Att läka såren



Många glömmer att även Sri Lanka drabbades hårt av Tsunamin. Det var - och är - den värsta naturkatastrofen i landets historia. Bara för att sätta saker och ting i perspektiv är dödsiffran på Sri Lanka ungefär fyra till sex gånger större på än i Thailand. Lidande är lidande och inget är värre än det andra, men bara för att illustrera. Sri Lankas östra och södra kuster drabbades värst, men vågen lyckades kröka sig runt ön och drabbade även människor på en västra kusten.

Vi stannade på väg från Galle till Negombo på ett ställe där människorna i en liten fiskeby försökte fly mellan den första och andra vågen. Precis då kom det ett tåg några hundra meter in från stranden. Det stannade på grund av hur det såg ut efter den första vågen. Alla de flyende människorna trodde de hade blivit presenterade med räddningen och tryckte alla in sig i tåget som just rullat in. När den andra, betydligt större vågen kom in drunknade samtliga människor på tåget, fast innanför dess väggar. Man kan inte tänka sig hur fruktansvärt det måste ha varit. 1700 männiksor omkom bara i tåget.

Tsunamin drabbade områden som redan var drabbade på grund av konflikten, och efter katastrofen var en miljon människor hemlösa. Landet bygger fortfarande upp det som förstördes. På sträckan längs med kusten från Galle och norrut är förödelsen fortfarande påtaglig. Vissa siffror säger att 60 000 människor omkom eller försvann. Det går inte att förstå. Vad som emellertid går att förstå är viljan att komma tillbaka. Efter en nästan trettioårig konflikt, en flodvågskatastrof och jättesvåra översvämmningar i år är lankeserna mer beslutna än någonsin. Hotell rustas för att få dit oss turister igen, man för en offensiv marknadsföringskampanj för att Sri Lanka ska synas ute i världen, och medan jag befann mig i landet var man host för både GP14 World Sailing Class Championship (som jag hade äran att närvara på) och ICC Cricket World Cup som en del i den marknadsföringen. Tamilerna har nu fulla rättigheter som medborgare och ön läker sina sår. Jag vill vara med och hjälpa till. Jag ska bara komma på hur först.


Kommentarer
Postat av: Sara

Usch.. finner inte ord. Men usch.

2011-03-04 @ 13:20:50
URL: http://saaraaaa.blogg.se/
Postat av: M I K A E L A

hemskt. 60 000 döda blir bara statistik, det går inte riktigt att greppa hur många det är.

2011-03-04 @ 16:22:35
URL: http://mikaelabjarve.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Det är en fruktansvärd katastrof som kommer att ta lång tid att reparera. Bara för att Sri Lanka inte är lika frekvent besökt av svenskar, får vi ändå inte glömma bort det.

Kram

2011-03-04 @ 21:16:00
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: elin

det är verkligen fruktansvärt,ingen vet hur hårt sri lanka verkligen drabbades! Man hörde så mycket om thailand för att så pass många svenskar var där, men totala antalet är ju större i sri lanka som du skrev. Och tåg grejjen fick jag också höra om, även den är så fruktansvärd...

sri lanka ligger även mig varmt om hjärtat och det är en underlig känsla att vara tillbaka efter så många år och se hur dom bytt upp saker och ting på vissa ställen medans andra inte är uppbyggda överhuvudtaget. Jag besökte även hotellet vi borde på och även det var en känsla jag inte haft förut, går inte att beskriva den riktigt.

jag ska hälsa sri lanka från dig, hoppas verkligen du kommer tillbaka hit någon dag!

kram elin

Svar: Ja, det hoppas jag med! Jag kan få tårar i ögonen bara av att tänka på resan. Min far bodde här under en period på 70-talet och hela vårt hus är fyllt av lankesiska saker. En dag kommer jag tillbaka. Vi funderar på 2014... :) Kram!
Jenny Lina Carlsdotter

2013-01-03 @ 13:01:06
URL: http://elinpk.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0