Parmigiano reggiano



Som jag tidigare rapporterat är jag buzzador. Igår fick jag ett bud med tre olika parmesanostar; lagrade 14, 22 och 28 månader, en parmesankniv och en Crema di Balsamico med fikonsmak från Zeta. Rapporter kommer givetvis framgent.

 Parmigiano reggiano, 14 månader

Mjuk, rund karaktär med mindre markerad syra. Ljust gul i färgen. Konsistensen är krämig och mild med en mjuk eftersmak. Doft och smak påminner om färsk mjölk, yoghurt, gräs och med inslag av kokta grönsaker. Utmärkt att riva över pastarätter, sallader och pizza.

Parmigiano reggiano, 22 månader

Smakrik utan att vara dominant. Smälter nästan i munnen med doft- och smaktoner av hasselnötter, smörkola, ängsblommor, ananas och citrus. Färgen är svagt gul och osten är lite flagig och smulig i konsistensen. Perfekt till ostbrickan tillsammans med Crema di Balsamico eller att riva över och smaksätta maten med.

Parmigiano reggiano, 28 månader

Kraftigt nötiga toner med inslag av muskot. Smakrik utan att var frän med lite syrliga och kraftfulla toner i eftersmaken. Färgen är gulaktig med tydliga kristaller (vita prickar) av fria aminosyror. Med sin torra och lite smuliga konsistens passar den bra till ostbrickan tillsammans med kraftigt vin eller till kryddiga pastarätter och kött.


Kommentarer
Postat av: Mia

Åh underbart!

2011-10-23 @ 18:00:55
URL: http://www.theswedishgirl.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0