Hur vår vardag påverkas av Facebook

 
Under den HÄR firarstunden tillsammans med min vän Martin i våras berättade han att han hade skrivit en bok om Facebook. Jag blev väldigt intresserad. Jag har i perioder typ LEVT på Facebook. När jag separerade och flyttade hem till mina föräldrar och allt kändes svart och jag kände mig isolerad var Facebook mitt fönster till verkligheten. Och vännerna som inte fanns där i Bergslagen. När jag bodde i Paris höll jag kontakten med de där hemma och visade upp mitt liv genom Facebook. När jag har haft hook ups på killar har jag stalkat dem på Facebook (ja, jag erkänner, men det har du med - erkänn!). Ska jag ha en fest gör jag ett event på Facebook. När pappa ska briefa mig om vad som händer i släkten eller hemma i småstaden kan han svaret han får: "ja, jag vet, jag har sett det på Facebook". Nu har alltså Martin skrivit boken om hur Facebook påverkar vår vardag. 109 små historier om saker som hänt via Facebook. Och om hur Facebook hjälpt till att störta diktaturer. Men också om problematiken kring Facebook. Det här kan man läsa på baksidan av boken:
 

Vi vet att vi har Facebook att tacka för den enormt snabba spridningen av information i Mellanöstern. Å ena sidan har Facebook hjälpt till att störta diktaturer, men å andra sidan utsätts fler och fler för mobbning på Facebook som resulterar i självmord. Vi behöver ständigt vara uppkopplade men blir mer och mer oroliga över vad som sparas på Facebook: Hur mycket av våra bilder, statusuppdateringar och personlig information vill vi dela med omvärlden? Sitter du på jobbet och uppdaterar din status och skriver något kritiskt om ditt arbete, då kan du nästan vara säker på att din chef ser det.

Facebook tar steget närmare rättsliga processer, blir alibi, motiv och fällande domar. Vi vill visa men samtidigt skydda information om oss själva. Det personliga och det professionella krockar. Problematiken med Facebook kommer nog alltid att vara tveeggad, men en sak är säker, du vet aldrig vem som tittar.

 

Som Martin själv skriver på bokens egna sida på Facebook: detta är ju en perfekt gåva så här i Chanukkatider och med julen för dörren! Boken kom äntligen till mig idag - en julklapp från mig till mig. Om du gillar Bokus köper du den HÄR, Adlibrisgillare köper den HÄR. Klick, klick!

 


Kommentarer
Postat av: Ellinor

Det är med tudelade känslor som jag konstaterar hur beroende jag och många med mig är av facebook. Finns man inte där, finns man liksom knappt alls i de sociala sammanhangen. Jag använder mig mest av facebook till att hålla koll på vad som är på gång (perfekt med alla event, företagsinfo och självklart en och annan väns uppdatering). Men jag kan ibland känna att det tar lite väl stor plats i våra liv. Din väns bok låter minst sagt intressant så kanske skall jag vidarebefordra min önskan till "mannen med skägget" ;)

Svar: Ja, jag är nog som du. jag har varit FÖR aktiv på facebook men har nog gått over mer till blogg och instagram! :) Hoppas mannen med skägget har användare på bokus eller adlibris nu då! :) Kram!
Jenny Lina Carlsdotter

2012-12-13 @ 09:15:06
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0