Läslistan 2012

Ok, det var inte så många som hakade på, men here we go: läslistan 2012!

 

Ellinors lista:



 


Just kids av Patti Smith

Just Kids är inte bara en fantastiskt fängslande skildring av Patti Smiths egna liv. Det är en levande berättelse av New Yorks mytomspunna avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 1970-talet. Genom Patti får vi möta författare, musiker och konstnärer så som Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan, Tom Verlaine och många fler. Framstående kulturpersoner, vilka många varit med och påverkat en hel generation och vars fantastiska avtryck lever kvar än idag.

Boken är skriven med så mycket kärlek och känsla. Precis så som Polarprismotiveringen lyder "...genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock'n'roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock'n'roll..."

 

 

 

 

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Daniel är tio år när han finner romanen Vindens skugga. Han blir fullkomligt besatt av boken och dess mystiske författare, den bortglömde Julián Carax. Sökandet efter svaren på gåtorna som omger boken kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels liv alltmer påminna om Julián Carax?

Med sitt fantastiska språk; så vackert och fängslande, uppfyllde, Carlos Ruiz Zafóns bok Vindens Skugga, hela mig. En oförglömlig läsupplevelse.

 

 

 

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Denna franska författarinna fångar mig från första stund med sitt vackra och sjungande språk. De (o)komplicerade och till synes helt vanliga människorna i hennes berättelser skulle kunna vara jag eller någon jag känner. Hennes enkla och okonstlade historier om relationer människor emellan, är det som gör hennes böcker så fantastiska.

Av hennes fyra alster är Tillsammans är man mindre ensam, min absoluta favorit. En av få böcker jag faktiskt läst två gånger; både på svenska och på franska.

Boken utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Den berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak. Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats, men som alla har stora hjärtan

 

Mias lista:





Det där som nästan kväver dig och Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie




Ru av Kim Thúy.



Min lista:



Jag gillar biografier samt böcker där jag lär mig om kultur och religion. Därför kommer mina tips från dessa genrer




Ok Amen av Nina Solomin

Denna bok är otoligt bra. Den handlar om ortodoxa judar - chassider - i New Yorks Williamsburg, men också om en sekulariserad svensk judinnas resa tillbaka till sina rötter. Om förutfattade meingar och om de olika delarna av vårt samhälle. Så otroligt bra!



Respekt! av Carmilla Floyd

Den handlar om människorna i East LA som är världens mest befolkade plats för mexikaner utanför Mexico city. En svensk amerikanska som intervjuar gängmedlemmar, tonårsmammor och fattiga i East LA . Hon målar upp en
bild man inte ens visste existerade. Jättebra bok!




Heligt blod, helig graal av Michael Baigent, Richard Leigh och Henry Lincoln


Detta är boken på vilken Da Vincikoden är baserad. Mycket intressant läsning om Den Heliga Graal och en massa roliga konspirationsteorier!

Nu är det bara att springa till bokhandel eller bibliotek! Kanske gör jag en uppdtering när halva 2012 har gått...



Kommentarer
Postat av: Ellinor

Lite nya tips till mina gedigna att-läsa-lista fick jag allt och det tackar jag för! Hoppas att fler finner inspiration i denna lista.

Kram

2012-01-19 @ 16:05:19
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Lavali - Foto¤Vikt

Lämnar ett tassavtryck när jag kikar förbi lite och läser. Intressant med boktips, de tackar man för :)

Hoppas du får en fortsatt bra dag!



------------------



..::Fotobloggen om vikt och träning::..

2012-01-19 @ 17:28:16
URL: http://lavali.blogg.se/
Postat av: Christine&Paris

Jag är så dålig på att läsa okända böcker. Tar oftast de som ligger på listor eller som folk tipsar om men som jag redan känner till lite. Just nu har jag dock snöat in mig i polisdeckare, haha. Fast One Day vill jag läsa. har du läst den?



Och ja, A&F är fan en sjuk butik, haha!

2012-01-19 @ 21:37:11
URL: http://christineiparis.blogg.se/
Postat av: Sofia

Några riktigt bra där som jag redan läst, andra ska jag spana in och Just kids står på min lista också =)

2012-01-20 @ 18:58:57
URL: http://www.intheheadofs.se/
Postat av: Caroline

Min stora passion i livet är att läsa och här får jag ju massa nya tips, det tackar jag för :)

Min favorit all-time finns iaf med på listan, Vindens skugga, synd att inte uppföljaren var i samma klass..

2012-01-26 @ 06:47:12
URL: http://prinsessanspraliner.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0