Jenny Lina Carlsdotters Paris

 
Sandra frågade i veckan om jag inte kunde berätta om mitt Paris, som jag tipsat Anna om. Visst kan jag det! Mitt Paris - min favoritplatser - är ofta kopplade med känslor och upplevelser (som det brukar vara), så alla kanske inte tycker att det är så fantastiskt. Sedan har jag ju så himla många favoriter, så här kommer blott ett axplock. Som min väns balkong på Rue Oberkampf ovan, till exempel. Varning för att många tips är ätrelaterade, som sig bör när jag är igång.
 
 
Vi måste ju såklart ta upp Jardin du Palais Royal och Colonnes de Buren bredvid (vid Galerie des Proues) eftersom det under lång tid var en del av den här bloggen (eller bloggens header, i alla fall). Trädgården är som en mycket trevlig, hemlig oas mitt i storstadens buller. Där finns också en trevlig restaurang med uteservering i trädgården. Närmaste metrostopp: Palais Royal - Musée du Louvre.
 
 
Angelina på 226 Rue de Rivoli. Coco Chanels favoritfik med underbara omeletter och makronbakelser. Har också en disk där man kan köpa med sig ljuvliga makroner. Ett måste är deras varma choklad gjord på gammalt vis, med äkta afrikansk mörk kvalitetschoklad. Närmaste metrostopp: Tuileries.
 
 
Rue Mouffetard och Place de la Contrescarpe (på bilden La Contrescarpe som är en mycket trevlig restaurang med en jättemysig innegård att äta på). Gatan med massor av trevliga restauranger och barer och ett livligt kvällsliv. Närmaste metrostopp: Place Monge eller Censier Daubenton.
 
 
I Marais finns mycket att titta på och njuta av. Detta område är mest känt för dels sin ortodoxa judenhet, dels gaybarer- och klubbar. Härlig kontrast.  Området i sig är ett tips. Men på populära Rue des Rosiers finns téhuset ovan som har den godaste citronmarängpaj jag någonsin smakat. Jag har varit där åtskilliga gånger. Sist jag gick dit var de dock stängda för renovering. Förhoppningsvis är de tillbaka på banan nu. Ett riktigt Jennyställe! Närmaste metrostopp: Saint Paul.
 
 
Jardin du Luxembourg - Le Luco. Ett av mina allra käraste platser i Parran. Här har jag pluggat, sportat, gråtit, skrattat, solat, ätit, sovit, umgåtts och lekt (med ett barn, då). Sommartid finns det både restaurang och café och kommer man tidigt på morgonen kan man hamna bakom brandmännen som löptränar i mycket korta shorts (hehe). Här ligger också senaten och ett orangeri som ibland är öppet med utställningar. Smockat med folk vid fint väder. Stänger senare och senare ju varmare (och ljusare) det blir nu på vårkanten. Närmaste RER-stopp: Luxembourg. Närmaste metrostopp: Saint-Sulpice (eller andra stopp nära på lila linjen), Rennes.
 
 
Musée Rodin på 79 Rue de Varenne. Att se Tänkaren för första gången i orginalformat är en upplevelse. Finns också lite impressionistkonst och annat fint. Trädgårdarna omkring är jätteveckra men kostar extra. Närmaste metrostopp: Varenne.
 
 
Om man gillar Monet kan man skippa Musée d'Orsay och de vidriga köerna (det är ju dock värt ett besök också, men nu är jag bara på Monet) och istället bege sig till Musée Marmottan Monet i utkanten av Paris. Här får du sitta på en bänk och titta på de gigantiska näckrostavlorna och tavlorna på bron i Giverny, samt lite av tavlorna från Norge. Det är inte alls lika mycket folk och nästan bara Monet (lite annat på övervåningen och mellanvåningen). Ta er tid att sncka med personalen, de är mycket trevliga och berättar gärna (på engelska också) om all konst. Närmaste metrostopp: La Muette.
 
 
Om du är i Parran på en söndag, ta metron till slutstationen på 4:an till Porte de Clignancourt. Där finns Paris största antikmarknad och loppis. Massor med skit men också massor med fina saker, allt från folk som lagt saker på en filt på marken och små stånd till halvpermanenta marknander under tak och antikbutiker. En upplevelse!
 
 
Det är turistisgt, men det är ju också så härligt! Ta med en picknickkorg och låt solen gå ner vid Champs de Mars. Titta på de blinkande lamporna på tornet och drick lite vin (som du gömmer för vakterna då det är förbjudet). Offentliga toaletter finns att tillgå. Se upp för de omkringgående försäljarna och allmänt löst folk och gå inte hem ensam. Närmaste metrostopp om du inte vill gå förbi Eiffeltornet: École Militaire.
 
 
Och så en varning: Så här ser många toaletter ut på restauranger och barer. Även lite finare och även för tjejer. Sjukt!
 
Ja, det var några guldkorn det. Kanske gör jag det till ett stående inslag på bloggen, vi får se. Vad det kul att läsa?
 
 

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Trevligt att få ta del av DINA smultronställen från vårt älskade Paris. Precis som du skriver är många platser speciella just på grund av de minnen och de människor som vi delar dessa platser med. Kanske skulle fila på ett eget inlägg på samma tema...Jag blir också mer och mer sugen på en bloggträff i Paris för vårt lilla gäng där vi alla kan dela med oss av våra pärlor!

Svar: Ja, det hade varit något alltså! man kanske kunde hyra en stor lägenhet på airbnb eller något... Hurra! :) Kram!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-03-15 @ 11:35:54
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Miss Marie

Får ju verkligen lust att åka dit igen! Mysigt!

2013-03-15 @ 12:47:20
URL: http://www.miss-maries.blogspot.com
Postat av: Miison- Student i London

Oj! Vilka toaletter.. Blir alltid så förvånad att se sådana utanför någon isolerad by... Men kul att få se och höra lite om just dina smultronställen i Paris!

Svar: Ja, jag vet, lite konstigt faktiskt! Och de är skitdåliga, för det stänker upp!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-03-15 @ 19:20:05
URL: http://miison.se
Postat av: Ella

Åh Paris! Jag har aldrig varit där men vill absolut åka dit. Tack för alla härliga tips och toalettvarningar ^^ :-)

Svar: Åk, bara åk! :)
Jenny Lina Carlsdotter

2013-03-15 @ 19:23:57
URL: http://sottochsalt.com
Postat av: Angus

Ovärderligt!!! Tack!!

Svar: Varsågod! Hoppas ni har det bra!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-03-15 @ 21:14:04
URL: http://angusfoto.blogg.se
Postat av: Christine&Paris

Haha, älskar de två sista bilderna! Först drar du till med drömmarbilderna, sedan kommer verkligheten ;)

Och tack, trevlig helg till dig med!

Ps, när kommer du hit och hälsar på? :)

Svar: Haha, ja precis. Fast inget kan göra Paris dåligt för mig, det tog mig tillbaka till livet efter en mycket tuff separation och jag fick livsglädjen tillbaka, så toaäckel skrämmer inte bort mig! :) Jag kommer nog till Paris i sommar, har planerat en resa vidare sedan till Carcassonne... Kram!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-03-15 @ 21:46:51
URL: http://christineiparis.blogg.se
Postat av: Sandra

Det där med bloggträff i Paris....Jenny, planera ! =) Fast kanske en i Sverige först eller också !
Och tack snälla för ett superbra inlägg !
Bästa helgen till dig

Svar: Ja, och ja!!! Jag hoppas du mailar mig så jag får inlogg till din nya blogg? KRAM!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-03-16 @ 07:43:01
URL: http://storstadstockholms.blogg.se
Postat av: Carolin

Tusen tack Jenny.

Jag vet hur mycket tid det tar att sammanställa en sådan lista som du gjort. En guldgruva för oss som ska dit, vilket jag ska nästa vecka :) Trevlig weekend.

/Carolin

Svar: Tack! Och varsågod! :) Ha det underbart nu och hälsa Parran från mig! Kram
Jenny Lina Carlsdotter

2013-03-16 @ 16:04:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0