RIGHT up my alley. Or Labyrinth.

 
För några år sedan läste jag Kate Mosses "Labyrinth". Den bästsäljande boken var en av de första fantasyböckerna jag läste. I den tar sig Kate Mosse an en av mina största fascinationer: katarerna. Trogna läsare till denna bloggen vet ju lite om detta intresset jag har redan. I alla fall. Nog för att "Labyrinth" var en bästsäljare (och perfekt filmmaterial), men jag blev ändock mycket förvånad över att hitta filmatiseringen i SVT:s utbud. I huvudrollen som Alaïs Pelletier Du Mas ser vi Jessica Brown Findlay - Lady Sybil i Downton Abbey. I Kate Mosses 1200-tal är katarerna - eller några få av dem - (och en jude) väktare och bevarare av den heliga Graal. När korsriddarna kommer vill de - eller några av dem - åt den. Historien utspelar sig både under korstågen, men också i nutidens Languedoc. Carcassone såklart, men även andra delar. TV-filmen, som visas i två delar, är inte inte det bästa jag sett om jag ska vara ärlig (TV-filmer är ju sällan det) men castingen rent utseendemässigt och kulisserna är mycket bra tycker jag. Det vill säga mycket likt det jag såg i mitt huvud när jag läste boken. Det är ju fantasy, så lite "out there" är det, men mycket av det som berättas är faktiskt histora. Och lite av de legender om historien om katarerna. Och så lite fantasy. Jag blev alldeles till mig när jag såg det, ska erkännas. Den bristande brillansen till trots. Första delen av "Labyrinth" kan ses nu på SVT play. Andra visas i SVT 1 kl. 22.00 den 1 januari.
 

Kommentarer
Postat av: Ellinor Engström

Jag gillade verkligen boken och tänkte precis som du; detta är bra filmmaterial. Tackar därför hjärtligast för ovan tips och skall gotta mig i dessa avsnitt så snart jag fått internet tillbaka i full hastighet (reducerad hastighet är verkligen reducerat, just fyi ;))
Kram

Svar: Ja, jag vet! Mitt internet i telefonen har tagit slut tre gånger under dec!!! Har nu tittat på andra delen. Väldigt likt boken, som jag kom ihåg det. Kram!
Jenny Lina Carlsdotter

2012-12-31 @ 12:31:29
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Caroline

Jag har precis som du både läst boken och sätt första avsnittet, tyckte det var helt ok..
Mycket spännande och intressant del av historien, har du något mer tips om läsning och/eller film?

Svar: Inte fiktion. men boken jag bloggade om tidigare "The Perfect Heresy" av Stephen O'Shea är bra om man vill veta mer om katarerna. Kram!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-01-01 @ 15:43:25
URL: http://prinsessanspraliner.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0