Tournoi de Chevalerie. Den Franska Riddardrömmen.

 
Min resa i södra Frankrike i somras bottnade mest av allt i mitt historiska intresse för regionen, speciellt 1200-talshistoria. Om jag inte hade maxat mitt CSN hade jag mycket väl kunna tänkt mig att gå ner på halvtid och plugga historia på heltid bara för att få skriva ett par uppsatser på ämnet. Men i alla fall. Den andra delen är ju mer nördig. Det är ju mitt nördintresse för medeltiden. Bilderna ovan visar en orgie i detta nörderi. Mellan de två försvarsmurarna - såkallades les lices - i Carcassonne  har det sedan 1200-talet pågått tornerspel. Mer eller mindre organiserade. Det var ett sätt att träna sig på riddarkonsten men också ett sätt att ha kul med polarna, så att säga. Än idag ordnas det dagligen under sommarmånaderna ett tornerspel. Nutidens version är naturligtvis ett skådespel, en teater. Den utspelar sig på 1200-talet under Trencavels tid och spelar upp en lite överdriven, lite mer PG-friendly, version av historien. Tortyr är att en get slickar offret under fötterna, till exempel. Men riddarkonsterna, de är riktiga. Skådespelarna (eller kan man kalla dem riddare?) slåss med riktiga svärd och andra medeltida vapen, rider med lansar och gör konster på hästarna. I rustning, om än inte hel. Jag var, givetvis, i himmelriket. "Riddarna" bor under hela säsongen med sina hästar på en sluttning precis utanför murarna i ett läger. Precis som förr i tiden - även om det är ett modernt läger. Jag vet detta för jag kunde inte låta bli att gå förbi och spana på mina kvällspromenader, nyfiken som jag var. Och en lördag - den enda dagen de inte uppträdde - satt de på ett vinotek bredvid där jag bodde och provade vin en hel eftermiddag. Nörden i mig jublade...
 

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Oh, jag fullkomligt älskar dina reseskildringar. Älskar de förvisso de flesta reseskildringar, men denna resa du gjorde i somras är verkligen speciell och det är så roligt att du delar med dig av både fakta och upplevelser.
Mina riddarerfarenheter sträcker sig till dem på film, men kan tänka mig att det är häftigt att se på riktigt också, teater eller inte.
Kram

Svar: Jädrar vad snabbt du alltid kommenterar, nästan alltid diorekt efter, jag är impad (och smickrad!). :) Kul att du tycker om det, för jag har massor kvar att visa! :) Vet inte om mina andra läsare uppskattar det, men hoppas. Å andra sidan är ju detta MIN blogg, så jag får ju välja själv! ;) Det är väldigt kul att läsa dina skildringar också, jag blir sugen att se den delen av södra Frankrike också. och som du är jag sugen på Korsika. Ett par vänner var där i somras och det finns mycket historiskt intressant där också. Dock säger de att det är himla dyrt och så har man ju hört om allt våld... Vi får se! :) KRAM
Jenny Lina Carlsdotter

2013-08-29 @ 08:30:03
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Ellinor

SV: Brukar alltid börja dagen på jobbet med en liten stunds bloggläsning. I mitt Bloglovin' flöde var det faktiskt ditt föregående inlägg som jag klickade mig in på (detta hade ännu inte hunnit att komma upp) ;)

Koriska är nästa stora dröm. En kompis åker dit nu på lördag och vetskapen om att resorna dit just nu är väldigt billiga kittlar en redan sugen resenerv. Men får hålla mig till våren. Du kanske gör mig sällskap!?

Kram

Svar: Hihi, roligt! :)
Kanske gör jag dig sällskap, vi får se. Har både Paris inbokat och London på G under hösten och många resor inplanerade under våren, så det kan bli snålt med semesterdagar....Men vi får se! :) Kram
Jenny Lina Carlsdotter

2013-08-29 @ 08:37:26
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Ellinor

SV: Just det ja, det angenäma problemet med semesterdagar...De börjar tryta även för mig, men tänker att det som alltid löser sig på ett eller annat sätt :)

2013-08-29 @ 09:35:56
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Miss Marie

Wow, så coolt! :)

Svar: Haha, ja riktigt nördigt och roligt! :)
Jenny Lina Carlsdotter

2013-08-29 @ 16:51:16
URL: http://www.miss-maries.blogspot.com
Postat av: Angus

Gulliga Jenny. Du är så inspirerande med alla dina tokiga intressen :) riddare.. Inget jag ens reflekterat över att man kan intressera sig för! :) kram

Svar: Haha, nu är ju inte mitt intresse riddare direkt, utan medeltiden (och det är det ju många som har som intresse) men tack för orden! :) KRAM och trevlig helg!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-08-29 @ 22:54:37
URL: http://angusfoto.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0