn. Men lyckan grusades av svårigheter. Kaylas söta pojke blev efter några månader diagnoserad med SMA, en muskelsjukdom som gör att han är bunden till sängen och rullstolen och behöver en massa olika maskiner och mediciner för att leva. Som om inte detta var nog så hände det i veckan någon hemskt. Kaylas och hennes familjs hus brann ner. I ett försök att rädda Fords livsuppehållande maskiner och mediciner sprang Kaylas svärfar fram och tillbaka i lågorna. Han avled av anträngningarna i en hjärtattack. Inte nog med att alla deras ägodelar har försvunnit, utan sorgen drabbade dem samma dag. Ford behöver lite mer saker än andra barn, och familjen behöver många saker nu. USA har som många vet inte riktigt samma sociala säkerhetsnät som oss i Sverige. Om ni kan finna det i era hjärtan att donera lite skulle jag bli glad. Every least bit counts! Jag har själv gjort en ytterst blygsam donation, men det är bättre än ingenting. HÄR kan ni donera och HÄR kan ni läsa mer om Ford och hans sjukdom. TACK, kära bloggläsare!


Making an entrance

...och så måste jag ju berätta om gårkvällens entré. Jag kom mycket senare än alla andra, då jag som rapporterat haft en socialt maraton under dagen. Jag kommer in i ett vardagsrum där en stor fåtölj står mellan mig och alla gäster. När jag tar ett ganska stort kliv runt denna fåtölj för att hälsa på de redan anlända gästerna känner jag något vid foten. Någon har ställt en glas rödvin på golvet! Det flyger över golvet, splashar matta och sittkuddar och bildar ett modernt konstverk över vardagsrummet. Jag fick resten av kvällen prata om min storslagna entré. Men hörrni, det blir vad man gör det till. Jag skrattade, torkade, bad värdinnan om ursäkt (som bara skrattade och gav mig en gin och tonic) och det var det. Att skämmas för mig själv är något jag har lagt av med. Speciellt när man som undertecknad har en tendens att vara en smula klantig då och då.... Dessutom hade samtliga gäster en ice-breaker i samtal med mig. Man skulle kunna säga att jag gjorde dem en tjänst, nästan ju...


The formula



Lördagskvällen bestod av massor med skratt, dans och glada människor och för underteckand: små mängder alkohol. Den perfekta formulan för en lyckad lördagskväll. Vi fortsatte kvällen på Cliff Barnes (där man med fördel emellertid helst ska ha överdoserat på ovan nämnda eldvatten för optimal upplevelse) och de andra körde vidare till Soap Bar medan jag vandrade till Odenplan och tuben. Jag ska på en jobbgrej i residenset idag, nämligen. Bra lördagskväll, none the less.


Lätt som en paljett

Nu drar jag, en alldeles för kort grön kjol och en hel massa paljetter på fest. Tjipp!


Våren äro kommen - om än blygsam







Jag inledde dagens sociala maraton med Sandra. Vi spankulerade längs med Strandvägen, tog en kaffe på KMK, promenerade lite mer och avslutade med en vända på NK. Bra tidig eftermiddag! Sedan sprack det äntligen upp och jag fortsatte mitt sociala maraton i kvällssolen. Men mer om det senare, för nu ska jag putsa fjädrarna lite för kvällens bjudning. Trevlig lördagskväll, gott folk!


Dinner and a movie





Fredagskvällen ägnades åt att först se The Artist och sedan besöka Sparris väns restaurang för lite flottig (men god!) mat och lite rödtjut. Perfekt fredag. Vid elvahugget låg jag, fredagstrött som vanligt, med huvudet på kudden. Nu är det som bekant lördag och jag ska ta mig in till stan för ett socialt maraton. Tjipp så länge!


Fjell jente



Jag har fått massor med fina komplimanger idag för min kofta. Jag kan egentligen inte ta åt mig någon som helst ära för denna, då jag köpte den av några bekanta. De skulle i höstas lämna in en hel massa kläder till Judiths, så jag passade på att norpa några plagg innan. En långklänning från PUB från 30-talet och en 70-talsklänning från NK var bland de andra plaggen som aldrig fick se Judiths interiör. Koftan har jag använt många gånger redan, uteslutande på jobbet. Och den är som sagt populär. Min estniska kollega tror den är från hennes hemland. Kanske. Jag känner mig lite mer som en norsk fjell jente, dock.

(Alltså, what's upp med min hand? Den ser ju GIGANTISK ut?)



With a view, del II



Jag fortsätter arbetsveckans trend med möten som kommer med vyer av Stockholm. Igår hade jag ett möte på Rosenbad som jag kom lite tidigt till, så jag passade på att stå och supa in Hufvudstaden en andra gång denna vecka. Jag älskar ju som bekant vatten. Att jag bor i Stockholm är således mycket passande. Jag hoppas på fler möten som inkluderar vackra Hufvudstadsvyer nästa vecka. Men nu: fredag. Hurra!


Äggande*



Men hur söta är inte mina nya äggkoppar? Har kikat på dem under en längre tid men inte kommit för mig att köpa dem. Tills igår. Jag hade tidigare inga äggkoppar. Det var faktiskt mycket trevligare att äta ägget ur äggkoppen i morse, det måste jag säga. De kommer i tvåpack, så nu får vi hoppas att jag får användning för båda framöver...hehe. Från Lagerhaus, 2 för 69 riksdaler.

*Men, förlåt för dålig och uppenbar ordvits. Kunde inte låta bli...


With a view





Igår var jag på "Diplomatic Forum" med jobbet i Ersta/Sköndal, och efter seminariet bjöd arrangörerna upp oss på taket till ett torn. Där fick vi njuta av utsikten av Stockholm. Så vackert! Lite blåsigt var det, men solen sken och presenterade Hufvudstaden som man älskar att se den. Det var den bästa stunden på hela dagen.


För EXAKT ett år sedan



...gick jag på efter jobbet-promenad och tog ovanstående bild. Vad fint  det var i Bergslagen den 14 mars 2011! Men framförallt - vad mycket längre våren har kommit i år jämfört med förra året! Hurra för det!


Träning hemma



Jag har efter all sjukdom och allt strul äntligen kommit igång med träningen på allvar igen. Det gör mycket för orken, humöret och välmåendet. I går kväll körde jag ännu ett pass. Jag har emellertid inte hittat ett gym i Hufvudstaden än. Antingen har de inte vad jag vill ha, eller så kostar det alldeles för mycket. Så jag tränar hemma. När jag bodde i Bergslagen hade jag ju min syrra som PT, men jag mixade det med egenträning - något som ibland betydde hemmaträning. I Paris tränade jag också hemma (och i Jardin de Luxembourg). Så jag kör på samma strategi nu. Och det går bra! Jag tycker att det är skönast att använda sin egen kropps motstånd ändå - istället för diverse maskiner. Dessutom slipper jag åka fram och tillbaka och jag kan göra precis som jag vill. Det enda negativa är att jag inte har införskaffat högtalare till min laptop än - så musiken på Gym Carlsdotter är lite för låg. Har ni förresten några Spotifylistor för träning att bjuda på? Jag körde Linnéas igår. Nu vill jag ha mer. Hit me!


Mirakel



Jag hörde just Ranelids "Mirakel" för första gången. Oj. Vet inte riktigt vad jag ska säga, alltså.


Truman Show / PURE



I torsdags när jag var på väg till eventet hände någonting roligt. Jag kände mig väl inte sådär superfräsh och snygg efter en hektisk dag på jobbet direkt, och skulle ju på ett event. Det var som en högre makt såg detta och kirrade biffen åt mig (Truman Show, någon?). Jag blev nämligen stoppad av en tjej som stod i dörren till make up-butiken (och märket) PURE. Och fick en sminkning! Skitsnygg blev jag, om jag får säga det själv. Sans mascara, of course. Naturligare så. Tack, PURE!

PURE, Mäster Samuelsgatan 11, 08- 678 33 19

Två minus blir plus / Hetvägg





Gårdagens arbetsdag var en riktig skitdag (ursäkta franskan). Ni vet en sådan där dag när man är blott en millimeter från att explodera och säga något mycket, mycket olämpligt. Jag kämpade dessutom hela dagen med en ytterst envis huvudvärk. Jag var vid arbetsdagens slut färdig att ge upp. Men så hade jag franskaklassen också. Så när jag var klar med franskan (och redan mådde mycket bättre) belönade jag mig själv för att ha klarat mig genom dagen. När jag inhandlade massa nyttig frukt och grönt slängde jag även med det bästa jag vet. Men denna gång provade jag något nytt - något jag inte kan komma på att jag någonsin gjort, faktiskt: hetvägg! Mums! Dagen var efter första tuggan mycket bättre. Och ska jag vara ärlig var det inte så farligt längre, när jag tänke på det på kvällskvisten. Det brukar vara så. Idag är en annan dag och den kommer vara bättre, inte sant? Trevlig tisdag!


Och by the way

...så vaknade jag 05.30. Av fågelkvitter. Och det var när jag väl svingade fötterna över sängkanten knappa timmen senare helt ljust ute. Det börjar likna något!


Fika



Det blev ju som sagt ett fikamaraton igår. Ett tag satt vi ute dessutom. I skuggan var det dock liiiite för kallt, alltså. Men det gav hopp om våren, det gjorde det. En fika på Mariaberget på söder och en fika mitt inne istan, och jag var så koffeinstinn att jag hade svårt att somna igår. Men trevlig var det!


Dark

 



(Varning för ytligheter!)

 Ursäkta den bajsnödiga bilden. Det är inte lätt, det här med att fotografera sig själv. Vad som emellertid är lätt är att göra en inpackning tre gånger och sedan vara mörkhårig(are). Jag är nöjd. Slut på ytlighter.


Fredagsbestyr /NK:s saluhall



På fredagar har jag en speciell tradition om det inte är AW på G. Jag vandrar bort till NK efter jobbet och botaniserar i NK:S saluhall. Som faktiskt är en helt vanligt ICA-butik, men med bättre sortiment. Ibland låtsas jag att jag är tillbaka i Paris igen. Det finns mycket franska varor i saluhallen. Jag älskar att gå runt där bland hyllorna och titta och klämma. Sedan väljer jag något gott. I fredags blev det beståndsdelarna i en Toast Skagen och ett alkoholfritt bubbel. Perfekt för inledningen på min lugna helg jag beslutat mig för att ha (och verkligen lyckats!). Nästa vecka kanske jag provar alla franska ostar från ostdisken. Och någon god choklad kanske...


Ladurée



Idag har jag bokat in två olika fikastunder. Det blir en riktigt fikasöndag. Om ett tag kanske fikastunderna får en extra dimension, då ovanstående syn mötte mig när jag var på väg hem från kontoret i fredags. De är nästan för bra för att vara sant! Jag gillar som bekant Pierre Hermé bättre, men Ladurée är på något sätt bilden av Paris. Nu får Stockholm en litet bit av Parran. Jag älskart. Det ser litet ut, så jag gissar på en mycket liten servering eller ingen servering alls. Och så mycket av deras souvenirer och icke-makronprodukter som tvålar, doftljus och inredningsgrejer. Only time will tell. Trevlig söndag, gott folk!


Mysläge etablerat / A saturday night in





Ljusen är tända, popcornen poppade. Snart sätter jag på en film. Det blir en lugn kväll för fröken Carlsdotter. Ha en super bra lördagskväll, gött fölk!


Frått grått till blått







Det var mulet, lite regnigt och halt på min powerwalk i förmiddags. Det har sedan dess spruckit upp och nu lyser solen från en klarblå himmel. Hurra! Jag har förutom att sitta på trappan en stund i denna sol hunnit med att träna styrka, göra min sjukgymnastik, städa, baka två pajer till matlådor och haft lite hemmaspa. Och prata med mamma och pappa i telefonen. Nu tänker jag lägga mig i soffan en stund. Det är ju ändå helg. Tjipp!


Le samedi matin







Jag somnade innan tio igår kväll. Jag vet detta eftersom jag vaknade kvart över av ett sms från en killkompis som undrade över mina planer för kvällen. Planer? Kvällen? Nej för Jenny Lina Carlsdotter var det redan natt. Fredagar är inte undertecknads piggaste dag, direkt. Lördagen startas med amerikanska pannkakor, sallad på färsk frukt och färska bär och egenpressad juice på apelsin och blodapelsin. Och så kaffe och Spanarna i P1, såklart! Välommen, helg!


Dagens leende



...hamnade på mina läppar när jag hittade ovanstående bild på favoritdanskans fejsbok. Nyår. Vad kul vi hade. Det syns, tycker jag! Och hörrni, nu ÄR det fredag! Jag är medbjuden på konsert, men jag funderar på att bädda ner mig i soffan med tända ljus och komma i fatt på mina serier...som den tanten jag är!


Stockholm Food District









Jag och favoritdanskan var ju som sagt på ett event i går. Det var Stockholm Food District som drog igång i Sturegallerian. Det bjöds på snittar, rosa bubbel, ostron och roliga goodiebags. Jag och Mette trängdes runt och mumsade och drack, sprang in i min vän och hans trevliga vänner, träffade Rebecca och tjuvlyssnade på en chic fransyska som var där. Bra kväll. HÄR kan du läsa mer om Stockholm Food District. Den gastronomiska festivalen håller på månaden ut. Gå dit!


God kväll!

Har varit med min favoritdanska på event i kväll, det perfekta sättet att fira kvinnodagen på! Natti natti!


Sure enough

Kvinnodagsblommor


...och andra sidan av KONY 2012

...kan man läsa HÄR (och svaret på kritiken från Invisible Children HÄR). Debatt är bra. Awarness ännu bättre. Hoppas fler involveras och att fler diskuterar, debatterar och höjer alla dessa frågor. Och med det sätter jag punkt för detta just på det här forumet. Ha en superbra dag! Tjipp!



Internationella kvinnodagen









Titta vilka fina blommor jag fick av en karl på jobbet i går! De står så fint på mitt kontor nu och varje gång jag tittar på dem känns våren lite närmare.

Jag kanske får blommor idag igen. På vår arbetsplats finns två män från Polen respektive Lettland. Där firar man kvinnorna på denna dagen (läs mer om mina väldigt spretiga tankar angående detta på förra årets kvinnodag HÄR). Jag vet emellertid att de respekterar mig, så de får gärna ge mig blommor idag. Blir ni "firade" idag och vad tycker ni i så fall om detta?


Snälla ta dig tiden att titta på detta!



Det är på grund av männsikor som Kony som jag pluggade mänskliga rättigheter. Det är på grund av honom sådana människor som jag fortfarande har jobb. Titta, agera och gör oss arbetslösa. Snälla!

 

 

Update: Awareness är det största med denna videon. Man behöver inte agera just inom Invisible Childrens ramar. Att sprida vetskap om tyranner som Kony är det viktigaste.

 


Scary

Det HÄR alltså. Jag gick förbi precis just där en timme innan det hände. Går där varje dag. Rös idag när jag såg kulhålen. Läskigt. Tur att ingen skadades...


Arbetsdagens höjdpunkt



Ambassadören bjuder på choklad från underbara Ejes och jag får det höga nöjet att gå runt och bjuda alla. Tre slank ner hos mig själv. Jösses alltså! Jag har försökt hålla mig undan godsaker den sista tiden då jag har varit trött och inte har velat toppa tröttheten sockerfall, men nu kunde jag inte låta bli. Det är skillnad på choklad och choklad! Dessa var bland de godaste pralinerna jag har ätit! Dessutom blev jag mycket populär. I bland kan det vara kul att vara "the messenger".

Fishbone



Precis innan jag klippte mig fick jag (som varje gång), trolla lite med håret. En fiskbensfläta gjorde då premiär i mitt hår. Nu HAR jag faktiskt bytt hårfärg som jag sa att jag skulle göra. Min frisör GAV mig (tack, fina du!) en färgmask som en gång i veckan hamnar i mitt hår och som gör det mörkare. Nu har jag ljusbrunt/mörkblont hår. Kanske en fiskbensfläta får agera kronan på verket. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb för att vara första gången, om jag får säga det själv. Och som vanligt får jag ju det, eftersom detta är min blogg.

Onsdagen bjuder på mer jobb, jobb, jobb och sedan en trevlig kväll tillsammans med några kollegor. Blir nog en bra lillördag. Jag önskar er dito!


Pollen



Varje år glömmer jag. Att mitt kommer tidigt. Före man kan se att det finns något. Men så tittar jag. Ah, det var därför min nos hatade mig lite när jag gick i Humlan på lunchen. Men detta betyder faktiskt att det ÄR vår nu! Det får bli en vänta till apoteket på vägen hem...


Je suis un peu frustrée



Samtidigt som jag är så glad att läsa franska igen, samtidigt som jag älskar att sitta i samma rum som ivriga studenter igen, är jag så fruktansvärt frustrerad. Allt som vi hittills lärt oss i klassen - allt som vi kommer att lära oss - kan jag redan. Visst, jag var på niveau débutant på Sorbonne. Men jag kunde när det begav sig ändå föra lättare konversationer på franska. Herregud jag bodde ju i Frankrike, klart jag kunde det. Jag kunde prata om vad jag hade gjort, skulle göra och vad jag gjort för länge sedan. Nu kan jag inte föra en konversation utan att jag måste tänka efter på hur jag ska böja verben, måste nästan alltid prata i presens eftersom jag glömt allt annat och niar och duar min lärarinna om vart annat eftersom jag inte kan hålla i sär det. Det är så frusterarande. Jag KAN ju det här. Det är ju inte ens svårt. Ändå kommer jag inte på det. I går när jag hade glömt mina devior, pouvoir, vouloir höll jag på att börja grina. Alltså jag är ju tillbaka på noll! Jag förstår allt. Men jag kan inte svara. Jag kommer inte på orden. Efter klassen pratade jag med min lärarinna - på franska - och hon sa att det märks att jag är långt före alla andra. Att jag har en "större förståelse för språket". Att hon inte tror att kunskapen är borta utan att det bara är lite méli-mélo dans ma tête. Eller, så sa hon inte - hon var mer sofistikerad. Men det är så det känns. Méli-mélo. Men jag får tro henne. Snart kommer allt tillbaka. Jag har ju trots allt tentat av niveau débutant och fått näst högsta betyg. Det borde ju betyda något. Ja, suck.


Måndagshurra!



Matbutiken jag gick förbi på vägen hem från franskaklassen (Coop Konsum på Sveavägen om någon vill springa dit) hade extemt låga priser på frukt och grönt. Nästan orimligt låga. Men jag tackar och tar emot, ler och äter. Måndagshurra!


God morgon!

Det blir en sen morgon för mig på jobbet, har varit hos läkaren och fått min dom. Lågt blodtryck, bland annat. Han ordinerade kaffe. Jag körde en direkt, lydig som jag är. Nu:jobb!


Jamies Matrevolution/Tack mamma och pappa!


Screendump från TV4play

HÄR kan du se nya säsongen av Jamies Matrevolution. Titta! Man har ju sett förrut - i hans program och andra - vad folk ger sina barn och sig själva. All mat i skolköken i länder som England och USA är friterad, full med socker och tillsatser och aldrig färsk. I första avsnittet av denna säsong får vi veta att det i USA är lagligt att använda köttavfall centrifugerat i "tvättmaskiner" och tvättat i amoniak som utfyllnad i köttfärs. Det finns i 70% av produkterna på maknaden. Vi får också veta att mjölkindustrin i USA lobbar för att man ska sälja smaksatt mjölk då barnens mjölkkonsumption annars skulle sjunka med 35 %. Och det skulle resultera i dålig hälsa. Vad de inte säger är att ett litet lunchpaket med denna mjölk innehåller 28 gram socker. I mjölk! Vissa av mina amerikanska släkningar har växt upp på chicken nuggets (och vi vet ju alla vad det är i dem - eller vad som INTE finns i dem, snarare), pizza, hamburgare och pommes frites, sockerstinna flingor OCH smaksatt mjölk, chips och kakor. Till MAT. Jag är så fantastisk glad att mina föräldrar gav oss mat gjord från scratch, att vi alltid tvingades äta sallad och grönsaker till varje måltid samt att all saft, sylt och bröd var hemgjord. Detta kommer jag ju fortsätta med till eventuell avkomma. Som förthoppningsvis kommer göra samma sak för sina barn. En annan sak jag är tacksam för är den svenska skolmaten. Vi klagade, visst, men vi fick alltid frukt och grönt i skolan och aldrig onyttig mat. Visst, en del halvfabrikat, men aldrig på den nivån man ser i USA och England. Jag blir ledsen, på riktigt. När jag såg det här programmet fick jag tårar i ögonen. Det finns femåringar på denna jorden som i stort sett bara äter socker, fett och kemikalier. Det är sorligt. Som före detta student i mänskliga rättigheter har jag lagt till detta på min lista. Förutom att arbeta för att alla barn (och vuxna) ska få mat, vill jag se till att de som faktiskt får mat inte fylls av kemikalier och "bukfylla". Who's with me?


Omelett

Lätt, snabbt, nyttigt och gott. Jag förstår inte riktigt varför jag inte gör omelett oftare. Helgens mumsigaste mål.


Somliga går i nya skor



Nu sticker jag och mina (inte så nya, men) oanvända skor på fest. Is och snö är borta och nu ska de luftas minsann! Om ni befinner er i Hufvudstaden och är sysslolösa kan ni supporta min släkting Carl-Martin Wikingsson som spelar med sitt band Stures Dansorkester i kväll från 21.30 på Mosebacke. I vanliga fall är Martin frontman i Svenska Akademien. Jag hedrar Modebacke med mitt allra första besök i och med detta event. Jag hoppas på succé. Om inte annat får jag ju träffa Martin, som jag inte sett sedan jag gick i högstadiet. Ha en trevlig kväll, gott folk!


Min lördag hittills i tre bilder



En timme eller så i en solstol mot husväggen. Utan ytterkläder. Och utan att frysa. Två samtal med två jag älskar och en hel hög med välbehövlig och effektiv solterapi.



Powerwalk i solskenet med endast en tunn löparjacka, och ändå svettades jag. Lycka! Nu är våren här!



Mycket välbehövlig skovård. Det var på tiden, kan man säga.

Det var det. Nu: nagelmålning (det var inte i går kan jag meddela), snart: mat och bloggläsning, sen: fest och eventuellt konsert. Tjipp!


Helgfrukost



Helgfrukost. Egenbakat bröd. Inspirationsläsning. Telefonsamtal med en kär vän. Kaffe i barndomsmuggen. Solstrålarna som hittar sig fram genom fönstret. Välkommen, helg!


Film i datorn



Jag har ju ingen TV. Det går hur bra som helst. Vill jag titta på något finns ju Play-TV. Film hyr jag från Film2home (som jag hittade via ett erbjudande från ett pensionbolag) och Headweb. Det är jättesmidigt, om man vill kan man spara sina kortuppgifter. Då man man bara trycka på betala, skriva in sitt lösenord igen (för säkerheten) och sen är det bara att titta! Just nu tänkte jag kolla in den fjärde Arne Dahl-filmen. Det är så lustigt. Jag har varit emot både Beck och Wallander innan jag kollat på dem. Trott att jag inte gillar svenskt och att det håller sämre kvalité. Men sedan älskat dem. Så också med denna serien. Innan jag såg den första filmen på SVTplay (där de alltid visas i två delar) trodde jag att jag inte skulle gilla Arne Dahl heller. Det gjorde jag. De andra två har jag hyrt. Det enda dåliga är att de visas i två delar även som långfilm. Så mitt i får man eftertexter och vinjett. Men det kan man ju komma över. Ett tips från Jenny, i alla fall: film i datorn!


Just nu

...sitter jag på en stol i solen. Okry igen tyvärr. Gick upp för en timma sedan. Men jag är helt övertygad om att pågående solterapi kommer att hjälpa. Trevlig fredag, alla!


En färspaj för alla





Orginalreceptet till denna paj hittade jag i en studentkokbok från Milda som jag fick på ett hälsningsgille när jag var novisch i Lund. Över åren har jag ändrat efter mitt tycke och smak. Jag tycker om denna eftersom den kan varieras så att den passar i stort sett alla dieter och allergier.

Pajdeg (LCHF, glutenfri eller som jag: "vanlig" som jag kryddat med oregano och pimpat med en äggula för extra krisp).

Pajfyllning
En rödlök
En vitlöksklyfta
Färs (kött-, soja-, quorn...)
Valfria grönsaker (jag tog rivna morötter, tärnad paprika och purjo denna gång)
2-3 msk tomatpuré (egengjord om man vill äta en lågsodiumdiet)
1 frp creme fraiche (jag hade lätt- och laktosfri, men här kör LCF:are fullfett, mjölkproteinallergiker soja eller havre osv)
200 gr riven ost (här tänker jag mig att mjöklproteinallergiker kan ta tofu, men har någon annan en annan idé kanske?)
Kryddor (jag brukar variera. Denna gång tog jag massor av paprikapulver, cayenneppar och oregano. Och så salt och peppar. Andra gånger gör jag en mer tacoinspirerad eller så gör jag en med baslika och italiensk salladskrydda).
Olivolja

Gör pajdegen och ställ kallt. Häll olivolja i en panna, stek vitlöken och valfri örtkrydda först för att smaksätta oljan. Jag tillsatte även lite margarin. Stek upp lök och de grönsaker du valt med färsen. Krydda efter behag. I en skål blanda samman fraiche, ost och puré. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda lite. Blanda färsblandningen med fraicheblandningen. Ta ut pajskalet och bred ut fyllningen, grädda i ugn i 200 grader tills ytan har fått färg, ca 20 minuter. Klart!


La première fois

I natt pratade jag franska i en dröm för första gången. Jag drömde inte PÅ franska. Men ändå. Succès.


Glossybox






Jag är nu också en av dem som prenumenerar på Glossybox. Det är alltså en låda med skönhetsprodukter man får en gång i månaden. De flesta produkterna kommer i mindre förpackningar, för att man ska kunna testa dem. Med följer information om varje produkt, samt hur mycket ordinarie storleken på varje produkt kostar. Jag tvekade första lite angående Glossybox, då jag endast använder Dermalogica på min hud. Men första boxen innehåller Dermalogica. Dessutom exakt den ansiktstvätt jag använder. Perfekt för mig då min nästan är slut och den jag har beställt verkar dröja. Denna månad fick man förutom ansiktstvätten; hårolja (som jag redan provat och redan gillar), läpp- och kind"tint", en svart kajal, och en ansiktskräm. Allt i en valentinrosa låda. Vill du också prenumerera? Det kostar endast 139 kr i månaden (fri frakt), och recenserar du produkterna kan du samla poäng och få boxar helt gratis! HÄR kan du också börja prenumerera.


RSS 2.0