Gott nytt år!



Idag firar vi det kinesiska nyåret. Åh, vad jag gillar att leva i en globaliserad värld- ännu fler anledningar att fira! Och ni, ännu en nystart erbjuden oss! Jag fick tidigare nyårsgodiset ovan av en kollega. Det är till för oss som firar det kinesiska nyåret. 2012 är drakens år, som ni ser. Själv är jag född i grisens år. Nöff nöff.

För länge, länge sedan, i ett avlägset område någonstans i Kina, fanns en fasansfull varelse vid namn Nian. Nian hemsökte byar och åt allt levande som kom i hans väg. Människorna levde i ständig skräck och de visste inte när Nian skulle återvända nästa gång. Efter en tid började byborna i en by att ana ett mönster i Nians räder, och snart stod det klart att han kom på natten var tolfte fullmåne.
Vid nästa tillfälle Nian skulle komma förberedde alla middagen i god tid och stängde in sig i hemmen med sina familjer, blockerade dörrar och fönster och satt och lyssnade efter Nians fotsteg. De pratade om viktiga saker vid det som skulle kunna vara deras sista måltid. När natten kom vågade ingen sova; alla satt och pratade tyst ända fram till gryningen.
Nian gjorde sin årliga räd, men fann bara stängda hus och inget tecken på liv. Han fick återvända utan en gnutta människokött till sin lya.
När morgonen kom gick alla ut och tittade hur släkt och vänner hade klarat sig. Glädjen blev stor när det visade sig att Nian inte hade lyckats att knipa en enda människa.
Folk var fortfarande rädda för Nian. Stjärnguden hjälpte då människorna att skrämma iväg Nian för alltid, genom att berätta vad besten var rädd för: färgen rött, eld och höga ljud. Folk började hänga röda dekorativa pappersrämsor vid dörrarna och smällde smällare och var allmänt högljudda. Nian har inte setts till sedan dess, tack och lov! Men vem vet - om traditionen urholkas kanske Nian kommer igen!

Än idag samlas kinesiska familjer världen över vid den 12 fullmånsnatten och lagar extra god mat. Dörrarna pryds av röda papper med vackra och lyckobringande texter på. På landsbygden ligger krutröken tung över byarna efter tusentals smällare och himlen lyser i alla färger av fyrverkerier. Efter middagen samlas familjerna och sitter uppe hela natten för att prata och umgås (källa).

Så GOTT NYTT ÅR!


Kommentarer
Postat av: Sofia

Perfekt att få smita in lite på alla möjliga högtider runt om i världen! =)

2012-01-23 @ 18:58:21
URL: http://www.intheheadofs.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0