Absinthe


I går kväll var jag alltså på absintprovning. Det var SÅ intressant! Absint är ju en mytomspunnen dryck som har fått många helt osanna och konstiga rykten. I över fyra timmar fick vi lära oss om absintens historia, dess glansdagar under La Belle Époque, hur man dricker absint, vad den innehåller (till och med den kemiska sammansättningen), varför den blev förbjuden (inte för att den faktiskt var giftig, utan bland annat för att vinlobbyn i Frankrike och nykterhetsrörelsen gick ihop under vinlusen Phylloxeras framfart i landet) och varningar om såkallade "absinter" (de man tidigare trott är absint men som är billiga - och dyra - dåliga kopior med essenser och oljor istället för riktiga örter och som inte har destillerats). Riktig absint är god! Det finns två sorter, grön - som har färgats med klorofyllstinna örter som t.ex. citronmeliss - och vit (eller blå, som vissa kallar den) som min mormors landsmän och -kvinnor schweizarna föredrar. För absint är lika mycket en schweizisk nationaldryck som fransk. Men förbudet mot den lyftes inte helt i de båda länderna förrän för bara 7-8 år sedan. De fyra absintenar vi fick prova hade mycket olika smaker, någon smakade mycket anis, en annan mycket veronica, en tredje mer malört. Det var jättespännande (och nästan lite läskigt) att göra i ordning sin absint. Man "louchar" (franskan loucher) absinten sakta, sakta genom en sockerbit med iskallt vatten. Louchen är när absinten sakta men säkert mjölkar sig och alla örter och eteriska oljor kommer fram och smaken förhöjs. fantastiskt! Vi provade med och utan socker och med mer eller mindre vatten. Ju mer vatten man har i desto mer smakar det. Därför är absintens höga alkoholprocent inte så farlig. Ett glas absint är ungefär som ett glas vin i spritmängd. Jag hällde ut det mesta, dock. Man kan ju inte ha hur kul som helst! Vår absintföreläsare menade dock att man aldrig blir bakis av absint, dels för att spriten i den är så ren och helt fri från finkel, dels för att alla örter motverkar detta. Det är väl upp till bevis någon gång antar jag. I alla fall. Han som hade föredraget, Mikael - som jag för övrigt lärde känna i min franskaklass, kommer med sitt företag ut med Sveriges andra absint i januari. Den första kommer lustigt nog från min hemort. Vi verkar vara bra på absint här i Bergslagen. Kolla in Mikaels företag HÄR. Santé!
 

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Vilken spännande kväll och så roligt att både få testa- samt höra mer om absintens historia. Min erfarenhet från denna mytomspunna dryck är långt ifrån någon finsmakning ;) Antar dock att man skall ha gjort den resan också...Du får hojta till om han håller fler föredrag/provningar!

Svar: Ja det var sannerligen spännande. Och nej du har nog inte dryckit riktig absint.. :) Han håller föreläsningar på beställning så få ner honom på en i Borås du! :) Kram
Jenny Lina Carlsdotter

2013-12-19 @ 10:04:29
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0